Thursday, October 30, 2014

TTM as my Guest Writer. Yay or Nay?

Posted by makcik rehan KJB at 1:37 AM 11 comments

Assalamualaikum WBT

Ye... ye... aku tau... Ramai yang menderu klik-klik masuk blog aku bila nampak nama TTM tubik kat tajuk tu kan? Entah apa lah yang korang kerasukan sangat dengan Bini Si Saad ni entah! Sana-sini aku dapat komen/ email/ whatsapp/ pm bertanyakan pasal Kak Timah Kanggaroo korang ni. Dari aku belum beranakkan Si Semeah ni, sampailah aku dah nak beranak lagi (acah je woii... Sekali-sekala melawak kasar) tak abih2 org dok bertanyakan hal dia. Apa MR korang ni tak cukup retiz ke sampai korang dok kemaruk ke retiz Ozie bukit nun? :p

Jenuh dah aku dgn Nikyam Sepang jadi pengantara penyampai salam dan supplier gossip ilmiah antara ummah Meleis dgn sheols di Ozie sana. Dah berkali-kali aku sound direct TTM ni, nko ni tak reti-reti nak buat comeback ke? Nko tak ingat paswed blog dah ke? Nko tak reti create pesbuk sendiri ke? Instagram dok ada elok-elok... nko delete. Pesbuk ada, tak pepasal pegi deactivate. Pastu bila kemaruk nak cari bahan hencapan, nko hijack pesbuk Mak Jah! Takat ko sorang mahap lagi la... Ni aku tengok menantu tak berapa nak sado dia Si Saad pon sama naik! Apa dosa Mak Jah sampai kau orang rampas privasi beliyau? Apa agaknya rakan2 sefelda dan sekebun beliyau fikir nanti? - Feeling silly (berasa bangang) *nikyam tulong up emoji*

Aku dah bincang dgn Timah 2-3 hari lepas, since dah raaaamai sgt dok bertanya pasal dia... Dan asyik merayu manja suruh dia update blog TTM yang entah wujud lagi ke tidak tu... Aku tanya dia... ko nak tak kalau aku appoint ko as guest writer kat sini? So that, sekali-sekala bila ko free, ko boleh merempan kat sini untuk tatapan peminat tegar ko. Aku dah tak larat nak menjawab soklan dari feminat nko! *macit kau panasss je ni*

But first, aku nak kena tanya kat PEMINAT (dasar #taknakkalah) aku dulu la... Korang OK ke kalau Timah jadi Guest Writer kat sini nih? 2 tahun dia tak blogging ko... Punyala banyak kisah dan kejadian yang dia belum cerita. Mai aku nak bagi hint sikit...

*Anak sulung dia Si Adnan dah umo 13 tahun, dah beso panjang, dah ganteng, dah pandai pilih hair style sendiri, walopunnnn...! Akmal pon dah beso dan Amjah pon dah sekolah. Tapi Bahasa Meleis depa tetap keras kejung tak berubah macam dulu jugak. Hahaha... Saad pulak dah tua-bangka (aku hencap ko ni Saad)

*Timah sekarang dah join ummah Somali, di mana sheols adalah trendsetter aka stylist aka fashion designer utk diorang? Hijabster sgt sheols sekarang.

*Pokok kesum dia aku taktau apa kisah. Idup segan mati don't want rasanya. Sejak dok sibuk menjahit dan collaborate bisnes pinggan mangkuk hayun dengan Jolly Cotton ni, kesum kemana kangkung kemana...

So, korang nak ke tanak si TTM ni mencaras fofuleriti MR nih? *sinsing lengan abaya*

Zasss!

Wednesday, October 29, 2014

Street Lesson - 2

Posted by makcik rehan KJB at 1:01 AM 5 comments

Assalamualaikum WBT.

Sambungan...

