Friday, October 29, 2010

PLAN B

Posted by makcik rehan KJB at 8:11 AM
Cogankatanya adalah,
tidak akan berhenti sehinggalah diberhentikan!



















Kalo ko tidak diberhentikan,
tapi ko tak dibayo gaji.... apa kes ko duduk menongkat penuh tawadduk kat situ?

Uncertainty tu memang dah sedia maklum,
abis kenapa tak bersedia dengan solid back-up plan?
[merujuk kepada diri sendiri]

Sekarang, itu tulur sudah dihujung tanduk tau!
bila-bila buleh jatuh terhempas :((

PS suruh mintak keje kat kilang coklat depan taman ni,
Ader ker kompeni nak hambek pompuan obesiti tahap lapan mcm akuni bang?

Ada hangin-hangin nak meniaga kedai makan,
Setakat pandai masak bihun goreng cap bintang Rehan, baper hengget ko buleh dapat sehari?
Lagi hampeh, laki aku siang-siang dah cakap...
Buleh la budak-budak PVD [department dia] pi makan free nanti!
Jahanam bisnes bini!

Ko ambikla upah jahit tepi Rehan,
ko kan dah ader mesin lock-lock...
padlock betuila weiii..... seminggu satu job... satu job sehengget 50 sen...
tahun 2020 pon belum tentu dapat pi Mekah weii...

Start balik meniaga paso malam... masaelahnya....
APA BARANG AKU NAK JUAI?

Dah setahun aku pikir nak cari niche bisnes
harini lain, esok lain, lusa lain, tulat lain... sohih akuni jiwa kacau-bilau!

Sapa-sapa ada pandangan bernas,
sila kemukakan dalam peti cadangan :-p

But plisss... no heart feeling, bagitau siap-siap...
MLM dan kelik-kelik-fesbuk-dapat-duit-berkepuk is not in my list :-)








9 comments:

Tiara on October 29, 2010 at 10:51 AM said...

Kak, akak meniaga makan..
sbb akak ada potential.. and pandai masak
or.. jom join venture bukak busines kedai makan mau??

az rina a.k.a jaijina on October 29, 2010 at 11:03 AM said...

betul gak kata PS tu makcik, makcik kan pandai menjait..pe kata makcik bukak butik? saya kalau ditakdirkan kene benti ni, mmg saya nak blajo menjait..cume tak pasti ade org nak datang tempahke idok?

mama_iris said...

mantap kan saje bizzkiz akak..banyak kan lg produk...jual2 meriah2 kat fb...pastu jgn lupa kasik diskaun kat insan2 yg memberi semangat...hehheh...

err...class tuition??
my2cents ye yang...

Me on October 29, 2010 at 11:11 AM said...

mcm2 ko boleh buat MR.. 1)ambil upah jahit khas utk baju budak je.. (ko tau jahit busha... skirt.. kurung.. mesin jahit n mesin PADLOCK pun ado)
2) ko ambil upah buat roti2 n bun2... ko anto kedai n kantin kilang2 n yg pasti kantin PERODUA wajib ambil tender ko... ( KO kan ada BM simata biru)
3) kalau berniaga psr mlm.. ko buleh jual potato spring roll.. dah jadi fenomena plak potato spiral nie... (pengalaman ko ada dah....) tapi kat psr mlm nie ko jual apa pun insyaallah jalan... susah2 ko jual air je....

Rals Shoppe on October 29, 2010 at 12:56 PM said...

setuju dengan mama_iris. mantapkan bizzkiz sambil ambil upah jahit. niaga online kalau buat full time, komitmen 100%, Insya Alah boleh dapat lebih dari gaji masa kerja. (pengalaman sendiri :-) )MR pun dah lama buat bisnes online.

SYANI on October 29, 2010 at 2:18 PM said...

aku pun setuju dengan mama_iris, go bizkizz go!

zatie_izzati on October 29, 2010 at 5:27 PM said...

dah alang2 keje PID, wat kelas komputer le rehan
tak pun wat tuisyen ke
Apepun doakan yg terbaik utk awk

cinta_north2south on October 29, 2010 at 8:30 PM said...

Rehan, sila pikir 88 jota kali kalau nak benti keja untuk meniaga tanpa solid plan.nanti nyosal...

AM on November 1, 2010 at 1:40 AM said...

makcik jual tudung, jual kain baju la pulak...banyakkan pilihan kat bizzkiz

ShareThis