Monday, July 6, 2015

36

Posted by makcik rehan KJB at 1:35 AM 1 comments

Assalamualaikum WBT

Praying for a healthier, wealthier and wiser me. Husband pulak doakan saya agar dikurniakan kesabaran dan jadi isteri/ibu yang solehah.

4 July 2015. 36 tahun sudah. ya Allah, kekalkan daku dalam Iman dan Rahmat dari Mu. Serta istiqomah dalam perkara baik dan tabah mengharungi ujian.

Amiin. Alhamdulillah.

Thursday, July 2, 2015

Nak jadi Ayah

Posted by makcik rehan KJB at 10:50 AM 2 comments

Assalamualaikum WBT

Lost count of Ramadhan keberapa :p

Alhamdulillah pagi tadi kami bersahur. Babah dia miskol non stop kat wasap sampai mak ni celik mata. Tu pon dh pukul 5.15. Meah pulak merengek bila sedo mak bangun dari katil. Pujuk-pujuk masuk buai, mujur mau lena balik.

Goreng telur. 5.30 start makan laju-laju dengan Mencah. Syukur sgt Si Kakak ni tak banyak drama pagi. Nak kejut senang, suruh makan pon senang. Tibai je apa depan mata. Jangan Asyraf! Hoiiii... Penin dgn dia ni. Sebab tu tahun ni tak puasakan dia lagi. Next year lah baru nk ajar puasa insyaAllah.

Semalam lepas buka, nak solat maghrib, Amirah ngekngek merengek. So mak dgn kakak dia kena take turns. Kakak solat dulu, pastu suruh kakak take over enjut buai.

"Haihhhh... Saya dapat rasa susahnya bila jadi perempuan bila besar nanti. Kena jaga anak, masak, kemas... Saya rasa jadi seorang Ayah lagi senang"

Kehkehkeh... Tau pon kamu... Hasil observation dia la ni. Dia nampak ayah dia senang-lenang lettew... Main henpon dan tido je 24 jam kan. Mak dia ni ha terbengkok-bengkok ngurusin kamu semua kan :p

TQ Kakak for helping around. Takde Kakak, Mama laaaagi bengkok!

Monday, June 29, 2015

Burger

Posted by makcik rehan KJB at 11:39 PM 2 comments

Assalamualaikum WBT

Husband was away for a week. Out station lagi. So, tinggallah mak merebel sensorang melayan karenah kanak-kanak super 3 org ni. Ahad tadi, bukak puasa terpaksalah mak masak. Sian pulak ke Kakak. Beberapa kali dia tanya, kita bukak puasa makan ape Ma? Maklomlah... Selamani Abah dia yang tapau makanan kat PARAM. Mak takde feel nak masak la bulan posa ni bila mengenang Semeah yang kuat memerap tak ketahuan hala ni. So, tugas mak tetiap petang cuma tuang lauk beli masuk pinggan korel rosmeriam herga clearance seja :p

Mak masak apa yang ada dalam peti seja. Nak keluar sensiang gi beli barang dapo memang tobat la hom (pinjam ayat Ustat Kazim). Panas terik. Lagi nak kedek-kedek heret kekanak ni. Kim salam. Dapatlah masak lemak cilipadi pecah santan dengan sayur campur.

Sahur pagi tadi lebur! Hahaha. Rasa dah kunci jam pukul 4.50 pagi. Harom tak sadar! Pukul 6 punya alarm baru aku sadar. Kecewa sgt Mencah. Tak puasa la dia hari ni. Yang tak menahannya, balik sekolah petang tadi, beria dia tahan tak nak makan. Katanya tunggu azan maghrib. Pooodahh! Hari yang nko posa, kemain lembik tak menyabo nak menyantap sampai merangkak lapo sgt tak larat jalan!

Menambah sketsa hari ini, petang tadi asrap dgn mak dia terlelap while waiting for Muallimah Ha to fetch Asrap. Sambil menenen Semeah, terlelap. Muallimah Pinponpinpon pon harom tak sadar. Wasep dari Muallimah pon aku tak sadar langsung. Rasa mcm terlelap berapa minit je pon. Tengok jam dah 2.30 ptg. Asrap dah siap pakai baju KAFA benornya. Mmg dh ready, tunggu pick-up je lagi. Dia terjaga dan tanya mana Muallimah? Kenapa dia tak datam lagi.

