Saturday, December 3, 2011

Projek dinihari

Posted by makcik rehan KJB at 9:54 AM
Roh mengkelim belum mahu pulang
Maka terhasillah karipap batch ke-3 untuk minggu ini.
Hohoho... kalah kau hantu makcik karipap :))









































Di frozenkan selepas di goreng layu
Jimat berhengget-hengget dahni tau
Kalau beli, seketui dah 4 kupang
Maklumlah, jaman inflasi... terpaksalah mengasah kreativiti sendiri kalo nak makan puas-puas
Cewah... sejak balik bersidang dengan geng makcik tudom merah,
kemain lagi berwawasan Makcik Rehan kau :))

























Banyak tau dapat dari setengah kilo tepung yang aku uli semalam
Ni pon ada setongkol lagi adunan yang aku belum cetak
Tak daya dah malam tadi, sampai pagi-pagi buta masih dok kelebek karipap

























Pagini dah goreng semula sepinggan
Aku dengan Aisyah jer yang sakan mentibai karipap ni
Hehehe... secocok betul dua beranak kanns :))

Yang frozen tu dapat setapawe besor,
Cukuplah kot bekalan kami dua beranak untuk minggu depan
Minggu depan kita explore benda lain la plak... cemuih dah mengkelim,
sampai sakit-sakit tangan tau...






















Amjahhhh.... meh sini pinjam mesin karipap kamu boleh?





10 comments:

JaSSNaNi on December 3, 2011 at 8:18 PM said...

ooooo projek epok-epok rupanya.. sedap plak nampak kipap tu.. nak wat skrg2 ni blom cukup kerajinan pulak.. kalau dah di landa kemalasan ni, mmg susah nak wat project kat dapur...

makcik rehan KJB on December 3, 2011 at 10:07 PM said...

Jassnani,betul tu. kalau takde mood dan takde feel memang projek apa pon tak jadi. saya selalu mcm tu. kadang2 semangat nak buat karipap, tapi roh tak mari. sudahnya kentang semua kuar sulur. campak dlm pasu terus tumbuh hahaha

Cik Kamoo on December 4, 2011 at 4:23 PM said...

sedapnye karipap...rasa teringin pula nk buat

TopsyTurvyMum on December 5, 2011 at 1:22 PM said...

Ko canai pakai rolling pin?? pastu klim guna tangan??
gigih!!
mesin tu kat sana pun ader kan??
Kat sini ada yg semurah 29.90 hehehe..
Tapi ko mesti nak yg mahei khennnss??
Cer try gugel marcato pasta machine.

Idamanku jua:)

ibh on December 5, 2011 at 1:57 PM said...

pandai ko buat doh dia ya..Haku kalo buat karipap..inti terbaik gred A..tapi kulit dia..humang aiii..kerasss..

makcik rehan KJB on December 5, 2011 at 8:54 PM said...

Cik Kamoo, tetiba ai mengada nak mengkaripap kanns.. hahaha. kalau teringin apa lagi.. ayuh! :))

makcik rehan KJB on December 5, 2011 at 8:55 PM said...

Timah, ko punya brand apa? dah beli bagitau aku, baru aku buleh up ambik yg lagik mahai :))

yer, selamani tangan gebuw ku ini yg buat semua. sampai tersembul tulang penant menguli menggentel mengkelim huh

makcik rehan KJB on December 5, 2011 at 8:56 PM said...

Sue, sila ikut petua peniaga yg aku bagi. kompom karipap mu menjadi pooojaan somi tawww...

me on December 7, 2011 at 9:45 AM said...

akak sedap je tgk karipap tu..pesal inti dia lain je...leh syer x ngan sy...cam best je...apa yg akak letak kat inti dia tu...nyam..nyam...

makcik rehan KJB on December 7, 2011 at 10:38 AM said...

Mw, inti cam biasa jer. tumis bwg merah, bwg putih, daun kari pastu bancuh rempah stengah sudu dgn air. sbb tu kaler dia pucat. kanak2 di romah ni pantang berasa pedas sikit. pastu taruklah daging atau ayam atau udang. then taruk kentang yg dah didadu. tambah air jer biar kentang empuk. then bila dah masak, tabur daun bwg atau daun sup. siap! :))

ShareThis