Wednesday, December 7, 2011

Sudah masuk 6 bulan

Posted by makcik rehan KJB at 9:15 AM
Nak speku lettew.... manada buntinglah :))
Sudah 6 bulan aku menjadi suri di hati mereka, di rumah ini. Wahhh... gittew!
Atau dalam bahasa ekonomoney : Sudah 6 bulan jadi penganggur :p

Dari sehari ke sehari, macam-macam kelaku depa aku tengok depan mata
Dalam dok rebel, aku tak nafikan adalah amat syiok dapat bela anak sendiri

Paling syiok tengok kelaku si Asyraf. Tak macam umo 2 tahun pon aku rasa anak akuni.
Masih sangat baby bagi aku. Bercakap satu haram aku tak paham bijik butir.
Bergulung-gulung lidah kalo tengok dia becakap
Kakak dia yang selalu jadi translator untuk aku

Mama, baby tu nak susu lah
Mama, baby kata dia pon nak beg macam saya
Mama, baby nak mayennn...

Tukang translate aku tu pon memandai jerrrr
Benornya sapa pon tak paham apa budak kecik ni sakap! :))

Sungguhpon tak reti sakap, tapi dia paham apa orang suruh
Setakat nak suruh-suruh yang simple tu boleh dahla

Baby pi buang pampers dalam tong (mak hang berat pungkoq nak mangkit)
Baby jom mandi (dan-dan sinsing baju, londeh seluaq :p)
Baby pi cari botol Mama nak buat susu (melilau mata dia, pastu pusing tangan bagitau tak jumpa)
Adik pi tutup lampu dengan kipas sana (berlari panjat sofa, sukati main petik semua suis lampu, kipas)

Kuat menyentap boleh tahan Imam Kecik aku ni
dengan kakak dia keja nak merajuk semedang
Yang kakak ni pon nakai buleh tahan jugak
dia tengok apa aku buat kat adik dia, pastu dia pulak copy and apply

Aku kalau nak marah apa sikit aku selalu sound Asyraf laguni :
Amboiiii dia tu! Uhhh... Mama tak sayanglah baby kalau camni...
dan-dan dia cekup muka dengan dua tangan, cebek muka, pastu nanges :))
Syiok woi nyakat anak sendiri kehkehkeh!

Bila depa dua beradik dok main (read : memunggah)
satgi dengaqla kakak dia dok menyakat adik cembeng dia
sebijik sebijun dia ikut ayat aku!
pastu satgi dengaqla adik dia menangis manja
Lalu kakak ni pon depang tangan tunggu adik mai sembam muka kat dia
Alolololo.... sayang jangan nangis sayanggg... syhhh...syhh....
Yang syhh..syhhh... tu dia tambah sendiri pasai takut aku dengaq adik dia nangis
satgi kalau aku campuq tangan, dia yang kena tibai kahkahkah!

Ni gambaq 2-3 hari lepas
Hobi depa la ni... punggah bakul laundry aku
baju-bajuni aku baru kutip dari ampaian kat luaq,
macam tak biasa kan weii... kalau tak menggunung jangan harap aku nak lipat :))

Amaran keras : Abaikan persekitaran. Umah org marhaen memang laguni :p
























Adik memang rajin tiru apa kakak dia buat
Tengoklah, kakak angkat tangan lagutu... dia pon nak angkat jugak
Apa motip depa buat lagutu jangan tanya! aku pon tatau :))




































Bab merapu, memunggah, belakon, berdrama, pentomen bagaiiii... ko bagilah kat budakni!
Baju kat lehiaq dgn seluaq kat kepala tu dia kata - Ini topi dan scarf musim sejuk saya :))





































Hai hencem!
Gigi rongak bucuk macem!

Sungguh pon macam ayam dengan itik... tapi depa tetap mengukik-ngukik gelak
ko paham aku, aku paham ko sudahhhh (gamaknya)

Baibai.
Nak sambung main angry birds :))







4 comments:

littlehumblelynn on December 7, 2011 at 11:07 AM said...

rehan

bdk2 kalo diorang main..kita intai jauh2..mmg buat nk tergelak..biarkan aje diorg main,selagi x luka..x cedera..xper..

aku tgk blog ko memanjang tukar background..chantikler..

mana dapat?

makcikrehan KJB on December 7, 2011 at 11:22 AM said...

hehehe...tutorial dia dah siap. ptg2 sikit aku publish. senang ya kacang! :))

Siti Asiah on December 7, 2011 at 11:47 AM said...

MR...sy mesti tergelak kalau bace post kat blog akak...bahasa akak lawak la...(bg sy la)

ibh on December 7, 2011 at 9:24 PM said...

Kakakakakaa...ending last tu..Buleh plak ada angry bird...kakakkakaaa

ShareThis