Thursday, November 20, 2014

Tadika yang kecewa

Posted by makcik rehan KJB at 1:26 AM 3 comments

Assalamualaikum WBT

Tadika tak bagus di Rawang.
Tadika rekod buruk di Rawang
Tadika yang mahal tapi tak bagus di Rawang.
Tadika yang perlu dielakkan di Rawang.

Bad reputation kindy in Rawang.
Not recommended kindy in Rawang.
Kindy to avoid in Rawang.
Expensive kindy in Rawang.

Saja aku bagi keyword. Hujung2 tahun ni mesti ramai parents dok Google pasal tadika anak kan. Awas kamu org2 Rawang. Org Taman Desa Mutiara. Orang Country Homes. Orang Taman Bayu Permai. Orang Taman Desa Mas. Pastikan anak hangpa bijaksana bijaksini bijaksitu kalau nak antaq pi tadika ni. Sebab standard dia tinggi sangat baq hang. Puihhh...!

Tak sampai hati nak tulis nama kindy. Walaupon depa sampai hati buat kat anak aku gini. Setahun depa perap dia, pi - balik sekolah bawak beg kosong. Kadang depa bawak pi skolah. Kadang depa perap dia kat Taska saja.

Register utk masuk tadika masa umur 5 tahun. Bayaq seribu lebih. Bulan-bulan RM200. Nak menangis aku, bila hujung tahun, aku diberitahu bahawa sampai sudah depa peram dia dgn budak 4 tahun. Alasan, tak sampai standard 5 tahun.

Bila aku argue, katakan tahun depan kalau saya antaq dia blaja sini lagi (memang TAK la woiii), cikgu peram dia dgn budak 5 tahun pulak ka? Sebab dia kan tak sampai standard cikgu? Abih bila dia nak masuk derjah 1? Kena tadika lagi setahun ka? Umur 8 tahun la baru dia buleh masuk derjah 1?

Cikgu dia (bukan cikgu ponnn... Mak cikgu okay! Cikgunya takdak pon. Mak dia ja serah fail kat depan gate masa aku ambik Asyraf) terkulat-kulat nak menjawab.

Rehan... Standard kita kat sini... Syllabus 5 tahun kita macam budak darjah dua kat sekolah kebangsaan tau...

Aku kata, cikgu jawab dulula soalan saya. Ni anak saya tahun depan umo 6 tahun, cikgu perap kat kelas 5 tahun ka?

Dengan muka gelabah dia jawab jugakla.

Ya yaaa.... Kita masukkan dia dalam kelas 5 tahun. Sebab dia lemah sangat. Banyak benda dia tak buleh. Budak lain kat sini semua start masa umo 4 tahun. Dia je start masa 5 tahun. Tapi dia lambat catch up. Kita tak akan push budak kalau dia lemah.

Wahhh... Maknanya...Kau bodo, kau duduklah bodo disitu ya. Kau jangan kemana.

So, oleh sebab dia lambat, cikgu ikut la kelambatan dia? Peram dia dgn budak 4 tahun, tanpa sebarang inisiatif untuk masukkan dia bersama rakan sebaya dia? Lepastu kompang kata budak lain yg sebaya dia semua dah buleh buat itu ini. Pastu eksyen kata syllabus 5 tahun hangpa setara dengan syllabus derjah 2? Najis apakah ini? Mutawassitah ke Mughollazoh?

Aku boleh terima anak aku lemah. Anak aku tak pandai. Anak aku tak buleh menulis, tak buleh membaca lagi. Memang genetik aku laki-bini pon bukan la genius tara mana. Mak Pak aku buat bendang saja. Pak Mentua aku pon polis pencen saja. Aku laki-bini tak masuk MRSM atau SBP pon. Grad pon local uni saja. Ambik course pon biasa-biasa saja (melalut tak hingatttt, marah ni marahhhh)

Tapi...

Aku tak buleh terima cara hangpa manage tadika!

Aku tak pernah tau jadual pelajaran anak. Apa subjek hangpa ajaq aku taktau sepatah ranting pon. Sebab apa? Sebab hangpa tak pernah wujudkan communication system dgn parents. Bila masa exam, bila masa meeting, bila masa cuti... Aku tak pernah diberitahu. Bila aku tanya, baru nak garu kepala. Nak cuti ka apa... Main habaq kat mulut saja. Takkan tiap-tiap bulan aku nak kena tanya itu ini, satgi kata aku Kiah Propa pulak. Kerja sekolah langsung tak pernah ada. Buku latihan menulis ke apa, tak ada! Hanya semata-mata buku kerja yang aku bulih beli herga lima rengget kat Tesco! Lepastu gebang kata standard hangpa macam derjah dua? Lagi sekali, najis apakah ini?

