Monday, July 12, 2010

TAK KISAH BRAND APA, ASALKAN HALALAN TOYYIBA

Posted by makcik rehan KJB at 1:37 PM
Kak Neisya... senang Mak Bedah membuatnya.
Resepi puding koktel as requested by Sis Neisya



















BAHAN-BAHAN :
1) 11 gram agar-agar. 
*Sebungkus tu biasanya kandungan dia 20 gram. Saya pakai lebih sikit dari separuh
2) 1 tin Fruit coctail - ambik yang buah campuran.
3) Setengah tin susu cair.
4) 1 cawan gula.
5) 3 sudu besar tepung kastad.    
6) 2 bijik telur ayam.
7) 3 cawan air

**Tak kisahlah nk pakai brand apa... asalkan halalan toyyiba.


METHOD :
1. Combine air, gula dan agar-agar. Masak sampai agar-agar cair dan sebati.
2. Sementara tu, kacau telur dan tepung kastad sampai sebati dan tak berketul.
3. Bila agar-agar dah sebati, masukkan bancuhan telur dan kastad.
4. Lepastu masukkan susu cair. Kacau sekejap sampai semua sebati.
*Jangan sampai mendidih beria-ia, nanti banyak buih*
5. Tuang dalam acuan atau bekas. Dah sejuk, masuk peti.




Cerita lain,
Nak kongsi sikit info nih, baru dapat tahu dari FB Sis Sue Aleen.

Ini tentang produk-produk tenusu dan cream yang diimport dari obersi.
Always look for tanda HALAL, tapi kalau tak jumpa yang ada tanda halal
sila cari simbol U atau K pada produk-produk tersebut.
Tengok gambar dulu, satgi makcik citer kenapa...




Kak Sue kata, U atau K adalah simbol bagi Kosher.

Kosher foods are those that conform to the rules of the Jewish religion.
These rules form the main aspect of kashrut, Jewish dietary laws [from wiki]

Reasons for food being non-kosher include the presence of ingredients derived from non-kosher animals or from kosher animals that were not properly slaughtered, a mixture of meat and milk, wine or grape juice (or their derivatives) produced without supervision, the use of produce from Israel that has not been tithed, or even the use of cooking utensils and machinery which had previously been used for non-kosher food. These might include utensils and machines used for making pork or other non-kosher foods [from wiki]


Di US, ada ramai Orang Yahudi yang berpegang kepada prinsip agama asal depa
dan sangat particular tentang pemakanan - mereka tak mkn babi,
penyembelihan mesti sempurna, pemprosesan mesti takde keraguan.
[Dahsyat kan 'kekuatan' depa. Padehal kapir lahanat tu]

So, most foods labelled with U or K are safe for Muslims.
But of cos, seboleh-bolehnya... carik yang halalan toyyiba lah kan.

Kak Sue, if u reading this... correct me if i'm wrong,
Sumpah saya baru tau tentang ni! :)




17 comments:

suealeen on July 12, 2010 at 1:44 PM said...

kebetulan aku baca ni, An oii... sebut nama aku sampai tersedak plak. dulu my sis pi US. dia kata kan susah nak cari logo halal kat sana. so dia orang selalu beli barang kat kedai orang Iran/Pakistan atau beli barang yang ada logo K/U. Jews committee memang ada. memang dia orang ni strict mengalahkan J***M kat sini bab makanan ni. tu yang dia bagi tips camtu kat akak ni. berapa banyak ni daaaa....

IMAN'S UMI on July 12, 2010 at 1:44 PM said...
This comment has been removed by the author.
IMAN'S UMI on July 12, 2010 at 1:47 PM said...

Tp kn kak, penyembelihan sempurna diorg tu ada sebut nama Allah x? Dimulakn dgn Bismillah x? Musykil je...

makcikrehan on July 12, 2010 at 2:01 PM said...

