Wednesday, November 26, 2014

The humble stall near Habib Hotel

Posted by makcik rehan KJB at 10:46 PM 0 comments

Assalamualaikum WBT

Sambung lagi.

Lepas check-in, terus lepak kat gerai depan Habib Hotel. Sampai sudah taktau nama gerai. Rasanya takde papan tanda pon. Nasik berlauk ada belen. Tapi dah pukul 4.30 ptg, malaslah nak makan nasik berlauk bagai. Goreng2 semua malam nnt baru ada. Yang ada sekarangni laksa. Pantas PS nko ngoder.

Bui laksa so!
Tey O es lima so!

Ambo plop nok Tey es so! <--- MR

*setelah dialih-bahasa ke dialek klate. Baru sapa masa nih. Aku baru dok mencari-cari tune, nak mengasah 'the kelate in me'... muahahaha!*

Laksa sampai. Bersinar mata aku. Aku ingat Laksa Penang! Rupanya laksa yg kuah lemak laksam tu. Manala aku tau... Pestime mari kelate weh!

Dan-dan aku pommm...

Eh, nok etek lah! Tapi tak mboh cili deyh! (Nak share dgn Mencah kan)

Teh ais mari. Laksa aku pon mari.

Gila baq hang. Sedap sengoti laksa dia!

Sedut teh ais dia pulak. Mak datuk, kembang serebelum sereberum aku. Sedap sengoti kuasa 8!

Mencah siap cakap, sedapnya teh ni Ma! Lagi sedap dari teh ais Nenek!!!

Hahahaha... Sorry Nenet. Kalini je OK. Lepasni Nenet nombor satu balik.

Laksa aku tu, sudahnya Mencah yang perabis. Sedap sangat kata dia.

Pastu atas meja ada kek pisang size kecik2. Aku makan sebutir. Pon sedap sengoti!

Pah guano ni... Belum pegi restoran hok tubik kat dinding pesbuk segala bagai... Dah mcm kena candu. Kalo gi Kedai Pak Mat Kampung Pisang, ada aku histeria kat sana. Sedap sangat woi!

Ralatla tak ambik gambo gerai tu. Gila humble weh. Buruk2 je pon. Lokasi dia betui-betui depan Habib Hotel. Makanan hotel (breakfast) pon kalah dgn dia. Oppsss.... Hehe.

Hari last tu kami makan kat Pasar Siti Khadijah. PS makan laksam, tetap takleh lawan laksam gerai depan hotel ni. Teh ais dia pon kalah. 

Betullah kata Blogger terfemes di benua kelantam yakni Mek KV (aku tokleh link blog dia, pakai henpon. Aku bodo nak wi link pakai henpon) : Kat Kelate ni, terjah je mana-mana gerai buruk ke gapo... Kalau kena gaya, semua pon sedap!

3 kali kami melonggok makan kat geraini. Kalau tak kerana kami tubik gi jale gi soping... Kompom pagi, ptg, male kami make sini jah! Hahahaha....

Esok-esok sambung.

Tuesday, November 25, 2014

This is Kota Bharu

Posted by makcik rehan KJB at 11:59 PM 1 comments

Assalamualaikum WBT

#makmengah
#bapakmengah
#anakanakmengah
#mengahfamilykelatetrip
#roadtrip
#jalanjalancarimakan
#sawanbatik
#makansedap
#schoolholidays
#firsttime
#habibhotelkotabharu

OK, tu kata kunci dia.

Bertolak pagi Sabtu, pukul 8.30 pg. Ikut PLUS heading north. Tubik kat Kuala Kangsar, tuju Grik. Cuaca cantik. Sekali sekala hujan manja. Most of the time, bright and cloudy. Best!

Perjalanan sgt smooth. Syukur Alhamdulillah. Bawak bekal cukup-cukup. Lapo je makan, makan, makan. Takyah benti cari kedai makan, benti cari kedai kencing je. Hehe...