Lagi seminggu nak habih sekolah tiba-tiba baru aku diberitahu...

Anak hang slow. Anak hang kurang kebolehan tang ini, tang itu. Dan tunjuk report anak aku yang buruk tersangat tu... Yang seolah-olah macam nak suruh anak aku benti sekolah jelah senang!

Kenapa oh kenapa tak call aku, tulis surat kat aku, atau wasap aku... Panggil aku bersemuka, cerita face to face kat aku pasal kelemahan anak aku masa awal-awal persekolahan? Atau at least selepas penggal pertama haritu?

Dari situ aku buleh nilai tahap kanajisan hangpa!

Dah hujung tahun sangat ni. Apa yg buleh aku buat, bila tiba-tiba dapat report hazab laguni? Aku bayaq RM200 untuk report beginikah? Senangnya lepas tangan laguni woiii... Sila pasrah ye. Anak hang lemah. Sekian.

Baik laki aku bagi RM200 sebulan tu kat aku ja. Kalau setakat nak bagi report sebaris ayat check mate di hujung tahun.

Kalau nak tanya maklumat lanjut, nanti jumpa Cikgu Nuwol masa konvo nantilah ye.

Kenapa tidak sekarang? Cikgu nya tah kemana-mana hala! Konvo pulak buat pada 13 Disember nanti. Cuti dulu 3 minggu, nanti baru kita konvo. Macam tak ikhlas ja nak buat konvo?

Aku tanya kenapa buat macamni? Dah cuti sekolah baru nk konvo kenapa? Alasan dia, dewan semua penuh. Fully booked. Najis... Najis...

Budak bukan ramai, adala dalam 15-20 org kot. Buat kat Tadika je terus apa salahnya? Hiaslah bagi lawa. Anyway, sebulan ni bebudak semua tak pi tadika dah. Duduk di taska saja. Situlah budak transit. Situlah bayi. Dan disitu jugalah budak tadika belajar. Boleh belajar ke? Jangan main-main... Standard depa tinggi. 5 tahun = derjah dua! Hoihhh... Memang mengundang melaka in me sangadddd!!!

Bila tanya kenapa tak belajar kat sekolah? Jawabnya tangki bocor (lagi). Setahun berapa kali bocor hah? Haritu pon dekat sebulan peram bebudak kat taska. Kalini tambah lagi, kita tgh renovation. Nak tukar mozek, tiles semua.

Hello cikgu. Sekolah tinggal sebulan saja. Tak buleh sabar korek mozek tu semua masa cuti panjang nanti ka? Anak aku yang kau katakan lemah serba-serbi ni... Ambik peksa hujung tahun kat taska tahu! Dicelah-celah keriuhan bayi dan kanak-kanak transit. Oh seriously, i cannot brain this sh*t lah!

Aku sentap sampai ke tulang somsom bila mak-mak lain (yang tak sama sekolah Asyraf) bertanya:

Asyraf dah concert?
Asyraf bila sports day?
Asyraf pegi lawatan mana?
Asyraf boleh nyanyi laguni? lagutu?
Asyraf bila convo?

Semua yg di atas tu tak pernah berlaku tau! (Kecuali konvo, coming soon. Tu pon kalau sungguh jadi) Bersenam nan hado, lagikan nak sports day bagai. Nyanyi-nyanyi, beratur sebelum masuk kelas pon harommm. Masa memula dulu jela kot, nak show-off la kan. Doa-doa harian tarak. Surah lazim pon tarak. Pah guano nih?

Yang akuni beria sedih, emo, sentap dengan tadika anak. Laki aku, ADA AKU KESAH? Sedehhh la nko Bang. Orang kata anak kau selow pon kau rileks kan. Huwaaaaa!

Dah memang anak kita slow. Biarlah. Budak laki memang lambat matang. Late bloomer.

Kalu dah gitu, bakpo mung masukkan dia skoloh Bang? Biar dia dok dumoh tengok Chichi Chacha sambil baca ABC kat tab sudahlah. Kita tunggu sampai dia 'bloom' la baru hantar gi derjah 1 terus! Bazir pitis ja. Bui 200 hengget sebulan tu ke aku lagi baguih. Buleh gak aku kompol buat beli Pressure Cooker. Sene nok masok sup tule nanti! *sarcasm, in case u don't geddit*

Wahai Cikgu (macamlah kau baca pon kan), put yourself in my shoes. Ask yourself. If you were me, will you ever enroll your son to YOUR kindy?

