Monday, April 5, 2010

KERASTANGAN : REFASHIONED AN OUT-GREW HOT PANTS

Posted by makcik rehan KJB at 9:42 AM
Ntah betul ntah idak grammar Makcik kat tajuk tu
bukan tak buleh tulih dlm bahasa ibunda
saja gatai nk speaking London
maklumla.. dapat inspirasi nk buat kerastangan ni dari tuto belog mat saleh

Sabtu lepas, PS decided to overnight kat umah Nenek Onah dgn Mencah
lama tak tido umah mak kata dia,
Since Aisyah pon ikut Babah dia,
Mama dia ada byk masa terluang utk projek 'kerastangan'
Asyraf kalau tak dgr suara high pitch si kakak memang lama tidonya
so, memang nyaman la nak nk buat projek merapu di hujung minggu

Selongkar gobok baju budak-budakni nak cari bahan
jumpa hot pants UCOB ni... sepasang dgn baju, tapi bajunya tak jumpa pulak
it was a birthday present dari Fara masa Aisyah umur 1 year



















Kain cotton bunga-bungani Makcik beli kat Nilai, lama dah...
masa beli kain tu, mesin jahit pon belum ada. Hahahaha...





















Feeling-feeling creative, meh Makcik bagi tuto hentam kromo camana nak buat :P
Bukak bahagian cawat dan tetaskan sedikit jahitan kelim belah bawah tu...






















Trim access...





















Lepastu lipat dan pinkan dgn peniti
Actually kalau ada mesin jahit tepi lagi senang, tak yah nk kelim2 mcm ni
Tapi Makcik ni mesin jahit tepi is nan hado
so, kerjanya jadi renyah la sikit... nak kena kelim2, berpeniti bagai...




















Gambar kain bunga2 yang dipotong takde la pulok... lupa... hahaha
terus ada gambar dah siap.. keh keh keh...


























OK, sekarang kita bagi patung pelestik tu pakai baju yerrr...
masa ni dah tengah malam, Mencah takde nak jadi model...
patung pon jadila.... :P


























Esok petang [Ahad], Mencah balik dari rumah Nenek
terus londeh skirtyang dia dok pakai... suruh dia pakai skirt baru
PS geleng kepala tengok bini dia meroyan feeling-feeling mcm dah lawa sgt :-)

























OK, last one... gedik sikit kalini...

























Photobucket

4 comments:

Arifah on April 5, 2010 at 9:57 AM said...

comelnya!!

Elyn on April 5, 2010 at 11:16 AM said...

kreatip!!

AISYAH HANI on April 5, 2010 at 5:02 PM said...

amboi..amboi mencah.. asyik dapat skirt baru je..

eynda on April 5, 2010 at 11:05 PM said...

Kreatif la MR :-)

ShareThis