Wednesday, March 24, 2010

BELANJA SATU RUMAH

Posted by makcik rehan KJB at 10:16 AM

Eh, jangan silap paham.
Bukan nak belanja makan-makan sempena masuk rumah baru taww...
[Nanti Makcik datang jemput mkn2 besday Mencah ekk...]



ini pasal perbelanjaan bulanan isi rumah.
Intan [alamak, belog dia belum bubuh kat list] yg duduk di UAE tanya
berapa belanja dapur Makcik tiap2 bulan.
Tp masatu Makcik tak dpt jwb on the spot
sebab tgh dok bergelumang dgn budak-budak 2 org ni

PS yg tgh hadap website Football Fantasy yang tiba2 jerit kt Makcik:
Intan ym tanya, berapa belanja dapo sebulan?
Taip kat situ, MR tgh pegang anak.... nnt bila2 free dia balas.

Kenapa Intan tanya Makcik ekk...
Makcik duduk Rawang, bukan duduk Dubai mcm dia..
Apakah harga brg di Rawang sama dgn Dubai?
[mulala aku nk feeling2 international pulak ni :P]

Ohhh... pikir2 balik,
maybe sebab anak-anak kami hampir sebaya.
So, Intan nak tengok berapa Makcik spent on my 2 kids compared to herself.
Maybe saja la... betul ke Intan? Hehehe...

So, lepas buat kira-kira kasar...
Makcik kelaskan perbelanjaan satu umah Makcik spt berikut :

A. Laundry/ Cleaning : RM70
*termasuk sabun basuh, toilet cleaner dan sabun mandi/syampu satu family

B. Belanja Dapur : RM300
*beras, brg basah, sayur, tepung, minyak, milo, gula, gas dll

C. Barang anak-anak : RM 300
*pampers, susu, baby's food

D. Barang2 Baking (bila perlu) : RM50
*butter, choc, flour dll

E. Outing, makan luar, jalan-jalan : RM150
*makan, jajan, mainan cap ayam dll

F. Gaji Bibik : RM450

Total : RM1250

Lebih kurang byk tulah kami spent every month.
Kalau bulan tu ada balik kampung ke hapa, bertambahlah sikit kos.
Belanja dapur tu pon ikut angin lintang gakla...
kena gaya rajin masak, save la sikit.
Kena gaya malas... beli semedang.

Intan, adakah data Makcik Rawang ini membantu anda?

*Tiba-tiba terpikir, kalaula Makcik benti keje
mampuihla Pakcik korang nk bagi mkn pakai anak bini dia nihh... huhu
itu belum masuk duit keta 2 bijik, duit umah 2 bijik, duit petrol,
duit hulur kat Mak Bapak, duit derma kilat [cewah], duit makan time keje,
duit top-up henfon, duit beli aiskrim petang-petang, bla... bla... bla....

Aiiii... kena jual penapis air jugak nampaknya! Muahahaha....


4 comments:

Elyn on March 24, 2010 at 12:18 PM said...

erk tetibe penapis air?? itu bisnes brooch amacam??

AISYAH HANI on March 24, 2010 at 12:48 PM said...

banyak jugak ko belanja dapur sebulan.

CikguIna on March 25, 2010 at 7:52 AM said...

Ann...lbh kurang samalah kita....perlukah jual penapis air? Bizzkizz kau dah mantap Ann! Bizzkizz tak jual ka pengikat tudung? (yg kepilkan 2 belah kain tudung dan jerut kat dada tu )Aku tak pakai sgt brooch ni

eynda on March 25, 2010 at 1:57 PM said...

Kagum la...nak belajar cara jimat cermat ni...(cemana nak jimat tiap minggu order pizza hut hihi)..

ShareThis