Friday, November 13, 2015

BAPAK YANG BIJAK kahkahkah!

Posted by makcik rehan KJB at 8:07 AM 2 comments
Assalamualaikum WBT


Saja nak post entry. Lama tak pos kann...










































Jumpa ni melintas kat FB semalam. Allah... mengekek aku laki-bini mengketawa. Kelakar ya hamats. Tambah bila tengok gambo si bayi yang kekagetan. Aku rasa bayi tu diam bukan sebab terpedaya bahawa itu adalah mak dia. Tapi dia terkesima tengok perangai bapak dia! Mahahahahaha....

Siap pakai hanger tu dah kenapa bapaknya ponnnn.... adoilaa LOL!



Thursday, November 5, 2015

The Cousins

Posted by makcik rehan KJB at 11:44 PM 2 comments
Assalamualaikum WBT

Gambaq lama, masa raya haritu. Baru transfer masuk laptop. Missing Okie and Rafeq.














Monday, July 6, 2015

36

Posted by makcik rehan KJB at 1:35 AM 2 comments

Assalamualaikum WBT

Praying for a healthier, wealthier and wiser me. Husband pulak doakan saya agar dikurniakan kesabaran dan jadi isteri/ibu yang solehah.

4 July 2015. 36 tahun sudah. ya Allah, kekalkan daku dalam Iman dan Rahmat dari Mu. Serta istiqomah dalam perkara baik dan tabah mengharungi ujian.

Amiin. Alhamdulillah.

Thursday, July 2, 2015

Nak jadi Ayah

Posted by makcik rehan KJB at 10:50 AM 2 comments

Assalamualaikum WBT

Lost count of Ramadhan keberapa :p

Alhamdulillah pagi tadi kami bersahur. Babah dia miskol non stop kat wasap sampai mak ni celik mata. Tu pon dh pukul 5.15. Meah pulak merengek bila sedo mak bangun dari katil. Pujuk-pujuk masuk buai, mujur mau lena balik.

Goreng telur. 5.30 start makan laju-laju dengan Mencah. Syukur sgt Si Kakak ni tak banyak drama pagi. Nak kejut senang, suruh makan pon senang. Tibai je apa depan mata. Jangan Asyraf! Hoiiii... Penin dgn dia ni. Sebab tu tahun ni tak puasakan dia lagi. Next year lah baru nk ajar puasa insyaAllah.

Semalam lepas buka, nak solat maghrib, Amirah ngekngek merengek. So mak dgn kakak dia kena take turns. Kakak solat dulu, pastu suruh kakak take over enjut buai.

"Haihhhh... Saya dapat rasa susahnya bila jadi perempuan bila besar nanti. Kena jaga anak, masak, kemas... Saya rasa jadi seorang Ayah lagi senang"

Kehkehkeh... Tau pon kamu... Hasil observation dia la ni. Dia nampak ayah dia senang-lenang lettew... Main henpon dan tido je 24 jam kan. Mak dia ni ha terbengkok-bengkok ngurusin kamu semua kan :p

TQ Kakak for helping around. Takde Kakak, Mama laaaagi bengkok!

Monday, June 29, 2015

Burger

Posted by makcik rehan KJB at 11:39 PM 3 comments

Assalamualaikum WBT

Husband was away for a week. Out station lagi. So, tinggallah mak merebel sensorang melayan karenah kanak-kanak super 3 org ni. Ahad tadi, bukak puasa terpaksalah mak masak. Sian pulak ke Kakak. Beberapa kali dia tanya, kita bukak puasa makan ape Ma? Maklomlah... Selamani Abah dia yang tapau makanan kat PARAM. Mak takde feel nak masak la bulan posa ni bila mengenang Semeah yang kuat memerap tak ketahuan hala ni. So, tugas mak tetiap petang cuma tuang lauk beli masuk pinggan korel rosmeriam herga clearance seja :p

Mak masak apa yang ada dalam peti seja. Nak keluar sensiang gi beli barang dapo memang tobat la hom (pinjam ayat Ustat Kazim). Panas terik. Lagi nak kedek-kedek heret kekanak ni. Kim salam. Dapatlah masak lemak cilipadi pecah santan dengan sayur campur.

