Thursday, August 14, 2014

Anjakan Paradigma

Posted by makcik rehan KJB at 2:10 AM 3 comments

Assalamualaikum WBT

Anjakan paradigma duniya. Gittew...

Akak sedang berasa selesa di Instagram. Akakni jenis visual person (ada ka istilah ni :p) so, ig suits me very well (for the time being) - photos with captions, instantly.

Dengan semeah ni, tak sempat dah nak hadap laptop transfer gambar, edit (aku kan ratu edit... Supaya kelihatan kurang 30kg dlm foto) dan mengarang panjang-panjang macam masa zaman di PID dulu.

Haritu phone Samseng akak kejung, bodek la kat PS mintak iPhone... Huhu... Mimpi la wehhh. Heols tak perkenankan permintaan akak, sebaliknya dibelikan telefon biasa-biasa beso bagak. Tak apalah. Terima seja la... Dari tak ada langsung kan. So, dah ada phone baru ni, senangla sikit nak snap gamba dan update secara pantas.

Nah sapa yg rasa nak baca akak menceceh kat ig, silakanlah request untuk follow. My ig is private, and i will only approve real people and preferably female only.

Facebook pon akak dah kurang sikit skangni. I've hide soo many people sampai sunyi abih timeline. Balik2 status ostat Pahrol je yg dok melintas hormat. Hehe. But, i'm lovin it that way. Should have done the filteration years ago. Tak perlu unfriend, hide je kejap bila terasa semak perut.

Sometimes, i did post something to FB from my ig. 1 per 10 maybe. The other 9 i kept on ig seja. Do follow me if you wanna read my crappy notes sama mcm kat blog, but shorter version. Warning uols siap-siap... Timeline ig uols akan kebanjiran dgn updates dari akak berkoyan-koyan sehari ye. Ko jangan nk carot aku pullek... Sentap aku nnti :-)

Sunday, July 20, 2014

Ramadhan Kareem :)

Posted by makcik rehan KJB at 11:50 PM 0 comments
Assalamualaikum WBT


Lama simpan taring. Last entry 10 May. Harini 20 July. Phewww...

2 Jun Anniversary ke-8
26 Jun Birthday PS
4 July Birthday aku

Past is past. Move on...

Ni saja ja tulih entry... karang pi lah 2-3 perenggan, sementara tunggu kerak nasik lekang (aku blom masak nasik utk sahur ni). Tahun ni umo aku dan PS dah 35. Senjakala dah weh... entah berapa hari lagi baki yang tinggal. Anak-anak pon dah makin besar. Dah pandai berhujah dengan Mak Bapak. Mama, ni kenapa... Babah, ni kenapa.... kenapa saya tak boleh... kenapa dia boleh... Huhuhu. Semoga Allah beri kita semua umur yang panjang dalam keberkatan, ketaatan, keimanan, tawadhuk dan keinsafan. Semoga kita cukup matang utk tidak mengulangi kesilapan dan dosa-dosa yang lalu. Semoga kita cukup bersedia mengharungi cabaran sebagai ibu-bapa yg sabo lagi beriman.

Ramadhan ke 23 sudah. Semakin berlalu... Hati sebu juga dengan pelbagai dugaan di bulan yg mulia ini. Namun, aku pegang kepada kata-kata indah yg aku lupa sapa penuturnya...

Walau apa juga yang terjadi... Sentiasalah berbaik sangka kpd Allah.
Kerana Allah itu mengikut persangkaan hamba-hamba ke atasNya.

Ahhh... nice one.

Aku percaya Rahmat dan kasih sayang Allah itu lebih luas dari kemurkaanNya. Kan?


See ya....


Saturday, May 10, 2014

Ada Apa Dengan Hari Ibu

Posted by makcik rehan KJB at 7:30 PM 0 comments

Bismillah...

Assalamualaikum WBT.

