Wednesday, December 9, 2015

Diva Shopping

Posted by makcik rehan KJB at 2:56 AM 2 comments
Assalamualaikum WBT

Join us! Hehehe...

Bukak FB.
Pegi kat search.
Taip Jolly Cotton.
Pilih Jolly Cotton - Closed Group (ada logo penumbuk).
Tekan 'Join Group'.



Tunggu sat, nanti kami approve. Silakan mensawan hehe...


Thursday, December 18, 2014

Header

Posted by makcik rehan KJB at 10:15 AM 2 comments
Assalamualaikum WBT

Saja pakai balik header lama. Design asal direka oleh blog reader nama Kierin. Masa dia design itu ari, Amirah blom terhasil (boleh gitu?). Now that Meah sudah ada, kena la edit bubuh 'bahagian' dia. Budak baru, so kaki ayam dululah. Lantak di situ.







Sebeno nya, aku tak geti nak edit bagi sama konsep asal. Aku manada basic Photoshop. Haritu masa jaman PID, dah bagi nama utk course photoshop, tapi aku dgn Ezey ngelat. So, apa yg ada jelah kan.

If u reading this, thanks ya Kierin. Akak guna balik design awak. Taktau la tahan bape lama. Layannnn.






Wednesday, December 17, 2014

Penang. Again.

Posted by makcik rehan KJB at 9:23 AM 3 comments
Assalamualaikum WBT

Anak 3 weh. Tak dan dah galas kamera. Makanya snap apa yg dan pakai henpon cina Guangzhou beso penampo seja!

Ni semua gambo #mengahfamilypenangtrip2. Gambo #mengahfamilypenangtrip1 semua abih aku delete dah. Memory phone tak beso weh. Harap badan je lebau macam buku merah. Both trip adalah menumpang toklaki yang pegi outstation utara sana. Cuti sekolah kan. Lagi pulak kat Penang sana, dah dekat sgt dgn kampung halaman asmara aku. Berani tak bawak aku? Khennn...

Gambo tonggang-langgang. Import dari phone. Jadi laguni. Lantaklah. Koser mak nak ejas-ejas. Aku post masuk blog pon dah kira mujur kan.







Asyraf ni lagunilah. Payah sangat nak ajak bergambo feeling2 kelorga bahgia. Laki aku dengan Mencah jelah belakon depan kamera. Harmoni sangat la konon kan. Walhal mengah gila kau tahu! Depa sangatlah buas macam terlebih bitamin. Jenuh kena pekik suruh behave. Suruh ketepi. Suruh cepat. Suruh perlahan. Suruh duduk. Suruh bangun. Suruh diam. Suruh kencing. Grrrr... semuapon kena suruhlah! Si kecik kenteng tu pon sama naik. Nampak orang lalu-lalang makan lolipop, makan eskrem, dia selamba jer hulur tangan... jerit kuat-kuat : NAKKKKK!!! Suara dia sangat nyaring wei. Tak tipu... mmg bingit telinga dengar. Bak kata laki aku, sebijik suara mak hang bila memekik! Well.... anak aku khennn.... kahkahkah!







Nak terkeluar anak tekak aku jerit kat Si Asyraf ni, suruh pandang kamera. Dia buleh buat stone gini. 4-5 keping gamba aku snap tau. Semua muka blur gini. Cemana la nak pegi casting model GAP nih? Ehh... hahahaha... Mujurla budak kenteng ni sudi layan aku kan. Menggedik je pandang kamera :))




Kakak lejen kata, Ma... saya rasa penah nampak kunci macamni dalam cita stoberi dan karipap kat Paris tu. Ya la... sama la tu. Tapi kita tak mampu nak pi Paris macam Acik Ana Suzana. Pi Bukit Bendera jadilahhh!










 


Mak Mengah! Beginilah payahnya nak ajak anak bergambo. Kena kepit kiri-kanan.






 Gambaq ngada-ngada. Buat stok muntah jingga!





 

Asyraf oh Asyraf... Huhu...



Satu ni jela gambaq satu kelorga. Ni pon pasai ada photo booth sebelum naik Bukit Bendera. Bayaq RM35, print la sekeping habuan kenangan. Nak suruh dia emel soft copy kat aku kang melampau sangat pulak kan. Hehehe...


Abih dah duit tabung ayam tahun ni. Tahun depan pulak kita pi bejalan. Tunggu tabung Abah depa penuh balik. Tabung aku sila jangan usik. Mencah megrib tadi dah terpecahkan puyuk vision aku sebijik. Tak lena tido la aku pikir nak beli puyuk ganti. Cepatlah tabung tukun aku penuh hendaknya.





Monday, December 15, 2014

Street Lesson 3

Posted by makcik rehan KJB at 9:39 AM 0 comments
Assalamualaikum WBT

Izinkan daku, insan yang serba kekurangan, tiada ilmu, tiada harta tapi banyak lemak ini, untuk pin out beberapa perkara berikut. Semuanya hasil dari pemerhatian dan pengalaman sendiri.