Sekian, carotan tengah malam. Akhirnya terupdate juga blog ni. Kehkehkeh! Jangan tanya la nama tadika ni. Tadika cap ayam ja pon. Kalau aku sebut pon, tah-tah hangpa pon ta pernah dengaq nama dia. Hangpa mesti tak pernah terfikir pon nak perap anak kat sini. Aku pon tatau cemana laki aku buleh tergamak pi daftar Asyraf kat sini. Instinct orang laki ni memang kelaut dalam sungguh. Nak carot aku carot pi lah. Atau anggap sajalah aku ni mak yg terlebih cerewet. Anak dia yang selow, ada hati nak carot sekolah.

Wassalam.

Wednesday, November 5, 2014

UMRAH 2013 (gambar saja)

Posted by makcik rehan KJB at 12:36 AM 1 comments
Assalamualaikum WBT


Gambar-gambar Mak, Ayah dgn Adik aku pegi Umrah tahun lepas. I was heavily pregnant back then, kalau tak pregnant, silap-silap aku pon ikut pegi. Cewahhh...

Lama simpan dalam lappy, hantar masuk blog la senang. Sebab lappy ni makin biol sejak dua menjak ni. Cadang nak hantar pegi re-format. So, gambar2 penting kena back-up sesiap.

Enjoy the photos.




































Semoga panjang umurku, murah rezekiku utk ke sana jua nanti. Sila beli pinggan korel dari aku, bagi cepat sikit dana aku penuh. Eh!


 

Thursday, October 30, 2014

TTM as my Guest Writer. Yay or Nay?

Posted by makcik rehan KJB at 1:37 AM 11 comments
Assalamualaikum WBT

Ye... ye... aku tau... Ramai yang menderu klik-klik masuk blog aku bila nampak nama TTM tubik kat tajuk tu kan? Entah apa lah yang korang kerasukan sangat dengan Bini Si Saad ni entah! Sana-sini aku dapat komen/ email/ whatsapp/ pm bertanyakan pasal Kak Timah Kanggaroo korang ni. Dari aku belum beranakkan Si Semeah ni, sampailah aku dah nak beranak lagi (acah je woii... Sekali-sekala melawak kasar) tak abih2 org dok bertanyakan hal dia. Apa MR korang ni tak cukup retiz ke sampai korang dok kemaruk ke retiz Ozie bukit nun? :p

Jenuh dah aku dgn Nikyam Sepang jadi pengantara penyampai salam dan supplier gossip ilmiah antara ummah Meleis dgn sheols di Ozie sana. Dah berkali-kali aku sound direct TTM ni, nko ni tak reti-reti nak buat comeback ke? Nko tak ingat paswed blog dah ke? Nko tak reti create pesbuk sendiri ke? Instagram dok ada elok-elok... nko delete. Pesbuk ada, tak pepasal pegi deactivate. Pastu bila kemaruk nak cari bahan hencapan, nko hijack pesbuk Mak Jah! Takat ko sorang mahap lagi la... Ni aku tengok menantu tak berapa nak sado dia Si Saad pon sama naik! Apa dosa Mak Jah sampai kau orang rampas privasi beliyau? Apa agaknya rakan2 sefelda dan sekebun beliyau fikir nanti? - Feeling silly (berasa bangang) *nikyam tulong up emoji*

Aku dah bincang dgn Timah 2-3 hari lepas, since dah raaaamai sgt dok bertanya pasal dia... Dan asyik merayu manja suruh dia update blog TTM yang entah wujud lagi ke tidak tu... Aku tanya dia... ko nak tak kalau aku appoint ko as guest writer kat sini? So that, sekali-sekala bila ko free, ko boleh merempan kat sini untuk tatapan peminat tegar ko. Aku dah tak larat nak menjawab soklan dari feminat nko! *macit kau panasss je ni*


But first, aku nak kena tanya kat PEMINAT (dasar #taknakkalah) aku dulu la... Korang OK ke kalau Timah jadi Guest Writer kat sini nih? 2 tahun dia tak blogging ko... Punyala banyak kisah dan kejadian yang dia belum cerita. Mai aku nak bagi hint sikit...


