Thursday, June 10, 2010

KONTROVERSI PAKAIAN HANAK-HANAK DIMATA ORANG LAIN

Posted by makcik rehan KJB at 8:03 AM
Mana ada kontroversi apa sgt pon
tak panas tara mana... suam-suam kuku jer...hehehe

Kamu-kamu semua, 
especially ibuk-ibuk elite dan bangsawan sekalian...
jugak ibu-ibu marhaen yang perasan bangsawan
[ditujukan kpd diri sendiri]

Pernah tak,

Satu haritu ada kenduri... kat kampung... berkumpul sanak sedara...
pastu korang pon pakaikanlah baju canggih sikit dari biasa kat hanak-hanak...


Yang lelaki kita pakaikan collared Tee, or kemeja, or long sleeves
dan pants plak jeans, or corduroy, or thick cotton
or what ever jerlah yang nampak 'lain' sikit dari hari biasa...


Pastu terdengarlah komen seperti berikut dari salah seorang sedara :
Anak hang baru balik dari Amerika ka?
Siang-siang buta bagi pakai baju seluaq tebai!


Lepastu hanak fomfuan plak kena kritik....


Anak hang tak sesuai la pakai skirt2 laguni...
dia sesuai pakai seluaq katok ja, 
asek terkangkang terkoyak ja anak hang ni!

Seluaq katok ni orang belah-belah sana jer paham
maknanya seluaq besaq gedoboih, paras lutut, kembang...


*off topic jap, tgh tengok tibi 3...Julia Ziegler ni dh gemuk ker?*


Pastu, bila kita pakaikan macamni kata anak
Long sleeves Tee gown, sekali legging...
 

Dah dia komen laguni pulak :
Panas-panas macamni hang bagi pakai baju lengan panjang,
pakai pulak seluaq panjang!

Padehal sat tadi dia jugak kata asek terselak-selak...

Lepas hanak-hanak dah kecomotan merentas desa,
kita pon tukaq la pakai baju gown plak...

Lalu komennya berbunyi laguni : [konon2 aku tak dengaq]
Baju kain perca buruk lagutu pon ada orang nak beli!
Mai aku jahit lagi baguih... baju ketang kedada pulak tu!



Bukan mak haku yg komen lagutu hokay...
jugak bukan hadek-beradek haku...
ini sedara yg jumpa setahun 2,3 kali jer nih
mak ai seporting hokay.. cuma nanti aku kena maki-maki manja
sebab dok asek belik baju hanak-hanak...
sedangkan baju emak hanak-hanak dah sampai buleh kirai buat roti jala!

Apa nak buat mak... baju emak mereka susah mau cari saiz... huwaaa :((

OK, berbalik kepada topik asal,
pernah kena kritik camtu tak kawan-kawan?

Aku hangin taww.... tapi aku kontrol macho depan PS
lagi hormatkan beliau itu sebagai orang tua
dalam paler otak ... dah mcm peluru berpandu aku standby nak menjawab

Sekali jer makcik menjawab, masa kes baju gown kain perca tu :
Dia kecik lagi umoq 3 tahun, saya kasi chance dia nk pakai apa pon

Jangan satgi dah besaq [mcm anak dara beliau]
baru nak terhegeh-hegeh berbaju ketat berseluar sendat
kalau kena gaya takpa jugak,
malangnya sangatlah fashion freak hokay!

Pastu makcik sambung sikit lagi :
Haaaa... kalau lagutu tulongla jahit gown barang 3,4 lai...

Penat haku nyah!

Kalau dah memang hobinya mengkritik dan mencari cacat cela orang
tak dapat tibai emak bapak, anaknya pon jadi!
sumer mender pon tak kena dimata dia

Bukan takat kain-baju jer kena kritik,
makan-minum hanak-hanak pon tak kena jugak,
paling tak buleh blah...

BOTOL SUSU ANAK PON KENA KONDEM!