Lepas ambik plastik bag berisi nasik dan kuih, aku berpusing la dari meja jualan akak tu. Taktau lah camana boleh jadi mcm ni... Butang/ brooch kat tudung yang aku pakai tu tersangkut dekat tupperware yg berisi kuih jualan akak tu. Aku ni dahla beso cam gajah aprika, sekali aku pusing badan memang gerakan aku tu gegak-gempita la. Bergegar meja jualan dia... Dan tupperware kuih tu terpelanting dan tertangkup ke tanah! Bunyi tupperware terhentak ke tanah tu memang obvious gila, sampai semua org yang ada kat situ memandang tepat kat aku! Dahlah akuni beso, kalau kecik molek boleh gak aku nyuruk-nyuruk belakang org kan. Bukan pelanggan akak tu saja yang nampak tau, pelanggan gerai-gerai lain pon semua abih dok usha kat aku!

Ya Allah Ya Tuhanku... Malu taktau nak habaq. Aku tunduk kutip kuih tu satu-satu masuk dlm bekas. Pelanggan dia sorang siap tolong aku kutip sama kuih tu. Akak tu muka terkejut. Aku malu dan serba salah sampai blur tatau nak cakap aku. Aku asek dok cakap maaf kak... Maaf kak... Maaf kak... Aku hulur balik bekas berisi kuih yg aku kutip kat akak tu. Kuih kacang, ada dalam 10-12 bijik gakla.

Dalam pala otak aku, sebenaqnya aku nak ganti duit... Tapi aku tak terucap kat akak tu. Sebab masa tu aku tadak duit! Wallet semua tak bawak weh. Kan bawak ngam-ngam RM10 je kan. Kat situ aku dh terjerat. Jadi mcm blank, gelap! Haha... Malu gila woii... Aku gegas pegi ke keta, selongkar segala celah dashboard dan bekas syiling nak cari duit sesat. Nan hado sekupang pon! Aku citer kat Mencah, dia plak tambah buat aku serba-salah. "Ya Allah Ma... Kesiannya makcik tu... Ma kena ganti balik duit dia Ma...." Mak nenek sgt ko kan!

Aku pecut kereta pegi ambik Asrap, pedeghaih balik rumah. Masuk rumah ambik duit, pastu patah balik pegi gerai akak tu. Nampak aku kuar dari keta, akak tu dan-dan bangun dtg kat aku... "Nah kak... Saya nak bayar kuih yg jatuh tadi..."

Berubah muka akak tu... "Ya Allah... Sapa suruh ganti ni.... Akak tanak ganti-ganti..." Terus dia peluk aku! Aku nampak air mata dia menitik. Tak pepasal aku pon sebak tau. Dia genggam tgn aku kuat-kuat... "Dengar ni akak cakap, itu namanya bukan rezeki kita. Allah dah tetapkan macamtu. Akak sikit pon tak marah"

Aku berkeras jugak nak bayar, at least nak bayar kos dia kan. Dia tanak jugak. Dia cita kat aku...

"Lepas adik balik tadi, suami akak tanya... Budak tu biasa dtg beli ke? Akak cakap ye... Mmg dia selalu dtg beli. Suami akak sedih la... Dia kata jangan lepasni dia malu taknak dtg beli lagi dahla"

Aku pon cakap kat dia, "memang saya malu dan terkejut sgt tadi kak... Semua org pandang saya... Saya nak bayar terus tadi, tapi ditakdirkan saya bawak duit ngam-ngam je nak beli makanan. Sebabtu saya tak cakap nak ganti duit masa tadi. Saya balik ke kereta, selongkar dashboard cari kot ada duit selit2... Pon takde. Saya gegas balik ambik anak, pastu patah balik sini bawak duit. Saya rasa besalah sgt sbb nampak mcm saya main lepas tgn taknak bayar ganti rugi.

Akak tu marah aku ckp mcm tu. Dia kata berapa sen sgt lah kuih tu. Tak terjejas apa pon. Sambil dok kesat-kesat air mata dia.

Touching tak wei???? Gila touching baq hanggg!!!

Mai aku nak story the mory pasal attitude akak ni yg membuatkan aku suka berurusniaga dgn dia...

