Wednesday, September 1, 2010

TEMPAHAN TAK PERNAH DIBUKA!

Posted by makcik rehan KJB at 10:20 AM
Ni dia projek 'cerdik' makcik korang sepanjang cuti lama baruni
credit to TTM dan website ini <---- sangat-sangat membantu!




















Mencah punya.
Masani makcik belum sembat bawah, leher dan hujung lengan.
Terbesor sikit. bahu tu terlebih 1 cm aku rasa.
PS kata dah OK dah ni...
Ha memanglah ko kata OK bang, sebab ko kuar modal 16 hengget je utk kain nih!
upah tailor ko buat-buat lupa ekk... hahahha...

Terpeleot jejari gebu aku nk buat french seam untuk baju Mencah ni tau!
so, moralnya disini... next time sila hantar pegi jahit tepi dulu
demi kenyamanan dan ketenteraman minda semasa menjahit! hahahaha...






















Baju aku besor la weii...
jenuh aku bentang bagi kembang nak snap gambo...
berkali-kali aku snap, asek blur jer tau
last-last aku dah menyampah,
aku bentang gitu2 jer, snap gambo... elokla sikit hasilnya
wahhh... nampaknya aku sangat memerlukan kamera baru nih!

Aku punyalah malas wei, lengan baju tu aku tibai jahit mesin jer tau!
ni kalau mak aku tengok nih, memang kena pelangkung 18 kali
dasar pemalas punya anak! hahahaha
alah mak, bukan ada sapa nak kelebek lengan baju sayer mak...
mak jer yang kepohchi nak belek-belek tau! :))

PS korang sukahati tawww.... jimat banyak ini tahun :))
rela ambik shift jaga anak di siang hari [aku qada' tido baekk punya!]
sebab malam-malam aku tak tido nak nyiapkan baju-baju tak semenggah ni

Apalah sangat jaga budak-budak kan bang,
bentang tilam, buat susu siap-siap 2 botol sorang
haaaa.. hadaplah tibi tu sampai lebam!

Jangan sapa-sapa berani tinggal komen yang berbunyi seperti berikut :

Wahhh... MR pandai menjahitlah, nak tempah buleh?
MR, upah baju dewasa sepasang berapa?
MR, kalau hantar kain esok, agak-agak bila buleh siap?
MR, baju kurung riau ambik upah tak?

Haaa.. tu semua soklan-soklan nak cari gaduh tu

Tu... haku dah tulis siap-siap kat tajuk atas tu...
pi baca balik kuat-kuat :))



9 comments:

TopsyTurvyMum on September 1, 2010 at 10:32 AM said...

Kecik ati peminat ko tau tak boleh tanya soklan tu...

Bravo lah..tabik spring toing2!

.::CeK LaLa::. on September 1, 2010 at 10:53 AM said...

terkesima ai sebentar makcik... terharu bila makcik boleh dah jahit baju...

betul kah makcik yang jahit?? <-- stetment nak kena hempap dgn MR!

:P

nurulhudaresad on September 1, 2010 at 11:14 AM said...

err....buleh tak nakkkk.......errrr.....xpe..xpe...lupakan saja....

errrrrr.....akak pandai menjahit sekian terima kasih...tumpang lalu bongkok2 badan....

makcikrehan on September 1, 2010 at 11:28 AM said...

TTM, tqvm to you also :)

Cek Lala, ko memanggg nak kena himpap taw! weii.. raya kedua mai umah aku ekk :)

Nurul, ha bongkok tu biar lebih2 sikit. kalau tabik-tabik sekali lagiuk bagus. hahahaha

Iman's Umi on September 1, 2010 at 12:08 PM said...

Semangat juang yg tinggi....ala next year xyah la antar tailor, kan jimat dan sure thn dpn punya lg bgs jahitannya...tabik spring!

Anonymous said...

kak, nak tanya french seam tu bleh ganti jahit tepi ye? kat tempat saya ni susah la nak cari jahit tepi..

hikmah,uk

makcikrehan on September 1, 2010 at 2:02 PM said...

Hikmah, betul tu. french seam tu ganti jahit tepi. tapi memang renyah lah sikit.

tengok kat link ni :
http://www.sewneau.com/how.to/french.seam.html

Me on September 1, 2010 at 2:46 PM said...

tengok tue MR dah ada org mula menuntut ilmu jahitan kat ekau ty french seam tue apa>> eden pun tak tau apa kebendanya adakah sekadar jahit tepi?

Anonymous said...

terima kasih kak =).. renyah ek nak buat.. kalo rajin buat la, kalo tak rajin, pakai baju gatai merenyam la, main lilin jek..huhu

hikmah

ShareThis