*botol susu MAM tu dia kata botol pelestik buruk*


Makcik tak rasa beliau jeles, anak-anak beliau sudah besar2 pon
tapi makcik rasa, dalam kehidupan kita sehari-sehari
mesti tak dapat lari dari spesis yang mcm ni.

They dont really bother, but they just love to condemn people!




33 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ on June 10, 2010 at 8:14 AM said...

penah gak kena sedas dua... tp buat bodo jek..lantak la situ..bak kata mak cik x kan anak dah beso br nak pakai skirt2 nu..masa kecik ni la nak kasi dia pakai yg cute2...

Sarid Derus on June 10, 2010 at 8:18 AM said...

hi, makcik rehan..teruk noo..makcik2 cam gitu!!loghat bunyi cam kedah..kalau aiii dengar..mesti berasap..ikut suka la nak pakai apa...kan..!!

Kak Mah on June 10, 2010 at 8:22 AM said...

mahapkan lah makcik itteww...ko anggap je lah dia tue buta brand..ekekekeke..

SYANI on June 10, 2010 at 8:29 AM said...

sabo je la an.. deme jeles tu...

IMAN'S UMI on June 10, 2010 at 8:33 AM said...

Sian MR, klu gitu, x jmpa sthn skali pn x pe, jumpe pn wat sakit ati je...suh la dia istighfar ke ape ke (buat benda yg lbh baik dri dok mencerca kain baju org).

fabulous.farah on June 10, 2010 at 8:55 AM said...

hehe..die berkata2 atas dasar jeles dan kurang ilmu. bior kan saje MR.huhu

mama_iris on June 10, 2010 at 8:56 AM said...

hohoho.....sokeeee topik neh.....neh nak jadik pompom girl kak rehan ni......Nurul pon benci ya amat sangat2 dgn org yg soke kritik anak org......pesen rambut nak tegur,kaler baju nak tegur,jenama diapers nak tegur,mainan anak nak tegur,pesen baju nak tegur....haaaaiiihhh......and sori to say,selalunya org yg tegur tu org yg tak taw JENAMA!!mcm akak ckp la...botol MAM pon kate pelastik burok.....nak kasik sedas dua kang kata aku diva perasan dok kat London.......nurul penah jwb mcm ni je...
"apsal baju beli kaler putih....kalo beli kaler hijau ke kuning ke...kan chantek..."

"sbb saya suke kaler putih...org lain x ske xpe...jgn tgk"
sekian terima kasih!

e i c a h on June 10, 2010 at 8:57 AM said...

baju boleh kirai buat roti jala..mmg lucu!

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN on June 10, 2010 at 9:02 AM said...

adoi..sabaq je la mr..mulut depa bkn bleh ttp.asik nk kta kt org je..x pa, x pa,kta ktip pahala depa. dpt free ja. =)

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:13 AM said...

Sue, betoi tu. kang dh baligh mana leh pakai spaghetti strap dah kan? Lagi pulak, memang dah fitrahnya kekanak akan terkangkang terkoyak masa bermain kan? Anak sapa yang main kejar-kejar secara bersupan sintun, kepit-kepit kaki cam sutun? Lagi pulak, kan ker time tu kenduri... tak kanla nak bagi hanak pakai suar katok gedoboih lak kan? tercalarla imej diva emaknya bukan? kakakakak

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:15 AM said...

Sarid Derus, nama hang stylo cam samseng kampung dusun. aku suka! :-p Tp aku mmg setuju apa hang kata, anak kita... sukati la nak bagi pakai apa. Beli pon bukan mintak duit depa. berani dia kata kain perca ko.... ake beli sikit punya mahai taww [mahai rega asal la... lepas less 80% terus jadi rega kain perca! kah kah kah]

adha on June 10, 2010 at 9:16 AM said...

lantak la dorg nk ckap apa han....

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:16 AM said...

Kak Mah Gali, baju hanak-hanak aku bukan brended. Brengsek jerk! muahahahahaha....