Berdirinya saya di sini (walhal aku tengah baring) adalah untuk mengajak ngkorang semua untuk sama-sama memanjatkan setinggi  kesyukuran kepada Allah SWT di atas kurniaan salah satu nikmat dunia yang tiada tara - IBU.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Mari sekarang kita sedekahkan Al-Fatihah kepada ibu (ayah) juga, tak kira samada mereka masih hidup atau telah tiada. Samaada engkorang kenal mereka atau tidak. Samaada engkorang ngam dengan mereka atau tidak. Sekarang. Aku kata sekarang!

(pause)

Aamiin.

Kami panggil mak kami UMAK. Orang Banjar belah2 sana memang panggil mak depa Umak. Kadang2 kalau nak feeling London, kami panggil Mom ;-)

Engkorang panggil mak engkorang apa? Mom jugak? Dasarrr tanak kalah! OK lah... Kasi chance lah.

Mak aku nama Faridah. Tapi ejaan dalam IC is Paridah. Dengki sgt pendaftar tu. Patutnya dia eja nama Mak aku Fareeda lah. Barulah nyata jelita. Kan? Eh tapi Mak aku memang sejak azali sangat jelita. Tengoklah aku yang persis wanita kokesen ni... Ke mana tumpahnya kejambuan mak aku kalau tidak ke aku. Kan?

Mak aku garang sangat dulu. Sekarang ja beliyau dah cool... Untongla cucu-cucu dia... Tak aci nih... Kami dulu jenuh kena ghimbuk, kena suruh mak aku ghimbuk cucu2 dia yg mengada ni sama. Baru adil dan saksama, kan wei! (ditujukan kpd adik beradik berataan)

Again, kemana tumpahnya rebel kalau tidak ke aku kan? Banyak jugak persamaan aku dengan mak. Selain garang dan rebel, kami jugak sama-sama banyak uban. Adoiii... Lepasni aku kena tukar tagline la nampaknya...

Libas uban. Sungguh hambar!

Tak tertulis budi dan jasa Mak aku kat ruangan sempit ni. Yang pasti, setelah aku sendiri dah jadi emak... Baru aku paham 100% apa perasaan mak aku dulu. Baru aku paham perit manis hakikat sebuah kehidupan berumahtangga. Betapa berat menahan geram dan amarah bila anak dan laki buat kau sakit hati. Dan betapa kembang jiwa kau bila kena puji dengan anak dan laki. Contoh sajala.... Entah bila laki aku puji aku entah! Eh...

Cukuplah. Kang nanti aku tak buleh berenti menangis. Akuni hati tisu. Tulis entry bahasa rempit mcm ni pon aku buleh syahdu-syahdan. (Bukan Rashdan Baba ye Timah Kanggaroo. Itu engkau yang punya). Part syahdu-syahduan ni pon dapat dari Mak aku jugak. Give me ten Umak! :))

Berbalik kepada tajuk, Ada Apa Dengan Hari Ibu? Jawapan aku...

Ada Rahmat Allah SWT.

Alhamdulillah syukur, ada emak yang tak jemu-jemu mendoakan kita dari kita kecik sampai tua bangka. Selagi hayat dikandung badan, Mak (dan ayah) satu-satunya manusia yang menerima kita seadanya. Buruk atau baik. Tanpa syarat.

Allahum Maghfirlana Zunubana Waliwalidiina Warhamhuma
Kama Rabbayaana Soghiro.

Terima kasih untuk segalanya, Umak.

Thursday, April 17, 2014

Zoo Taiping (lecak tiak aku, panaih tau dak!)

Posted by makcik rehan KJB at 10:01 AM 3 comments
Assalamualaikum WBT

Zoo zoo zoo zoo.... tak payah caption la kot kan. Laki aku suh tangkap gambaq. Balik umah senang nak tunjuk balik kat depa. Baeklah bang, ku turuti.

Ada 14 ratus gambaq. Hadap sajalah. Aku bizi juai telekung la woi. Tak dan mengarang. So aku tempek semua gambaq masuk sini. Senang bhai!  :))





 





















































ShareThis