Sunday, August 8, 2010

MACARONI AU GRATIN

Posted by makcik rehan KJB at 3:50 AM
Hari Jumaat petang, lepas gigil-gigil kena tahan dengan Sarjan Misai,
ingatkan dah berakhirla episod gigil parkinson aku nih...
sekali, tengah makcik siap-siap nak berambus dari opis,
tetiba masuk pulak emel berikut....

makaroni gratin....sebut dia gratin ke gratan ntah!

Ingredients :
makaroni  4-5 genggam, rebus sampai lembut dulu yek
500 ml susu, bukan susu ibu
2-3 sudu tpg gandum (3 sudu dia jadik keras dan boleh potong letak pinggan tapi lebih yummy klu lembik so guna dlm 1 atau 2 sudu je tpg gandum utk 500 ml susu)
bwg besar 1 labu
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau...CANTIK
ayam pun boleh juga...KURENG CANTIK
carrot or any other vegies yang suka..DEN SLALU HUMBAN BROCCOLI N TOMATO JE
cheese - cheddar/mozarella


Method :
cairkan butter dlm pan then tumis bwg besar hingga naik bau...then masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika then masukkan susu dan kacau rata. bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan. perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak. lastly masukkan macaroni dan kacau rata. tuang ke dlm loyang then tabur parutan keju samada mozarella or cheddar, klu malas amik je cheese slice tu taruk atas. bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.


Tp opkos mozzarella or cheddar lg merembesss...
Minced beef or ayam x best...campak sotong..udang baru marbeles!
kaddang kaddang...den susun terung atas macaroni tu...then baru tabur cheese...
tp x byk la...3..4slice je...


Tudia.... resepi Macaroni Gratin yang makcik tunggu-tunggu sekian lama
makan kat umah Wyra masa besday Mia last month
PS ko sampai sound bini dia,
kot yer pon sedap sangat... tinggal la kat orang belakang sikit Makcik Rehan oii....

So, tak semena-mena... penyakit gigil makcik muncul semula.
gigil-gigil print resepi sampai tak perasan setting printer tgh landscape
gigil-gigil shutdown semua PC, tutup aircond, off semua suis
gigil-gigil start si kontot pegi MSM depan opis
gigil-gigil ambik basket, pilih barang
dan gigil segala gigil lah kesimpulannya...
malas pulak aku nak ulang taip gigil byk2 kali, kang gigil pulak tgn aku memalam nih!
























Coppp.... jangan puji dulu... dan jangan saman dulu....
gambar kat atas bukan yang makcik buat... itu makcik google...
diulangi yer... makcik gugel yer.... gugel dari sini.. siap ada resepi panjang lebar kat situ
[resepi dia lagi banyak bahan dan step, sapa rajin buleh try yang ni - makcik kau malas! hahaha]
tuan tanah, jangan saman makcik yerrr....i lap u sangat manyak!

Motip makcik kau tempek gambar ni... sebab nak tunjuk kat korang,
bahawasanya, macam ginilah roper macaroni gratin yang makcik makan kat umah wyra
haritu kat sana makcik tak dan nak snap gambaq sebab dok pulun makan takut org lain perabih :))


 So, macamana pulak rupa Gratin mak saya?




















Prrrrfffffffff !!! <----- sila sebut style Mamak Maideen kat board CI Forum CARI


+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+



Atas dasar gigil ..... maka hasilnya pon ala-ala gigil la jugak ....




















Pasaraya MSM mana ada juai cheese jenis canggih mak nenek weeeiiii....
Maka makcik kau, dengan gigilnya terpaksa pakai cheddar cheese yang slice tu jer
Sayur pon takde yang best.... so makcik kau hantam taruk kobis!
[sebelum masukkan macaroni tu, dah rupa sayur lemak kobis pon ada hahahahaha]

Tapi, dengan rendah dirinya.... makcik nak bagitau....
Sedap giler hokay!! <----- rendah diri ker nih? :))
Bayangkan tangan gigil aku yang tak seberapa ni buat mender ni... pon jadik sedap
cuba bayangkan tangan-tangan korang yang tak gigil tu buat... perghhhh!!

Sepatah kata dari PS [sambil dok pulun sumbat makanan masuk mulut]
Dah dahh... lepasni takyah masak gini-gini dah.... gemuk!

Makcik pon jawab, baek bang!
sambil senyum simpul penuh makna....

Dalam hati makcik berkata,
Ko tatau bang, BM aku on the way nihhh.... dia sampai nanti siap ko bang.
Nanti mesti ko merayu-rayu nak roti canai hari-hari!

6 comments:

adha on August 8, 2010 at 7:48 AM said...

kalo laki da kata sedap tu..sedap la.. hihihi
tp kalau aku bikin tu siyes.. aku mkn sorg... sure la syok sendiri .. pas tu gemuk sndiri.. hahhahaha

Kak Mah on August 8, 2010 at 2:13 PM said...

cam sedap jek... si chloe tak penah nampak pulak masak benda nieh...waahahhh BM import nyahhhh....nanti jangan lupa riak kat sini..

haku amik resipi....eheheheh

nadja on August 9, 2010 at 12:02 AM said...

waahhhh kak nampak macam sedap jer.. bila nak hantar kat jiran sini sket.. heheeh tak kisah la gigil pun gigil la...

Azrina Mat Talib on August 9, 2010 at 1:00 PM said...

makcik rehan, susu tu susu cair kan? kot susu pekat manis ke...ehehehe...ke susu tepung? ekekeke

makcikrehan on August 9, 2010 at 2:25 PM said...

susu sejat boleh... susu segar boleh... heheh. makcik kau pakai susu full cream milk Dutch Lady tu ha... lebih krim, lebih enak dong! hahahahah

.::CeK LaLa::. on August 9, 2010 at 5:00 PM said...

wehh makcik!!
aku pon mcm dah gigil nak membuat nih!!!
sebab ko ckp tgn ko yg gigil tu buat pon boleh jd sedap.. apetah lagi tangan aku yg keras kejung ni kan!!! muehahahahaaha!!!

ShareThis