Tuesday, August 23, 2011

Year 2012 is approaching...

Posted by makcikrehan KJB at 8:07 AM
Isk-isk kebuntuan sungguh.
8, 9, 10, 11, 12. Lagi 4 bulan saja.

Orang yang cuti setahun dah nak masuk keje.
Orang cuti beranak 3 bulan pon dah nak masuk keje.
Orang yang pi buat Master dan PHD dah balik mengajar.
Orang yang ikut laki jadi expatriate ke obersi pon dah nak balik melesya.

Ni aku ni apa cerita nih?

Hari-hari masuk FB buat market survey. Market sawan yang lebih. Cis..!
Dah 3 bulan aku dok melangut kat rumah, konon menjana ekonomi sebagai SAHM.
Iskk... ekonomi le sangat. Nak beli pad pon mintak duit laki!

Bila laki bising,
Pemender ko buat hari-hari menebeng kat Fesbuk tu MR?

Pandai pulak aku torak,
Ini namanya networking Bang. Ko mana tau... ko tak amik paper Marketing! 

Sebenornya, aku pon tatau apa aku dah buat selama 3 bulan aku dok romah.
Jaga anak pon tak lepas, asek kapla hangin semedang.
Memasak jangan cakapla... sambal ikan bilis pon meliut!
Menjahit nak kena tunggu roh mari.
Mengemas nak kena tunggu mak mertua mari. Oppps... hehe.

Kenapa susah sangat nak mengenalpasti interest kendiri eh?
Dan kalau nak meniaga, susahnya aku nak dapat niche business...
Harini nak buatni, esok nak buat itu. Minggu depan dah buat bodo pulak.
Kacau-bilau rupanya jiwa aku kanns?

Ada orang kata, mix kan interest dengan business. Nanti baru jiwa serasi.
Baru boleh berniaga sepenuh jiwa katanya.
Tapi kalau interest tu tak profitable dan tak marketable apa macam hah?
Tak pasal-pasal jadi usahasawan syok sendiri!

Eh, bukan ke ko memang tengah syok sendiri skang?
Pangggg! celupar mulut kau Bedah!

Mungkin aku perlu tutup akaun fesbuk, tutup blog, tutup email barang 2-3 minggu
(senang citer, tutup Streamyx lah!)
Lepastu decide, buat istikharah... and go for it!

Macam tu ke?

Bang, ai buat loan 20K dengan yu buleh?
(sambil kedip-kedip mata penuh manja)

Signing off dulu.... (dengan niat masuk bilik join Asyraf tido)



Yang takde baju raya sebab tak berjaya cecah berat 89kg,
Makcik Rehan ("-_-)















3 comments:

Me on August 23, 2011 at 8:38 AM said...

eden setuju... baik ekau p join asysaf... tidak2 itu memboktikan ekau adalah ibu mithali.. hehehhe...

memang susah la nak tau interest kendiri nie... eden pun tak tau apa yg eden interest hahhaha boleh gitew???

littlehumblelynn on August 23, 2011 at 10:59 AM said...

MR

dulu aku gitu gak..bosan keja audit ni..memanjang balik lwt..keja macam apa lagik.kena time outstation..smp 2-3 minggu x jupe anak..

sekarang pun aku kat sini lagik..jaga kewangan kerajaan ng selangor terchinta..xde bestnya keja makan gaji ni..keja nak dgr arahan org aje..keja macam aku lagi banyak dosa..dok cover pihak atasan memanjang..

sbb tuh ada hati nak berenti..tp x tau nak wat menda..ngaji tggi kat UM dulu wat auditing..so hajat nak wat biz sama ler jugak..

tp lately rasa macam nak bukak taska/ tadika..tp banyak menda nak pikir..nak mengadakan masa nak g kursus 14minggu pun aku pening..

mmg susahler..kena banyak solat istikharah..mana tau dpt petunjuk dr Allah..

makcikrehan KJB on August 23, 2011 at 11:33 AM said...

Kerul, saranan anda telah sedikit sebanyak membantu melegakan saya utk jangka pendek. skang bgn tido, pikir balik masalah yg sama. hohoho... dont say go to sleep again :-II


Lynn, aku tak kuat mcm ko. keje tanpa jiwa buleh buat aku bertahan paling lama 3 tahun saja. skang dah melangut dok umah, tatau nk buat apa lorr... anyway betul kata ko, kena byk mohon petunjuk dr Allah :-)

ShareThis