Thursday, October 14, 2010

ALLERGIC RHINITIS

Posted by makcik rehan KJB at 8:08 AM
Lupakan pasal Anon semalam,
penat aku nak pikir tau... dah la aku ni pemalas nak pikir-pikir :-p

Makcik terbaca kat blog akak serai,
dia berhadapan dengan masalah hayfever during summer,
dimana dia telah membuat kesimpulan,
hidungnya alah dengan pollen from roses yang berkembang mekar dihalaman rumah.

Lepas baca entry dia yang ini,
makcik pon jenuh berpikir...
in my case, apa penyebab utama yang trigger masalah allergic aku eh?

At least.. dlm kes akak serai,
dia boleh tau apa punca allergic dia dan boleh cuba elak situasi yang tidak dingini
[at least, only during summer!]

But my case, masalah allergic hakuni macam tak ada petunjuk sebab musabab tau
makcik buleh bersin tak pasal-pasal, out of anything and anywhere...
air hidung meleleh-leleh non-stop dari pagi sampai petang sampai malam...
kegatalan melampau sampai merenyam-renyam especially from neck and above...

and its getting worse day by day :-(




      Allergic rhinitis, pollenosis or hay fever is an allergic inflammation of the nasal airways. 
      It occurs when an allergen such as pollen or dust is inhaled by an individual 
      with a sensitized immune system, and triggers antibody production.

      These antibodies mostly bind to mast cells, which contain histamine. 
      When the mast cells are stimulated by pollen and dust, histamine (and other chemicals) are released. 
      This causes itching, swelling, and mucus production. 

      Symptoms vary in severity between individuals. 
      Very sensitive individuals can experience hives or other rashes. 
      Particulate matter in polluted air and chemicals such as chlorine and detergents, 
      which can normally be tolerated, can greatly aggravate the condition.



Antara subjek yang pernah menjadi suspect utama dalam masalah makcik adalah :
1. Dust from carpet - that's why umah haku tak pakai carpet langsung!
2. Chlorine dlm air paip
3. Dust from the environment - dalam atau luar rumah
4. Dust from the milk powder - tiap kali buat susu hanak-hanak, mesti bersin
5. Detergent
6. Certain toilettries products - shampoo, soap etc.
7. Seafood
8. Belacan
9. Ikan masin

Masalah allergic melampauni, mula dialami setelah berkahwin
to be precise... selepas beranakkan Mencah
masatu duduk umah Nenek Onah yang fully carpeted
tapi skangni, dah tak duduk dengan Nenek Onah tau
but still.... bersin dan gatal hidung tak sudah-sudah!

Sometimes, rasa macam nak menjerit tau
sebab sangat-sangat tak selesa
nak buat apa-apa pon asyik bersin tak sudah-sudah
nak mandikan budak-budakni... menjejes-jejes kuar air hidung
nak masak, nak buat susu... ponnn.... sakan bersin
kadang-kadang bersin sampai tergigit lidah!
nak solat pon payah, lepas wudhuk kompom bersembur-sembur bersin

Sambil menaip entry ni pon,
hidung asyik srettt...srettt...
kulit kepala punya merenyam gatal,
asyiklah tergaruk-garuk macam mo...ah, tamau tulis!
jerawat kat muka punya menjadi-jadi... macam org letak baja
hidung akuni ah nampak tanda bertakuk tau
sebab asyik kena tonyoh sebab gatal

Tak larat dah nak telan anti-histamine
makan ubat pon tak membantu... mengantuk jer lebih,
gatal dan bersin tak hilang pun!

Entah apa lagi aku nak buat ntah!

Haritu [dan sekarang] makcik makan ubat resdung Permata Hijrah
tetiba baru-baruni depa pon dah kena banned,
so ubat herba yang ada berbaki tu... entah nak habiskan ker tidak ntah
tak membantu pon anyway... bersin tara tu jugak hari-hari

Rawatan asap resdung tu pon dah banyak kali buat,
ponnn... takde kelegaan... haihh...

Ada tak sapa-sapa yang senasib dengan makcik eh?
habaq mai macamana hangpa overcome masalahni

Sekianlah entry gatal hidung untuk tatapan esok pagi



5 comments:

cinta_north2south on October 14, 2010 at 8:20 AM said...

Rehan, pi jumpa ENT specialist je. solve the matter! :)

nifalnin... on October 14, 2010 at 8:49 AM said...

same la kite MR oi... hidung ni pun rasenye dah nak rompong dok kena tenyeh jer... kite dok mkn ubat yg dokter kasik jer... pastu, klu nak mengemas or yg melibatkan habuk mesti tutup hidung siap2... pastu elakkan mkn bnda2 yg buat sakit hidung nih... hurmm... x thn sebab mata dok berair... sakit paler skali plak tu... wooooo...

Anonymous said...

cuba makan singulair, so far untuk anak I ok sebab dia ada allergic bila kena akan batuk yang makan ubat batuk 3 botol pun tak jalan. Hari tu Nenek dia pun dah risau lepas makan udang mesti bersin yang teruk dan hidung berair so I bagi satu biji kat mak I so far ok tak bersin pun for the next morning.

SYANI on October 14, 2010 at 11:39 AM said...

HANG CUBA VISIT THIS SITE : WWW.FIRNENA.COM. Aku pun tengah try praktik benda dalam tu..

Zana S on October 15, 2010 at 12:18 AM said...

aku takyah kena abuk. sesaja gosok mata gatal ckit je, terus terbersin2+ meleleh. haru eh.
tapi masa aku amik Hl dulu aku pasan memenda ni takde. skang je ada sikit2. heheh..(sah2 la aku amik Hl sesuka hati)

ShareThis