Tuesday, November 2, 2010

MAK SAYA BERPESAN-PESAN

Posted by makcik rehan KJB at 3:31 PM
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers


Bulan ni Asyraf dah masuk umo setahun 2 bulan,
banding dengan anak-anak kamu, kamu dan kamu yang seusia dengan dia
mesti progress anak-anak kamu, kamu dan kamu lebih hebat dan membanggakan.

Anak orang ada yang dah pandai main Iphone dan Ipad,
anak aku Asyraf setakat pandai kupik laptop punya keypad!

Anak orang dah buleh masuk acara lari berganti-ganti,
anak aku Asyraf setakat buleh masuk acara marathon melalak tanpa henti!

Selalu jugak kami laki-bini bagi pressure kat dia,
Adik bila nak jalan dik?
Asri [his cousin yang muda sebulan] dah mula bertatih!
Jelas di situ... anak ko rilek jer, ko yang lebih!:))

Mak haku plak siap buat ramalan,
Anak hangni umoq 2 tawon pon silap-silap tak bejalan lagi ni
nanti pagi-pagi hang lalukan kaki dia ataih daun-daun pokok,
biaq kaki dia tu basah kena ayaq embun
[petua org tua]

Mak haku tambah lagi,
hang jangan bagi kaki anak hang tersilang laguni 
[sambil tunjuk contoh kat kaki Asyraf]

Hang urut-urut sikit betih dia.. tapak kaki dia...
[sambil tunjuk contoh kat kaki Asyraf lagi]

Naseb baikla mak haku sundri kan :-p
kalau mak orang layennn.... siap!
Muahahahaha....

Dahhh... para pembaca yang disayangi lagi dichentaiiii
tak payah nak bagi nasehat molia-molia kat haku.. :-p
yerla.. yerla... aku tau.. lain anak, lain progressnya...
haku pon pi skulah hokay, masuk unibesiti lagi [motip?]
lagi pegi antenatal class [motip lagi?] lagi bukan baru 1st time beranak..

So, theoretically...
haku paham dan maklom akan konsep keperbedaan capaian dikalangan kanak-kanak.

Tapiiiii... kalau tak kiasu, tak rock la jadi mak kan!


























Gambar hiasan : Contoh mak yang kiasu :-p


Oli, tolongla bersetuju dengan i demi menjaga maruah kita!
Kah kah kah kah!







15 comments:

nurulhudaresad on November 2, 2010 at 3:37 PM said...

kiasu itu apa yang?
nasihat x berapa molia...lek aaarrrr...anak perdana menteri pon x sume masuk unibesiti...so apa de hal takat lambt sikit berjalan.......kang dia jalan,sila buat entry keluh kesah penat mengejar beliau lari sana sini..hihih...

azrin on November 2, 2010 at 3:48 PM said...

alaa kak..jangan risau..anak sulung saya..setahun 3 bulan baru jalan..dh jalan..dah lari tak terkejar plak...biasela ade budak cepat ade lambat...

Nurul Aznil on November 2, 2010 at 3:54 PM said...

Salam,

aduuusssss...
terasa bersalahnya saya buat entry begitu itu pagi tadi... huk huk huk...

oli on November 2, 2010 at 4:00 PM said...

hahahahahha...
fakta-fakta di atas semua,
i setuju setuju belaka....

selaku mak yang kiasu,
i faham perasaan u!!
kalau tak, i tak tulis dalam blog, i nak intai sawbebeb balik dating...

makcikrehan on November 2, 2010 at 4:06 PM said...

Nurul, bab masuk unibesiti lain citer. itu nanti kita compete plak..anak sapa masuk unibesiti paling besh dia donia nan fana :))

makcikrehan on November 2, 2010 at 4:07 PM said...

Azrin, OK la tu setahun 3 bulan. anak aku ni diramal berjalan selepas umo 2 tawon apa kes? hahahaha

makcikrehan on November 2, 2010 at 4:07 PM said...

Aznie, sila jgn rasa bersalah. ibu2 yang terlalu senang mcm i memang suka cari pasal! kan oli kan! hehehe

makcikrehan on November 2, 2010 at 4:08 PM said...

Oli, kalau ditakdirkan masuk sepital mental sama-sama... kita dok sebilik yer! muahahahahaha...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ on November 2, 2010 at 4:15 PM said...

maryam jln umo 1 thn 2 bulan tau..gigi pun takde..sadis tgk dia sengih!

.:nhalilah:. on November 2, 2010 at 4:21 PM said...

takpe kak.. skrg ni risau dia lambat jalan.. bila dah jalan kang fenin kepala plak dia dok merayap satu rumah tak renti2 tambah ngan keje2 'mengemas" rumah..

Me on November 2, 2010 at 4:30 PM said...

kiasu itu apa ya?

Nurul Aznil on November 2, 2010 at 4:57 PM said...

sokong .:nhalilah:.

dah jalan, tak larat nak kejar. yang baru 2-3 tapak ni pun jantung nak tercabut sebab takut dia jatuh kebelakang... inikan pula kalau bleh lari... hilang nyawa hidup balik kot...

makcikrehan on November 2, 2010 at 5:04 PM said...

Kalo dah boleh jalan, senang aku suh bapak dia hangkut bawak pi padang bola! hahaha...

makcikrehan on November 2, 2010 at 5:05 PM said...

Aznie, buat kesekian kalinya i nak bagitau... EIMAN tersangat chomel tau!

Nurul Aznil on November 2, 2010 at 5:42 PM said...

tapi anak-anak anda tidak *bersumbu... huk huk huk

please read as hisap puting

ShareThis