Saturday, July 24, 2010

BERAS KISAR UNTUK SI MANJA

Posted by makcik rehan KJB at 11:51 AM
Tajuk entry ada feeling-feeling ibu sejati kan?

Teknik baru dalam penyediaan makanan bayi
diperturunkan daripada perempuan ini
yang juga pemilik kedai ini...


mama.and.kids



Beras dibasuh bersih, tos kan...
Toksah buat banyak sangat, 1 atau 2 pot dah cukup






















Lepas tu di sangai sampai beras jadi kering
janganla sampai hangit, kang tengit plak bubur tu nanti
taruk daun pandan untuk effect wangi





















Lepastu blend guna blender kering
darjah kehalusan, ikut tekak hanak-hanak masing-masing





















Simpan alam bekas kedap udara yang kering
bila nak masak, ambik 1-2 sudu besar,
masuk dalam periuk kecik... tambah air... masak macam bubur biasa

potong carrot dan kentang [atau apa2 sayur yang sesuai] jadikan cube kecik-kecik
masukkan dalam periuk sama-sama dgn beras
kejap ajer dah siap, pastu tak yah susah2 nak tunggu sejuk nak blend
Sapa suka taruk ayam, pon boleh taruk ...

Tapi makcik tak suka introduce ayam awal sgt kat baby
kang asek nak mengayam ajer <--- ok, word tu cipta sendiri
what i did was... sangai ikan bilis sampai rangup
lepastu blend kering sampai halus [untuk pastikan tulang bilis betul-betul hancur]
bila nak bagi baby makan, tuangkan serbuk bilis tu dan kacau sebati
tak payah garam dah... sedapppp <---kata Asyraf  :))

Kalau nak mudahkan penyimpanan serbuk ikan bilis,
simpan dalam bekas yg ada lubang-lubang halus mcm bekas lada sulah tu
kalau nak beli, tupperware ada jual bekas tu... jap nak carik gambar...

Haaa... ni dia gambarnya...













OK, sekian sahaja perkongsian ilmu ibu-ibu moden untuk hari ini :))




5 comments:

mama_iris on July 24, 2010 at 1:26 PM said...

waaaaa....tak sangka mama asyraf rajin org nyaaaa.........namun bagi saya yang dok di kota london puuiihhhh ni....apakah "sangai" itu kak????

mama,and.kids on July 24, 2010 at 1:28 PM said...

hahaha... i lap u lah!!!

aku suka kekdah ni. jimat masa jimat tenaga jimat gas!!

TopsyTurvyMum on July 24, 2010 at 4:19 PM said...

mama iris,
sangai adalah goreng tanpa minyak

*pencinta bahasa kebangsaaaannn*

MR,
haku buat gak dedulu camni..tapi bukan setakat beras ngan ikan bilis jer..kacang hijau, kacang merah besar kacang merah kecik, dhal pun buat sekali.
elok jugak taruk benda2 ni dlm bubur..

cinta_north2south on July 24, 2010 at 6:37 PM said...

MR, very informative....good one!!!

Me on July 26, 2010 at 12:23 PM said...

berdobar eden baco N3 MR yang nie..... sgt ibu mithali rafia... hihi.

ShareThis