*Anak sulung dia Si Adnan dah umo 13 tahun, dah beso panjang, dah ganteng, dah pandai pilih hair style sendiri, walopunnnn...! Akmal pon dah beso dan Amjah pon dah sekolah. Tapi Bahasa Meleis depa tetap keras kejung tak berubah macam dulu jugak. Hahaha... Saad pulak dah tua-bangka (aku hencap ko ni Saad)


*Timah sekarang dah join ummah Somali, di mana sheols adalah trendsetter aka stylist aka fashion designer utk diorang? Hijabster sgt sheols sekarang.


*Pokok kesum dia aku taktau apa kisah. Idup segan mati don't want rasanya. Sejak dok sibuk menjahit dan collaborate bisnes pinggan mangkuk hayun dengan Jolly Cotton ni, kesum kemana kangkung kemana...


So, korang nak ke tanak si TTM ni mencaras fofuleriti MR nih? *sinsing lengan abaya*


Zasss!



Wednesday, October 29, 2014

Street Lesson - 2

Posted by makcik rehan KJB at 1:01 AM 5 comments

Assalamualaikum WBT.

Sambungan...

Lepas ambik plastik bag berisi nasik dan kuih, aku berpusing la dari meja jualan akak tu. Taktau lah camana boleh jadi mcm ni... Butang/ brooch kat tudung yang aku pakai tu tersangkut dekat tupperware yg berisi kuih jualan akak tu. Aku ni dahla beso cam gajah aprika, sekali aku pusing badan memang gerakan aku tu gegak-gempita la. Bergegar meja jualan dia... Dan tupperware kuih tu terpelanting dan tertangkup ke tanah! Bunyi tupperware terhentak ke tanah tu memang obvious gila, sampai semua org yang ada kat situ memandang tepat kat aku! Dahlah akuni beso, kalau kecik molek boleh gak aku nyuruk-nyuruk belakang org kan. Bukan pelanggan akak tu saja yang nampak tau, pelanggan gerai-gerai lain pon semua abih dok usha kat aku!

Ya Allah Ya Tuhanku... Malu taktau nak habaq. Aku tunduk kutip kuih tu satu-satu masuk dlm bekas. Pelanggan dia sorang siap tolong aku kutip sama kuih tu. Akak tu muka terkejut. Aku malu dan serba salah sampai blur tatau nak cakap aku. Aku asek dok cakap maaf kak... Maaf kak... Maaf kak... Aku hulur balik bekas berisi kuih yg aku kutip kat akak tu. Kuih kacang, ada dalam 10-12 bijik gakla.

Dalam pala otak aku, sebenaqnya aku nak ganti duit... Tapi aku tak terucap kat akak tu. Sebab masa tu aku tadak duit! Wallet semua tak bawak weh. Kan bawak ngam-ngam RM10 je kan. Kat situ aku dh terjerat. Jadi mcm blank, gelap! Haha... Malu gila woii... Aku gegas pegi ke keta, selongkar segala celah dashboard dan bekas syiling nak cari duit sesat. Nan hado sekupang pon! Aku citer kat Mencah, dia plak tambah buat aku serba-salah. "Ya Allah Ma... Kesiannya makcik tu... Ma kena ganti balik duit dia Ma...." Mak nenek sgt ko kan!

Aku pecut kereta pegi ambik Asrap, pedeghaih balik rumah. Masuk rumah ambik duit, pastu patah balik pegi gerai akak tu. Nampak aku kuar dari keta, akak tu dan-dan bangun dtg kat aku... "Nah kak... Saya nak bayar kuih yg jatuh tadi..."

Berubah muka akak tu... "Ya Allah... Sapa suruh ganti ni.... Akak tanak ganti-ganti..." Terus dia peluk aku! Aku nampak air mata dia menitik. Tak pepasal aku pon sebak tau. Dia genggam tgn aku kuat-kuat... "Dengar ni akak cakap, itu namanya bukan rezeki kita. Allah dah tetapkan macamtu. Akak sikit pon tak marah"

Aku berkeras jugak nak bayar, at least nak bayar kos dia kan. Dia tanak jugak. Dia cita kat aku...

