Wednesday, June 16, 2010

HAIWAN LAGI

Posted by makcik rehan KJB at 1:01 PM
Masih dalam mood haiwan.
Tahniah Rehan, sikit hari lagi ko boleh jaga kandang Ghimau!




















Atuk dan Aisyah, back then. When she was a baby.


Atuk Asan kat Mekah, Umrah.
Ahadni InsyaAllah baru balik.
This whole week kan cuti sekolah.
So, Maklom Ibu and her family duduk umah Nenek seminggu.
Temankan Nenek while Atuk is away.
So, Double A dua orang tu hantar pegi umah nenek lah semingguni.

Nenek kata, Mencah asyik tanya mana Atuk, bila Atuk nak balik
Obviously, she missed Atuk so much. Atuk kan selalu backing dia.
Dan selalu layan kehendak dia yang asyik bukak-katup peti ais 18 kali sehari!

This morning, while driving - nak hantar them both to umah Nenek
We [me and Mencah] were having our casual homeschooling session as usual
[jangan main-main haaa... Makcik Rehan buat homeschooling! perghhh... :))]

Aisyah, haiwan apa yang paaaaaling besar?
Gajah!


Haiwan apa yang boleh terbang?
Burom!  *burung*


Haiwan apa yang boleh lompat-lompat macam ni? 
[sambil buat gaya sebelah tangan, sila imejin]
A Kangarooo!  ---> dia memang suka letak 'a' kat any English word.
Eg. a car, a lorry, a bird ---> jangan kata aku ajar. Dia copy kat tibi la tu...

Mati kutu nak tanya haiwan apa lagi. Nak tanya yang simple-simple saja.
Malas tanya yang susah-susah. Nanti kalau dia tak tau,
haku yang migrain nak melayan soalan bertubi-tubi dari dia.
Dasar emak pemalas dan lembam. Hahaha.

Tiba-tiba ternampak monyet berkeliaran atas wayar kabel elektrik
Jalan dari Bayu Permai ke area Plaza Tol Rawang memang banyak pokok
so, pagi-pagi memang banyak monyet dok bergayut kat wayar kabel tepi jalan.

Aisyah, haiwan apa yang suka makan pisang?
Atuk!


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Aisyah,
i know u missed Atuk a lot.
and i know u missed begging Atuk for his banana in the fridge.
[Atuk Asan always keeps sesikat pisang dalam peti sejuk. Always... wajib ada]

But dear, Atuk is not an animal. Atuk is human. Human like us.
Orang suka makan pisang, haiwan pon ada yang suka makan pisang!

Aku punya gelak sampai bergegar keta kontot!
Tersedak-sedak Atuk kat Mekah agaknya :-p



























Mencah,
Someday, when you read this... you'll be laughing to tears! :))




8 comments:

Nurul Aznil on June 16, 2010 at 1:22 PM said...

Salam,

Eiman esok-esok besaq kot me tanya pasal HAIWAN jangan dijawab 'Babah' sudah... AzWAN maaa... WAN jugak :P

mama_iris on June 16, 2010 at 2:04 PM said...

hahahahahahhahaha.............
Mencah is so funny......

**baca n3 akak neh mula la lidah x sampai nak sebut ayat2 melayu...uhuhuhu

kisahwanida on June 16, 2010 at 2:25 PM said...

kanak2 memang selalu dgn jwpn yg benar & tulus ikhlas.....

adha on June 16, 2010 at 2:47 PM said...

bertuah punya cucu.. hik3

Ealyie on June 16, 2010 at 2:51 PM said...

tersedak atok ko Mencah oiii...:)

Elyn on June 16, 2010 at 3:52 PM said...

wakakakakak tersedak2 aku ketawa!!

Sarid Derus on June 16, 2010 at 4:26 PM said...

hihihi..klakar la mencah..budak bertuah..!!

ena said...

kuang asam py chuchu... Hahahahahaahahaha

ShareThis