Sahur pagi tadi lebur! Hahaha. Rasa dah kunci jam pukul 4.50 pagi. Harom tak sadar! Pukul 6 punya alarm baru aku sadar. Kecewa sgt Mencah. Tak puasa la dia hari ni. Yang tak menahannya, balik sekolah petang tadi, beria dia tahan tak nak makan. Katanya tunggu azan maghrib. Pooodahh! Hari yang nko posa, kemain lembik tak menyabo nak menyantap sampai merangkak lapo sgt tak larat jalan!

Menambah sketsa hari ini, petang tadi asrap dgn mak dia terlelap while waiting for Muallimah Ha to fetch Asrap. Sambil menenen Semeah, terlelap. Muallimah Pinponpinpon pon harom tak sadar. Wasep dari Muallimah pon aku tak sadar langsung. Rasa mcm terlelap berapa minit je pon. Tengok jam dah 2.30 ptg. Asrap dah siap pakai baju KAFA benornya. Mmg dh ready, tunggu pick-up je lagi. Dia terjaga dan tanya mana Muallimah? Kenapa dia tak datam lagi.

Sudahnya lebur KAFA ptg tadi pulak. Haha... Diam-diam sudah, jgn kasik tau sama dia punya bapak ya :))

Bukak puasa petang tadi, nasik goreng dengan telo dadar saja. Lepas isyak semua dah kelaparan balik. Lalu, dengan penuh kepayahan bercampur kegigihan (mak memang suka exaggerate) berbondong-bondonglah kami 4 beranak, pegi beli burger.

Dalam keta, mcm biasa... Asrap brokbrekbrokbrek non stop. Kakaknya dok merancang menu. Nak burger yang ada telur, tanak sayur, ada mayo dan cheese. Hah dia pon tanak kalah jugak la...

"Syayer nak begebil. Begebil tau Ma. Belikan syayer begebil"

Lantas dicarot oleh Kakaknya...

"Hoiii... Begebil tu burger bibir tau tak!"

Kahkahkahkahkah... Kau orang ni dah kenapa la nak. Terlebih dos Nabil MLM ke apa. Asyraf ni beno nya... Aku rasa dia nak sebut begedil, sebab dia ni suka makan kentang. Gamaknya dia ingat begedil tu sama spesis macam burger kot. LOL!

Sementara tunggu burger siap, pegi Speedmart pulak dulu. Susu Meah abih. Sabun basuh pinggan pon abih. Tapi melarat sampai beli susu kotak, breakfast cereal, shower cream Carrie Junior (kegilaan Si Asrap la ni). Terbang duit mak 60 hengget hanya dalam masa tak sampai 10 minit. Tu kira quick purchase tu. Ambik yg betul2 perlu seja. Kalau banyak masa... Seret trolley... Kaut itu-ini sedor2 penuh trolley.... Baper ratus la kena agaknya kan. Mahalnya barang sekarang!

Terus wasep laki. Bang, aku beli barang sekian binti sekian. Berjumlah sekian binti sekian.

"Ha balik karang claim, Abang bayo balik"

Itu yang aku suka sangat tu. Tak terusiklah dana London aku. Haha. Sampai rumah, wasep pulak gambo anak-anak makan burger kaki lima. Hashtag sedih, mintak simpati gittew.

"Alah siannya... Makan burger je. Abg balik nanti kita makan besar"

Itu laaaaaaaaagi aku suka! Kahkahkahkah... Kurang sikit jaki aku bila mengenangkan dia kesedapan layan nasik padang dan sambal ijo di Jakarta sana.

Till then. Wassalam.

ShareThis