Friday, April 22, 2011

I Hate Waiting

Posted by makcikrehan KJB at 1:54 PM
Tadi pi Cimbeng nak bukak akaun. Nampak macam sekejap, tapi rupanya lambat jugak. Nyaris nak terlentok kad kosi merah tu tunggu kad ATM siap. Paling bengang, Mak buleh lupa nak isi tabung parking. Maklumla, dah terbiasa parking melintang patah sesuka hati kat Rasa kannn... kena saman MPS 60 hengget! Huwaaaaa..... Dahla hazab menunggu gaji, sekali bila dah masuk... kena pulak menabung kat kaunter saman.

Selesai di bank merah, Mak meluru ke kedai henfon pulak. Tukun 2 beradik lain bapak tu nak kasi repair. Pastu Mak saja la test market kat Apek Lengchai tu... Kalau saya tolak henfon 2 ketul ni, buleh angkat itu N8 tak? Zalia mesti tersedak-sedak baca nih. Hehehehe... henfon calar-balar ada hati nak swap dengan N8! Apek tu senyum senget kat Mak... Henfon U ni kakak, nak jual pon tak laku tau, lagi mau swap sama N8 kah? Aku tampor jugak ko Apek! Kot ya ponnn... selectivela sikit pilih perkataan yang tak mengguris hati kastemer. Nak-nak kastemer hati kaca macam Mak ni kannnn... So, Mak suruh dia repair jerlah henfon 2 ketul tu. Dua-dua elok lagi, cuma tak buleh cas. Tempat ngecas depa kena tojah dengan Imam Muda sampai rongak komponen dia. Mak suruh dia talipon laki Mak bitau baper kos repair. Kalau kos nak repair mencecah 50 hengget seketui, tak payah repairlah. Baik Mak beli N8 jer terus! Cewahhh... tetappp tanak kalah! 

Selesai di kedai henfon, bergegas pulak pegi bayo loan umah Bangla. Mak pelik pesal ada MISC caj kat statement. Katanya itu mungkin insurans kebakaran. Insurans apo plak lagi nih...kan ada satu lagi akaun yang khas untuk insurans. Apakah insurans tu tak cover kebakaran? Ha kauuuu... kelu mulut Amoi Lengloi tu nak jawab soklan Mak. Sib baik budaknya sopan-sintun kan. Nak marah budakni pon tak guna, dia bukan handle housing loan pon kan. Dia jaga konter pertanyaan ajer. Malas panjang citer, Mak bayo jerlah MISC cost yang bernilai RM53 tu. Kalo ikut rebel Mak kan, kita bako jer! Ha baru betul insurans kebakaran kan.

On the way balik, Mak terrrrnampak restoran feveret Mak. Terrrr kononnn... padehal memang aku cari restoran tu pon..keh keh keh. Masa Mak nak masuk tapau lunch, Mak nampak junior opis PS yang segak bergaya tengah lunch dengan kawan dia. Mak panggil dia Cerekarama sebab muka dia mcm pelakon drama. Nama dia apa ekk.. lupa dah Mak. Dia dah tak cam Mak kot.. sebab Mak dah besor cam badak skangni. Dulu kami selalu jumpa masa event kompeni. Pernah jugak kami tripple-date pi tengok wayang. Mak nak tekankan di sini... budak Cerekarama tu tetap kacak macam dulu-dulu walopon dah kawen. Pastu tetiba Mak terasa nak muhasabah diri... kalau Tok Laki Mak menten kacak lagutu lepas kawen, harus Mak tak lena tido tunggu laki balik outing memalam kan? Eh kejap, Tok Laki ko 'pernah' ke kacak Mak? kah kah kah kah... sian ko bangggg... ko tak kacak rupanya....

Siap tapau, Mak pon balik rumah sambil kepit-kepit tahan kencim. Sepagi tak membuang kannn.... Pastu gigil-gigil mak bukak polisterin nak makan nasik. Lepastu bukak leptop, bukak tibi sambil suap nasik. Lepas siap makan, Mak tarik bantal.... mak taip entry ni. Tamat. 

Tadak gamba eh? macam tak berseri eh? Nahhhh....



























Tok Laki Mak tangkap gambo tu malam tadi. Mak tengah banting-tulang kat dapo masatu. Tatau lah cita apa yang tengah depa langutkan tu. Si Kakak tu skang, balik ngaji asyik merah idom jer. Nangis berebut menan la tu. Pastu ngadu kat Mak... Yasmin tanak share Barbie... Yasmin tanak share buku gambar... Yasmin itu, Yasmin ini. Padehal, Si Yasmin tulah best fren dia pon. Pastu membising suh Mak belikan Barbie yang buleh tuka-tuka kasut, tuka-tuka sepit rambut. Pastu Mak pon buat janji pelesu... ok, nanti Mama dapat gaji kita pi beli ekkk.... Barbie original? Nehi betey! Nanti aku pi cari kat Sakan, satu set 5 hengget tunaiiiii.

Imam Muda bejalan makin laju skang. Dah kurang sepah banding mula-mula dulu. Mulut pon dah makin membecok. Gigi plak dah mula merongak. Abih dah membotol jer 24 jam kan, mana tak rongak gigi... cuma satu jer tobiat yang dia tak tinggal lagi - melalak sambil meneran-neran kalau Mak masuk bilik ayo nak beristinjak. Stress Mak kat dalam tau!

Oiii... pehal Mak taip panjang-panjang nih? Sudahlah. Mak nak tido. Mak cuti tenyeh sendiri harini. Selamat berhujung minggu yer hanak-hanak. Ai lebiu.


0 comments:

ShareThis