Dia sentiasa senyum dgn pelanggan. Dari jauh kalau nampak pelanggan datang, dia akan sambut dgn senyuman. Bila kita dah dekat, dia akan bagi salam. Walaupon masatu dia tengah bungkus makanan org, dia akan toleh kat setiap pelanggan yang baru dtg, senyum dan bagi salam. SETIAP pelanggan okay. Kalau tgh org ramai beratur nak beli, mmg kerja dia dok bagi salam jelah. Dia buat kerja cermat gila dan sgt pembersih, tanya nak campur nasik dgn lauk ke... Nak asing ke... Pastu tanya nak bahagian mana ayam ni... Nak kuah byk mana bla bla bla... Dan lepas urusniaga selesai, sebelum pelanggan beredar, dia akan cakap terima kasih... Saya jual... Dan bagi salam sekali lagi! Sila korang bayangkan, berapa puluh kali dia doakan setiap muslimin dan muslimat yg dtg beli kat gerai dia? Hebat akak ni. Hebat...

Anak dara dia kadang-kadang dtg tolong meniaga time cuti. Anak dia blaja di UPSI. So dekat jelah... Kalau cuti, balik Rawang... Boleh tolong mak-ayah meniaga. Anak dara dia attitude thorbaek baq hang. Aurat memang complete terjaga. Hansock pakai, inner dagu pon pakai. Muka lawa, putih, jernih. Bercakap lembut sama macam mak dia. Pon 'gila' bagi salam kat semorang jugak. Konsep kuah tumpah ke nasik terpakai disini.

Suami dia pulak, muka jernih jugak. Takde nak merenyeh tak ketahuan hala dgn pelanggan pompuan. Steady saja. Ada sekali masa aku lepas beli nasik, elok masuk keta, aku dengar azan Zohor. Bila sampai kat perkarangan masjid nak hantar mencah (sekolah mencah dgn masjid ada connecting gate, so aku hantar dia ikut masjid sbb nak elak jem depan main gate sekolah), aku nampak dia baru sampai masjid. Lagi sekali aku kagum. Mendahulukan seruan solat above other things walaupon masatu waktu puncak. Gerai dia tgh ramai orang.

Cerita dia simple saja. Tapi aku sampai la ni akan teringat tentang attitude depa. Nasik tomato dia sedap, banyak dan murah. Kuih dia pon sedap. Puding roti dia aku suka sgt. Saiz sederhana... Tak besar tak kecik. Sedang-sedang. Kalau dah suka, semua pon nampak elok di mata kita kan?

So aku belajar macam-macam dari pemerhatian di jalanan sehari-hari. Orang-orang yang berperangai soleh/solehah ni aku memang adore sgt. Tiap petang, aku ambik mencah di lobby masjid. Sementara tunggu dia solat asar, macam-macam gelagat manusia aku tengok. (Mencah belum solat penuh, tapi aku suruh dia tunaikan Asar siap-siap sebelum balik rumah sbb dah alang-alang aku jemput dia di masjid. Dia solat dgn baju sekolah je pon) Kadang-kadang aku nampak budak2 muda yang dtg awal ke masjid utk solat maghrib, aku rasa gerun. Dalam hati aku berkata, budakni hebat. Makpak dia lagi hebat. Sebab ustat pernah cakap, antara 10 golongan manusia yang terselamat di akhirat nanti, adalah anak muda yang hatinya terpaut pada masjid. Subhanallah.

Kadang-kadang, aku nampak lelaki berpakaian sedikit comot (mungkin buruh binaan atau mekanik) memberhentikan motor lalu mengeluarkan kain pelikat dari storage box... Lantas segera mengangkat wudhuk di paip tepi tangga masjid. Kagum jugak aku atas kesungguhan dia membawa pakaian bersih demi nak mengadap Tuhan.

