Monday, February 28, 2011

MONYOK MONDAY

Posted by makcikrehan KJB at 9:49 AM 4 comments
Janji rhymes khennn... hahahaha

Bila cuaca kat luar panas lak-lak,
aku pulak tinggal sorang kat romah ngurusin hanak-hanak berduani
aku konci rapat pintu dan pagar romah
aku lantakkan kanak-kanak ni bikin onar di dalam romah saja...



Aku pi dapo nak masukkan kain dalam washer,
aku datang depan tengok budakni dah bersimpuh atas lemari kasut nan usang
sambil tekun menggodak menan dalam mangkuk beso...
sementara kakaknyer menyerongeh senyum bangga dengan pencapaian hadek!































Sambil mata sesekali hadap tibi....































Dikkk... kang hangus lauk ko masak dikk...
asek sangat hadap tibi...
































Donkey masak lemak cili api yer khawan-khawannn...
sapa mau??































Bila hari dah redup sikit...
Haku kasi chance sama kakaknya main beskal depan romah
Adik Asrap hanya mampu memandang dari sebalik tirai besi...kui kui kui...






























Kalau aku bubuh budak kecikni dalam walker,
habih tercabut kasut dia pakai..hitam-hitam kaki
pastu dia nak kuar dari walker..hitam-hitam plak lutut
pastu habih dia geledah rak kasut kat luar pulak
Mak ko malasla dikk... asek nak kena berkemas jer karang
ko dok dlm romah jerla dik yerr...
main masak-masak lauk keldai dah lah nak yerr... :))


.

Friday, February 25, 2011

FUN FRIDAY

Posted by makcikrehan KJB at 2:18 PM 10 comments
Jangan tanya motip tajuk entry sebegitu
saja nak bagi rhymes...
nak buat Wordless Wednesday macam korang dah lepas la pulak kan

Saksikan kanak-kanak nama Aisyah blajo melukih
[sebab tak buleh tengok tibi... bapak dia konker tengok bola]



Masani dia cakap, Awak buatlah (lukis) Mamaaaaa... Aisyah tak pandaiii....
hah, satu donia nampak gigi jarang kamu nak!





























Jenuh bergaduh dengan dia sebab aku lukis pokok tak sama macam yang dia imejin
lepas dah lukih pokok tu, dia suh aku lukih owl 4 ekor kat pokok tu pulak
lepas aku dah lukih 2 ekor, dia ambik pen... betulkan lukisan aku...
mata anak owl tu tak cukup bulat katanyerr...
konon-konon dia betulkan... sampai bertubi-tubi jadinya tang mata tu :))































Tudia 4 ekor owl bertenggek atas pokok!
4 ekor tu macam biasa... resemble the 4 of us :-)
Selalu tu kalo aku tanya Mama yang mana satu, kompom dia tunjuk yang gemok sekali
tapi kalini bila aku tanya owl yang paling gemok tu sapa?
........ BABAH!






























Yer yer yer aku tau...
lukisan aku tak macam owl ponnn... macam pin bowling kan?
Ahh lantok lerr... aku masa SPM tak ambik paper lukisan lah weii :))


.

Thursday, February 24, 2011

LIBUR

Posted by makcikrehan KJB at 2:32 PM 2 comments
Pesanan buat kanak-kanak melesya yang bakal ambik SPM tahun ni
sila jangan gunapakai perkataan dan ayat sebegini ropa dalam karangan kamuorang ya...


























Dah lunch ke korang?
Aku nak semayam sat.. pastu nak kebabom barang2-3 jam bersama hanak-hanak
nanti kol 4.30 kejutkan aku yer khawan-khawannn :))


.























SILA BERSYUKUR

Posted by makcikrehan KJB at 10:59 AM 4 comments

























Zoom dekat sikit...



























Dekattt lagi...


























Afdlin Shoki and the Cuci Geng
ader beran coci bangunan pakai tali ikat lembu gini?


Notes :
Bangunan BSM sedang dicoci masa aku nak naik bas nak balik Jakarta
Terpaku semua maknosia di dalam bas melihatnya...



.



Wednesday, February 23, 2011

SAYUR KOLESTEROL

Posted by makcik rehan KJB at 3:18 PM 9 comments
Semalam punya angkara...

