Wednesday, March 23, 2011

Awal-awal Ilmu Adalah Mengenal Agama Dan Pencipta

Posted by makcikrehan KJB at 8:10 AM
Bertitik-tolak dari senario semasa
dimana hiburan durjana dan melagho bermaharajalela
para muda-mudi berlomba-lomba masuk pertandingan uji suara dan rupa
intisari rancangan di tibi pon semua dok pakat suruh mengidolakan retis semasa....

Ahhh... poyolah!
intro aku ngalahkan Hasbullah Awang membebel ngacara sukan SEA eh

Sajaaaaaa... sebenonya aku nak bagitau aku dh antor anak aku pi ngaji memalam
aritu masa kat umah maklom dia dah pi dah seminggu
dah buleh memorize Iqra Aa Ba Ta sesikit...
pastu dia buat hal kat tempat ngaji tu
dia rajin main, siap sepak-sepak rehal
sejak tu maklom tak bagi dia ikut kakak farah dia pi ngaji dah
sebab rasa dia blom ready... kang ngaco bebudak lain nk ngaji kan

Dan haritu aku dah stop hantar dia pi Vital Years (VY)
sebab kelas sejam 2 kali seminggu tu aku rasa tak berbaloi
dahla selalu ponteng sebab kelas dia ari Sabtu
(balik kampunglah, Babah ada gamelah, Mama sakit perutlah kekeke)
tambah lak haritu aku ada sekatan gaji kan,
sian pulak kat Tok Laki aku yang bukan jutawan mahupun hartawan itu
semua dia yang nak kena tanggung... semakin botak plak beliau nanti

Memandangkan kelas VY aku dah rentikan
dan kindy biasa pon aku tak hantor dia lagi
aku pon mencari alternatif yang sesuai dengan keupayaan dan kemampuan Tok Laki
umo dah 4 tawon... tak syiok gak kalo dia tak join mana-mana kelas
anak orang lain dah kemana-mana hala...
anak aku tu pegang pensel pon terkial-kial lagi
kang jauh sangat anak aku ketinggalan kan

Baru-baruni aku sembang tepi tembok dgn Kak Has teman sejiranan sini
dia kata anak dia pi ngaji memalam dgn Ustazah Ha jalan 27
aku pon suh Kak Has tanyakan kalau Ustazah tu ambik budak nakai umo 4 tawon nih
2 hari lepas Kak Has talipon bagitau berita gembira
Aisyah bakal diterimapakai di sana

So, start malam semalam aku pon ngantor budakni pi rumah mutaza
(Aisyah sebut ustazah = mutaza)
lepas maghrib aku pakaikan long sleeve kat budak kuat berpeluhni
pastu aku seghelom tudom bukan Ariani rega 9 hengget kat kepala dia
hantor pegi jumpa mutaza...

Sampai romah mutaza tengok-tengok kemain ramai geng satu lorong
memasing datang menyambut Si Mencah nan diva nih
sorang tarik tangan dia, sorang lagi tolong kemaskan rambut-rambut dia celah tudom
sorang ajak dia duduk, sorang ajak sembang kat corner
aku nengok situasi camgitu gaya kannn.... haihhh.....
ada yang kena 'buang skulah' lagi anak aku ni kanggg....

Pukul 9 malam, aku start keta nak pi pungut dia
jgn persoalkan kenapa aku tak jalan kaki yerr... aku bukan duduk Melben okeh :-p
dari jauh aku nampak dia turun tangga bersama salah seorang dayang pengiring
kepala dah togel, tudom 9 hengget dia kepit celah tiak
masuk jer keta terus komplen keta mama panas... kuang asam tau!
so aku kuatkan ekon...
pastu dia bagitau dahaga... nak susulah, nak milo lah, nak 100 Plus lah
amboiiiiiii... macam-macam songeh!

Sampai jer umah, Babah dia yang tengah bongkok-bongkok cuci keta tegur dia...
Aikkk... mana pegi tudom awak? apesal awak bukak?

Tau apa anak bertuah aku jawab???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aisyah LEMAS lah Babaaaaahhh!


Nak tepuk dahi ka tepuk dada? ker nak bagi penampor?
Oleh itu, selalu-selalulah berdoa agar anak-anak sentiasa dibukakan pintu hati
mendengar kata dan mematuhi syariat agama
supaya mereka menjadi muslim/ muslimah yang lebih baik dari kita...
dan mampu mendoakan ibu-bapa di dalam sana...

Pesanan kepada diri sendiri,
jangan dok sibuk ajor anak nursery rhymes saja
selit-selitkanlah dengan doa dan tazkirah
usaplah ubun-ubun mereka sambil mengucapkan Ya Latif... Ya Latif... Ya Latif...
[biar mereka lembut hati dan mendengar kata]



Lakonan semula, aku paksa dia pose untuk tatapan korang!





























Sebelum pose, kenala bagi rasuah 100 Plus dulu...








Takdak kena mengena dengan kejadian. Ini dinner malam tadi.





Entry yang very the ostajah hari Rabu kannns :-p

















0 comments:

ShareThis