Iman's umi, awak nk makan brg sembelihan depa buat apa? hehehe. 'Penyembelihan sempurna' bagi depa adalah dlm konteks agama depa. Itu hanya nak menerangkan tentang konsep KOSHER itu sendiri, bukanlah kata kita boleh makan semua hok depa punya.

Anyway, ingat tak... kita blaja dulu, makan hasil 'sembelihan' ahli kitab adalah halal. Ahli kitab tu apa? Ahli kitab adalah orang-orang Yahudi yang berpegang kepada kitab Taurat yang asal. Ni dah masuk bab Feqah dah ni... perlu kupasan lanjut. Kang salah bagi fakta naya pulak. Hehehe.

makcikrehan on July 12, 2010 at 2:02 PM said...

Kak Sue, thanks for sharing :)

ana on July 12, 2010 at 2:03 PM said...

tenkiu dear....nnt petang boleh buat utk santapan family...:-)
dah lama dah cari resepi ni yg sebijik macam dalam gambar....

suealeen said...

betul tu, An. boleh makan hasil sembelihan ahli kitab.

anyway, akak guna kaedah ini hanya untuk barang oversea yang tak de tanda halal (betty crocker, hershey international ada ni. kena selalu check label). kalau baca lagi tentang kosher ni, aspek penyediaan sesuatu produk dia pun strict.

Elyn on July 12, 2010 at 2:09 PM said...

dulu b4 kawin aku rajin buat puding gini. ni tgk ko buat..... weekend ni nak beli brg buat kat umah mak aku la!!! windu wooooo.

makcikrehan on July 12, 2010 at 2:11 PM said...

Sis Neisya dan Elyn, sila buat petang ni jugak! Senang sangat-sangat. simpan stok dalam peti sejuk, balik keje panas-panas, bukak peti... terus duduk bersila depan peti ais dok makan puding! <--- aku ler tu! hahaha

makcikrehan on July 12, 2010 at 2:13 PM said...

Agree dgn Kak Sue, look for this symbol utk dairy products dan baking supplies yang kadang2 takde atau susah nak cari sumber dari tempatan. Dan bagus jugak keep this in mind sebab mana tau, tetiba nanti laki dapat keje kat Yamalika... buleh kita jadik suri rumah di Yamalika pulak. Muahahah... mula dah lari topik..ekekeke

mama_iris on July 12, 2010 at 2:27 PM said...

eh sgt bagus la ini info....kdg2 kalo kene hangen hembusan dari dunia eropah....mula la gatal2 nak buat lempeng omputih la (pancake)...kuih lapis itali la (lasagna)...so kene taw mcm mana nak carik yg halal...:-)gud2....

Me on July 12, 2010 at 2:28 PM said...

Aan ko sgt Ostajah ye.. tapi bukan ostajah hanya muncul dipagi jumaat yg mulia ke???

makcikrehan on July 12, 2010 at 2:38 PM said...

Tulah kan, abih dah modal jumaat aku. kenala aku cari modal lain pulak utk jumaat ni :))

KMieja said...

sedaaaapppppp:):) ....tq mama kongsi info:)

mama and kids on July 12, 2010 at 6:17 PM said...

aku pon baru tau pasal U dan K tu arituh tau! tapi.. takde maknanya sebab aku tak beli baking supplies tuh.. aku makan makanan melayu jer wakakaka

Nadiah Sidek on July 12, 2010 at 6:19 PM said...

kitorg kat sini mmg cari simbol kosher kalau nak beli brg mknn. daging semua tu beli di kedai arab :)

TopsyTurvyMum on July 12, 2010 at 8:18 PM said...

yahudi ni mmg ketat..nak sembelih bukan boleh org sebarang..kalau contoh taraf org islam ni..yang imam2 je boleh..tapi islam sesiapa pun boleh sembelih binatang asalkan sebut nama Allah.

aku ingatkan puding ko nih cair punyaa..rupanya puding betul hehe...ntah mende aku merapu nih

ShareThis