Monday, March 23, 2015

Primaland PD #throwback

Posted by makcik rehan KJB at 9:00 AM 2 comments
Assalamualaikum WBT

OK. Lagi gambar lama. Semeah baby sangat lagi. Belum jalan. Rambut qenteng dia pon belum kuar masani. Tapi mak dia menten belon. Kaaaahhh! Gambar akak ada sekepiang saja. Tu pon jenuh edit dan crop. Ewww... muka mak sememeh sangat. Lagi sememeh dari Wan Maimunah yang kena ragut sokmo tu... Hahahaha....



SIL with her favourite bratah! Masa kekecik, PS tido celah tiak Kakak dia nilah. Skang anak-anak weols pulak yang melekat kat Maklom depa ni :)



Seben iols ni memang suka nau dgn trademark ibu jari naik ni. MLM tak jadi la katakannn... LOL!




Semua ada kecuali Asyraf hahaha...




 


Anak bapak sangat...


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.


Mana Asyraf???
Asyraf kat mana? Asyraf kat mana? Asyraf kat mana? 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Dok diam-diam sini yer. Jaga barang... hahahahaha.... Asyraf tak suka air, tak suka melekit, basah, rimas bila kaki dan kasut yang basah terkena pasir. Dia tak berapa enjoy water activities. Tak menurun gen Abah dia yg gila kolam pancing nampaknya. Makanya moody beginilah dia :))

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


MR kat mana? MR kat mana? MR kat mana?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.








Salahkan tudung. Makanya pipi mak macam ada simpan bijik rembutan di kiri-kanan kan!




Nota kaki :

Aku tak suka sgt pon Primaland ni. Bebudak je yang enjoy main air. Bab lain semua tak best. Beli pakej masa MATTA Fair tahun lepas. Tahun ni punya MATTA Fair pakcik kau pegi beli lagi pakej kat sini. Haihhh la.... mak tak gemor. Tapi sebab bukan aku yang bayo, maka lantakkan jelah. Layannn...





Friday, March 20, 2015

Kelantan dari lensa DSLR #throwback

Posted by makcik rehan KJB at 1:13 AM 0 comments
Assalamualaikum WBT

Haritu entry Kelantan tersangkut. Pastu laptop pulak berderai kena pijak dek Semeah... (bayi uols mampu pijak laptop???) lagilah tergantung terus entry. Lantaklah, nak cerita balik pon aku tak ingat dah haih. Baru2 ni PS beli laptop sekenhen dari budak opis dia, murmur seja uols... janji dapatla mak transfer gambar dan simpan data bisnes pinggan mangkuk mak kat group jolikatak nun.

Makanya, baru sekaranglah dapat post gambar gi Kelate tahun lepas. Gigih tau ngusung DSLR. Gambar sebeban uols. Tapi mak petik gambar2 mak yang semenggah seja. Yang terlampau berserongeh macam Hantu Kak Limah terbelit shawl mak delete diam-diam. Kahkahkah!

Layannnzz...



Weols park keta bebetui depan pintu hotel. Suruh Mencah dgn Atiyap duduk dalam keta diam-diam, Mama dgn Abah depa kemain posing sambil gosok perut kat lobby! LOL. Mesti staff hotel tu muntah jingga lepas tolong tangkapkan gambar weols bertiga. 



Asyraf dan mensepoil gambar berpisah teda! Panas litlit pon sama, nak bukak mata pon payah time ni. Tapi demi nak bergambo, mak heret jugek rakyat jelata ajak posing sekeping dua :))




Masani Meah baru-baru dapat kaki. Letih la tunggu dia melangkah, sebab gigil-gigil lagi kan...




Lawa muzium ni. Tapi dalam gamboni nampak pelik, sebab siang-siang buta... tapi tingkap semua katup. Kurang feel sikit hehe... *memangla katup semua pintu tingkap... pasang aircond kannn*





Ginilah gelagat anak-anak weols kalau ajak bergambo. Asyraf buat aksi terkepit pulakkk....



Abunk Sado gittew...



Tak perasan pon sluor ni dah senteng. Rasa cam baru je beli. Cepat benau kau membesau wahai Kakak!




Hahahahaha.... payah kau tauuuu!


Monday, March 9, 2015

Jerman pon bolehhh

Posted by makcik rehan KJB at 11:34 PM 1 comments
Assalamualaikum WBT

Test laptop baru, tapi sekenhen.
Murmur sangat... jadilah. Laptop lama barai kena pijak dgn Amirah LOL.





Tuesday, January 27, 2015

Ayat Krosi

Posted by makcik rehan KJB at 11:32 PM 1 comments

Assalamualaikum WBT

Balik KAFA ptg tadi, sebaik turun dari kereta Muallimah, belum pon masuk pagar rumah... Asyraf dah terjerit-jerit dari luar pagar. His usual being. Kalau ada pesanan dari sekolah, dia akan bagitau cepat-cepat, macam tak sabar-sabar gitu :)

Babahhh! Babahhhh! (Dia tau Babah was around, sebab keta ada depan pagar - Abahnya MC, balik awal dari kantor due to diarrhea)

Aku jengul muka kat pintu, welcoming him as usual... Kenapa Abang? Masuk dululah...

Syayer bukan panggil Mama, syayer cari Babah! Maner Babah, Ma? (Maknanya ustazah dia mention Ayah/ Bapa masa bagi pesanan, sebab tu dia bolayan Mama. Nak bapak dia jugak LOL)

Ma, Muallimah kata... Nanti suruh Babah ajar syayer baca ayat Krosi (Qursi) sebab ayat Krosi boleh buat kita jadi kuat dari orang jahat!

Aku suruh dia masuk bilik, pegi sakap kuat-kuat kat tepi Babah dia yang tengah berdengko! Haha...




Monday, January 26, 2015

Street Lesson #4 - Ubah

Posted by makcik rehan KJB at 12:48 AM 1 comments

Assalamualaikum WBT

Ignore me. Just a random notes to myself.

========================================

Hati dan jiwa makhluk itu dipegang mutlak oleh Allah SWT. Tiada daya upaya utk satu makhluk mengubah sikap satu makhluk yang lain.

Bapa saudara Nabi SAW sendiri tidak menerima Islam sehingga ke akhir hayatnya.
Anak dan isteri Nabi Nuh sendiri tenggelam di dalam bah.

Maka apakah daya ku? Tiada. Kerana itu aku ini dipanggil hamba. Hamba kepada tuan; yakni Tuhan. Tiada daya upaya melainkan atas perkenan Yang Maha Esa. Allah menjanjikan Pahala yang besar utk hambaNya yang bersabar. 

Ubah orang bukan kerja makhluk, itu kerja Tuhan. Nanti kau yang kecewa, murung, stress, patah hati dan silap-silap kau pulak yang kecundang.

Bagaimana mungkin kau mengharapkan orang lain berubah, sedang kau sendiri tidak berubah setara mana pon? Maka cukuplah dgn kau sendiri yang berubah. Untung2, boleh menjadi contoh. Untung2 lembut hatinya.

Inilah namanya dakwah melalui pekerti diri sendiri. Serta jgn lupa utk sabar dan solat (doa).

Let go and let God.

ShareThis