Meredah Banjaran Titiwangsa, hutan belantara je kiri-kanan. Hutan Belum, tasik, empangan - sgt mengundang 'the fisherman in him' huh!

Kenderaan tak banyak. Sesekali jumpa papan tanda, Awas kawasan lintasan gajah. Awas kawasan lintasan tapir. Mujur tapir. Kalau langsuir? Tobat tak lalu jalan ni kalo malam!

Benti kat tengah-tengah banjaran. Ada restoran yg nampak agak selesa. Toilet dan surau pon OK. Ayaq dia sejukkkk... Fuh best! Tak makan pon, abiskan bekal je. Sementara cuaca nyaman, kita gerak terus.

Bila dah masuk Jajahan Jeli, terus teringat kat Tok Pa. Tokpa dan Jeli berpisah teda dalam fikiran aku. Memang betul, Jeli yg hulu tu rupanya tak kurang hebat pembangunannya. Ada MRSM. Ada Politeknik. Kalau tengok hutan belantara dia tadi, mcm tak sangka akan jumpa pekan yang agak meriah mcm tu. Rilekslah. Tak kisahlah parti apa, sekurang-kurangnya beliau berbakti. Yang baik kita puji, yang buruk kita hencap, kan? Muahahaha....

Lebih kurang pukul 4 ptg, sampai KB - bandaraya yang sangat humble, kaya dengan nilai Islam. Menjakun baca papan tanda, semua Jawi. Hebat tarbiyah Tok Guru!

Nanti sambung. Ngantuk...

Zzzzzz.....

*taip mlm tadi, pagini baru post

Thursday, November 20, 2014

Tadika yang kecewa

Posted by makcik rehan KJB at 1:26 AM 3 comments

Assalamualaikum WBT

Tadika tak bagus di Rawang.
Tadika rekod buruk di Rawang
Tadika yang mahal tapi tak bagus di Rawang.
Tadika yang perlu dielakkan di Rawang.

Bad reputation kindy in Rawang.
Not recommended kindy in Rawang.
Kindy to avoid in Rawang.
Expensive kindy in Rawang.

Saja aku bagi keyword. Hujung2 tahun ni mesti ramai parents dok Google pasal tadika anak kan. Awas kamu org2 Rawang. Org Taman Desa Mutiara. Orang Country Homes. Orang Taman Bayu Permai. Orang Taman Desa Mas. Pastikan anak hangpa bijaksana bijaksini bijaksitu kalau nak antaq pi tadika ni. Sebab standard dia tinggi sangat baq hang. Puihhh...!

Tak sampai hati nak tulis nama kindy. Walaupon depa sampai hati buat kat anak aku gini. Setahun depa perap dia, pi - balik sekolah bawak beg kosong. Kadang depa bawak pi skolah. Kadang depa perap dia kat Taska saja.

Register utk masuk tadika masa umur 5 tahun. Bayaq seribu lebih. Bulan-bulan RM200. Nak menangis aku, bila hujung tahun, aku diberitahu bahawa sampai sudah depa peram dia dgn budak 4 tahun. Alasan, tak sampai standard 5 tahun.

Bila aku argue, katakan tahun depan kalau saya antaq dia blaja sini lagi (memang TAK la woiii), cikgu peram dia dgn budak 5 tahun pulak ka? Sebab dia kan tak sampai standard cikgu? Abih bila dia nak masuk derjah 1? Kena tadika lagi setahun ka? Umur 8 tahun la baru dia buleh masuk derjah 1?

Cikgu dia (bukan cikgu ponnn... Mak cikgu okay! Cikgunya takdak pon. Mak dia ja serah fail kat depan gate masa aku ambik Asyraf) terkulat-kulat nak menjawab.

Rehan... Standard kita kat sini... Syllabus 5 tahun kita macam budak darjah dua kat sekolah kebangsaan tau...

Aku kata, cikgu jawab dulula soalan saya. Ni anak saya tahun depan umo 6 tahun, cikgu perap kat kelas 5 tahun ka?

