Wednesday, September 28, 2011

Another cake

Posted by makcik rehan KJB at 8:40 AM
Mingguni bini PS sangat produktif
(garu kepala la laki aku, bil api melantun-melantun hehe)

Bahan semua cukup, cuma takde butter
lalu kita Google resepi kek yang simple dan tak pakai butter
Jumpa banyak resepi kek coklat yang senang. Aku tikam resepi yang ini.


























Minit-minit terawal masa kuar oven. Merekah tu petanda superb ---> sendiri puji (amalan biasa)
Tak lama lepas aku snap gamboni, kek aku mendap di tengah.
Lantaklah nak mendap ke tenggelam ke. Takmo dah snap gambo.
Aku tayang time lawa jer. Time huduh lantak situ :))



























Ada belen adunan, aku tinggalkan sikit - saja nak test bekas silicone tak pekdahni.
Lamaaaa dah aku beli, tapi haram tak pernah pakai.
Biasala aku... walaupon duduk Ulu Banat, orang ada... aku pon tanak kalah :))





























Acuan dinosour aku tak ada. Aku ada Hello Kitty saja.
Tetappp tanak kalah! :))




























Tapi aku tak suka tengok hasil ropa paras Si Kitty ni sekor-sekor
muka menggerutu, berlopak-lopak macam jalan raya tak turap
Eh Timah, memang macam gini ke jadinya hasil acuan silicone eh?



Kek coklat di atas tu baru dessert je... ada lagi satu resepi aku kelebek semalam
Ehem ehem... sila bongkok hormat yerrr
Rendang timbang sendiri yang pertama dalam hidup aku telah terhasil dengan jayanya
selalu tu aku upah Pak Brahim jer kannn... hihihi
Sedap sehingga kunen-kunen kuku sebab terlebih kunyit idop! hahaha....

























Aku masak awal laukni. Persediaan bukak posa laki-binik.
Lepas asar nak dekat-dekat waktu buker baru aku panaskan balik bagi kuah dia lagi kering
























Amacam? kagum tak? kagum tak?
Kita buleh pindah duduk London dah kan Bang?
Takde hal kalau nak beraya di perantauan, bini awak dah pandai masak rendang!























Klorofil buat cukup syarat... hehehe.

Eh, diet aku apa cerita hah? kohkehkohkehkohkehhhhh....






5 comments:

Sally on September 28, 2011 at 9:50 AM said...

Cayalah Cik Puan Rehan..bukan setakat dok London..dok bulan pun dah buleh ni...:p
Salam kenal !!!

TopsyTurvyMum on September 28, 2011 at 10:13 AM said...

baru aku pasan panjang betul tazkirah ko kat leave your comment ni hahahha..

Menjawap permasalahan puan itu, saya syorkan supaya puan mengelap sehingga kering silicone mould tersebut dan menyapu butter pada acuan tersebut. Sapu di tempat nak taruk batter sahaja tau. Jangan sapu seluruh luar dalam silicone pulakkkk.

Dan puann...
Apalagiiii...Pi la book tiket LONDON!!

SYANI on September 28, 2011 at 10:58 AM said...

Roh mem"baking" dah mari...

littlehumblelynn on September 28, 2011 at 12:00 PM said...

sumer nampak mengiurkan terutamanya rendang itu :-)

mimie1678 on September 28, 2011 at 12:36 PM said...

wahhhh... nampak sodapppp... tahniah! hahaha... aku pun takdo itu silikon tau...

ShareThis