"Lepas adik balik tadi, suami akak tanya... Budak tu biasa dtg beli ke? Akak cakap ye... Mmg dia selalu dtg beli. Suami akak sedih la... Dia kata jangan lepasni dia malu taknak dtg beli lagi dahla"

Aku pon cakap kat dia, "memang saya malu dan terkejut sgt tadi kak... Semua org pandang saya... Saya nak bayar terus tadi, tapi ditakdirkan saya bawak duit ngam-ngam je nak beli makanan. Sebabtu saya tak cakap nak ganti duit masa tadi. Saya balik ke kereta, selongkar dashboard cari kot ada duit selit2... Pon takde. Saya gegas balik ambik anak, pastu patah balik sini bawak duit. Saya rasa besalah sgt sbb nampak mcm saya main lepas tgn taknak bayar ganti rugi.

Akak tu marah aku ckp mcm tu. Dia kata berapa sen sgt lah kuih tu. Tak terjejas apa pon. Sambil dok kesat-kesat air mata dia.

Touching tak wei???? Gila touching baq hanggg!!!

Mai aku nak story the mory pasal attitude akak ni yg membuatkan aku suka berurusniaga dgn dia...

Dia sentiasa senyum dgn pelanggan. Dari jauh kalau nampak pelanggan datang, dia akan sambut dgn senyuman. Bila kita dah dekat, dia akan bagi salam. Walaupon masatu dia tengah bungkus makanan org, dia akan toleh kat setiap pelanggan yang baru dtg, senyum dan bagi salam. SETIAP pelanggan okay. Kalau tgh org ramai beratur nak beli, mmg kerja dia dok bagi salam jelah. Dia buat kerja cermat gila dan sgt pembersih, tanya nak campur nasik dgn lauk ke... Nak asing ke... Pastu tanya nak bahagian mana ayam ni... Nak kuah byk mana bla bla bla... Dan lepas urusniaga selesai, sebelum pelanggan beredar, dia akan cakap terima kasih... Saya jual... Dan bagi salam sekali lagi! Sila korang bayangkan, berapa puluh kali dia doakan setiap muslimin dan muslimat yg dtg beli kat gerai dia? Hebat akak ni. Hebat...

Anak dara dia kadang-kadang dtg tolong meniaga time cuti. Anak dia blaja di UPSI. So dekat jelah... Kalau cuti, balik Rawang... Boleh tolong mak-ayah meniaga. Anak dara dia attitude thorbaek baq hang. Aurat memang complete terjaga. Hansock pakai, inner dagu pon pakai. Muka lawa, putih, jernih. Bercakap lembut sama macam mak dia. Pon 'gila' bagi salam kat semorang jugak. Konsep kuah tumpah ke nasik terpakai disini.

Suami dia pulak, muka jernih jugak. Takde nak merenyeh tak ketahuan hala dgn pelanggan pompuan. Steady saja. Ada sekali masa aku lepas beli nasik, elok masuk keta, aku dengar azan Zohor. Bila sampai kat perkarangan masjid nak hantar mencah (sekolah mencah dgn masjid ada connecting gate, so aku hantar dia ikut masjid sbb nak elak jem depan main gate sekolah), aku nampak dia baru sampai masjid. Lagi sekali aku kagum. Mendahulukan seruan solat above other things walaupon masatu waktu puncak. Gerai dia tgh ramai orang.

Cerita dia simple saja. Tapi aku sampai la ni akan teringat tentang attitude depa. Nasik tomato dia sedap, banyak dan murah. Kuih dia pon sedap. Puding roti dia aku suka sgt. Saiz sederhana... Tak besar tak kecik. Sedang-sedang. Kalau dah suka, semua pon nampak elok di mata kita kan?

So aku belajar macam-macam dari pemerhatian di jalanan sehari-hari. Orang-orang yang berperangai soleh/solehah ni aku memang adore sgt. Tiap petang, aku ambik mencah di lobby masjid. Sementara tunggu dia solat asar, macam-macam gelagat manusia aku tengok. (Mencah belum solat penuh, tapi aku suruh dia tunaikan Asar siap-siap sebelum balik rumah sbb dah alang-alang aku jemput dia di masjid. Dia solat dgn baju sekolah je pon) Kadang-kadang aku nampak budak2 muda yang dtg awal ke masjid utk solat maghrib, aku rasa gerun. Dalam hati aku berkata, budakni hebat. Makpak dia lagi hebat. Sebab ustat pernah cakap, antara 10 golongan manusia yang terselamat di akhirat nanti, adalah anak muda yang hatinya terpaut pada masjid. Subhanallah.