Dengan muka gelabah dia jawab jugakla.

Ya yaaa.... Kita masukkan dia dalam kelas 5 tahun. Sebab dia lemah sangat. Banyak benda dia tak buleh. Budak lain kat sini semua start masa umo 4 tahun. Dia je start masa 5 tahun. Tapi dia lambat catch up. Kita tak akan push budak kalau dia lemah.

Wahhh... Maknanya...Kau bodo, kau duduklah bodo disitu ya. Kau jangan kemana.

So, oleh sebab dia lambat, cikgu ikut la kelambatan dia? Peram dia dgn budak 4 tahun, tanpa sebarang inisiatif untuk masukkan dia bersama rakan sebaya dia? Lepastu kompang kata budak lain yg sebaya dia semua dah buleh buat itu ini. Pastu eksyen kata syllabus 5 tahun hangpa setara dengan syllabus derjah 2? Najis apakah ini? Mutawassitah ke Mughollazoh?

Aku boleh terima anak aku lemah. Anak aku tak pandai. Anak aku tak buleh menulis, tak buleh membaca lagi. Memang genetik aku laki-bini pon bukan la genius tara mana. Mak Pak aku buat bendang saja. Pak Mentua aku pon polis pencen saja. Aku laki-bini tak masuk MRSM atau SBP pon. Grad pon local uni saja. Ambik course pon biasa-biasa saja (melalut tak hingatttt, marah ni marahhhh)

Tapi...

Aku tak buleh terima cara hangpa manage tadika!

Aku tak pernah tau jadual pelajaran anak. Apa subjek hangpa ajaq aku taktau sepatah ranting pon. Sebab apa? Sebab hangpa tak pernah wujudkan communication system dgn parents. Bila masa exam, bila masa meeting, bila masa cuti... Aku tak pernah diberitahu. Bila aku tanya, baru nak garu kepala. Nak cuti ka apa... Main habaq kat mulut saja. Takkan tiap-tiap bulan aku nak kena tanya itu ini, satgi kata aku Kiah Propa pulak. Kerja sekolah langsung tak pernah ada. Buku latihan menulis ke apa, tak ada! Hanya semata-mata buku kerja yang aku bulih beli herga lima rengget kat Tesco! Lepastu gebang kata standard hangpa macam derjah dua? Lagi sekali, najis apakah ini?

Lagi seminggu nak habih sekolah tiba-tiba baru aku diberitahu...

Anak hang slow. Anak hang kurang kebolehan tang ini, tang itu. Dan tunjuk report anak aku yang buruk tersangat tu... Yang seolah-olah macam nak suruh anak aku benti sekolah jelah senang!

Kenapa oh kenapa tak call aku, tulis surat kat aku, atau wasap aku... Panggil aku bersemuka, cerita face to face kat aku pasal kelemahan anak aku masa awal-awal persekolahan? Atau at least selepas penggal pertama haritu?

Dari situ aku buleh nilai tahap kanajisan hangpa!

Dah hujung tahun sangat ni. Apa yg buleh aku buat, bila tiba-tiba dapat report hazab laguni? Aku bayaq RM200 untuk report beginikah? Senangnya lepas tangan laguni woiii... Sila pasrah ye. Anak hang lemah. Sekian.

Baik laki aku bagi RM200 sebulan tu kat aku ja. Kalau setakat nak bagi report sebaris ayat check mate di hujung tahun.

Kalau nak tanya maklumat lanjut, nanti jumpa Cikgu Nuwol masa konvo nantilah ye.

Kenapa tidak sekarang? Cikgu nya tah kemana-mana hala! Konvo pulak buat pada 13 Disember nanti. Cuti dulu 3 minggu, nanti baru kita konvo. Macam tak ikhlas ja nak buat konvo?

Aku tanya kenapa buat macamni? Dah cuti sekolah baru nk konvo kenapa? Alasan dia, dewan semua penuh. Fully booked. Najis... Najis...