Sudahnya lebur KAFA ptg tadi pulak. Haha... Diam-diam sudah, jgn kasik tau sama dia punya bapak ya :))

Bukak puasa petang tadi, nasik goreng dengan telo dadar saja. Lepas isyak semua dah kelaparan balik. Lalu, dengan penuh kepayahan bercampur kegigihan (mak memang suka exaggerate) berbondong-bondonglah kami 4 beranak, pegi beli burger.

Dalam keta, mcm biasa... Asrap brokbrekbrokbrek non stop. Kakaknya dok merancang menu. Nak burger yang ada telur, tanak sayur, ada mayo dan cheese. Hah dia pon tanak kalah jugak la...

"Syayer nak begebil. Begebil tau Ma. Belikan syayer begebil"

Lantas dicarot oleh Kakaknya...

"Hoiii... Begebil tu burger bibir tau tak!"

Kahkahkahkahkah... Kau orang ni dah kenapa la nak. Terlebih dos Nabil MLM ke apa. Asyraf ni beno nya... Aku rasa dia nak sebut begedil, sebab dia ni suka makan kentang. Gamaknya dia ingat begedil tu sama spesis macam burger kot. LOL!

Sementara tunggu burger siap, pegi Speedmart pulak dulu. Susu Meah abih. Sabun basuh pinggan pon abih. Tapi melarat sampai beli susu kotak, breakfast cereal, shower cream Carrie Junior (kegilaan Si Asrap la ni). Terbang duit mak 60 hengget hanya dalam masa tak sampai 10 minit. Tu kira quick purchase tu. Ambik yg betul2 perlu seja. Kalau banyak masa... Seret trolley... Kaut itu-ini sedor2 penuh trolley.... Baper ratus la kena agaknya kan. Mahalnya barang sekarang!

Terus wasep laki. Bang, aku beli barang sekian binti sekian. Berjumlah sekian binti sekian.

"Ha balik karang claim, Abang bayo balik"

Itu yang aku suka sangat tu. Tak terusiklah dana London aku. Haha. Sampai rumah, wasep pulak gambo anak-anak makan burger kaki lima. Hashtag sedih, mintak simpati gittew.

"Alah siannya... Makan burger je. Abg balik nanti kita makan besar"

Itu laaaaaaaaagi aku suka! Kahkahkahkah... Kurang sikit jaki aku bila mengenangkan dia kesedapan layan nasik padang dan sambal ijo di Jakarta sana.

Till then. Wassalam.

Mid Year Exam 2015

Posted by makcik rehan KJB at 12:00 PM 4 comments
Assalamualaikum WBT

Jumaat lepas, hari yg sibuk. Muallimah Ha balik kampung, jadinya Mak terpaksa hantar dan jemput Asyraf pegi-balik sekolah pagi dan petang. Hari tu jugak kena pegi sain report card Kakak dia. Both session jugak, KAFA dan sek kebangsaan. Terbakor kulit mak tahu... Panas lit lit sgt wilayah Rawang ni lately.

Boleh tahan teruk result nko Kakak wehh... Hafazan ranap sungguh hoi! Terus Mak wasap bapaknya, menuding jari. Tulah, main henpon lagi... Tengok sini keputusan anak! Gitulah kununnya... Senang je aku kan, tang tak elok aku bahan ke laki. Tang elok, aku kaut dulu le kreditnya. Padehal sama naik je mak-pak dia, dok ralit klebek henpon! Muahahahaha...

Cikgu Zarina (sekolah kebangsaan) kata Aisyah ni suka berangan, berkhayal... Lambat buat kerja. Especially kalau menyalin dari whiteboard. Dia tak berapa bercampur dgn budak lain. Susah nak memulakan perbualan. Memang aku perasan, she's lonely type. Duduk diam2 kat tempat dia... Tak berapa havoc mcm budak pompuan lain. Eh tetiba aku sedih tengok anak aku camtu tau. Aku tanakla zaman kanak-kanak dia murung cam gitu. Shes wayyyy better than me when i was at her age. Dulu mak dia semekin, gemok dan menumpang kasih dgn maktok yang tak berapa nak kasih kat cucu. Mak nak kena cari jalan utk bina keyakinan dia. Biar jangan selalu dibuli, dan keras rebel.macam mak dia. Hahahaha...!

