Sunday, October 17, 2010

MUSIBAH YANG MENGINSAFKAN

Posted by makcik rehan KJB at 11:27 PM
Bismillah...

Jenuh makcik pikir.. nak tulis ke tak tulis ni...
pastu terdetik dalam hati...
kalau yang gembira aku boleh kongsikan,
kenapa yang musibah aku nak sorokkan?
Sekurang-kurangnya menjadi tauladan dan peringatan kepada diri sendiri dan orang lain

Sejak 2-3 harini, Makcik asyik rasa tak sedap hati
rasa macam sedih, resah, tak tentu arah
rasa macam terlalu leka... macam semakin jauh dari Allah...


****************************************************************

Hari Sabtu, lepas ambik Mencah dari skul
Makcik bawak anak-anak pegi NPNG Sport Centre dekat Sungai Buloh
PS dah pegi sana dari awal pagi, carpool dengan kawan dia
Sepatutnya kami 4 beranak nak pergi sama-sama dari pagi
tapi sebab Mencah ada kelas setiap pagi Sabtu,
PS suruh habiskan kelas dulu...
sayang pulak nak tuang kelas, dah la seminggu 2 kali saja kan

Oh ya, kami pegi sana sebab department PS ada Sports Day
family pon dijemput sama [tulong bagi sesak dan perabih makanan jer :-p]

Kami pegi sana tak naik Si Kontot
sebaliknya makcik bawak keta PS yang sangat-sangat jarang makcik bawak
tiap kali bawak keta dia, makcik mesti berdebar-debar
maklumla... dok biasa merempit dgn keta kontot saja
sekali-sekala bawak keta orang, mulala berdebar-debar

Masa mula-mula masuk highway, semua OK lagi
mata makcik kejap-kejap tengok map,
kejap-kejap jeling Asyraf kat sebelah,
kejap-kejap jeling Aisyah kat cermin belakang...

Elok jer nak dekat sampai Exit Hospital Sungai Buloh
tetiba kami nampak asap hitam berkepul-kepul kat tengah jalan
semua kereta jadi slow dan menghimpit ke kiri
mencah dah bising cakap ada kebakaranlah, ada gunung berapi lah, raksaksa lah :-p
makin lama kami makin hampir dengan kawasan kebakaran
bila dah makin dekat, kami buleh nampak jelas api yang tengah marak di seberang jalan

Rupa-rupanya ada van [kalau tak salah mata makcik] terbakar di laluan sebelah sana
mula-mula macam tak confident nak tempuh asap tebal tu
tapi bila tengok keta-keta depan semua berjaya lepas perlahan-lahan
makcik pon follow jugak.... suspen betul masa lalu sebelah van terbakar tu
jangan la tiba-tiba van tu meletup ke hapa.. Nauzubillah...
Alhamdulillah... selamat jugak kami lepasi van terbakar tu...

Masani makcik makin dup-dap-dup-dap
tengok api marak menjulang, asap berkepul-kepul ...
rasa tak sedap hati makin kuat... 
rasa macam ada benda tak baik akan berlaku

Kat NPNG Sport Centre, makcik duduk melepak dengan isteri-isteri para staff
sambil melayan hanak-hanak membuas main belon, main bola...
masani para somi tengah sakan main futsal, volley ball, badminton etc.
entah hapa-hapa sukan lagilah...
kelakar tau, acara kemain banyak..
tapi yang nak main balik-balik muka tuuu lah jugak! hahaha...

Dipendekkan cerita,
lepas mencekik sampai kenyang
kami 4 beranak pon balik umah dengan kepenatan
sampai umah, bersihkan badan hanak-hanak
terus kasi depa tido... masani dah pukul 2.30 ptg

Masa nak pujuk Mencah suh tido
makcik cakap kat dia...
Petangni kita ajak Babah pegi Tesco yerrr...
tapi kamu kena tido dulu... kalau tak tido tak leh pegi tau!

So, budak-budak pon lena...

Lepas Asar,
makcik pon tanya kat PS.. jadi tak nak pegi Tesco
PS dah pancit.... dia kata esok [Ahad] jerlah kita pegi..

Oleh sebab tak jadi keluar,
makcik pon terpaksa sarung apron
nak memasak untuk dinner...

