Tuesday, November 30, 2010

BELUM TERJEBAK

Posted by makcik rehan KJB at 11:56 PM
Hari-hari haku meratib kat blog Aidid neh.

Bahasa dia pakai memang giler lancang,
kalau cakap depan org tua gerenti dah makan pelempang ;-)

Haku tidak sekali-kali mengagungkan keceluparan dia,
anggap saja ianya reverse psychology demi menarik pembaca.

Mesti ramaaaaai sangat yang tak suka dan tak setuju dengan Aidid neh
sampai satu tahap, aku sendiri pon kadang-kadang terdetik;
Segala mender ko bantai Aidid oii, apa yang tinggal?
Aku pon anti MLM jugak, tapi takdelah sumer pon aku nak bantai hehe...

Tapi bila haku baca dan pikir dalam-dalam;
Eh, betul gak ekk... apsal aku tak terpikir ekkk?

Quite true,
Nak bisnes kalu... bisnes betul-betul.
Markup berpada-pada dan jual secara telus dan beretika kepada pengguna.
Jangan bertopengkan barang, tetapi sebenarnya manipulate orang dalam money game!

Dulu masa haku baru-baru grad,
ada sedara bau-bau kentut yang graduate overseas beriya-iya approach haku
sedangkan selamani tak pernah langsung nak bertegur sapa
ajak datang umah... masak macam-macam utk haku
dah dia masakkkk... aku tibai jerlah! hahaha
tengok haku liat semacam, bawak pulak pi makan pizza
dah jamuuuuu... kang tak makan kecik ati lakk... haku tibaiiiii kekekeke...

Dan slowly... depa masuk jarum
O*e*a T*e*d dude! sapa pernah 'kena' sila angkat kening!
Bawak haku pegi kelas make-up lah... motibasilah....
sorry naek lorry.... money game memang haku liat nak terjebak
salah satu sebab utama adalah haku mana ada duit! muahahahaha...

Time tu nak buat loan tak senang macam skang
Ahlong Bukit Beluntung pon blom wujud
so, sapa-sapa yang poket bocor macam haku memang orang MLM tak mandang arrr...
Selamatttt... kekekeke.

Haku pernah query kat sedara kentut aku tu
masatu dia baru habis buat 'pembentangan' yang haku tak paham sepatah haram... hehe..
Mender yang kompeni ko buatni bukan ker sistem piramid?
ko kelepet orang bawah, so that ko buleh naik?

Best giler jawapan dia... tak sia-sia MARA sponsor ko pegi obersi :-p
Ko bagitau aku, kat mana dalam duniani yang takde sistem piramid?
ko keje kat opis - kuli 50 orang, supervisor 5 orang, bos kecik 2 orang, bos besor 1 orang
cuba ko lukih carta organisasi opis ko tu... apa bentuk ko dapat?
ko kerja macam nak mati... ko tak akan buleh cantas org atas ko
or else ko akan terkeluar dari sistem!

Aku senyum sajalah,
nak berbalah pon tak guna... aku bukan pandai sangat
MARA sponsor aku kat uni local ajer... biarlah dia rasa dia menang,
janji dia tak henjut aku suh invest dgn dia dah!

Bertitik tolak dari situlah haku mula alert pasal industry MLM kat melesya neh
dari sehari ke sehari, industry ni makin berkembang biak rupanya
konsepnya standard punya... bukan nak kaya, nak bantu orang susahhhh
kekekeke... bantu org susah kepala hangguk ko!

Mak bapak aku kat kampung dah berapa ribu hengget kena kelepet dengan puak-puak MLM neh!
tiap kali aku balik kampung, aderrr jer barang tah hapa-hapa yang depa kena paw
sampai berbuih mulut aku pesan kat depa jgn layan org jual barang ke... suruh jadi ahli ke ape
nak bantu orang susah kononnnn... lagi menyusahkan orang yang dah susah ader lah!

Berapa ramai penjawat awam yang menanggung beban hutang 20k, 30k, 40k malah sampai 50k!
yang kunun-kununnya dipinjam sebagai modal memulakan perniagaan
padehal duit tu segedebuk dihempuk dalam bisnes MLM
dah ko hempuk dalam tu, ko goyang kaki plak tu...
dengan harapan kunun-kunun buleh dapat sebijik keta Mercedes mata bulat...
ha bulatlah bijik mata ko! kekekeke....

Hohoho... menyesal pon tak guna beb
dah ko hutang, ko bayolah sampai habis!
padehal kalo duit tu ko hempuk dalam ASB,
hujung tahun nanti dapat gak ko makan hasil riba

Hasil dari sekalian umat manusia yang bergelumang hutang inilah....
makanya ada sejemput insan-insan diatas sana yang sedap-sedap drive Merc mata bulat!
kalau query balik kat depa, mati hidup balik pon depa tak mengaku punya
jawapan standard, haku berkerja keras untuk berada di tahap sekarang!

