Friday, July 23, 2010

MARI UPLOAD VIDEO

Posted by makcik rehan KJB at 2:20 PM
Jaijina.... meh banjer makcik ABC mangkuk besar mehhh...

Macam tau-tau jer dia...
Hari Jemahat adalah hari Makcik buat amal jariah
Hari lain buat jugak... bukan tak buat...
tapi hari lain punya amal tak kasi tunjuk kat sini tawww...
sembunyi-sembunyi gittew... <--- poodah!

Berikut adalah tutorial ringkas,
cara memasukkan videoclip ke dalam entry...

Ada 2 cara [yang makcik tau, yang org lain tau aku tak pedulik]


1. Guna tool kat atas nun....









Kasi uploadlah file video kamuorang, nanti jadik mcm ni...
Silalah tunggu sampai dia habih upload, baru tekan PUBLISH POST
























2. Guna youtube

Upload kat Youtube, pastu Copy dan Paste HTML code dia
tempek kat dalam entry....
Lepas dah berjaya upload, sila klik kat Embed dan follow langkah seterusnya
[ikut nombor yang tunggang langgang tu yer hadik-hadik]
    






















Sila buat kerja sampingan sementara tunggu video tu habis upload kat Youtube,
Terrrrsangatlah lamaaaaaaa.....!

Sitisifir, adakah ini membantu anda juga?
I hope so... aku dah feeling Dibah dah ni!

4 comments:

mama_iris on July 23, 2010 at 2:26 PM said...

saya lebih soke kaedah kedua....sbb selalunya video yg saya nak cerita adalah disedut dari youtube....huhuh....terima kasih cikgu....ke ostajah?

az rina a.k.a jaijina on July 23, 2010 at 2:47 PM said...

ahaha, terima kasih lah ostajah rehan..pasal yg embed dari utube tu mmg shaye tersangatlah jahil, ekekekeke..

lap u , muah muah muah..nanti shaye pos ABC mangkuk besar punye ye, ekekeke..

makcikrehan on July 23, 2010 at 4:56 PM said...

Nurul, kalau yg readymade senang la kat youtube. tapi kalau sendiri punya hazab nk tunggu dia upload.

makcikrehan on July 23, 2010 at 4:57 PM said...

jaijina, makcik bahagia jika kau bahagia! cewwwahhhhh....!

ShareThis