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:18 AM said...

Syanie, aku cool jer. Infact, lagi aku seronok dok salin baju hanak-hanak aku 2,3 kali sehari. Saja bagi dia panas bontot nak kondem aku :))

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:19 AM said...

Iman's Umi & Farah : Orang seperti itu memang ada dimana-mana. Orang yang cool, menawan dan beriman mcm makcik ni jer susah nak jumpa dimana-mana. muahahahahha

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:23 AM said...

Nurul, bukan anak-anak makcik jer kena kritik tau, hanak-hanak buah yang lain pon kena. Ada saja tak kena. Pakai pijama waktu mlm pon dia tegur. panas kata dia. habih nak pakai singlet kah? tadah derma darah kat nyamuk kah? pingsan aku. aku hangkut boyan karan bwk lik kg pon dia keji aku... pemalas nk henjut anak. Abih ko nak aku dok melepap jaga boyan, sedangkan org lain kulu-kilir sibuk tolong kenduri. Kang nnt buat modal keji aku kot lain plak!

emosi terlebih dah aku ni... muahahahha...

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:25 AM said...

Eicah, belum kuar lagi dari keta... mak dtg sambut cucu-cucu dia. Dan-dan tu dia bagi sedas kat anak comel dia...

Hang takdak baju lain dah ka? Dari hang mula kawen, sampai dah anak dua... tiap kali hang balik kampung mak tengok hang pakai baju ni saja! Esok jom kita pi beli baju kat kedai Kelin!

Hahahahaha... i lap u sgt banyak mom. Sangat byk!

makcikrehan on June 10, 2010 at 9:26 AM said...

Dell, memang aku lantakkan saja... raya nanti kalau ketemu lagi aku nk pakaikan pesen lain plak kat hanak-hanak aku. kita tengok kejian yang bagaimana pulak aku dapat...

Me on June 10, 2010 at 9:30 AM said...

MR.. dia nak suh ko pakaikan hanak2 ko dgn baju hasil kerastangan ko le tue... ko kan ada jahitkan seluar gedoboih.... hehehhe.. apa punya org le suka ati le nk pakai apapun.. nama pun kenduri time tue le bebudak nie nak digayakan.. kalau takat dok kat bayu tue.. baru le cik aisyah pakai skirt yg mamanya jahitkan tue... ;)

wanie @ suzie on June 10, 2010 at 9:33 AM said...

akhirnya tergerak hati jugak nak komen setelah berbulan2 follow blog nih...
topik sgt terkene dgn diri sendiri...
hai kak rehan..anak wani pon selalu kene mcm nih..wani duk area kampung..suka pakaikan baju yg canggih manggih la sket dari org kat sini.tp mmg selalu kene kata kat makcik2 tua.katanya xkesian kat anak .dah la anak gemuk pastu pkai baju pelik...sumpah rasa nak sepak je makcik tu

Me on June 10, 2010 at 9:34 AM said...

MR ko patut ckp kat mak ko kata ini menunjukkan badan ko maintain dr mula kawin hingga kini hehehhee

sab on June 10, 2010 at 9:54 AM said...

MR saya pon silent reader MR tp bila tang topik ni suke kiranya saya nk br sedikit komen..hehe ye la manusia2 tersbt mmg byk dlm dunia..mmg kalu blh nk kasi sepak je kan tp drp kite layan baik kite wat reverse physco yg cam MR buat tu, kasi tukar lg bju anak2 byk kali biar berpinau mata derang..anak saya pon saya pakaikan bj cntik2 kat umah..dh nama pon anak kesayangan kte kan...harusla berensem2an n bercantik2an selalu walau di mana jua mrk berada..:)

-iLLa- on June 10, 2010 at 10:16 AM said...

KAK...kita pun sllau kena kak..kalo pg kg ulu2 sana..

makcikrehan on June 10, 2010 at 10:45 AM said...

