Saturday, March 26, 2011

Saya Setuju Dengan Kakak Mon

Posted by makcik rehan KJB at 5:11 PM
Kak Mon oh Kak Mon,
Hari-hari bila saya buat kerja rumah dengan muka ketat saya akan ingat kata-kata Kak Mon
Bila kena tonyoh bilik ayor dan mangkuk jamban laaaagi saya teringat kat Kak Mon
Sambil sapu sampah, vacuum lantai, mop lantai pon ingat kat Kak Mon
Lipat kain sekatil pon ingat kat Kak Mon
pendek kata, ingat kat Kak Mon sentiasalah!

Tapi saya tak mampu nak buat macam Kak Mon
bukan saja tak mampu dari segi duhet,
jugak tak mampu nak hadap muka 'mereka' hari-hari, siang dan malam.

Sesungguhnya kata-kata Kak Mon haritu 100% tepat dan jitu,
menangkap ke jiwa rebel saya....

Daripada asyik bergaduh laki-bini bila nak buat kerja rumah
kalau ada sedikit kemampuan, pergilah ambik pembantu
takdela mulut akuni dok pot-pet, pot-pet membebel macam kaset rosak
dan supaya muka aku yang dah sememangnya kelat ni tak bertambah ketat
 
Rasanya terpaksa jugak saya mencari sedikit kemampuan di celah-celah kesengkekan
supaya saya tidak lagi menangis mengongoi-ngongoi sambil melipat kain sekatil
dan tidak memekik macam Hantu Kak Limah kat hanak-hanak 2 orang itu

Selepas beberapa siri gugel sebentar tadi, saya ketemu agensi ini www.parttimemaid.com












Awat depa cover sampai Selayang jer weii...
naikla jauh sikit sampai Rawang... buleh aku terai barang sebulan kan?

Sapa-sapa penah terai agency ni weii?
sila beri pendapatan ya!

Demi entry ini, aku bukak balik kutak kumen. Hehehehe...




11 comments:

MsAjai on March 26, 2011 at 8:48 PM said...

mr..ai penah contact egen nih..haramJadah depa tak reply....mencikkkk

-iLLa- on March 26, 2011 at 10:47 PM said...

MR..van company neh kan..bersepah2 kt area umh mak ku..

ana on March 27, 2011 at 1:02 AM said...

rehan..kat rumah akak ada 2 org maid(tak termasuk maid akak ler)...rabu baru majikan ambik...yg sorang lagi kwn akak punya..dia tumpangkan kejab..kalau dekat...blh ler pinjam...no hal...

Kak Mah on March 27, 2011 at 5:44 PM said...

aku igt hal rumahtangga nie aku sorang je mengongoi2 bila buat keje keje ghumah nieh....rupanya ko pung sama...malangnya haku nie tak berduhettt nak amik part time maid nieh... err apakah kata kata kak mon itu.

makcik rehan KJB on March 27, 2011 at 9:03 PM said...

Ms Ajai, hamjads ekk? huh, pangkah siap-siapppp! TQ 4 sharing :)

makcik rehan KJB on March 27, 2011 at 9:04 PM said...

Illa, area romah mak ko city centre kot..area aku hulu banat, payah sikit nk nampak van cleaner2 nih. ok ka servis depa illa?

makcik rehan KJB on March 27, 2011 at 9:05 PM said...

kak ana, how i wish kitani berjiran kakak...huhu

makcik rehan KJB on March 27, 2011 at 9:08 PM said...

Mah, hari2 hati bebal tau kena buat keja romah sensorang. laki aku tak semithali rafia mcm laki worang laen. huhu. part time maid ni aku mampu la sikit kalo at least seminggu sekali bila perlu. kalau maid stay in nak bagi makan-pakai, lagi duduk serumah... yg tu memang sah2 aku tak mampu mah.

MsAjai on March 28, 2011 at 10:54 AM said...

MR..ai sgt2 la perlukan maid..kalo bleh stay in..letih sgt nk handle makan & hal ehwal umah wpun laki ai mithali also tolon2 kerja umah tangga...

kalo ada agen2 murahan (mahal2 ai tak mau serik dah kena tifuuuu)...tolon la rekemen...

gaji blh runding...buat kerja umah + jaga hanak2 ai 3 org...

ehh...tetiba cari maid kt sini....soriii MR...

Nurul Aznil on March 28, 2011 at 12:36 PM said...

salam.

lagi sekali MR bikin saya terlopong nganga didalam kekaguman. ada pasang mic kat rumah kami ka? baru bincang dgn ZwanZwan nak ambik weekend maid utk sapu, mop, lipat dan iron baju kekami...

.::CeK LaLa::. on March 28, 2011 at 12:40 PM said...

Haku pon jenis menggogoi jugak Rehan oiiii!! Sakit segala jiwa raga celah bedah!!
Tapi aku jugak tidak berduhet... cuma aku punya si mulut manis dan si ratu air mata.. Nak suh laki wat keje, jekk la sket.. bg pujian2 melambung walaupunn tak seumpamanya...

Tapi sejak2 aku rajin tinggal dia ngan anak2, dan kalo aku balik kampung dgn amanat suruh buat itu dan ini.. so, setakat ni adelah perubahan nyer walaupun sekelumit.. huhu!!

ShareThis