Di sinilah tragedi bermula...Nauzubillah...
semoga Allah lindungi kita semua dari tragedi yang sama

Gas kat rumahni baru tukar hari Selasa baruni
semenjak tukar gas baru, makcik tak pernah lagi masak beria-beria
selamani setakat masak air panas jer...

Semalam makcik masak agak heavy duty
mula-mula jerang air panas...
lepastu masak sambal sotong
lepastu goreng ikan kembung 3 ekor
lepastu nak buat tumis serai utk ikan kembung tu...

Selamani, sejak dari mula duduk umah ni
bila tukar gas, kami dapat tong gas Shell
tapi baru-baruni... bila tukar gas,
dapat pulak tong gas Petronas
pastu bila nak pasang gas tu... makcik dengar bunyi gas keluar
bila komplen kat PS, dia kata itu biasa....

Masa pakai tong gas Shell pon dengar jugak bunyi gas keluar tiap kali pasang kepala gas tu
tapi dengan tong gas Petronas tu, bunyi gas tu makin kuat
bukan nak kata gas Petronas tak bagus...
mungkin kepala gas kami tu tak ngam dengan muncung gas Petronas

Dah PS kata takde apa-apa
makcik masak jugaklah macam biasa...

Bila sampai ke masakan yang terakhir...
sedang makcik nak sendukkan ikan masak serai tu masuk ke pinggan...
masani makcik belum matikan api dapo...

Tiba-tiba bunyi letupan sikit punya kuat!
Makcik macam tercampak ke belakang, badan rasa panas...
makcik macam kena histeria, panik!
terus menjerit suruh PS bawak anak-anak keluar rumah
makcik pulak macam orang bodoh, pegi lari kat pintu dapo belakang
sedangkan grill dan pagar belakang berkunci siap dengan mangga!

PS punya terkejut dengar bunyi meletup bukan main kuat
terus dia lari datang dapo.. makcik masatu tengah mengigil tak tau nak buat apa
makcik cakap kat dia.. cepat lari keluar... bawak budak-budak...
gas kita meletup bangggg...!
Aku bercakap pon dah tak tentu arah,
kejap lari ke depan, kejap lari ke belakang... badan mengigil-gigil
[masa taip ni air mata aku meleleh lagi... takut betul kalau teringat balik]

PS beranikan diri pegi dapo,
masani api dapo semua dah padam [syukur Alhamdulillah]
taktau macamana api dapo tu buleh padam
PS bukak pintu kabinet yang ada tong gas tu
lepastu dia cabut salur getah penyambung antara gas dengan dapur masak

Bila dia datang depan,
makcik tengah mengigil panik tak abih lagi...
tekejut sangat-sangat.... sampai nak menangis pon tak kuar air mata tau

Kemudian, kulit tangan kiri dan kaki sebelah kanan makcik rasa perit dan pijar
makin lama makin perit dan panas... panik sungguh sampai tak buleh pikir nak buat apa
PS suruh duduk diam-diam... bila kelebek-kelebek..
rupa-rupanya tangan dan kaki makcik melecur kena haba letupan tadi
pastu makcik rasa seluar yang makcik pakai basah!
mula-mula gelabah jugak takut turun darah ke hapa... sebab terkejut sangat kan
rupa-rupanya makcik terkencing...
bayangkan sikit punya kuat letupan tu sampai terkencing dalam seluar!

Bila tengok kat apron yang makcik pakai.... MasyaAllah...
berlubang kena api... hangit baunya!

Tengah-tengah panik macamtu,
tak buleh pikir dah nak sapu apa kat kulit tangan yang melecur ni
Tapi PS tak bagi siram dengan air takut makin teruk
last-last PS ambik minyak Stretch Mark yang tak abih pakai masa ngandungkan Asyraf dulu
nak cari baby oil pon tak jumpa dah kat mana
tawakkal jer sembur minyak Stretch Mark tu kat bahagian yang melecur tu

Masani makcik dah mula menangis
sebab kulit rasa perit sangat-sangat
perasaan terkejut bercampur dengan rasa syukur
syukur sebab masatu makcik sorang-sorang kat dapo
hanak-hanak ada kat depan dengan PS... tengok tibi
padehal baru kejap-kejap tadi si Asyraf menyusur datang ke dapo
Aisyah pon kejap-kejap dok ulang alik ke dapo tanya dah siap masak ke belum

