Wednesday, May 19, 2010

DIET KANNNN.... BERAS PON BERULAT LORRR

Posted by makcik rehan KJB at 8:23 AM
Hari Jumaat tu
dalam dok menggigil demam
makcik menggagahkan diri nak masak nasik utk Mencah
sekali bukak tong beras, nampak beras tu berketul-ketul
ada ulat beras, geli-geleman haku menengoknya

berastu sebenarnya elok lagi
kalau masa kat kampung dulu, 
mak-mak kita mesti jemur balik berastu kan?

Tapi makcik cam geli la weh...


Ni dalam gambar tak nampak plak beras yang berbuntil-buntil melekit tu
haku siap bubuh cili kering dalam tu nak suruh ulat-ulat tu lari
depa tak lari pon!

Nak wat guano ha?
sayang pulak nak buang....


Photobucket

11 comments:

LyNn HaMzAh on May 19, 2010 at 8:27 AM said...

mcm mana beras tu boleh berulat ek? confius confius...

Kak Lis on May 19, 2010 at 8:31 AM said...

MR, memang la nak buang pun sayang tapi kalau ulat2 tu lari membawa diri pun, MR lalu ke nak makan lagi? hehehe

keen said...

jemur balik.. membazir la aan kalo buang.. x pon pegi anto kat umah mak mentua ko.. dia mesti tau nak buat apa..

Me on May 19, 2010 at 8:38 AM said...

actually masa kita beli beras.. dlm bungkusan beras tue sendiri dah ada ulat n kutu beras cumanya kecik lagi n tak nampak. MR! beras eden pun ada kutu beras n telah selamat diberikan kepada burung2 yg berkicauan diluar rumah mkn:)kutu beras n ulat beras sama ke?

mama_iris on May 19, 2010 at 9:07 AM said...

lenkali beli beras 5kg je akak....hheehee.....on the other side,kagum akak betul2 diet neh weh....sampai berkutu berasnye..hehe

Nurul Aznil on May 19, 2010 at 9:19 AM said...

Salam,

perkara ini WAJIB berlaku kepada rumah kami tiap kali me ngandung. tak kisahlah ngandung penuh atau ngandung trial...
beras tu end up jadi makanan burung

lilylav on May 19, 2010 at 9:25 AM said...

sha kata colourkan kan beras tu, pastu bagi kat mencah buat art tempek tempek kat drawing block ..ala ala kita masa darjah 1- 2 dulu dulu .....

kalau lebih rajin jemur, blend skit...jadi scrub badan eheheheheheh tengehlah kat kulit kaki yg kering kering tu

I want to lose weight on May 19, 2010 at 9:34 AM said...

Aku suka SHA punya cadangan...

COLOUR kan beras...

nasib ko suh MR..

kalau ko suh aku yg malas tahap Giant Hypermarket ni... confirm aku dah pi beli water color pastu dok berangan bila laa nak buat ni

TopsyTurvyMum on May 19, 2010 at 10:03 AM said...

beras tahun bila ni MR? hehehe..derma je la kat pusat ternakan ayam berdekatan:D

IdzaLia on May 19, 2010 at 10:08 AM said...

hihi.. petua kan bubuh cabai kering tu bg elak bubuk.. tp kdg2 tu ada jugak bubuk tu..

kak mas on May 19, 2010 at 11:39 AM said...

sedekah kat ayam la makcik :)

ShareThis