Wanie, mereka barangkali tidak dapat menerima hakikat bahawa baju hanak2 zaman sekarang sgt stylo dan up to date tak mcm masa mereka membesarkan hanak2 mereka dahulu. SIlalah veranak lagi wahai makcik-makcik sekalian, lepastu barulah anda berpeluang mempelbagaikan pesen baju hanak2 anda mcm kami. itu pon kalau anda mampu veranak lagi... kah kah kah kah keji giler kan ayat aku!

makcikrehan on June 10, 2010 at 10:48 AM said...

Sab, benar sangat-sangat. masa coti2 camnilah kita nak kasi chance anak melawa sikit. tak kan masa kat umah bb sitter plak nak pakai melawa kemain kan? depan mata kita.. haruslah terbaek punya kan?

aku suka ayat ko yg last tu... harus cantik dan hensem walau dimana sahaja mereka berada. dan-dan aku terbayang anak-anak ko pakai spek hitam masa tido demi menjaga penampilan. muahahahha.... kellas ko Sab!

makcikrehan on June 10, 2010 at 10:48 AM said...

Kerul, aku beli baju jenis elastic kuasa maksima. senang nk stretch mengikut saiz badan semasa :))

makcikrehan on June 10, 2010 at 10:49 AM said...

Illa, ko mesti lagi selalu kena kan. sebab ko jual baju2 brended... lagilah malatops pesen-pesen baju adam dgn addin kan. aku jual baju brengsek jerk... so, kena kondemn pon ala2 brengsek jerlah...hahaha

kak mas on June 10, 2010 at 11:11 AM said...

botol MAM pelestik buruk.. sedih..

ammi on June 10, 2010 at 12:04 PM said...

kikikikiki...
I ni neutral sahaja..takde menda lah komen2 begitu//sangat susah untuk menusuk kalbu saya.makanya I relax saja kalau dia kutuk mak hincik atau kutuk I sekalipun..
tapi baju Aseraf memang cantik2...I like you!

Nurul Aznil on June 10, 2010 at 2:26 PM said...

salam,

topik panas.
memana pun sure ada TONG ARAK KOSONG dalam family.

dulu me diam, la ni me menjawap SEBAB me dah BESAQ :P

cikpuan wahed said...

dia adalah salah seorg ahlil mesyuarat tingkap .. nasib baik tak kena kipas lipas .. hehehehe

CikguIna on June 10, 2010 at 3:32 PM said...

Sabar, Ann. Kau kena perli sebab baju anak2....aku ni lagi dahsyat....sedara-mara di kampung bandingbeza kehidupan aku dengan sorang sepupu aku nih....Kononnya, walaupun laki sepupu aku tu cuma kerja bawak lori je....boleh pakai kereta besar(Honda City 2nd hand)....dia boleh lah...rumah free, dari lepas kahwin sampai anak 2 duduk dgn mak bapak...takde pinjaman rumah....barang dapur,api, air, Astro kongsi duit....pi kerja sanggup naik motor, naik feri, jln kaki baru naik bas.....konon nak elak jammed....kereta besar berkelubung bawah rumah.....tu pun sepupu aku tu dok berlawan dgn mak menakan aku....bila balik je kg, depa pakat2 la kutuk2 kereta Proton buruk aku ni....eh, helloooooooooooooo.........buruk2 pun, aku tak minta duit depa byr bulan2....sengkek2 aku pun, tak pernah pinjam duit depa tau.....tak macam sepupu aku tu, merayu-rayu bapak dia kat aku nak pinjam RM 3k nak buat duit bayar lembu masa nak kahwin dia dulu sebab si anak boros.....perabih duit hantaran beli menatang apa tah.......
p/s: Sorry, aku emosi sikit beri komen kali ni....

Sarid Derus on June 11, 2010 at 1:57 PM said...

wahh..suma emo bila baca entry nih..hihihi..
MR..samseng kampung dusun ko kata...!! :)

ShareThis