Kadang-kadang, aku nampak lelaki berpakaian sedikit comot (mungkin buruh binaan atau mekanik) memberhentikan motor lalu mengeluarkan kain pelikat dari storage box... Lantas segera mengangkat wudhuk di paip tepi tangga masjid. Kagum jugak aku atas kesungguhan dia membawa pakaian bersih demi nak mengadap Tuhan.

Pernah jugak sekali, aku lambat ambik Mencah sebab terperangkap dlm jem akibat banjir kilat. Masatu aku pegi pos brg kat Pekan Rawang, balik dr pos barang ingatkan nak ambik dia terus. Sekali jem tak bergerak sampai nak dekat maghrib. Aku tak perasan henpon aku on silent mode, bila sampai masjid, aku nampak mencah tengah menangis semahu-mahunya. Dia takut, sebab aku lambat sgt sampai kan. Hahaha... Tau pon nko takut kan! Ada 1-2 org Pakcik yg menemankan dia di lobby masjid. Balik rumah, aku check henpon.... Belambak miscall dr nombor tak dikenali. Lepastu ada satu mesej suruh aku dtg ambik anak. Rupanya Imam masjid nko! Berkali-kali dia call nombor aku (Yes, Mencah mmg hafal no phone aku. Tapi no Abah dia tak hafal pulak) Tp aku tak jawab sebab tak dengar. Dahla Asrap membuas dlm keta. Meah pulak menangis meraung nak kuar dari kasit. Jem tak bergerak kann!

Kak Ju drebar van pon ada whatsapp aku, dia kata nampak Mencah menangis kat masjid kenapa? Pon aku lambat reply sebab aku tak tengok phone. Tgh drive masatu. Bila dah sampai rumah, baru aku reply. Dia kata kenapa tak bitau, Kak Ju boleh ambikkan dia kalau Raihan ckp awal2 tadi. Aku dan-dan feeling bertuah bila dikelilingi oleh masyarakat prihatin mcm ni. Syukur sangat kan, di zaman penuh fitnah dan jenayah ni, ada lagi manusia-manusia yang mulia macamni. Aku bukan manusia yang baik mana pon, dengan jiran pon sekadar hai hai bye bye saja, pendosa yg lemah dan selalu lalai, tapi Allah berikan aku nikmat dikelilingi oleh orang2 yang baik-baik. Alhamdulillah.

Lantas aku teringat pesan mak aku masa balik raya haji baruni. Kita ni hidup kena sentiasa buat baik kpd semua orang, tambah lagi kat anak sendiri. Jaga anak tu elok2, walaupon bila kita tua nanti belum tentu anak tu yang akan jaga kita. Berbaik sangka dengan Allah, insyaAllah akan ada org lain yang akan balas kebaikan yang kita dah buat kpd org lain. Tak semestinya org yang kita tolong tu yang akan balas kebaikan kita.

Panjang 18 kilometer aku gebang! Sekali sekala roh blogging merasuk kan, tak kasi can!

So, aku buat kesimpulan sikitlah. Ilmu, pengajaran dan iktibar bukan hanya dari buku, kuliah, ceramah atau kelas. Ia boleh datang dari pelbagai cara. Asalkan kita bukak mata, telinga dan minda seluasnya. Keyword penting dia; berbaik sangka. Husnudzon kata geng-geng ereb.

OK tutup balik blog aku 3 bulan. Karangan panjang gila ni... Cover utk 3 bulan punya :))

Wassalam.

Tuesday, October 28, 2014

I want to TOUCH the cat!!!

Posted by makcik rehan KJB at 12:46 PM 2 comments

Aku dh beli 2 bungkuih nasik lemak singgit tanpa sambal utk mencah dan asrap makan balik sekolah nanti. Bolehla aku rileks tghari takyah masak. Ptg or mlm nnt baru nk masak speget ni.

Lepas hantar depa pi skolah pagi tadi, mandikan meah, bagi makan, minum cukup... (macam biasa) aku pon masuk bilik kepit dia nak kasi tido. Aku tutup abih lampu kipas pintu tingkap semua.

Pukul 11 mencah balik KAFA baru aku kuar bilik. Homaiiii.... Nasik lemak aku beli pagi tadi berterabur atas meja! Kucing sapa yg masuk rumah akuniii... Baik mengaku cepatttt!!! Stress terus aku tau!

Tak pepasal aku terpaksa masak speget ni sat tadi. Sambil aku masak, sambil semeah memunggah habih dari depan ke dapo ke bilik. Haihhh... Malam kang gapo pulak aku nak masak? Kaka malasss.... Kaka ta kuaddd....

ShareThis