Friday, April 30, 2010

LAGI PENGGUNA SETIA PID

Posted by makcik rehan KJB at 12:15 PM
Dah lama makcik tak buat entry segmen bersama PID kannn...
jangan main-main taww.. segmen bersama pelajar-pelajar PID ni
ada peminat tersendiri tawww...

Dulu Makcik pernah story the morning glory pasal Aunty Mary
jugak pasal Ika, pasal Kak Gayah, pasal Tan Guan Seng dan ramai lagi kan
Skang makcik nk citer pasal pengguna warga emas nama Ng Liang Kim pulak
Lets call her Cik Nun...

Actually, dia ni makcik tatau nak panggil apa...
nak panggil aunty mcm kesian sebab dia tak kawin lagi
walaupun umur dia sudah 60++ tapi perangai dia ada sikit budak-budak
nak panggil kakak lagi tak sanggup... so makcik tak pernah panggil dia
kalau nak cakap apa2 kat dia terus jer terjah... 
You.. you... haa gitu... mcm org nak bergaduh kan
dengan dia ni kena speaking taww...
sebab kalau dia ckp melayu langsung aku tak paham
kang kalau aku cakap cina lak, dia pulak tak paham!




Diani dulu keje as chemist dgn satu American company kat KL
Hebat kannn... bila dah pencen, she decided to become a nun
bukan nun kristian, tapi nun sami budhha
sekarangni dia hidup atas duit EPF
she leads a very simple life... beli umah teres setingkat kat Taman Keruing
dan tinggalah dia sorang-sorang menghambakan diri utk agamanya
dressing dia hari-hari macam dalam gambar tulah
tiap-tiap pagi nampak dia tolak beskal kat pasar pagi Rasa
biasanya dia datang PID hari Rabu,
tah kenapa harini [Jumaat] lak dia datang. Layannn...

Dia sentiasa pakai topi sebab kepala dia botak,
panas la weh... takde rambut nak cover sinaran matahari kan
kalau dia bukak topi, mesti orang yg pertama kali nampak dia akan konpius...
konpius dia ni laki ker pompuan
kan biasa sami-sami ni depa botak head kan... baik laki baik pompuan

PM makcik kadang-kadang buat lawak pasal dia...
kalau makcik lambat sampai PID pagi-pagi
Cik Nun ni dah duduk bercangkung tepi pintu PID
PM kata... Ko tengok tu Han, sampai botak nun tu tunggu ko sampai!
Keji taww PM aku nih... hahahaha

Dia kalau datang PID mesti nak guna PC yang sama tu jugak
iaitu PC no 5 sebab PC tu ada chinese script
PC yang lain-lain sumer makcik dah hantar repair..
so, habis setting chinese text hilang
adalah tak koser aku nk menggodek install balik chinese script kat PC tu sumer
kalau katakan dia dtg, PC no 5 tu ada org tgh guna
dia akan kuar dari PID terus tak jadi guna
kadang-kadang kesian jugak, tapi makcik hati kering
tak koser nak layan, suh orang yg tgh guna tu tukar PC
Hahahahaha... keji kan makcik

Dia penah citer kat makcik...
Masa baru-baru pencen keje dulu
dia selalu join aktiviti sosial
[bukan Kelab Usahawan Sosial yer budak2 PID sekalian]
Dia selalu ikut trip kemanusian ke seluruh dunia
ala... yang mcm MERCY buat pegi Bosnia, Aceh sumer tulah...
Malas makcik nak tanya... apa misi yang dibawak bila pi kesana
hangpa agak-agaklah sendiri kan... kang aku kena ISA plak..hehehe

Dulu lama dia duduk kat USA sebab aktiviti diorang byk berpengkalan kat sana
lagi pulak dia kan terer speaking
tapi dia ambik keputusan balik Mesia dan menetap di Rasa
sebab kesihatan dia tak berapa baik... lagipon dia dah bongkok [kesian taww]
Masa duduk USA, dia tak dapat taraf warganegara
so kena ulang alik balik Mesia 6 bulan sekali untuk renew Visa
part tu yang dia rasa paling leceh

Cik Nun ni datang PID untuk baca email
Facebook, blog, myspace, twitter dia tak layan
[mungkin dia tak geti, tak koser aku nak ajar]

Emel yang orang dok forward-forward pasal kesihatanlah, tips lah,
tazkirah lah [?], nasihat lah, renungan lah bla.. bla.. bla...
semua tu dia baca habih-habih....
tak mcm aku, scroll laju-laju tengok gambar saja :-p
Mana yang menarik, dia tak print... tapi dia salin dlm buku nota
lepas tu, dia siap bawak kamus lagi...
sangat tekun kan untuk wanita seusia dia?

Dan yang pasti... diani tak menyusahkan hidup makcik langsung
dari mula dia duduk kat PC tu, 
pandai-pandai sendirilah dia nak log-in, log-off, klik sana, klik sini
sikit pon tak kacau aku.
Jangan Aunty Maryyyyy... dia muncul depan pintu aku dah start migrain!

Bila dia dah nak balik, kalau dia tengok mood makcik baik... hahahaha
nanti dia bagi tazkirah pasal ilmu yang dia dapat dari forwarded email tu semua...
bukanlah tazkirah agama... kira mcm knowledge sharing gitu kann...

Haritu dia pernah tegur... masa tu makcik tgh melahap nasik lemak
dia kata jangan makan selalu... banyak lemak...santan tu kolesterol tinggi...
Makcik angguk kepala... senyum... layan sajala...
dalam hati aku : ADA HAKU KESAH?
[sungguh keji kannn]


Last but not least...



Gigih tau aku keluar ke pintu PID demi nak snap gambar kasut dia!



*kalau dia tau aku tgh diet sure dia bangga*


Photobucket

7 comments:

cinta_north2south on April 30, 2010 at 12:23 PM said...

kesian lak dgr citer pasal kak 'nun' nih. tapi dah lama gak dgr citer aunty mary. dia dah tak mai pid ka?

p/s : baru tau nak masuk PID kena bukak sipa...

TopsyTurvyMum on April 30, 2010 at 3:08 PM said...

gossip petang jemahat...

kesian diaa..

lagi kesian aku kalau aku gi tempat hang tu..duduk kat kerusi ternampak spender dari belakang..jadi modal blog hang..kah kah kah kah!

makcikrehan on April 30, 2010 at 3:29 PM said...

kak lis, aunty mary tetap maiii... time dia hari selasa.

TTM, pandaila hang! mana nampak spender weiii... keji tawww

Lady SharpShouter on April 30, 2010 at 4:37 PM said...

haha.nice.gigih sungguh aunty tu ye kak. :)

ena on April 30, 2010 at 4:54 PM said...

kesian dia...



errr kesian sebab jadi modal kat blog ko arini.. hahaha....

Anonymous said...

lol hahah kesian pulak aku kat dia, entah2 aku pun one camtu huhuhu, but tak pa la dia tak susah sapa2 pun.. tu alone..isk kesian.

makcikrehan on May 1, 2010 at 2:18 PM said...

makcik actually kagum tau dgn warga emas pngguna PID ni... hati depa memang kental giler sebab kena berhadapan dgn pengurus2 yang tahap singa betina mcm makcik ni. hehehehe....

anyway, hebatkan.. tua-tua celik IT!

ShareThis