Monday, April 5, 2010

DDMR : RAINBOW CAKE

Posted by makcik rehan KJB at 11:20 AM
Birthday girl asyik mintak cake
sebab dah banyak kali cakap kat dia,
nanti birthday awak, mama buat kek yang besar... ada lilin
ada party, ada balloon

Partynya belum decide nak buat bila
ingat nk buat mingguni,
dah PS pulak nk pegi OS
tengoklah camana

Anyway, untuk tidak menghampakan si anak
Makcik tunjuk buku resepi yang beli kat book fair haritu
suruh dia pilih kek apa yang dia nak
nampak jer kek warna-warni ni... terus cakap nak kek rainbow macam ni
mujur dia pilih kek yang senang
kalau dia mintak kek kukus ker.. cheese kek ker... *mampuih*




















Assistant chef, semedang nak 'tolong'....






















Gerun pulak tengok colourings bukan main pekat laguni
mentang-mentang byk stok pewarna kat rumah
aku tibai ikut sedap hati! Dah mcm kaler seluar Sathia dah ha...
[kesian, tak pasal-pasal Sathia pulak kena :P]





















OK, Aisyah... show it to the world! Heheh....





















































Actually kek ni tak jadi sgt. Mujur tak bantat
Patutnya kena bakar lebih kurang sejam
Entah Makcik salah setting oven agaknya... 30 minit dah masak!
mula-mula dia naik sampai merekah-rekah macam apam cawan
lepastu tiba-tiba dia turun mendap.
tapi nasib baik tetap lembut dan still ada rupa 'kek'

Nak habaq maiii... lepas dah menikah kannn
inilah kali pertama buat kek dari raw material hokay
sebelum-sebelumni dok pakai premix saja

Last buat kek dari raw material masa belum menikah dulu kann
kek tu bantat-sebantat-bantatnya!
Adik beradik Makcik pakat gelak sampai nak tercabut bumbung rumah

Dahla masatu nak sambut raya
sampai habih raya kisah kek bantat aku dijaja kat org yang dtg beraya!



Photobucket

6 comments:

nadja on April 5, 2010 at 11:33 AM said...

ok la tuh kak.. kira nyer jadi ler jge.. dari tak naik langsung.. ehehhe akak cucuk ngan lidi baru tau dia dah masak blum kat dalam tuh.. kalau melekat tuh blum la.. kalau tak melekat namanyer leh bersantap dah..

kerul said...

Aan ko mmg sgt mengasah bakat terpendam ek... ibu idaman semalaya gitew.. menjahit pandai memasak pandai... mixer ko yg berkilau lagi canggih tue brand apa ek? ingat nak rempat satu stand mixer mcm tue...

soFie LufFy on April 5, 2010 at 12:36 PM said...

makcik..sedap tu..mau resepi...boleh ka?

makcikrehan on April 5, 2010 at 1:44 PM said...

sofie, resepi sgt senang, nnt makcik tempek ekk...

nadja, TQ. mmg dah cucuk dgn lidi. itu yg tau kek dah masak tu. mujurla tak ikut mcm dlm buku...kata sejam. kalau tak...hangus kek aku! kekeke

kerul, mixer tu cap elba. murah2 jer kerul. nk rembat kenwood tak mampu!

adha on April 5, 2010 at 4:06 PM said...

kek marble ni sebelum bakar cantik kaler2... tp da bakar kalau tak kena gaya kaler dia tak brapa nk cantik...
aku ari tu buat da siap bakar mak aku gelak2. sebb da mcm bahulu arwah nenek aku.. aku ckp kat dia. kemana tumpah kuah kalau tak ke cucu..(ayat nk kaver sebb giler striking aku punya kek) hahah

** tp kek ko tu nampak sedap

eynda on April 5, 2010 at 11:03 PM said...

Bertuah anak2 MR...mamanyer serba boleh ;-)

ShareThis