Kalau hanak-hanak makcik ada kat dapo masatu...
Nauzubillah... tak berani nak bayangkan apa yang terjadi

Masa basuh muka ambik wudhuk nak solat maghrib
makcik terbau benda hangit...
tengok kat cermin... kening makcik sebelah kiri dah hangit kena sambar api
MasyaAllah.... mujurlah gas tu meletup sekali..pastu terus padam
kalaulah dia menyambar naik ke atas dapo... Allah...
memang tak berani nak bayangkan apa yang terjadi

Sampai harini makcik dok rasa berdebar-debar lagi...
trauma tu masih ada...memang tak sentuh dah dapo gas tu buat sementara waktu ni
masak air panas pon pakai cerek letrik jer dulu
kejap tadi PS dah beli salur getah baru yang lebih ketat dari yang dulu
tragedi ni memang jadi pengajaran paling berharga buat kami laki-bini

Bang,
dari mula-mula kita pindah sini saya dah cakap kan...
salur getah gas ni macam tak rapat...selalu bau gas...
bila saya ngadu kat abang, abang kata takde pape tu...
bukak jer pintu kabinet tu tiap kali nak masak
tapi nak dijadikan cerita... semalam masa masak,
saya lupa bukak pintu kabinet tu...
so, gas yang bocor dari salur getah tu terkumpul dalam kabinet
bila gas terkumpul dah banyak sangat.. dan panas pulak tu...
gas tu meletup... syukur tong gas tu tak meletup sama
itu pon sikit punya kuat bunyi letupan dia

Bang,
Tiap kali saya masak kat dapo,
saya selalu menjerit macam tarzan suruh abang jaga anak-anak
jangan bagi diorang datang merayap ke dapo
kadang-kadang saya bengang tau.. sebab abang buat derk jer
asyik sangat tengok tibi.. buat-buat tak dengar bila saya panggil
mentang-mentangla saya masak tak sedap...
abang langsung tak support bila saya turun dapo

Nah...
Semalam tragedi dah berlaku
nak menyesal pun tak guna...
kita sama-sama ambik iktibar
Alhamdulillah saya melecur sikit saja... bulu kening jer tebakar sikit
kalau muka saya yang gebusni jadi apa-apa...
mesti abang tak sudi dah nak hadap muka saya :-(

Alhamdulillah hanak-hanak kita tak apa-apa
kalau terjadi apa-apa kat depa...
saya jugak yang meroyan mengila tak ingat dunia
sebab saya memang tak kuat semangat macam abang

Musibah ini benar-benar membuatkan makcik tersentak
terus teringat dosa-dosa yang sekian banyak bertapuk
lalai dalam melaksanakan ibadat,
buat bukan tak buat...
tapi tak sempurna... lambat... lalai... tak khusyuk... tak konsisten etc.

Itu baru kena sambar api di dunia,
melecur sikit kat kulit... sakitnya sampai mengalir air mata...
kalau api Neraka macam mana?
mengalir air mata darah pon dah tak guna....

Dosa dengan Allah makcik panjatkan doa kepada-Nya
agar diampunkan segala kesalahan dan disedarkan dari kelalaian
tapi doa dengan manusia macamana?

Oleh itu...walaupon baru lepas raya...
dengan serendah-rendah hati... dari sudut hati yang paaaaling ikhlas,
sekali lagi... makcik mohon ampun dan maaf kepada semua para pembaca
andai ada tulisan merapu makcik selama ini  yang membuatkan anda berkecil hati

Jika selepas ini ada tulisan makcik yang menyimpang jauh...
silalah beri teguran kepada makcik...
saling ingat mengingat sesama kita yaa...

Gambar-gambar berkaitan,
InsyaAllah esok makcik paparkan.

