Monday, September 20, 2010

SEMEKUT RAYA

Posted by makcik rehan KJB at 12:40 PM
Walaupon bukan makcik buat sendiri macam kamu-kamu orang semua...
tetapi tetap gak haku nak menayang kihkihkihkih...
masih dalam mood raya kan kan kan?



























Mula-mula, makcik ingatkan nak suh mak bawak balik kampung jer kuih-kuih ni
sebab dah seminggu lebih raya,
selotep tepi2 bekas kuih ni langsung aku tak bukak pon lagi
jangan tak tahu, kuih raya tahun lepas pun ada yang dok tersimpan dalam balang lagi taww :))

Tapi... tetiba kan,
pagi Sabtu yang hening tu
kami didatangi tetamu-tetamu cilik anak-anak kejiranan Tmn Bayu
Assalamualaikummmmm.... kami datang nak beraya niii!!
[read as : Kami datang nak kutip duit raya ni :))]

Makanya, gigihla kami-laki bini bukak selotep bekas biskut
isi dalam balang kuih ehsan Nenek Onah hahahahaha...
kang kalu tak jamu kuih, depa balik report kat mak depa plak...
Mak nak tau, makcik gemuk umah no 4 tu kannn...
kami datang umah dia.... hapah pon dia tak jamu kat kami
jangankan air ribena macam Maria Tunku Sabri tu... air sirap pon tak ada!
Dahla umah dia bersepah-sepah macam umah Bangla...

Ha kau... bila dah bukak bekas kuih tu kan,
maka sikit demi sedikit...
aku makan sikit, adik-adik aku makan sikit,
Mencah makan banyak.. [mencah jugak yang kena :-p]
luaklah kuih dalam bekas tu jadinya... tambah lak yang sedap-sedap kan
So, Hajah Faridah pon takmau la bawak balik kampung...
bekas kosong nak buat hapa! <---- getus beliau dalam hati gamaknya! hehehehe

Biskut-biskut tu, ada yang haku order dari adik aku
dan ada jugak yang PS dapat hamper
yang dalam hamper tu agak kureng sedap... maybe sebab dah lama kot
yang adik aku jual, mabelesss... sedap okeh! <--- promote sikit :))

Tahun depan, sila beli dengan adik aku tawww... hihihihi...






6 comments:

Wawa~* on September 20, 2010 at 12:49 PM said...

wah.. meriah kuih raya akak... saya pn bnyk kuih x laku... kepek jugak yg kejapan da abis... hehehe...

slalu budak2 dtg raya, nak duit je.. makan2 pn x nak, sabau je la.. hehe...

best regards,
wawa~*
SecretWhisper.net

makcikrehan on September 20, 2010 at 1:16 PM said...

Wawa, meriah dengan hasil kuih belian. hihihi... selamat hari raya wawa :)

nuraz said...

mmg sodap pun biskut2 yg dijual si nazirah tu...lincin masa kat Raub lagi!...seb baik aku beli 2 bekas sejenis....akekekkk...esp gondang emas, vanilla shortbread & samperit dahlia tu...yummy!!...anak2 aku pun enjoy!...

Iman's Umi on September 20, 2010 at 2:25 PM said...

Bnyk gler kuih makcik, seronok mataku melihatnya (mata je la, nk rasa x blh).

makcikrehan on September 20, 2010 at 2:44 PM said...

Nuraz, thanks. nanti aku kasiktau kat tokey kuih. hihihi. sayam ko nuraz :-p

nuraz said...

sayam ko jugak!...hikhik...klu bukan time raya, semekut2 tu ada dijual x?..nnt ko tanya sama itu tokey yea... :)) ..

ShareThis