Pernah jugak sekali, aku lambat ambik Mencah sebab terperangkap dlm jem akibat banjir kilat. Masatu aku pegi pos brg kat Pekan Rawang, balik dr pos barang ingatkan nak ambik dia terus. Sekali jem tak bergerak sampai nak dekat maghrib. Aku tak perasan henpon aku on silent mode, bila sampai masjid, aku nampak mencah tengah menangis semahu-mahunya. Dia takut, sebab aku lambat sgt sampai kan. Hahaha... Tau pon nko takut kan! Ada 1-2 org Pakcik yg menemankan dia di lobby masjid. Balik rumah, aku check henpon.... Belambak miscall dr nombor tak dikenali. Lepastu ada satu mesej suruh aku dtg ambik anak. Rupanya Imam masjid nko! Berkali-kali dia call nombor aku (Yes, Mencah mmg hafal no phone aku. Tapi no Abah dia tak hafal pulak) Tp aku tak jawab sebab tak dengar. Dahla Asrap membuas dlm keta. Meah pulak menangis meraung nak kuar dari kasit. Jem tak bergerak kann!

Kak Ju drebar van pon ada whatsapp aku, dia kata nampak Mencah menangis kat masjid kenapa? Pon aku lambat reply sebab aku tak tengok phone. Tgh drive masatu. Bila dah sampai rumah, baru aku reply. Dia kata kenapa tak bitau, Kak Ju boleh ambikkan dia kalau Raihan ckp awal2 tadi. Aku dan-dan feeling bertuah bila dikelilingi oleh masyarakat prihatin mcm ni. Syukur sangat kan, di zaman penuh fitnah dan jenayah ni, ada lagi manusia-manusia yang mulia macamni. Aku bukan manusia yang baik mana pon, dengan jiran pon sekadar hai hai bye bye saja, pendosa yg lemah dan selalu lalai, tapi Allah berikan aku nikmat dikelilingi oleh orang2 yang baik-baik. Alhamdulillah.

Lantas aku teringat pesan mak aku masa balik raya haji baruni. Kita ni hidup kena sentiasa buat baik kpd semua orang, tambah lagi kat anak sendiri. Jaga anak tu elok2, walaupon bila kita tua nanti belum tentu anak tu yang akan jaga kita. Berbaik sangka dengan Allah, insyaAllah akan ada org lain yang akan balas kebaikan yang kita dah buat kpd org lain. Tak semestinya org yang kita tolong tu yang akan balas kebaikan kita.

Panjang 18 kilometer aku gebang! Sekali sekala roh blogging merasuk kan, tak kasi can!

So, aku buat kesimpulan sikitlah. Ilmu, pengajaran dan iktibar bukan hanya dari buku, kuliah, ceramah atau kelas. Ia boleh datang dari pelbagai cara. Asalkan kita bukak mata, telinga dan minda seluasnya. Keyword penting dia; berbaik sangka. Husnudzon kata geng-geng ereb.

OK tutup balik blog aku 3 bulan. Karangan panjang gila ni... Cover utk 3 bulan punya :))

Wassalam.

Tuesday, October 28, 2014

I want to TOUCH the cat!!!

Posted by makcik rehan KJB at 12:46 PM 2 comments

Aku dh beli 2 bungkuih nasik lemak singgit tanpa sambal utk mencah dan asrap makan balik sekolah nanti. Bolehla aku rileks tghari takyah masak. Ptg or mlm nnt baru nk masak speget ni.

Lepas hantar depa pi skolah pagi tadi, mandikan meah, bagi makan, minum cukup... (macam biasa) aku pon masuk bilik kepit dia nak kasi tido. Aku tutup abih lampu kipas pintu tingkap semua.

Pukul 11 mencah balik KAFA baru aku kuar bilik. Homaiiii.... Nasik lemak aku beli pagi tadi berterabur atas meja! Kucing sapa yg masuk rumah akuniii... Baik mengaku cepatttt!!! Stress terus aku tau!

Tak pepasal aku terpaksa masak speget ni sat tadi. Sambil aku masak, sambil semeah memunggah habih dari depan ke dapo ke bilik. Haihhh... Malam kang gapo pulak aku nak masak? Kaka malasss.... Kaka ta kuaddd....