Budak bukan ramai, adala dalam 15-20 org kot. Buat kat Tadika je terus apa salahnya? Hiaslah bagi lawa. Anyway, sebulan ni bebudak semua tak pi tadika dah. Duduk di taska saja. Situlah budak transit. Situlah bayi. Dan disitu jugalah budak tadika belajar. Boleh belajar ke? Jangan main-main... Standard depa tinggi. 5 tahun = derjah dua! Hoihhh... Memang mengundang melaka in me sangadddd!!!

Bila tanya kenapa tak belajar kat sekolah? Jawabnya tangki bocor (lagi). Setahun berapa kali bocor hah? Haritu pon dekat sebulan peram bebudak kat taska. Kalini tambah lagi, kita tgh renovation. Nak tukar mozek, tiles semua.

Hello cikgu. Sekolah tinggal sebulan saja. Tak buleh sabar korek mozek tu semua masa cuti panjang nanti ka? Anak aku yang kau katakan lemah serba-serbi ni... Ambik peksa hujung tahun kat taska tahu! Dicelah-celah keriuhan bayi dan kanak-kanak transit. Oh seriously, i cannot brain this sh*t lah!

Aku sentap sampai ke tulang somsom bila mak-mak lain (yang tak sama sekolah Asyraf) bertanya:

Asyraf dah concert?
Asyraf bila sports day?
Asyraf pegi lawatan mana?
Asyraf boleh nyanyi laguni? lagutu?
Asyraf bila convo?

Semua yg di atas tu tak pernah berlaku tau! (Kecuali konvo, coming soon. Tu pon kalau sungguh jadi) Bersenam nan hado, lagikan nak sports day bagai. Nyanyi-nyanyi, beratur sebelum masuk kelas pon harommm. Masa memula dulu jela kot, nak show-off la kan. Doa-doa harian tarak. Surah lazim pon tarak. Pah guano nih?

Yang akuni beria sedih, emo, sentap dengan tadika anak. Laki aku, ADA AKU KESAH? Sedehhh la nko Bang. Orang kata anak kau selow pon kau rileks kan. Huwaaaaa!

Dah memang anak kita slow. Biarlah. Budak laki memang lambat matang. Late bloomer.

Kalu dah gitu, bakpo mung masukkan dia skoloh Bang? Biar dia dok dumoh tengok Chichi Chacha sambil baca ABC kat tab sudahlah. Kita tunggu sampai dia 'bloom' la baru hantar gi derjah 1 terus! Bazir pitis ja. Bui 200 hengget sebulan tu ke aku lagi baguih. Buleh gak aku kompol buat beli Pressure Cooker. Sene nok masok sup tule nanti! *sarcasm, in case u don't geddit*

Wahai Cikgu (macamlah kau baca pon kan), put yourself in my shoes. Ask yourself. If you were me, will you ever enroll your son to YOUR kindy?

Sekian, carotan tengah malam. Akhirnya terupdate juga blog ni. Kehkehkeh! Jangan tanya la nama tadika ni. Tadika cap ayam ja pon. Kalau aku sebut pon, tah-tah hangpa pon ta pernah dengaq nama dia. Hangpa mesti tak pernah terfikir pon nak perap anak kat sini. Aku pon tatau cemana laki aku buleh tergamak pi daftar Asyraf kat sini. Instinct orang laki ni memang kelaut dalam sungguh. Nak carot aku carot pi lah. Atau anggap sajalah aku ni mak yg terlebih cerewet. Anak dia yang selow, ada hati nak carot sekolah.

Wassalam.

Wednesday, November 5, 2014

UMRAH 2013 (gambar saja)

Posted by makcik rehan KJB at 12:36 AM 1 comments
Assalamualaikum WBT


Gambar-gambar Mak, Ayah dgn Adik aku pegi Umrah tahun lepas. I was heavily pregnant back then, kalau tak pregnant, silap-silap aku pon ikut pegi. Cewahhh...