*Kulit yang melecur dah beransur baik, Alhamdulillah*












27 comments:

soFie LufFy on October 17, 2010 at 11:41 PM said...

take care MR...
cabaran masak dia sungguh besar tu..

imma`jamal on October 17, 2010 at 11:50 PM said...

syukur kak selamat... amik pengajaran. bukan kak sorg kena amik pengajaran, kalau boleh sapa yg bace entry ni n yg kt luar sana tu amik la pengajaran termasuk saya. ada hikmahnye ape yg terjadi tu.. semoga kite semua tak lalai, insyaAllah. sbr ye kak..

makcikrehan on October 18, 2010 at 12:15 AM said...

Tima kasih Sofie dan Imma...hati-hati dengan api ya..

transformed housewife on October 18, 2010 at 12:16 AM said...

Alhamdulillah Raihan selamat. tak dpt bygkan kalau kejadian tu jd pd sy pun, rasanya mesti confius tak tahu nak buat apa. mmg kena hati2 la lps ni. (peringatan utk diri sendiri ni)

Elyn on October 18, 2010 at 12:18 AM said...

syukur MR ko tak apa2 sgt.... aku pun insaf tetibe ni. maafkan aku gak kalau ade slh silap....

Arifah on October 18, 2010 at 12:43 AM said...

Ya,Allah akak..saya terkejut dan insaf saya baca entry akak ni..alhamdulillah akak tak apa2...rs sy plak mcm trauma..btw, syukur sgt akak tak dak apa2

kakngah on October 18, 2010 at 12:45 AM said...

sebbaik PS ada gak time tu.. kalau ko sensorg lg panik...
kalau ada madu, tuang cecepat kt tmpt melecur tu sebelum kulit tu masak..

Nadiah Sidek on October 18, 2010 at 2:19 AM said...

ya Allah kak...gerun nadiah baca entry ni. nadiah dpd dulu mmg penakut sikit nak masak guna dapur gas. selalu duk fikir benda2 mcm ni berlaku la. dah la tak reti nak check salur gas bocor ke tak..mmg bahaya kalau salur gas bocor atau tak rapat..

alhamdulillah akak cedera sikit je & alhamdulillah suami dan anak2 tak apa2. tak gi klinik ke kak? mudah2an tak berlaku lg la perkara2 mcm ni. better jgn masak dulu la buat masa ni..mesti duk rasa fobia lg. moga tabah ye..insyaAllah ada la tu hikmahnya..

~ f i d ~ on October 18, 2010 at 6:06 AM said...

Alhamdullilah hg x apa2, tapi sure trauma gila..lepas ni mmg kena hati2..kalau nak ikut pakai tong gas ni bahaya kan..laki aku tiap kali tukaq tong gas mesti dia check pakai sabun dulu make sure x leak, tapi ada satu cerita lawak aku pasai gas ni,satu hari aku beli durian, kan ada bau2 gas tu, aku dah terkena bila time masuk kereta, bau macam gas, tapi aku cepat2 teringat yg bonet aku ada durian,ptg tu laki aku balik umah, masuk2 saja umah, dia terbau durian. kelam kabut dia pi check dapoq, kot2 aku x perasan heheh

Tie-Ibu wawanisolehah on October 18, 2010 at 8:33 AM said...

saya baca pon gerun dengar... bab2 api ni xleh main-main. Moga jadi pengajaran pada kita semua. bapa2 diluar sana jangan main wat derk jer bila bini kompolen itu ini (note utk en suami saya hehe)

nifalnin... on October 18, 2010 at 8:35 AM said...

alhamdulillah... nsib baik makcik x ape2 kan... melecur skit tu pun sakit jugak tu... wuwuwuwu... sedih plak sy bc n3 nih.. tp, nak gelak jugak sebab makcik tibe2 jer leh wak lawak... ape2 pun, semoga ALLAH lindungi makcik n family makcik dunia akhirat... aminnnnn... take care makcik....

K.Moon said...

alhamdulillah syukur rehan x ape2. akk pulak yg terasa keinsafannya...iyelah kan musibah nie kdgkala diberi apabila kita lalai...moga ini dijdikan pengajaran untuk akk juga.

seb baek kite jauh, klu x akk dh heret anak2 n abg akk ke rumah rehan melawat...abg akk tu pun sama selalu smbil lewa bila ckp psl gas..bau gas

ana on October 18, 2010 at 8:44 AM said...

syukur alhamdullilah tak apa2....syukur anak2 makcik takde time tu kat dapur....