Dunia Sains dan Teknologi

Posted by makcik rehan KJB at 9:30 AM 0 comments

Assalamualaikum WBT

Entry street lesson, nanti-nantilah aku sambung. Kasi korang suspen lama sikit. Haha.

Semalam Mencah balik sekolah, membebel kat kamiorang...

"Saya kena marah tau tak Ma... Sebab saya pulangkan buku tak cukup. Kan buku teks Sains saya hilang...Cikgu kata esok kena pulangkan, kalau tak... saya kena nanti! Cikgu suruh pegi kedai buku Pustaka Rawang, beli buku ganti"

Ehhhh... Orang lain yang skolah, orang lain yg kena bebel ka? Aku wasep #gengbayuville mintak gambo front cover buku tu. Seb bek anak Kak Syida yg sebaya Mencahni tak pi skolah sbb kena chicken pox, so dia belum pulangkan la buku teks dia. Dapat je gambo, zass aku emel bagi toklaki sana. Ko belikan eh Banggg, aku bizi juai beg Kipling betnam ni!

Muahhahhaha....

Street Lesson

Posted by makcik rehan KJB at 2:23 AM 4 comments

Assalamualaikum WBT

Seems like my blogging mojo is back. 'Seems' saja la. Takat mana dia buleh stay taktaula. Mata dok kedip2 tak buleh lena, white cofee punya pasai la ni (tah tak ingat brand apa, tapi ada logo halal JAKIM... jangan panik tak ketahuan hala naaa).

Aku ada satu kisah benar yang aku teringin nk archive dalam blog. Kalau pon bukan utk di ambil iktibar oleh para pembaca, biarlah ia menjadi iktibar kpd aku dan anak-anak aku di kemudian hari (poyonya rasa bila tulis macam ni)

Minggu lepas, hari Jumaat, macam biasa... Aku adalah malas memasak (hari lain pon kadang malas juga, tapi Jumaat memang taktau pasai apa, aku paling malas nak mengkejang betis di dapo). Lagi pulak aku sangat sibuk dengan urusan jual-beli mangkuk hayun yg aku buat secara kolaborasi dengan TTM (yang ni nanti aku cerita dalam entry lain, insyaAllah). So dari pagi, lepas hantar Abang dgn Kakak pi sekolah, aku memang dok bizi hadap henpon dan laptop saja.

Pukul 12.30 tengahari macam tu, aku dgn Mencah dan Meah keluar nak pi ambik Asrap dari tadika (Mencah la ni dah balik dari KAFA naik Van Kak Ju, jiran lorong depan yg memang buat bisnes transport bdk sekolah). Aku bawak duit RM10 ngam-ngam, aku plan nak singgah gerai nasik tomato sedap dan murah kat tepi pagar Masjid Country Homes. Dah 2-3 kali aku singgah beli nasik Kakak ni. Sekali aku beli, memang aku terus terpikat dengan 'style' dia layan pelanggan. Satgi aku cita details. Dgn RM10 tu aku plan nak beli nasik tomato RM4 x 2 bungkuih. Belen lagi RM2 aku nak beli kuih 5 ketui (harga kuih dia 5 ketui RM2) So, kiranya ngam-ngam la duit aku kan...

Aku park keta tepi gerai akakni. Laju-laju pi menebeng kat meja dia... Habaq nak beli itu-ini. Dia pon bungkuih barang mcm biasa... Sambil sembang lite-lite itu ini. Dah nak setel, aku hulur duit RM10, ambik plastik makanan dan bersedia utk balik pi kereta. Tetapiiiii.... Sesuatu yang tak disangka-sangka telah berlaku. Sampai lidah aku kelu, muka pon rasa macam biru...

Apa yang jadi? Esok-esok aku sambung taip. Tetiba rasa mata aku makin melayut. Ayaq hidung dok kluaq laju menderu. Selsema weiii... InsyaAllah nanti aku sambung.

Srotttt....
Srotttt....
Srotttt....

Sound efek aku dok sedut hinguih!

ShareThis