Lama simpan dalam lappy, hantar masuk blog la senang. Sebab lappy ni makin biol sejak dua menjak ni. Cadang nak hantar pegi re-format. So, gambar2 penting kena back-up sesiap.

Enjoy the photos.




































Semoga panjang umurku, murah rezekiku utk ke sana jua nanti. Sila beli pinggan korel dari aku, bagi cepat sikit dana aku penuh. Eh!


 

Thursday, October 30, 2014

TTM as my Guest Writer. Yay or Nay?

Posted by makcik rehan KJB at 1:37 AM 11 comments
Assalamualaikum WBT

Ye... ye... aku tau... Ramai yang menderu klik-klik masuk blog aku bila nampak nama TTM tubik kat tajuk tu kan? Entah apa lah yang korang kerasukan sangat dengan Bini Si Saad ni entah! Sana-sini aku dapat komen/ email/ whatsapp/ pm bertanyakan pasal Kak Timah Kanggaroo korang ni. Dari aku belum beranakkan Si Semeah ni, sampailah aku dah nak beranak lagi (acah je woii... Sekali-sekala melawak kasar) tak abih2 org dok bertanyakan hal dia. Apa MR korang ni tak cukup retiz ke sampai korang dok kemaruk ke retiz Ozie bukit nun? :p

Jenuh dah aku dgn Nikyam Sepang jadi pengantara penyampai salam dan supplier gossip ilmiah antara ummah Meleis dgn sheols di Ozie sana. Dah berkali-kali aku sound direct TTM ni, nko ni tak reti-reti nak buat comeback ke? Nko tak ingat paswed blog dah ke? Nko tak reti create pesbuk sendiri ke? Instagram dok ada elok-elok... nko delete. Pesbuk ada, tak pepasal pegi deactivate. Pastu bila kemaruk nak cari bahan hencapan, nko hijack pesbuk Mak Jah! Takat ko sorang mahap lagi la... Ni aku tengok menantu tak berapa nak sado dia Si Saad pon sama naik! Apa dosa Mak Jah sampai kau orang rampas privasi beliyau? Apa agaknya rakan2 sefelda dan sekebun beliyau fikir nanti? - Feeling silly (berasa bangang) *nikyam tulong up emoji*

Aku dah bincang dgn Timah 2-3 hari lepas, since dah raaaamai sgt dok bertanya pasal dia... Dan asyik merayu manja suruh dia update blog TTM yang entah wujud lagi ke tidak tu... Aku tanya dia... ko nak tak kalau aku appoint ko as guest writer kat sini? So that, sekali-sekala bila ko free, ko boleh merempan kat sini untuk tatapan peminat tegar ko. Aku dah tak larat nak menjawab soklan dari feminat nko! *macit kau panasss je ni*


But first, aku nak kena tanya kat PEMINAT (dasar #taknakkalah) aku dulu la... Korang OK ke kalau Timah jadi Guest Writer kat sini nih? 2 tahun dia tak blogging ko... Punyala banyak kisah dan kejadian yang dia belum cerita. Mai aku nak bagi hint sikit...


*Anak sulung dia Si Adnan dah umo 13 tahun, dah beso panjang, dah ganteng, dah pandai pilih hair style sendiri, walopunnnn...! Akmal pon dah beso dan Amjah pon dah sekolah. Tapi Bahasa Meleis depa tetap keras kejung tak berubah macam dulu jugak. Hahaha... Saad pulak dah tua-bangka (aku hencap ko ni Saad)


*Timah sekarang dah join ummah Somali, di mana sheols adalah trendsetter aka stylist aka fashion designer utk diorang? Hijabster sgt sheols sekarang.


*Pokok kesum dia aku taktau apa kisah. Idup segan mati don't want rasanya. Sejak dok sibuk menjahit dan collaborate bisnes pinggan mangkuk hayun dengan Jolly Cotton ni, kesum kemana kangkung kemana...


So, korang nak ke tanak si TTM ni mencaras fofuleriti MR nih? *sinsing lengan abaya*


Zasss!



ShareThis