Friday, March 2, 2018

BULLY AND PUBLIC SHAMING

Posted by makcik rehan KJB at 4:35 PM 1 comments
Assalamualaikum WBT

Mencah balik sekolah tengahari tadi aku tengah engage kat phone dengan Ayah kat kampung. As usual, dia bagi salam, masuk bilik dan datang salam cium tangan aku. Tekejut badak aku tengok muka dia merah, mata bengkak. Dia menangis terok wei!

Terus aku singkatkan perbualan dengan Ayah. Babai. Kirim salam semua. Assalamualaikum.

Aku panggil Mencah masuk mengadap. Tanya dia, kenapa Akak nangis ni? Cerita kat Mama. Berdebor aku tau!

Terus dia nangis kuat lagi. Sampai hinggut2 badan. Isk.... suspen aku.

"Tadi masa dah nak dekat balik, saya kuar gi toilet. Bila saya masuk kelas, saya nak duduk... kawan saya tarik kerusi. Saya jatuh tergolek. Sakit giler Ma... " Laju ayaq mata. Tersekat-sekat dia nak bercerita.

Panas hati aku. Menggelegak darah srikandi aku tau!

"Sape nama budak tu? Cikgu tahu tak?"

"Nama dia &$£¥÷@#&€. Cikgu takde masatu..."

"Akak bagitau cikgu tak?"

"Taklah. Cikgu takde. Lagipon dah nak balik masatu"

"Budak tu memang suka cari pasal ke?"

"Dia memang suka bergurau camtu Ma..."

"Ni bergurau kasar ni. Akak marah dia tak? Kawan-kawan gelak tak?"

"Mula-mula kawan tak perasan. Bila saya nangis baru diorang perasan. Saya nangis sebab sakit Ma...!"

Aku paham sangatla jatuh terduduk macam tu. Sebab kita let go berat badan nak landing atas kusi. Memang sakit la. Dah la badan dia kus semangat kan.

"Then budak tu buat apa? Dia say sorry tak?"

"Ye... dah dia nampak saya nangis, dia mintak maaf"

"Sekarang Akak sakit lagi tak?"

"Dah OK Ma"

"OK, nanti Mama shout kat group. Mama cari parents dia. Mama nak tegur. Tapi next time kalau jadi lagi, jerit kuat2 biar semua dengar : Aku tak suka kau buat macam ni! Aku akan report kat cikgu dan bagitau Mak Ayah aku. Siaplah kau!"

Dia angguk. Aku suh pi makan dan siap2 nak pi KAFA. Nampak dia makan abih mee goreng sepinggan tu. OK lah tu. Hahaha.

Back to this issue. Aku capai phone, terus shout for parents kepada  &$£¥÷@#&€, please PM saya segera. Until now, dah pukul 4, takde sapa pon PM aku. Aku tunggu sampai malam nanti. Maybe parents budak tu kerja, tak sempat tengok whatsapp. Atau mungkin mereka takde dalam group tu. Whatever. Damage is done. Past is past. Tapi aku tetap kena remind pasal benda2 ni kat semua. Nak mintak semua parents tegur dan remind anak masing2 supaya tak melawak kasar macam ni. Bukan tak boleh nak bergurau. Tapi agak2 lah wei. Kalau patah pinggang anak aku, sapa nak jawab?

My concern about this incident are :

1. Anak aku perempuan. Dah darjah 5. Dah besar (dan memang badan dia besar). Bila dia jatuh tergolek macam tu, selain prone kepada kecederaan fizikal, self-esteem dia akan jatuh jugak andaikata dia terkangkang, kain terselak, tudung tersingkap etc. Boleh bayang kan betapa malu nya dia bila kawan2 nampak benda yang tak sepatutnya. She has to face the rest of the class sampai hujung tahun tau!

2. Anak aku perempuan. Budak yang melawak kasaq tu lelaki. Aku memang sangat concern perihal pergaulan. Maklomlah, aku org kampung. Aku selalu remind anak-anak, jangan campur dengan budak tak sama jantina. Maksud aku, selain dari hal pelajaran, jangan nak main usik2 dengan budak lelaki. Jangan nak bergurau, jangan bertepuk tampar. Tak boleh, sebab bukan mahram. Jadinya, haram lah. Malah aku juga sangat strict bila dia berkumpul dengan sepupu-sepupu lelaki. Sepupu tak sepupu. Rapat tak rapat. Aku draw the line. Well, aku dulu makan garam kot. So dalam kes di atas tadi, kalau tak kena gaya... benda ni boleh jadi satu bentuk sexual harassment walaupon unintentional pada awalnya.