Keyword dia simple jer bagi aku
Hamba Allah di dunia ni terdiri dari pelbagai jenis dan pelbagai kecenderungan
saling berkait dan bergantungan antara satu sama lain

Ada yang jadi boss supaya dia buleh bayar gaji kuli
ada yang jadi kuli supaya ada orang yang akan buat kerja
kalau semua jadi kuli, sapa yang nak bayar gaji?

Ada yang jadi doktor supaya dia buleh merawat pesakit
ada yang jadi cikgu supaya dia buleh mengajar anak bangsa
kalau semua nak jadi doktor, sapa nak ajar anak aku kat sekolah nanti?

Last but not least...
kalau semua nak drive Mercedes mata bulatttt
sapa nak beli keta kontot kompeni laki aku weiiii??


p/s : kalau aku kena bambu, silalah kamu-kamu back-up aku weiii! muahahaha!








15 comments:

LiAnA on December 1, 2010 at 12:13 AM said...

betul ler tu.. MLM ni kayanya sekejap je pastu mulalah sampai bergolok bergadai.. bkn senang nak jd senang weiii... ingat boleh letak duit selepuk pastu tu terus kaya raya sampai mati.. huhu kaya kayap adalah.. :p

ms.Teddy on December 1, 2010 at 12:48 AM said...

MLM ni ade yg haram..walau mcmana pun kite suka duet..jgn abaikan keredhaan Ilahi..

Nadiah Sidek on December 1, 2010 at 1:20 AM said...

MLM boleh jadi punca hilang kwn, hilang sedara-mara. mcm hipokrit sgt kan...dpd tak pernah bertegur sape, tiba2 jadi baik semacam semata2 nak dpt ahli..huhu..

Mimie Hamdan on December 1, 2010 at 2:38 AM said...

meh aku bgtau sikit kisah sadis MLM nie dlm satu family nie... sampai bercerai berai laki bini yer dek MLM nie... so... jauh2 kan lah...

teacher bonda on December 1, 2010 at 5:56 AM said...

kalo suma jd doktor..bia aku jela jd cekgu anak2 ko kak mr...
hehehee

wida on December 1, 2010 at 8:57 AM said...

*M*G*T*E*D..habis u diaorg pusing nak recruit budak baru

Me on December 1, 2010 at 9:39 AM said...

bravo MR eden setuju bangat.... eh MR apa nama kompeni sedar kentut ko tue??? eden tak leh tangkap la...

makcikrehan on December 1, 2010 at 9:57 AM said...

OMEGA TREND. Ntah ader lagi ker tak!

Iman's Umi on December 1, 2010 at 10:01 AM said...

Sy stju sgt MR, time nk rekrut ahli bru beria cri org...sy ingt kwn sy btlla rindu kt aku, rupanya nk jumpa sbb nk dpt downline, dekat2 nk termakan gak, kata mkn B-Young, segar hebat, tp dia bwk keta tersengguk2, jap slow, jap huyung hayang, pastu dh x berani ikut lg, aku lbh syg baby dlm perut lg dri kawan yg x ikhlas.

**NuJie** on December 1, 2010 at 10:39 AM said...

stujukk!!!! bernas sekali MR!!!
haku pon benci gile dgn mlm nih...

Nurul Aznil on December 1, 2010 at 2:02 PM said...

Salam,

I LOVE YOUR LAST QUESTION!!!

Dee on December 1, 2010 at 2:08 PM said...

penah terkena gak..UP UP..alah.tau jelah..trend2..hahaha..tp smpi skrg menyesal..dan serik..

SYANI on December 1, 2010 at 3:45 PM said...

AKU PUN DULYU PERNAH HAMPIR TERJEBAK.. SIB BAIK LA ADE HAL MASA TU.. SELAMAT DUIT AKU!!

izanmalek on December 1, 2010 at 4:10 PM said...

kita pun salah sorang mangsa MLM huhu.. nak jaga hati kawan kononnya... dia kaya ar.. tp kita yg 'kayap'...

nurulhudaresad on December 2, 2010 at 9:21 AM said...

hahahah..soke2....tempat lepak di tgh2 malam hari minggu adalah blog aidid....walopon bahasanya agak kasar...tp bg kite2 yg bukan org MLM nih sonok je baca...org2 MLM sure hangen 1 badan punya sbb asek2 kene bodoh je....hhhehehe.....tp walopon kasar,tu semua kenyataan yg xleh diterima...kdg2 org melayu nih selagi x ckp kasar....lg tu tak reti bahasa.....ke???

ShareThis