..take care ye...

Me on October 18, 2010 at 9:49 AM said...

alhamdullillah semua selamat... eden pun nak kena check tong gas n salurannya ke dapur tue... takut plak eden..

Kamalia on October 18, 2010 at 9:58 AM said...

alhamdulillah, MR selamat..takut n gerun bace kisah nih..terus muhasabah diri jap..yelakan..kita tak tau ape yg akan jd ms tu n masa akn dtg..sib baik ank2 xde kat dapur wktu tu..gerun sungguh nak bayangkan..take care dear..:D

Iman's Umi on October 18, 2010 at 10:02 AM said...

Mmg kena citerla makcik, jd peringatan utk kita kaum ibu ni, di samping kaum bapak gak spy tlg jaga anak btl2 bila maknya masak. Sbb tu, klu memasak, kurang2nya pastikan tingkap terbuka, klu ada kebocoran gas, at least kuar gak skit2 mlli tingkap. Mmg ngeri membayangkn kejadian yg menimpa makcik, syukur Alhamdulillah makcik selamat wlupn terkesan gak.

SYANI on October 18, 2010 at 10:22 AM said...

An, aku pun fobia kalau bab2 meletup ni. Sib baik hang tak de apa2.. Lepas ni kena lebih hati2 ok!

sw33tdarling on October 18, 2010 at 11:22 AM said...

meremang bulu roma aku baca cerita ko ni.. tiba2 aku rasa risau si rohmah kat umah ngan anak2...

aduiii, camno tuuu?

makcikrehan on October 18, 2010 at 12:11 PM said...

Terima kasih kawan-kawan. Saya sayaaaaaaaang kamu semua. Lepasni kita semua lebih hati-hati yaaa... sentiasa berwaspada dengan segala kemungkinan :)

teacher bonda on October 18, 2010 at 2:51 PM said...

makcik...so sori 2 hear. sian kt ko kak.aku pn ghisau dgn anak kt umah. slalu si bujang aku tu suka nk 'sit down' atas kabinet, sblh dapo. ish..insap la aku kak..

Mak Doyah on October 18, 2010 at 4:33 PM said...

syukur alhamdulillah korang sekeluarga takde pape...cerita ni memang bagi pengajaran pada semua, lepas ni nak masak kena hati2 kalau ada bau2 gas tu kena cepat2 tutup api ...

sim said...

syukur ko selamat an... take care.. takut plak aku nak masak memasak kat umah... sib baik ps ada kat umah..

kisahwanida on October 19, 2010 at 2:04 AM said...

syukur Alhamdulillah MR 7& family tak de apa2. Takut betul baca cerita MR ni. Dgn gas ni mmg x leh wat sambil lewa kan...... semoga Mr & family sentiasa dilindungi Allah. Jgn lah perkara seumpama ni berulang. Nauzubillah.

Apa2 pun Alhamdulillah semuanya selamat.....

shima on October 19, 2010 at 8:58 AM said...

alhamdulillah semoga cpt sihat..actually aku ni pun sllu berpk benda yg sama tau..ms tengah tengah msk sllu tertanya ² ..mcm mana kalau tgk msk ni gas meletup..blh ke jd mcm tu..nmpk nya ape yg aku pk sblm ni mmg ada yg terjd ek.smoga jd iktibar wat semua

makcikrehan on October 19, 2010 at 9:30 AM said...

Sim, Mak Doyah, Wanida, Shima, Teacher Bonda - tima kasih atas keprihatinan anda. Saaaayang korang. sama-sama kita beringat lepasni taww.. paling penting keselamatan hanak-hanak kan :)

Anonymous said...

Salam MR..Selama ni jadi SR je tapi kali ni rasa nak comment lak.. Alhmdllh MR slamat..
rasa meremang baca n3 ni.. klu x asyik gelak sowang2 je bila baca blog mR.. Smoga cepat sembuh....

Ladylailapepel on October 20, 2010 at 11:12 PM said...

kak..sya penah gak alami situasi cmtu tpi masih nasib baik..sbb bile sedar je bunyik lain mcm trus tutup api..tak berani..msa tu dh la hubby tkde..pape pun kak..moga kening akak tu tumbuh lebh cantik...

ShareThis