Friday, April 2, 2010

DDMR : ROTI JALA

Posted by makcik rehan KJB at 10:42 AM
Sebenaqnya sangat teringin nak makan roti jala dgn serawa durian
Tapi sampai la ni tak dapat-dapat gak durian nyer
Makanya, dah alang-alang ada hajat nk menebar jala kan
malam tadi buat jugakla... tapi mkn dgn kuah kari saja

Tepung gandum, tepung kastard [sikit], telur, gula, garam, susu tepung, air
tak yah susah2 nk pakai mixer... blend dlm blender jer...
takde bintil-bintil... takyah nak tapis, terus jer tebar jala dlm kuali leper
sekali-sekali kuali tu gris kan dgn butter atau minyak, atau majerin





















Sekejap saja... sudah dapat sepinggan besau
api jgn besau tau... kecik jer... nanti hangus pulak
sapa yang rajin dan sabar [kesabaran Makcik senipis kulit bwg :P]
buleh la gulung atau lipat jala ni cantik-cantik
makcik korang lipat 4 jer... koser aku haihh...
dahla sorang-sorang masak kat dapo..
Kiptiyah usah ditanya... bukan main besar kepala... dok memerap dlm bilik saja :(





















Ini kuah karinya...
ayam dan daging takde stok
Nak pi beli hujan bukan main lebat pula...
belasah jerla daging kisar belen buat spaghetti haritu
tambahla kentang sebijik... jadi jugakla kari daging kisar Makcik Rehan ni :P
takla sedap tara mana... buleh makan jadila... [merendah diri la bahasanya]




















Malam ni takmau masak,
nak ajak Pakcik makan luar [harap-harap tak hujan] sempena birthday Mencah
PS dah bagi greenlight, malam ni mkn steamboat
ada restoran terpinggir yang baru bukak kat Bayu
malam ni kita test drive yaaa....



Photobucket

2 comments:

nadja on April 2, 2010 at 3:20 PM said...

kak ini favorite nih.. dah mengidam cam ner neh.. saper nak tlg buat kan..heheh.. dapor kat umah nih takleh nak berasap lagi sebb blum siap mengemas umah baru pindah.. dengan fitri langsung menolong menyemak jer keja nyer.. heheh

makcikrehan on April 2, 2010 at 3:52 PM said...

nadja..cuba cari kat pasar mlm. biasanya ada juai.. beli jelah dulu. kesian baby kat dalam...teringin nk mkn. kalau dekat2 umah, akak dah hulur setapawe :P

ShareThis