Monday, July 18, 2011

Letak FB Comment Box Kat Entry

Posted by makcik rehan KJB at 5:45 PM
Hampunkan patik!
Bukan perasan diva... tapi aku masih serabut dengan sinki tersumbatlah weiii
Kepada yang bertanya macamana aku taruk FB comment box kat each entry
Mai sini aku nak kabo...

Aku buat cara sengal tau wei... sebab aku tak reti buat cara tak sengal
Cara yang tak sengal, katanya ko kena tempek kat HTML layout dia
Aku maaaalas nak jegil-jegil mata kelebek coding
Baik aku kelebek laki, dah la Jumaatni aku nak outstation... wakakakaka!















































Tang nak bubuh URL ni la yg tricky nih
Kalau ko bubuh URL general blog ko, contoh http://makcikrehan.blogspot.com/
Nanti komen yg sama akan keluar kat setiap entry. Pastu ko naik megren!

Sebab tu aku kata cara aku agak sengal
Aku masukkan unique URL bagi setiap entry
Contoh, katakan entry bawahni... yang mencah tayang muka besor dulang ni kan
URL dia adalah : http://makcikrehan.blogspot.com/2011/07/masalah-rumahtangga.html


Bila ko klik butang Get Code tu kan,
Ko akan dapat coding yg macamni :






















Nampak tak bahagian yang aku 'merah jambukan' tu
Ha itulah dia unique URL bagi setiap entry yang ko kena tuko tiap kali nak paste code ni kat entry

Last sekali, sila highlight, copy dan paste code di atas di hujung entry anda.
Yerrr... memang sangat meleceh...
Maknanya ko kena post dulu entry tu macam biasa, then copy link entry tersebut
Dan tempeklah link URL entry tu kat code di atas
Dan lepastu baru copy the whole code again dan tempek pulak dihujung entry
Pandai-pandai ko nak simpan code tu kat mana-masa supaya senang ko nak copy and paste

Kalau rasa ada entry yang ko malas nak layan komen (macam aku)
Tak payahlah ko tempek code ni... customize gittew

Sapa rasa nak try, dipersilakan...
Lepastu sila bagi komen samada korang megren ke tidak mengadap mender tak pekdah ni!
Muahahahahaha...







5 comments:

TopsyTurvyMum on July 19, 2011 at 9:01 AM said...

saya takde fb saya tak payah susah2 nak megren.. wakakaka!

makcik rehan KJB on July 19, 2011 at 11:14 AM said...

Hahahahahhaa

wida on July 19, 2011 at 11:21 AM said...

ala..pitam!

makcikrehan KJB on July 19, 2011 at 12:36 PM said...

wida, pitam semenet jer.. hehehe

.::CeK LaLa::. on July 20, 2011 at 3:45 PM said...

baru ku jumpa entry mu yg ini.. heheh...
kalo takmo fitam..
pegi kat blogger edit HTML - cari code
pastu copy/paste coding fb comment yg koram dh isi tadi kat bawah code tu.. then save tamplate

Utk url (form dlm fb comment tu) tak yah letak "http". Terus jer letak makcikrehan.blogspot.com

Tapi kalo mung dah tahu, kira ok la tuttt!! chioooo!!!

ShareThis