1. Anda nak merokok. Tiada masalah. Silakan. Tetapi...

Tidak semua org merokok. Dan tidak semua orang 'tahan' bau rokok. Bukan sahaja tidak tahan, malah ianya membahayakan kesihatan orang lain. Kasihanilah kami. Kasihanilah anak-anak kami dan mungkin anak-anak anda juga. Tolonglah jgn merokok di tempat awam. Kawasan peranginan. Kawasan pelancongan. Kawasan yang ramai kanak-kanak. Bayangkan, tengah berasak-asak beratur nak naik kereta kabel kat Bukit Bendera itu hari, ada seorang Badigol Sood yang selamba kepus-kepus hembus asap rokok di tengah-tengah lautan ummat Muhammad yang sedang bersabar melayan karenah anak-anak yang bermacam ragam dek kerana kepanasan menunggu tren. 

Masa tengah makan kat Nasik Kandaq Line Clear, depan meja aku, sepasang laki-bini muda sedang makan bersama bayi kecil yg aku rasa muda beberapa bulan dari Amirah. Gigih bini dia makan sambil kepit anak. Laki dia sedap makan sampai belemoih tangan dengan kari mamak. Bila laki dia siap makan, basuh tangan... aku ingat dia nak tulongla pegang anak pulak. Rupanya dia capai rokok dulu. Kepuih-kepuih dulu sebatang, baru mai ambik anak. Elok sangat kelakuannya. Bini pon dah nak siap makan. Itu di kedai. Kalau di rumah, aku dok terbayang... baper carton asap rokok yang anak dan bini dia dah sedut agaknya?

Ada satu malam tu, masa kami baru sampai kampung, Ayah aku bawak kenalan dtg rumah. Dah tengah malam sgt masa tu. Anak-anak aku dah terbongkang tertido depan TV. Dekat situ jugalah mereka sedang bersembang. Tiba-tiba Pakcik ni bangun capai bekas ubat nyamuk. Nyalakan lighter, dan cucuh rokok. Maka berkepul-kepullah asap rokok di serata ruang tamu rumah. Terus kucarotkan dia di dalam hati. Bapak siapa tu... entahlah. Berasa kasihan kepada anak-bininya! Abang aku merokok, adik laki aku pon merokok. Tapi depa tak merokok di dalam rumah. Abih ngok pon, depa merokok dalam jamban. So sendiri hembus asap, sendiri sedut balik asap, sendiri tanggung akibat.





















2. Apabila keluar atau masuk dari surau, sila biasakan menutup pintu.

Surau lelaki dan wanita, di mana-mana pon biasanya sebelah menyebelah. Bila masuk surau, org pompuan biasanya akan bukak tudung dan salin kain utk angkat wudhuk dan sarung telekung. Pintu yang terpelahang/ternganga membolehkan orang lalu-lalang nampak kejadian di dalam surau tu. Silalah sensitif sikit kepada pengguna-pengguna lain. Tutuplah pintu ya.

3. Biasakan melipat atau menyidai kembali telekung dan sejadah yang dah digunakan.

Selain dari menampakkan kekemasan dalam surau, tujuan kita lipat dan letak kembali sejadah di rak, adalah untuk mengelakkan sejadah tu terkena taik cicak. Taik is najis! Dan telekung surau tu silalah sidai supaya tidak berbau kepam dan orang lain boleh guna telekung tu tanpa perlu pekup idung. Masa balik dari Kelantan haritu, kami singgah kat satu tempat tatau apa nama, sebelum area Sg Koyan kalo tak silap. Surau tu banyak taik cicak, nak solat kena kibas-kibas dulu taik cicak yang berselepet atas lantai. Ada sorang Mokcik dua beranak ni, siap je solat terus blah. Dibiarkan je sejadah terkangkang atas lantai. Mengundang 'Melaka in me' sangat tawww... haih!





Sekian.

Jangan marah na. Cakap saja.





Monday, December 8, 2014

Burung Serindit :)

Posted by makcik rehan KJB at 2:01 PM 5 comments

Assalamualaikum WBT.

Story Kelantan dah hilang kemana ntah. Hahaha... Meh sambung sikit.

Masa kat Kelate ituhari, weols laki bini Google la apa benda yg biasanya org beli kat Rantau Panjang. Depa kata orang suka beli berasni. Beras siam, cap burung serindit. Kami pon mengkiasu lah. #tanakkalah khennn. Beli gakla sekampit.

Nasik dia peroi sebutir-sebutir. Kena buh ayaq banyak sikit kata Kak Ad. Akuni marhaen, hulu lagi pprt. Mana pernah makan beras mahai. Dok makan beras biasa yang berkanji tu ja (tengok badan la kan). Anak2 aku pon sama la. Tak besa mkn beras wangi ka, siam ka, basmathi ka... Aku suka beras ni sebab rasa mcm kurang kanji. Tapi malangnya Asrap tak suka! Kesian aku tengok dia makan. Macam tak tertelan. Semulut dua... Pastu takmo dah. Dia kata nasik tak sedap!

#villagepipo sangat kan. Nak makan beras gambo Jelaludin Asan seja!

ShareThis