3. Melawak kasar macamni, kalau dibiarkan, akan jadi kebiasaan. Tak apa... melawak je. Mana boleh! Yang salah tetap salah. Kena tegur dan remind budak2 lain supaya tak buat benda yang sama.

4. Dendam kesumat. Ingat tak kes Tahfiz kena bakar haritu? Bermula dari dendam kan. Ha, kalau lah tadi Si Mencah yang gagah perkasa tu ambik gunting dan tikam perut budak tu... macamana? We never know what people can do when they were threatened or bullied or depressed or humiliated. Mencah yang aku kenal memang sentiasa cool dan AAK. Kena ejek gemok pon dia dah immuned. Dia memang cool. Tadi, kalau tak kerana sakit sangat, aku tak rasa dia akan menangis macam tu. Anyway, don't try her... darah singa aku mengalir dalam tubuh dia okay! Haha.

Aku takde isu nak panjangkan pon pasal benda ni. Budak tu pon dah mintak maaf. Anak aku pon sihat elok nampaknya tu. Tapi aku tetap nak parents budakni tahu apa anak dia dah buat. Kalau nak tegur dan nak didik anak, sekaranglah masanya kan? Sama-sama ambil iktibar, semua pon anak-anak kita jugak. Semua pon kita sayang. Anak kita pon bukanlah tertib elok sangat, sama-sama menegur dan beringatlah. Ye tak?

Srikandi Rabunah beletiaq di petang Jumaat 😅




Tuesday, February 27, 2018

Ukhuwah Dan Persahabatan

Posted by makcik rehan KJB at 12:06 AM 2 comments
Assalamualaikum WBT

Memasuki usia sore, selain nikmat sihat dan berkeluarga; dikelilingi teman-teman yang baik juga adalah satu lagi nikmat yang harus disyukuri. Alhamdulillah.

Teman yang baik akan selalu mendoakan, menyenangkan dan saling mengingatkan agar sahabatnya sentiasa di landasan yang benar. Aku berdoa agar Tuhan selalu mendekatkan aku dengan teman-teman yang baik, supaya kebaikan mereka terpalit juga kepada aku yang banyak dosa ini. Agar dengannya, bolehlah aku sentiasa perbaiki diri.

Terima kasih kawan-kawan semua yang sentiasa menghiburkan. Barangkali, keputusan Mak Ayah aku hantar aku masuk Taayah adalah keputusan terbaik yang mereka buat dalam hidup aku. Cewah.... 5 tahun kita makan nasik kawah kat sana, sampai sekarang ukhuwah tu masih kukuh. Entah jampi serapah apelah yang Makcik Logam tu hembus dalam kawah nasik tu sampai melekat benor kita ni kan. Sampai laki aku pon naik heran, apebenda yang budak-budak Taayah ni tak abis2 gathering lah, makan2 lah, kenduri lah! Setahun tah baper kali reunion korang ni. LOL!

Kalau ada umur, ada rezeki, ada kelapangan, jangan lupa ajak aku memeriahkan majlis lagi tau. Hanya korang je yang memahami perangai berat bontot aku ni. Majlis lain payah aku nak men'Diva', tadak sapa nak layan aku. Hahahaha...

Semoga Allah merahmati ukhuwah ini, dan mengumpulkan kita semua di Syurga nanti. Friendship till Jannah!






Wednesday, February 21, 2018

Britain's Biggest Family

Posted by makcik rehan KJB at 10:15 PM 2 comments
Assalamualaikum WBT

Dengan mengenepikan andaian yang bukan-bukan, di mata aku, pasangan Sue dan Noel ni sebenarnya memiliki tahap kesabaran yang tinggi. Aku tengok videoclip depa masa beranak 17 nak masuk 18 orang. Dalam tempoh tu, Sue miscarriaged sampai 2 kali. Masatu umur dia 39 tahun dengan anak sulung dah berumur 19 tahun (dan dah ada anak sorang) dan yang bongsu berumur kurang dari setahun. Tempoh tersebut adalah masa yang paling lama 'perut dia kosong' tanpa kandungan (sejak dia dah kawin). Aku ingatkan mereka dah serik menambah anak.

