Wednesday, February 16, 2011

BANDOENG

Posted by makcik rehan KJB at 2:46 PM
Percutian bajet ala Makcik Rehan - as requested by many of you :-)

Tiket flight AA beli masa promo : RM138 (pergi-balik via Jakarta, with extra 15kg luggage masa balik)
*aku pegi via Jakarta sbb masatu tiket Bandung mahai la pulok*
Accomodation : RM120 per nite (3 star hotel)
Transportation Jakarta - Bandung : RM50 (pergi-balik via bas ekspres)
Airport Tax ex-Jakarta : RM55

Tak payahlah aku nak tempek-tempek resit bagai kannn ;-)
benda morah-morah saja... korang google nama hotel nanti,
rate hotel, transpoort semua terpacul depan skrin

Nama hotel, kontek person, nama kedai bagai
nanti-nanti plak aku story the morning glory ekk
aku tulih yg ni jer dulu, sementara blom lupa
maklomla... akuni cepat 'hilang ingatan'
dah tua la katakannn... hihihihihi

Nak pi mana-mana naik angkutan kota saja.
Kosnya dalam 3K-5K (RM1-RM2) bergantung jarak.
Kalau dekat-dekat, kami bantai jalan kaki saja.
Punya nak save, sampai kejang betis aku bejalan kaki weii!

Most of the times, kami makan kat food court dalam mall.
Sedap jugaklah utk tekak aku yg tak cerewet nih.
Ada sekalitu makan kat Seafood Restoran.
Perghhhh.... mesti coba untuk sesiapa yang pergi Jakarta atau Bandung - De Cost Resto
Makan 5 bintang, bayar kaki 5!
Ambik order pakai PDA beb... canggih!

Aku bawak duit RM900 saja. Tak tipu.
Laki aku pon sama. Dia bawak RM1000 saja.
Adik aku bawak banyak sikit, sebab dia nak ambik barang untuk meniaga.
Dia bawak RM2000.

Dengan ongkos tahap pendatang haram tersebut,
ianya adalah memadai untuk bayar accomodation, transportation, food dan shopping kami laki-bini.
Shopping kami biasa-biasa saja, sebab aku sekarang dalam mode berjimat
sebab ghimau aku dah masuk 2 bulan tak mengaum!
gam*ang gila ba*i punya hangin aku weeiii!
[apsal macam baik pulak aku mencarut dalam bahasa bintam-bintam kan! hahaha]

With combination of RM2000 (lebih kurang),
kami laki-bini dapat apa yang kami nak. Sort of....

2 pasang telekung
3-2 pairs of clothes for kiddos
2 pasang kain cotton nak buat baju raya for me and aisyah
1 wallet for me (happy giler dpt wallet baru weiii)
1 pasang jeans, shirts and jacket for PS
Swimming suit (muslimah) and swimming trunk for my kiddos
2 pasang plus size blouse for me (susahnya nak cari saiz aku kat sana weiii)
10 pcs kain batik and 5 pcs kain pelikat
6 ketui kek Kartika Sari - sedap nak mampuih!
Kerepek pisang versi Indon - tah penama tah. PS korang dok gila sgt beli!
And some miscellaneous souvenirs items like key chains, songkok, bags etc.
[maybe ada brg yg aku lupa sebutkan, tapi roughly tu jerla yg kami beli]

Pasal harga kannn...
ada sesetengahnya memang murah dan payah nak dapat kat melesya
tapi kena 'kering hati' tawar menawar dengan seller... especially kat Pasar Baru tu
aku ni malas nak tawar-menawar beria sgt sebab bukan aku nak beli byk pon kan
tawar setakat yang dia bagi jerla... pastu malas aku nak menebeng kat kedai dia lama-lama
Pasar Baru tu orang punya ramai Ya Rabbi weii... serabut aku!

Harga baju-bajan kat FO pulak,
murah sikit jer dari kat melesya
sesetengah baju tu, kalo pandai cari bolehla jimat sikit
kalau tak pandai cari (read as malas cari) mcm aku ni...
sama jer rega dia macam kat FOS kat KL ni kekekeke

Tapi PS kata, jeans and jacket yang dia beli tu murah banyak compared to melesya
entahlah... aku tatau berapa harga Levis kat melesya...huhuhu
baju kekanak kat sana... kebanyakannya belambak org jual online kat melesya hihihihi
harga pon lebih kurang sama ajer...

