Wednesday, April 7, 2010

ANTARA 2 INI, MANA YG BAGUS?

Posted by makcik rehan KJB at 12:28 PM
Makcik bukan geti sangat
tu yang nk tanya hangpa-hangpa yg 'urban' ni khenn... :P

Tiap kali nak beli brg dapo,
mesti Makcik terkulat-kulat kat depan shelf
dok kelebek mender2 ni...

Extra virgin olive oil vs virgin olive oil
Kat mana yg baguihnya extra virgin ni? [dah la mahai!]

Halia tua vs halia muda
Yg mana yg hangpa biasanya beli utk masak-masak seharian?

Bawang merah kulit merah gelap vs bwg merah kulit merah cair
Hat mana yang syok?

Garlic biasa vs smoked garlic
Mana baguih?

Smoked frankfurter [sosej] vs frankfurter biasa
Hat mana lagi sedap?


Tapi, ada satu yang Makcik kompom tanpa ragu
Minyak masak seri murni dgn proses 2 pemeringkatan
is the best compared to minyak masak biasa
[walaupon harganya lebih kurang sama]
Setuju tak?




Photobucket

17 comments:

nadja on April 7, 2010 at 12:33 PM said...

heheh kak mesti la yang lebih mahal dan yang luar biasa dari biasa yang best.. yang lebih2 smuanya sedap.. hehehe

zealvia on April 7, 2010 at 12:45 PM said...

MR...daku belasah je mana yg ada..rasanya same je mungkin lah tekak ku tak dpt membezakan..yerla tekak mentenance biasa2 je.

Elyn on April 7, 2010 at 1:18 PM said...

beli je mana ko rase ok MR!!

ena on April 7, 2010 at 1:29 PM said...

aku pencinta halia... tua ke muda ke sumer ku bulehh mamah mentah2... hahahaha

cikpuan wahed said...

aku idak le terror sgt wei ..
tp yg aku ingat2 lupa .. extra virgin tak sesuai utk menumis .. bau nye tak sedap .. lebih sesuai utk buat salad .

kerul said...

MR kalau ikut my hub... halia nie depend ko nk masak apa.. kalau rendang atau apa2 yg halianya sekadar perasa bukan utk di mkn elok yg tua... tapi kalau mcm ayam goreng halia n segala (yang mana halianya utk di mkan sekali>>> buang angin) sedap yg muda katanya....

cinta_north2south on April 7, 2010 at 3:21 PM said...

Huh...good topic la ni!...kak lis pun dapat knowledge yang sama. Cerita pasal olive oil - teringat kat adik ipar dulu.. masa dia pregnant 7 months onwards, hari2 dia minum sesudu olive oil. Katanya, biar kulit anak smooth gitu! :)

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:44 PM said...

wahed, kekdahnya aku baru tau. aku ingat kalau extra 'dara' tu... kurang kolesterol. hahaha. tq wahed

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:45 PM said...

pasal halia tu kan, makcik selalu nk beli halia muda. tapi takut nnt tak tahan lama, busuk pulak kan. so, dok belila halia tua bangka sbb rasa mcm tahan lama. lagi pulak, makcik rasa halia tua ni bau dia lagi kuat kan. harum gittew...

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:46 PM said...

kerulll...sila share resepi ayam goreng please.... aku terliur suda...

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:47 PM said...

nadja, yg mahal x semestinya best kot..mesti ada kesesuaian tersendiri kan. hehehe ..anyway, makcik ko nih..padehalnya kalau beli brg dok hambik yg murah saja hahhaha

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:48 PM said...

zea, tekak makcik pon low class punyer jerk...hihi.

makcikrehan on April 7, 2010 at 3:52 PM said...

kak lis, ramai yg kata baguih mkn sesudu olive oil setiap pagi. tapi makcik belum *berani* takut muntah belahak..muahahah. but kak lis shud try... nant kuar baby comel mcm baby SURI. :)

AISYAH HANI on April 7, 2010 at 4:29 PM said...

An, kalau aku pilih yang MURAH!!!!!

Zamila Omar @ Mohammad on April 7, 2010 at 4:51 PM said...

1- aku xpenah beli virgin oil (nak buat apa tu?)
2- selalu beli dua2- kalu nak MASAK HALIA pakai halia muda la sbb aku mamah skali ayam ngan halia muda td tu..kalu takat nk tambah lam masakan eg kari aku pakai yg tua..
3- biasa aku beli bawang yg cerah..aku kan cerah..hakhak
4- aku beli b. putih biasa ajer...tatau la naper..sbb mak aku guna yg biasa kot..hasilnya masakan tetap sedap!
5- biasa sosej k, makanan cepat siap ni aku beli jenama ramly...paling tidak ayamas..kompom sedap!

soFie LufFy on April 7, 2010 at 5:35 PM said...

aaa...saya nak celah gak..saya student..saya beli hak murah jer..sumer tibai same..asalkan bwg..asalkan halia..heheh..
sosej yg sedap ayamas.tu je tau...kalu cap tesco xsedap..lembik..
tpkalu minyak sofy guna cap buruh..heheh..kat umah mak guna ni..
tp kalu kat umah sewa..beli je yg mane murah..(tp minyak dlm plastik xbeli..hehe..)

eynda on April 8, 2010 at 6:29 AM said...

Saya hentam sajaaaaa :-D

ShareThis