Tuesday, July 19, 2011

Liku-liku rumahtangga...

Posted by makcik rehan KJB at 9:03 AM
Adalah sama berliku macam paip kat bawah sinki aku nih!




















Mahapkan patik kalau ada sapa-sapa tengah bersantap
Standardlah weii... paip bawah sinki kan, takkan la berkilat-kilat macam kepala tangga pulak kan
Katup dengan pintu kabinet, takde la kena pandang paip berlikuni selalu kan
Yang kuning-kuning tu adalah sejenis adhesive yang plumber tu sapu masa pasang sinki ni dulu
Takleh ke buat adhesive kaler pink ker, apple green ke kanns, sedap sikit mata mandang

Sikit punya berliku lagutu, camana la aku nak jolok paip sinki ni kanns... bersimpang siur kau
Nak tanak, sebelum aku serender singh pi talipon plumber
Aku ikhtiar la guna segala macam mak nenek chemical yang berada di pasaran
(kalau dah call plumber, kompom kena pow kaw-kaw punya kan...)

























Mr Muscle Drain Declogger, packaging sangat tak kalah kanns
Oren mencileng... siap ada bentuk batang paip lagi
Tapi gagal jugak menyelesaikan masalah rumahtangga aku

Semalam, masa hantar Asyraf kat Maklom,
Aku pon mengadu domba kat Maklom pasal masalah rumahtangga akuni
Lalu Maklom pon hulur serbuk kimia keluaran Revell (direct selling kan, wujud lagi ke kompeni ni?)
Amin namanya... aku pon try...

Buat perawatan (?) kali pertama, bolos la sikit paip tu....
Lepas 2 jam aku buat perawatan (?) kali kedua
Semakin bolos sinki itu nampaknya, hatiku berbunga-bunga rafflesia
Menjelang petang, aku test basuh pinggan lepas suap Mencah makan nasik ayam
Tetiba sinki aku bertakung balik!
Aku pon pam pakai pelocok sampai kurus lengan kanan
Jangankan nak bolos, makin tersumbat lagi ada! huwaaaa...
Air basuh pinggan petang tadi masih bertakung sampai saat aku mengarang entry ini di malam hari :((

Penat dok melocok lubang sinki, maka kalori aku pon banyaklah terbakar (gamaknya lah!)
Lalu aku pon top-up balik kalori yang dah terbakar seharian akibat aktibiti mempelocok sinki...

 






















Mentang-mentang tengah serabut pikir masalah lubang sinki tersumbat
Laki aku pon tak semena-mena pi beli kuih berkonsep lubang-lubang ler juger
Tengok lubang kuih yang bolos tu,
Lega la sikit paler otak aku dari dok pikir lubang sinki aku yang tersumbat
Dan kuih telinga ke*ing ini sangatlah sedappp...

Esok aku nak pi lab Sekolah Sinaran Budi,
Nak kecek asid hidroklorik pekat kat pembantu makmal!





4 comments:

littlehumblelynn on July 19, 2011 at 10:08 AM said...

MR

itu antara idea bagus..x payah nak masak..x payah nak kecah dapor..

masa menyewa dulu ada kes gini..panggil plumber..xdelah mahal sgt.kena rm60 shj..rupanya bukan tpt yg berliku mcm gambar tuh..tp sebelah bawahnya yg tersumbat..so mmg tersumbatlah.

apapun smg cepat2 settle masalah ko ni..serabut nak wat keja kalo gt gayanya kan..

TopsyTurvyMum on July 19, 2011 at 11:06 AM said...

Puan,
Sungguh berliku-liku hidup puan sekarang. kenapa tak panggil trojan?

makcik rehan KJB on July 19, 2011 at 11:42 AM said...

Lynn, lega tau. bangun pagi sinki ai dah bolos. hehehe

makcik rehan KJB on July 19, 2011 at 11:43 AM said...

Timah, Trojan cuti. Rambut dia ada problem, tunggu rambut ok baru dia kuor balik :-p

ShareThis