Toys, baby gears yang branded tak banyak sgt aku jumpa
ada jumpa stroller Chicco dan Fisher Price - harganya aku tataula murah ke tak
sebab aku kurang maklom rega pasaran semasa mender-mender ni sumer
botol Avent ada gak jumpa, tapi semua stok lama
tak jumpa pulak stok yang kaler honey tu (BPA free)
harga pon mahal... aku beli online lagik murah rasanya

Baju perempuan pulak,
kalau korang adalah maknosia dengan berat 60kg ke bawah... korang sgt beruntung
sebab cewek-cewek di Bandung adalah genit-genit!
So, baju untuk pompuan kebanyakannya bersaiz genit..
tak banyak yang saiz godang... sian kat aku tau!
Harga, mcm aku cakap tadi... taklah jauh beza sgt dengan FOS kat mesia
kalau nasib baik, dapat beli yang dok dalam 'mark down corner'
dapatlah jimat banyak...

Bagi kebanyakan orang, Bandung maybe syorga belanja,
Tapi kami laki-bini dah set dalam pala otak awai-awai
vacation ni bukan nak shopping beria sangat
shopping tetap shopping la kannn... dah kalau tak shopping nak buat apa lagi kann hahahah
dan bukan jugak nak sightseeing... sebab sightseeing kena naik transport sewa (mahai!)
tempat yang 'indah' agak jauh dari kota bandung,
kalo tak sewa supir, mau pitam turun naik angkutan sampai 5-6 kali kan

So, basically me and PS quite happy dengan percutian backpackers kamini
at least we enjoy good and reasonably cheap food and accomodations,
we've met nice and beautiful peoples there (cewek bandung cun-cun siot!),
melihat banyak ragam dan cara hidup manusia yang serumpun dan seagama
bermesra dengan masyarakat setempat yang rata-ratanya sangat menghormati tetamu
kami belajar menghargai hidup dan bersyukur di atas nikmat kurniaan Allah
dan kami merasa menjadi foreigner atau pendatang di negeri orang!

Aku taip takatni dulu... gambo2 nanti2lah haku hapdet ekk
tak dan ni weii... kain-baju aku dok tunggu turn nak sidai, nak lipat tu
maklomla... romah kicik... tak cukup ampaian gitu...hehehe

Daaa!










10 comments:

adha on February 16, 2011 at 2:57 PM said...

seronoknya..... teringt masa pegi dulu. best la. yg tak best kena sesak2 ngan umat manusia kat pasar baru tu

makcik rehan KJB on February 16, 2011 at 3:00 PM said...

Del, betul. pasar baru tu memang bikin aku megren. ekekekek

EZAN IDMA on February 16, 2011 at 5:15 PM said...

Wah Bestnyeeee

kisahwanida on February 16, 2011 at 9:54 PM said...

bestnyer gi Bandoeng....

fasal on February 17, 2011 at 1:08 AM said...

kat pasar tu mmg kena kuat semangat... kalau tak, mmg tak membeli... time saya pergi dulu, last2 duduk tepi kedai2 tu ajer, tunggu org lain... anak2 lak syok dok minum air yg ada org dok sorong tu kan.. jenuh nak membayar.. mahal nak mam**s.. budak2 bukan tahu mahal murah, dah tukang jual hulur, deme amik aje...

ana on February 17, 2011 at 11:23 AM said...

bila la gamaknya akak nak sampai bandung ni....rasa kena choose gak tarikh bila2....

teacher bonda on February 17, 2011 at 11:35 AM said...

wa...sonotnya baca..tringat g thn lps..ct sek nnt aku nk g lg kak..tp memang haPENING GILA shopping kt sana kn..:)
samat mengemas umah, cuci bj, lipat bj...ekekekekkkk..

nurulhudaresad on February 17, 2011 at 3:28 PM said...

saya menunggu gambar...hehehe...betapa nak nya saya pegi bandung....harap2 encit azmi terbukak hati la lagi nak kesana....tp ada kwn ckp sebenarnya kalo nak soping best2 baju2 jalan kat jakarta....bandung neh sorga kain2 ela....ye ke?

Suhami Ahmad on February 18, 2011 at 10:03 AM said...

wah, nak poie bandoeng! nak poie!

terimalah replika cucu pilihan atok 1st

http://anaknegori.blogspot.com/2011/02/cucu-pilihan-atok-ke-1.html

Amsyahril Syahril on May 3, 2014 at 12:39 PM said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



ShareThis