Aku kan dah agak lama tak main masak-masak
pastu semalam hanak-hanak ni ada dengan aku kan,
depani pepagi buta dah terbiasa sarapan kenyam-kenyam kan,
so, semalam nak tanak aku terpaksa sarung apron Hello Kitty aku tu...
kenala jugak masak nasik dan lauk sebab pagi tu aku suap depa makan roti ajer

Korek-punya korek...
teringatlah akan bekalan doniawi yang aku beli sebelum pi obersi haritu
so, aku pon pandai-pandaila rekacipta sayo lemak putih aku sendiri

Untuk makluman,
inilah pertama kali aku masak sayo lemak putih taruk fucuk dan suhun tau
selamani aku letak kubis atau togeh jerr..

Silakan mencontohi kaedah pemasakan aku yer teman-teman sekalian...
Aku campak jer semua bekalan doniawi tu dalam puyuk
(fucuk sama suhun tu aku rendam sekejapan)

























Pastu aku bancuh kolesterol ni sepeket...
kasi simbah masuk dalam puyuk tadi...


























Pastu baru aku hidupkan api...
masak sampai ubi empuk, pastu aku pecahkan telo ayam kampung 2 bijik...

























Tengah tunggu sayo lemak aku masak,
aku dengar sore Imam Muda menjerit sambil gelak-gelak dari dalam bilik
aku jengah tengok... Kakak dia tengah tonyoh kepala adik dia ropanya
sambil bernyanyi-nyanyi girang..
Syampu kepala...! syampu kepala....!

Aku nak tergelak pon ada, nak terkentut pon ada
tercacak rambut adik dikerjakan kakaknya...

Keras semacam rambut Asyraf jadinya... aku dah mula syak wasangka
nak pitnah pakai hair gel bapak dia nehiii... tak mungkin punya..
bapak dia mana ada rambut.. hence mana ada hair gel kan [jgn marah aku bang!]

Aku tune muker garang macam mak tiri... aku tenung Aisyah seraya bertanya,
Kamu syampu kepala adik dengan susu eh Kakakkkk??


Jawapan dia... tanpa sedikit pon rasa kesal...

Yer Mamaaaaa.....
Babyni memang sangat comel kan mama?

Haritu depa dah buat peel yang sama masa kat romah maklom
habis direnjis susu sebotol kat kepala adik
urut dada maklom tengok kelaku depa berdua ni...
yang adik boleh mengekek-ngekek gelak kena syampu dengan kakak!

Harini aku surrender... aku titipkan mereka berdua kat romah maklom
abih aku buat apa? hehehehe... senyaplah kau!


.



ANAK GAJAH PUTIH

Posted by makcik rehan KJB at 10:43 AM 6 comments




Sapa ada Farmville beso sikit,
tulong beli anak-anak gajah akuni...
tulong biakkan kat ladang korang pulak!





WEDNESDAY YANG TAK BERAPA NAK WORDLESS

Posted by makcik rehan KJB at 12:26 AM 3 comments
Nak montah jingga dah haku buat entry Bandung weiii...









Sebahagian daripada juadah yang kami cekik masa kat sana.
Ada belambak lagi, tapi aku tak ambik gambaq. Maaaalas!

Local cuisine tak sedap sangat tau,
kalau jenis lidah ko tu totok sangat dengan masakan melesya,
memang payah nak pergi jauh.

Contoh paling diva adalah hadek aku sendiri.
gatai order spaghetti citarasa Indonesia,
gatai order bento citarasa Indonesia,
rasa sesudu, pastu buat muka kelat... aku tampor karang!

Bila tak abih makan,
mulalah punggah masuk pinggan aku.

Dah tu sapa yang buntal??
Hakoooooo jugek!!




Eh, tetiba aku ngidam nak makan kat Sankuriang!
.






Tuesday, February 22, 2011

SHOPPING

Posted by makcikrehan KJB at 10:00 AM 3 comments
Ni pon aku paksa diri gakni...
hazab wei menaip dalam gelap,
Mencah asek mai menebeng tepi katil jer nih

Aku shopping kat Pasar Baru - telekung, kain, baju segala mak neneklahhhh!
Kat Jalan Djuanda (Dago) - FO
Kat Jalan Kebun Kawon - FO dan Kartika Sari (KS)
Kat Jalan Chigondewah - Textiles (jauh, not reccomended, tak banyak choice pon)

Gambar-gambar kat bawah ni semua kat Jalan Dago
snap secara rawak jer weii... aku nak pegang kamera pon malas kat sana
aku melenggang jer, dompet pon aku sub kat Tok Laki suh pegangkan
sebab aku nak konsentret bawak diri yang berat ni jer.. muahahaha...


























Jalan Dago tu paling best sebab FO dia best-best
Donatello, Blossom, The Man... eh macam-macam lagilah
ko masuk jerlah sumer-sumer tu nyahh...

