Tuesday, February 22, 2011

SHOPPING

Posted by makcikrehan KJB at 10:00 AM
Ni pon aku paksa diri gakni...
hazab wei menaip dalam gelap,
Mencah asek mai menebeng tepi katil jer nih

Aku shopping kat Pasar Baru - telekung, kain, baju segala mak neneklahhhh!
Kat Jalan Djuanda (Dago) - FO
Kat Jalan Kebun Kawon - FO dan Kartika Sari (KS)
Kat Jalan Chigondewah - Textiles (jauh, not reccomended, tak banyak choice pon)

Gambar-gambar kat bawah ni semua kat Jalan Dago
snap secara rawak jer weii... aku nak pegang kamera pon malas kat sana
aku melenggang jer, dompet pon aku sub kat Tok Laki suh pegangkan
sebab aku nak konsentret bawak diri yang berat ni jer.. muahahaha...


























Jalan Dago tu paling best sebab FO dia best-best
Donatello, Blossom, The Man... eh macam-macam lagilah
ko masuk jerlah sumer-sumer tu nyahh...

Ini gambo-gambo kat Jalan Chigondewah
Pekerja hotel tu la yang kata fabric murah kat sini
murah memangla murahhhh tapi pesen kain dia agak ketinggalan jaman sikit
dahla jauh ke pinggir kota nunnn...
hangpa pi menebeng kat kedai kain dalam Pasar Baru pon dah cukup weiii
Ko tengoklah ha... kain dia banyak jalur-jalur ala2 kain pelekat jer nyahhh




























Kat Jalan Kebun Kawon tu aku tak plan pon nak pi
tapi sebab kat satu kedai kat Jalan Dago tu ada promo...
dapat voucher sama nilai belian utk shopping kat cawangan lagi satu kat Jalan Kebun tu
aku pon paksa tok laki dgn adik aku pi sana
depa terpaksa menurut.. sebab kat sana aku jadik chief... kekekeke

Kartika Sari tu merata Bandung ada... Kat Jalan Dago tu pon ada
mana-mana cawangan dia kan, maknosia merenut dok borong kek dan brownies dia
sampai PS ko teringin nak bukak Cawangan KS kat Rawang
tapi cita-cita beliau terbantut...sebab KS bertahan tamau bukak branch diluar Kota Bandung
takpa-takpa.... nanti aku buat brand aku sendiri yer bang... Rehan Sari... not bad gak kan?

Aku tak dan pegi Toko 3 dan Jalan Cihampelas
kat sana best gak orang kata... orang katala.. tataula kan... pasai aku tak dan pi
actually bukan la tak dan... ader jer masa kalau nak pi melangut kat sana
tapi sebab wang rupiah kami memasing dah surut khenn...
malaslah nak mencari pasal.. kang tak pasal-pasal kami menebeng kat ATM CIMB NIAGA kat sana
dah la memasing dah activate ATM card hehehehe....

Eh apa lagi aku nak citer ekk... rasanya tu jerlah kot
eh jap.. tips membeli belah aku bagi dlm bentuk point ekk...

  • Kalau agak2 korang bengap Maths mcm aku, sila bawak kalkulator. Aku tak bawak, sebab Tok Laki aku yang tukang jadi kalkulator aku. Tak pon, korang set in mind anggaran kadar tukaran duit depa. Contoh yang aku praktikkan, 100K = RM30 lebih kureng... 
  • Kat Pasar baru yang sesak dengan umat maknosia tu... sila tawar harga 50% dari harga yang dia letak. Kalau dia tak bagi sila buat-buat merajuk dan tak jadi beli. Keringkan hati anda sekering-keringnya. Kat sini aku fail wehh.. aku maaaalas nak layan drama swasta depa tau. Ada yang siap kuarkan Excel Sheet.. tunjuk berapa peratus untung jer depa dapat... kos dah naiklah, harga depa paling morahlah, apah jadah lagilah!
  • Depani suka suruh kita kompol dulu apa brg yang kita nak, nanti depa bagi diskaun akhir. Jangan weii... untuk satu-satu brg yang ko nak kan, ko tekan dia siap-siap tau. Ko tekan sampai penyek pon takpa..hahahaha....keji sungguh nasehat aku kan!
  • Kat dalam mall atau FO yang glamer, salesgirl dia pilih bulu sikit aku rasa. Kalau ko pakai selebet mcm aku, bawak lak henbeg brengsek... memang depa 'kureng' layan. Kalau ko pakai stylo, berdandan rapi, pakai kuku kaler merah jambu, rambut karan, skirt fendek nampak peha balak... ha kemainlah depa melayan tau. So, kalau agak-agak nak pakai selebet, silalah poyo-poyo speaking berabuk sampai depa terduduk supaya depa tak pandang sebelah mata kat korang. Tak jadi beli pon takpa.. janji korang gain their respect!
  • Kalau tak jadi beli, buat jerla alasan macam ni : Does this dress comes in red? I can only see green here. I don't like green, my husband said i looks like Shrek whenever i wear green. And my baby will puke when he sees me in green. And my colleagues will take 2 days emergency leave if i wore green to office. Ko cakap jer laju-laju sambil tujal jari kekiri dan kekanan, sure dia tak perasan Grammar error ko. Macam yang aku taip nilah. Bunyi macam very the London khenn... padehal bersepah-sepah Grammar error. kua kua kua. Lepastu sila keluar dari kedai tanpa rasa bersalah :))
  • Bawak beg beso siap-siap, kang tak pasal-pasal kena beli beg baru kat sana sebab luggage ko dah beranak-pinak (aku ler tu). Pastu belilah excess luggage kat kaunter AA siap-siap supaya tak meleceh kelam kabut masa nak balik nanti. Dahlah ko kena deal dengan staff Indon kan... nak memaham istilah depa pon dah satu hal hokay!
Cukuplah weii... lagi panjang aku mengarang, lagi banyak aku temberang karang!




3 comments:

nurulhudaresad on February 22, 2011 at 10:18 AM said...

hehhehhe..........tang mengeringkan hati sekring-keringnya tu betul sgt2....kitorg kat Bali yg manusia nya sedikit eksen berbanding tmpt lain pon kami wat mcm tu....so dpt la oil painting yg dia bukak rege rm300 duit kita....kitorg tekan sampai jatuh rm130 je.......kannn......muhaahhahah

Adrina Adi on February 22, 2011 at 10:59 AM said...

rajin jugak ko cuci mata Rehan. bab ni kak ed memang malas. kalau pergi pun mesti tak tau nak beli apa. hehe.

makcikrehan KJB on February 22, 2011 at 11:02 AM said...

nurul, tekan sampai penyet ko ekk..hihih

kak ed, kalo pi tanpa kekanak memang panjang akal. kalau bawak kekanak kompom mati akai. hahaha

ShareThis