Wednesday, August 11, 2010

KARI AYAM MERTUA : LAWAK LA KO NI CHEF!

Posted by makcik rehan KJB at 3:01 PM
Tu tengok kat bawah tu... makcik kau kunun2 nak buat roti jala
masalah dunia sekarangni... roti jala aku biasanya sedap [wahahahahaa]
tapi kari aku selalu hampeh!

Makanya, gugel2 la carik resepi..
macamana nk buat kari ayam yg sedap mcm nenek onah punya...

Tup-tup jumpa resepi ni kat Try masak. Lawak la ko Chef Erwan.
Aku suka.. aku suka... hahahahaha... mari ketawa sambil memasak!


















Ingredients

1) Seekor Ayam gemok dan montok
2) Bawang merah 5biji (kisar)
3) bawang putih 5 biji juga (kisar)
4) halia 1 inch (tak panjang mana pun, 1 inch jew..) - di kisar juga ni ok
5) 1 biji tomato (yang comel) di belah dua
6) 1 biji cili hijau (belah tengah, jng putus plak tau..
7) bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga@buah bergaduh serta daun kari.
8) sedikit kerisik (2 sudu meja @ table spoon jew..huhuhu)
9) Santan -150ml sudah lerrr....
10) bawang goreng
11) Serbuk kari daging-jenama aper pon bole.. janji utk daging, jng p buboh serbuk rempah ikan sudah, (campur skit cili powder tau)
12) dan lastly...AIR ASAM JAWA sikit (tak kisah la, jawa barat ka jawa timur ka, jawa johor ka.. janji asam jawa kire On jew)


Directions

(1) Sebelom memulakan masakan kari mertua ni, pastikan mak mertua atau bakal mertua tiada di sisi korang...kalo dorang ada,  komfirm jadi cokodok...lain yg nak di masak, lain yg jadinya...wakaaka...

(2)Panaskan minyak masak yg korang beli tu...

(3) kemudian tumis bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis.

(4) Masukkan bahan kisar dan daun kari yg korang ambil kat pokok jiran sebelah umah tu..

(5) tumiskan semuannya hingga nampak kekuningan, baru masuk rempah daging. Time tu ada bau suda...yummy..yummy...,

(6) gaul kan selama 30saat, terus masukkan pula santan dan ayam. AYAM tu korang potong2 la ke 12 bahagian yer...jgn la plak p letak Seketul ayam@whole chicken dalam kari tu..xpasal2 kena REJECT ngan mertua....WAKAKAKAKA....

(7) Ok..Bila ayam yg dipotong 12 tadi di masukkan, time ni la korang masukkan pula air asaM JAWA...(waduh..waduh..waduh..NYAMAN SEKALI kok bau nya...)

(8) SELEPAS ITU..KERISIK PULA DI MASUKKAN..EMM....sodap...

(9) Biarkan ia seketika sampai nampak mendidih sikit, masukkan cili hijau, tomato dan bawang goreng..1 minit pastu tutup api,,...jng lama2, nanti tomato dan cili lembik.

(10) PASTU CEPAT2 LA KORANG KEMASKAN DAPUR..COMFIRM BERSELERAKNYERR.... SKARANG...TIBA LA SAAT-SAAT YG MENDEBARKAN BILA MERTUA DAH SAMPAI... KALO SEDAP, DIA AKAN CAKAP SEDAP,  KALO XSEDAP..KORANG RENUNG JER KENING MERTUA ...KALAU BERKERUT..ADER LA YANG TAK KENA TU....PANDAI2 LA KORANG KELENTONG YER...

APAPUN, KARI NI BOLEH DI SAJI BERSAMA ROTI JALA. KALO XNAK ROTI JALA...KORANG BUAT LA ROTI PUKAT KER..ROTI JARING KER..JANJI KUAH NI MMG SEMPOI...TERBAIK DARI LADANG GITUUU.....MEOWWWW.....



Anak sappalah ko ni Erwan. Hahahaha.. klako.. klako....


3 comments:

mama_iris on August 11, 2010 at 3:08 PM said...

letak kerisik?ehhh??

nurazmiah said...

nurul, utk pengetahuan mu..mskn kari & gulai lemak kuning mmg sedap ditambah kerisik, trutama gulai lemak nangka...yummy!...waa!!!...nak balik kg lah cam ni suh mak masak!...

TopsyTurvyMum on August 12, 2010 at 7:46 AM said...

vavavahhhh...
aku pun plan nak wat roti jala hari ni..
kari kamben semalam banyak lagi tuuu..

kelako la chef erwan ni hahaha

ShareThis