Didorong oleh rasa ingin tahu, aku cari info lanjut pasal keluarga ni dan barulah aku tahu rupanya mereka tak serik langsung malah telah menambah lagi 3 orang anak sejak last video yang aku tonton tu. MasyaAllah.

Ada orang kata pasangan ni 'ketagih' beranak kecik. Mungkin betul. Tapi aku rasa ketagihan tersebut macam tiada salahnya pon dari segi norma hidup asal saja kau sihat, larat dan mampu dari segi fizikal dan material untuk besarkan budak-budak tu.

Oh kalau nak sembang tentang hal kecukupan dan keseimbangan itu-ini... memang berkajang-kajanglah jadinya. Akan timbullah isu kasih sayang, peluang pendidikan, potensi terpendam anak2, malnutrisi malah mungkin akan ditohmah sbg memanipulasi anak2 utk kemudahan sendiri. Nak cakap lebih2 pon, bukan kita tinggal serumah dengan mereka kan?

Aku sebagai orang luar, sekadar mengutip beberapa Ibrah yang aku rasa berguna utk aku refleksi diri sendiri.

1. Rezeki makan minum, Allah yang aturkan. Asal saja kau ikhtiar, pasti semuanya serba cukup.

2. Serba cukup adalah apa yang kita dan anak2 kita perlukan. Ada makanan. Ada rumah. Ada pakaian. Selebihnya, adalah pengisian rohani dan sahsiah. Hasil dari pengisian jiwa yang bagus, anak-anak akan terpandu untuk menilai aspek hidup macamana yang mereka perlukan - serba cukup vs serba mewah.

3. Diluar rumah mereka, tertulis signboard : Alert. Free range kids. Bermakna kanak2 ni semua lepas bebas tanpa terbeban dengan perkara yang bukan-bukan. Masih pergi sekolah seperti biasa. Masih boleh pergi makan luar sekali-sekala. Tetapi mereka hidup sebagai kanak2 sebenar!

4. Sibling bonding mereka kuat. Abang kakak yang besar akan jaga adik2 yang kecik. Bergaduh berkuntau tu biasalah.

5. Rutin harian mereka sama saja mcm keluarga lain. Pagi2 riuh rendah nk pergi sekolah, ayah nak pergi kerja, mak nak siapkan sarapan dan bekal, nak sidai kain, anak yang kecik melalak. Tapi mereka nampak OK saja. Bertahun-tahun mereka hadap benda yang sama. Lama2 jadi lali kot.

6. Hidup perlu ada perancangan dan jadual yang sistematik. Yang ini mak yang anak 2 atau 3 org pon selalu gagal. Lepas tu stress tak ketahuan. Aku lah tu. Cuba belajar dari Sue dan Noel.

7. Anak-anak di ajar utk fit themselves into the environment. Pandai2 lah adjust diri. Kau masuk kandang kambing, kena belajarlah macamana nak mengembek.

8. Noel is a very good husband. Walaupon penat kerja macam orang lain, dia ringan tulang di rumah.

9. It takes 2 to tango! Mereka berdua serasi dan berkomunikasi. Bab komunikasi tu yang penting kan!

Selepas mendapat anak ke-20 yang diberi nama Archie (yes, its a boy), Sue dan Noel mengambil keputusan untuk berhenti menambah anak. Akhirnya... entah kenapa, aku pulak yang lega. Hahahaha. Gigih sungguh Sue kan. Menggunakan tempoh subur hidupnya dengan sebaik mungkin.

Watch the video, and share your thoughts. Kalau kita mahu berfikir, pasti ada buah yang elok yang boleh kita kutip. Kan?









2018

Posted by makcik rehan KJB at 1:53 AM 1 comments
Assalamualaikum WBT

Some pics from our recent Penang Trip. Going strong (hopefully *lap peluh*) with 4 kids. Alhamdulillah for all the chances and Ni'mah from Allah SWT.

May Allah protect and guide us all. Aamiin.







Saturday, November 26, 2016

Ameena

Posted by makcik rehan KJB at 11:40 PM 3 comments
Assalamualaikum WBT



ShareThis