Friday, June 11, 2010

MENYESAL PON TAK GUNA

Posted by makcik rehan KJB at 11:04 PM
Memang tobi'at makcik...
beli dan simpan... konsepnya, aku ada kerna kau ada..
eh bukan...bukan... KORANG ADA, AKU PON NAK JUGAK :-p
simpan dalam-dalam sikit supaya laki tak nampak
kalau senang nampak, senang jugak nak kena keji nanti

Dulu makcik tak macamni tau... 
periuk-belanga, pinggan-mangkuk hayun segala memang makcik tak pandang
sebab makcik ni pengkor kaki dan tangan... 
memasak sgt fail... so kurang napsu serakah keatas gadget-gadget dapo
tambah lak dok makan tanggung berak cangkung kat umah Nenek Onah kan...
Sapa2 yg folo Belog Mencah mesti terlebih maklom kisah-kisah dulu-kala nih..

Masa pi Langkawi 2 tahun lepas,
PS yang galak lebih heret aku pi Idaman Suri, Hj Ismail Group semua tu
makcik masatu haram tatau apa mender tempat2 tu sumer
yang aku tau...minyak gamat dan cekelat! :))

Sejak lepas beranakkan si Asyraf ni,
lagi pulak sejak pindah Bayu Permai
tah dari mana datang angin lintang, 
Makcik Rehan tiba-tiba mula minat kumpul gandget dapo
tambah pulak haku kuar bajet sendiri 5K untuk dapoq kontot tu
Eh, 5K tu kan, gigih tau 2 tahun makcik simpan duit jual brooch kat Bizkizz

Lagi meniaga kat Pasar pagi Batangkali... 
subuh2 sepi'ie dah terkedek-kedek cari tapak kat pasar
bak kata PS masa tu, kuar subuh-subuh ngalahkan penoreh getah!
padehal, kalu hari biasa... jenuh bercungkil nak kejut solat subuh!

*off topic sat, lagu si Shahir ni sedap la wey!*

Lagi meniaga kat Pasar Malam Batu 16
dan tak lupa jugak Pasar Malam Kg Sejantung kat Kalumpang
dan jugak open table time gathering umah sedara-mara dan kawan-kawan
Ceh... dah bukak kisah usahawan terlampau plak dah
Hohoho...lari topik sudah... mari kembali ke landasan sebenar
kisah usahawan terbilang tu, nanti korang tunggu makcik dgn zalia bikin buku
hahahahaha.... sudah feeling2 macam Sembang Kencang!

Modus operandi yang sebenar adalah,
makcik nak reveal antara barang-barang yang dibeli haritu
yang konon-kononnya makcik shopping sampai pitam tu...
yang kad gores dan menang aku decline rupa-rupanya line tu tgh offline tu...
kalu tak hengat jugak, pi la baca balik entry tu kat sini :-p


Serius, pembelian ini semua adalah TANPA MOTIF.
sampai ke saat entry ini keudara... haram tak berusik!
even tanda harga, kotak, sticker ke hapa pon makcik tak buang lagi.
Cakap tak guna, tembak tak kena, padan muka!


Satgi ada yang emel tanya pemender tu? Berapa harga tu?
Baik... mereka-mereka itu adalah seperti dibawah...


Hat atas sekali tu, jangan tanya apa nama saintifik dia
sumpah aku tatau... stock pot ke hapa tah...
konsepnya adalah periuk yang berpenutup kaca
ni semua gara-gara dok melangut Channel AFC tiap-tiap malam.
Tu harga before and after... tolongla sedapkan hati makcik dgn berkata :
Murahnya makcik... berbaloila makcik beli.... 
TQ, i lap u sgt manyak.


Seterusnya...


Konsepnya adalah kuali.
Tahan karat ke hapa tah... ala...yang kalis calar kununnya tu
pon sama jugak... AFC punya pasal!


Dan yang last sekali...


Yangni makcik rasa Raja Segala Syaiton yang dok mai bisik kat cuping telinga
berapa kali pegang-letak-angkat-letak-pegi-patah balik...
akhirnya syaiton tu menang jugak.... makcik angkat masuk bakul

Multicooker.
Modus operandi, nak steamboat puas-puas kat rumah.
Buleh rebus, buleh jugak salai atas hot plate mcm kat Seoul Garden haritu
Tapiiiii..... dah dekat sebulan kawan-kawan
jangankan steamboat, sos cicah steamboat pon aku tak reti buat!

 Masa kat Parkson Sale that day,
pinggan mangkuk hayun macam-macam pesen pon belambak tgh sale
termasuk jugak corelle mak rel sumer pon ada
mujur yang ada cuma corak tak berapa menangkap,
kalau ada shadow iris.... 
kompom balik umah kena ketuk kepala dgn mangkuk Corelle!

Dan disebabkan pembelian tak sedaq diri di atas
bulanni makcik telah kopak dan barai sebelum waktunya
[selalu tu, ada gak belen-belen nak lenjan pi mekdi :-p]
nak pegi FD Warehouse Sale esok pon macam tak sanggup
huwaaaa... mana nk korek ringgit malaysia nih...

Eh, malam ni 1st match World Cup wehh...
apakata makcik bancuh kopi dan goreng fries untuk PS
untuk beliau nikmati sambil menonton bola tgh malam karang

Motif berbuat baik ala2 buang tebiat kat somi sendiri
tak lain tak bukan, dengan harapan... 
esok pagi beliau hulur barang sekupang-dua untuk pi Stadium Selayang!



6 comments:

ena on June 11, 2010 at 11:26 PM said...

hahaha hagak2 mana2 yg nyesal tu meh tolak pi umah aku! kekekekeke

Sarid Derus on June 11, 2010 at 11:47 PM said...

Wahhh, banyak bebenor duit ,makcik noo..!! Meh ler sikit...aii nak g shopping langkawi..nak beli senduk jer punn..!!

MAKCIK REHAN on June 11, 2010 at 11:55 PM said...

ni yg aku malas reveal nih... sapa kata aku manyak duit hahhhh... pingsan nk kompol duit sampai berbulan2 taww. konsepnya, usaha tangga kejayaan. kununnnn. muahahaha. lepas tu, bila dah habih lenjan kat benda tak pekdah, pakat nganga jerla... brg2 tu kalau tak 70% haku tak mandang hokay :))

TopsyTurvyMum on June 12, 2010 at 8:06 AM said...

elok la tu nyesal..alang2 tayang tu kena la share ngan peminat2! tak gituu??

aku cop yg multicooker tu..rasanya aku lom ader hahaha!

makcikrehan on June 12, 2010 at 9:29 AM said...

Ena & TTM, kalau aku nak tolak kt ko, aku nak ikut harga asal! muahahahaha.... keji!

IMAN'S UMI on June 13, 2010 at 8:46 PM said...

X pe makcik, simpan je, nti2 adela gunanya tu, ms tu mesti puas ati yg teramat sgt.

ShareThis