Ini gambo-gambo kat Jalan Chigondewah
Pekerja hotel tu la yang kata fabric murah kat sini
murah memangla murahhhh tapi pesen kain dia agak ketinggalan jaman sikit
dahla jauh ke pinggir kota nunnn...
hangpa pi menebeng kat kedai kain dalam Pasar Baru pon dah cukup weiii
Ko tengoklah ha... kain dia banyak jalur-jalur ala2 kain pelekat jer nyahhh




























Kat Jalan Kebun Kawon tu aku tak plan pon nak pi
tapi sebab kat satu kedai kat Jalan Dago tu ada promo...
dapat voucher sama nilai belian utk shopping kat cawangan lagi satu kat Jalan Kebun tu
aku pon paksa tok laki dgn adik aku pi sana
depa terpaksa menurut.. sebab kat sana aku jadik chief... kekekeke

Kartika Sari tu merata Bandung ada... Kat Jalan Dago tu pon ada
mana-mana cawangan dia kan, maknosia merenut dok borong kek dan brownies dia
sampai PS ko teringin nak bukak Cawangan KS kat Rawang
tapi cita-cita beliau terbantut...sebab KS bertahan tamau bukak branch diluar Kota Bandung
takpa-takpa.... nanti aku buat brand aku sendiri yer bang... Rehan Sari... not bad gak kan?

Aku tak dan pegi Toko 3 dan Jalan Cihampelas
kat sana best gak orang kata... orang katala.. tataula kan... pasai aku tak dan pi
actually bukan la tak dan... ader jer masa kalau nak pi melangut kat sana
tapi sebab wang rupiah kami memasing dah surut khenn...
malaslah nak mencari pasal.. kang tak pasal-pasal kami menebeng kat ATM CIMB NIAGA kat sana
dah la memasing dah activate ATM card hehehehe....

Eh apa lagi aku nak citer ekk... rasanya tu jerlah kot
eh jap.. tips membeli belah aku bagi dlm bentuk point ekk...

  • Kalau agak2 korang bengap Maths mcm aku, sila bawak kalkulator. Aku tak bawak, sebab Tok Laki aku yang tukang jadi kalkulator aku. Tak pon, korang set in mind anggaran kadar tukaran duit depa. Contoh yang aku praktikkan, 100K = RM30 lebih kureng... 
  • Kat Pasar baru yang sesak dengan umat maknosia tu... sila tawar harga 50% dari harga yang dia letak. Kalau dia tak bagi sila buat-buat merajuk dan tak jadi beli. Keringkan hati anda sekering-keringnya. Kat sini aku fail wehh.. aku maaaalas nak layan drama swasta depa tau. Ada yang siap kuarkan Excel Sheet.. tunjuk berapa peratus untung jer depa dapat... kos dah naiklah, harga depa paling morahlah, apah jadah lagilah!
  • Depani suka suruh kita kompol dulu apa brg yang kita nak, nanti depa bagi diskaun akhir. Jangan weii... untuk satu-satu brg yang ko nak kan, ko tekan dia siap-siap tau. Ko tekan sampai penyek pon takpa..hahahaha....keji sungguh nasehat aku kan!
  • Kat dalam mall atau FO yang glamer, salesgirl dia pilih bulu sikit aku rasa. Kalau ko pakai selebet mcm aku, bawak lak henbeg brengsek... memang depa 'kureng' layan. Kalau ko pakai stylo, berdandan rapi, pakai kuku kaler merah jambu, rambut karan, skirt fendek nampak peha balak... ha kemainlah depa melayan tau. So, kalau agak-agak nak pakai selebet, silalah poyo-poyo speaking berabuk sampai depa terduduk supaya depa tak pandang sebelah mata kat korang. Tak jadi beli pon takpa.. janji korang gain their respect!
  • Kalau tak jadi beli, buat jerla alasan macam ni : Does this dress comes in red? I can only see green here. I don't like green, my husband said i looks like Shrek whenever i wear green. And my baby will puke when he sees me in green. And my colleagues will take 2 days emergency leave if i wore green to office. Ko cakap jer laju-laju sambil tujal jari kekiri dan kekanan, sure dia tak perasan Grammar error ko. Macam yang aku taip nilah. Bunyi macam very the London khenn... padehal bersepah-sepah Grammar error. kua kua kua. Lepastu sila keluar dari kedai tanpa rasa bersalah :))
  • Bawak beg beso siap-siap, kang tak pasal-pasal kena beli beg baru kat sana sebab luggage ko dah beranak-pinak (aku ler tu). Pastu belilah excess luggage kat kaunter AA siap-siap supaya tak meleceh kelam kabut masa nak balik nanti. Dahlah ko kena deal dengan staff Indon kan... nak memaham istilah depa pon dah satu hal hokay!
Cukuplah weii... lagi panjang aku mengarang, lagi banyak aku temberang karang!




