Monday, May 10, 2010

MR MONK, I THINK I PON OCD MACAM YOU JUGAKLAH!

Posted by makcik rehan KJB at 12:59 PM
Obsessive-compulsive disorder (OCD)
is an anxiety disorder characterized by uncontrollable, 
unwanted thoughts and repetitive, 
ritualized behaviors you feel compelled to perform. 

If you have OCD, you probably recognize that your obsessive thoughts 
and compulsive behaviors are irrational – but even so, 
you feel unable to resist them and break free.


Haaa.. makcik korangni ada sikit-sikit roper itu tahu
As much as i could,
I want everything to be in order

Seharian dokla ulang-alik ke dapo 5K aku tu,
tengok ada pinggan kotor ker
ada cawan kotor ker
pastu tengok air panas ader ke tak
dan-dan tulah nak boil air
nampak pulak sampah yang dah penuh
ikat plastik sampah, pi buang sampah pulak

Lalu kat kat living area
nampak menan Mencah bertempiaran kat tgh ruang
dan-dan tu makcik kutip masuk basket
nampak botol susu depa bersepahan
dan-dan tu makcik kutip pi rendam
[rendam jer, tak basuh pon :-p]

Pastu masuk bilik,
nampak baju-bajan somi hensemku yang bergelimpangan
dan-dan tu kutip, masuk bakul tak pon masuk mesin
nasib baik tak termesin dgn somi aku sekali :-p

Jenguk bilik air,
nampak pulak kain baju bersepuk
ada yang kena kencing, ada yang kena muntah
termasuk jugak CD-CD si Asyraf
dan-dan tu kutip, prewash, basuh
sumbat dalam mesin

Nampak pulak mangkuk jamban yang berdaki,
lantai berlumut, dinding berkupik
dan-dan tu ambik berus, tonyoh bilik air

Baru nak letak muntot depan TV,
nampak pulak pinggan dan cawan mencah berpeleseran depan rak tibi
hah, tak jadi duduk... kemas yang itu pulak

Masa tengah nak berjalan ke dapo
rasa macam lantai kesat semacam
dan-dan tu ambik mop pulak
kasi sental lantai satu umah pulakkkk...

Dan semua yang diatas akan berterusan lagi dan lagi dan lagi....
selagi makcik berada di dalam rumah...

MASALAHNYA, RUMAH AKU 
TETAP MACAM KAPAL KAPTEN JACK SPARROW JUGAK!

Kenapa makcik tidak dianugerahkan 'kekuatan' 
untuk membiarkan keselerakan itu di depan mata ha?

Bukanlah akuni DIVA sgt nak melawakan rumah
tapi makcik rasa mcm nak putus urat asyik mengemas, mencuci dan membasuh
padehal bukan aku tak tau, kerja tu tak kan habis punya
aku kemas ceruk ni, mencah bikin sepah ceruk sana
aku basuh baju ini, depa sepuk baju yg itu pulak

Lagi pulak, bukan ada sapa yang nak mai tengok umah aku pon
takde maknanya nak buat adegan sembur-sembur Febreeze mcm dlm iklan nun
aku yang pegi melahap kat umah mak mentua lagi ada hahaha...

I dont know la frennn..
Its just not nice in my eyes gittew....
[perghh... speaking seround]

Kesannya badan montok makcik akan kepenatan
urat-urat rasa mcm nak putus
nak tido pon tak lena sebab dok asyik pikir kerja rumah yang tak habis-habis
pastu makcik asyik nak naik hangin saja

MASALAH SETERUSNYA
AKU TAK KURUS-KURUS JUGAK PON!

Kadang-kadang rasa macam nak kurung jer 3 beranak tu dalam bilik
Hahahahaha... biar depa buat sepah dalam bilik saja, senang nak kemas!


*Maid, Oh thanks. But no thanks*




Photobucket

8 comments:

fariza on May 10, 2010 at 1:11 PM said...

agaknya..semua pompuan..lebih tepat isteri jadi cam nie..hehehhe..

sebab saya pun cam nie gak..
sampai laki selalu tegur...hehhehe..

Elyn on May 10, 2010 at 1:14 PM said...

ahaks aku mmg monk dr dulu..... ssh nak kawal akal pikiran perasaan ni tengok mende sepah dah tak teratur!!

makcikrehan on May 10, 2010 at 1:36 PM said...

maknanya bukan aku sorang la yg perangai mcm MONK kan. hehehe.... betuila fariza, maybe sumer pompuan pon mcm ni kan.. maknanya.. MANA-MANA POMPUAN YG BUKAN MCM KITA, SILA BERASA PELIK. SEBAB ANDA TAK NORMAL. wakakakak boleh gitu??

shima on May 10, 2010 at 1:39 PM said...

hi MR..Salam..selalu jd Silent reader je..hihi..

ku pun mcm ni..tp aku rasa dh nature seorg perempuan kot kan..tp kalau aku dh penat..aku mls nk wat..biar kan aje dulu

Me on May 10, 2010 at 2:10 PM said...

aci tak nak kata eden OCD bermusim.. kalau dah tak larat abaikan je.. kenkadang tue kemas dgn tak kemas nampak sama je x de beza hahahhaha...

lynda_hani on May 10, 2010 at 2:17 PM said...

Rehan, sama la kita. Tp klu dh penat memang aku biarkan je.. buat tak pandang! Klu kemas pun sat gi bersepah balik!

ena on May 10, 2010 at 9:51 PM said...

MR..
aku penah begitu... mmg penat! dan rasa nak marahh je.. perasaan bagus pon selalu timbul. sbb aku rasa aku soranggg je nak mengemas tau! org lain buat sepah je temasuk la si somi!!

masa tu aku kata: how i wish i do not hv to go to work..

tapi..

bila dok umah ni.. rupa2nya jadik pemalas puler.. ekekeke

eynda on May 11, 2010 at 6:53 AM said...

Sama la...rasa macam 24 jam mengemas tapi rumah tetap macam tongkang pecah!! :-D

ShareThis