Bila tanya dia, kenapa tak campur sangat dgn kawan2 lain? Dia kata diorang semua tu kejam. Saya taknak kawan dgn orang macamtu. Diorang buli saya. Wahhh... Drama tau anak mak. Dulu dia pernah cerita (jenuh nak korek ceritani), ada sorang budak pompuan hari-hari pow duit dia singgit. Budak tu kata, kalau tak bagi... Tanak kawan. Kalau sakap kat cikgu... Tanak kawan. Kalau sakap kat mak pon, tanak kawan. Aku tau hal ni pon sebab dia tersasul sakap. Korek punya korek, dekat sepuluh ringgit dah total dia kena pow dgn budak ni. Mak suruh dia stand for her right lah. Aku ajar Aisyah utk beri kata dua kat budak tu, ganti balik sikit-sikit... Atau mak sakap kat cikgu dan mak dia. Dan lepasni jangan suka-suka mintak duit kawan... Kecuali terpaksa sebab duit hilang atau tertinggal. Budak tu ganti tau. 2-3 hari jugaklah... Singgit demi singgit. Pastu aku suruh Aisyah cakap tak payah ganti dah. Sakap kamu halalkan. Lain kali jgn buat lagi. Saja nak bagi dia keras sikit je. Takde hal lah dua-tiga hengget kan. Aku sakap kat dia, kalau dia tanak kawan... Kamu cari kawan lain. Ramai lagi budak lain. Aisyah kata, nnt budakni ajak kawan-kawan lain supaya jangan kawan dengan dia. Kesian. I feel u anak. Feeling clumsy, when peoples were avoiding you. Takpelah nak, janji hati kau baik. Dan kau cantik. Boleh gitu? Aku pon tatau nak kata apa dah la wei! Hahaha... Takkan aku nak pegi sound budak-budak tu sorang-sorang kan :p Anggaplah semua ni asam-garam hidup.

Aisyah seorang yang observer. Mendengar kata. Terlalu rileks dan sangat empathy. Dia mewarisi hati tisu dan kecenderungan dalam craft dari mak dia. She hates Math, just like me. She's good in Bahasa, also like me. Cool and steady pulak dari Babah dia. Dia sangat bersabar dgn adik-adik. Mulut marah, tapi tangan tak naik. Very helpful when it comes to her siblings. Tolong lukis utk Asyraf. Cebuk berak Asyraf. Bukakan pintu kereta Muallimah utk Asyraf. Tuangkan air, senduk nasik, sharpen kan pensel, pinjamkan color pencil etc. Dengan Amirah lagilah rajin. Sebab dia kata kami sama-sama perempuan. Kami akan jadi geng. So, shes willing to mandikan adik, pakaikan baju adik, enjut buai adik etc. She sangat tak sabo tunggu adiknya beso, so they both can be roommates :p

Enjoy your childhood Kakak. Try again next exam ya :)






Sunday, June 28, 2015

Chicken

Posted by makcik rehan KJB at 10:54 PM 4 comments

Assalamualaikum WBT

Jumaat dan Sabtu tadi, kami pi bukak posa kat luar. Semua pon orang belanja. Alhamdulillah... Mak ikut sajalah. Anak-anak mak biasalah, terejai satu macam. Orang kampungla katakan... Jadi jakun satu macamla bila sekali-sekala pi makan kat hotel.

Elok sampai kat reception counter, tengah kami nak check reservation... Asyraf yang macam terlebih gula kabung, sakap kuat-kuat :

"Kak! Kak! Syayer nak makan chicken pox! Syayer nak makan chicken pox! Akak nak makan aper?"

(Diulang-ulang berkali-kali selagi Kakak dia tak jawab)

Mak tarik tangan dia ketepi. Suruh bertenang. Orang semua dah pandang. Mak sakap baik-baik kat dia...

"Bang, bukan chicken pox... Bukan chicken pork... (sekali sekala bunyi macam pork pon ada baq hang!). Yang tu nama dia chicken chop!"

Kakak dia tolong perjelaskan lagi.

"Aah... Chicken pox tu yang bintik-bintik ada cecair kat badan tu!"

Begitulah resam anak-anak Mak. Kadang Mak segan juga nak mengenengahkan anak-anak jiwa kampong mak ni. Lagi-lagi Si Aserap nilah. Mulut non-stop punya brok brek brok brek. Rasa macam nak selotep pon ada!

Salam Ramadhan.


ShareThis