Monday, February 21, 2011

DEPARTURE

Posted by makcikrehan KJB at 10:14 PM 2 comments
Ni aku paksa diri menaip ni...
malas tau nak menaip karangan fakta,
kalau yang versi temberang aku suka la kan

Aku tulis notes fendek-fendek jerlah ekk
sapa nak tau lanjut, sila menebeng di kaunter fesbuk durjana aku yer :))
 
Dari Airport Jakarta kami naik Bas Ekspres Primajasa ke Bandung
Primajasa ni the most reliable and efficient bas ekspres from Jakarta Airport to Bandung
3 tiket sehala harganya 225K [silalah tekan kalkulator sendiri, aku bodo Maths dan Currency Exchange]



























Sebelum bertolak, pengerusi majlis siap buat pengumuman tau
ajak sama-sama berdoa semoga perjalanan dirahmati dan selamat
*satgi ada pulak tanya aku... dlm bas tu ada pengerusi ker? pingsan!



PS menebeng kat kaunter tiket... sambil mengembangkan hidom menyedut udara Jakartaraya
 
























Kaunter dia betul-betul kat luar airport, sebelah kanan
Perjalanan makan masa 3 jam kalau tak macet,
kalau macet berejam-rejam jugak jadinya
Bas ni jalan direct takde benti mana-mana tau
so, kalo lapo.. bawaklah bekalan duniawi siap-siap untuk dikudap dlm bas
Nak kencim? Dalam bas ada jamban noks..
tapi jangan ko tanya ropa pizikal tandasnyer... aku tak masuk buat tinjauan :-p
Bas ni turunkan penumpang kat Bandung Supermall (BSM)
BSM tu memang nama shopping complex, hentian bas ni betul2 sebelah BSM

Gambar rawak dari tingkap bas,
ditangkap sambil menguap-nguap tahan mengantuk










Dari Bandung Supermall (BSM),
sila tanya-tanya sekeliling kat mana nak ambik cab Silverbird atau Bluebird
[sepanjang kat sana aku naik Bluebird jer, cab lain tak naik]

Dari BSM kami pegi Patradisa Hotel yang terletak di Jalan Wastu Kencana
Oleh sebab aku agak bunguks sebab lupa nak salin hotelni kat jalan mana,
pasrah jerla kat cab driver tu nak bawak kami ikut jalan mana
nak talipon, semua tak lepas... nombor tak activate katanya,
padehal sumer nombor dah auto roaming ...
mintak nak pinjam henpon driver cab, dan-dan tertinggal kat romah katernyerr...

Mujurlah driver ni tau jalan... kena 30K saja... kira ok la kan
oh ya, teksi ni pakai meter tau
so tak perlu bimbang pasal terlebih bajet tambang...
kalo agak-agak dah lebih bajet, ko suruh jer dia benti tepi jalan
pastu ko jalan kaki...muahahahaha...

Sampai hotel campak beg, mandi, solat jama' siap-siap
pastu bersiap sedia nak pi cari jamu kocok!
Ramai yang sakan speku aku terlebih makan jamu kocok ekk...  :))
mai sini aku kocok sorang-sorang!

Letihlah wei perah otak nak mengingat balik...
esok-esoklah sambung! wakakaka...




TODAY OFFICIALLY LAST DAY

Posted by makcikrehan KJB at 12:37 PM 10 comments

Tamat sudah riwayat cerekarama Cikgu Rehan bersama PID
harini episod cinetron yang telah drag sampai hampir 2 bulan,
berakhir dalam klimaks yang paling *****

Terus terbantut feel aku nak bercerita pasal Bandoeng
Lain tahunlah wei aku citer!



Kan dah kena!! huhuhu

.



MENGHAMPIRI LIMIT

Posted by makcikrehan KJB at 9:51 AM 5 comments
Gambar dari camera capuk kiter sungguh mengecewakan
semuanya kelabu asap!

Nanti kejap-kejap lagilah kiter tepek ekk
skang kiter lagi bizi... anak-anak kiter nak itu-ini
kejap lagi kiter siap-siap nak hantar anak-anak kiter pi romah maklom depa
nanti dah sampai opis kiter, kiter sambung citer ehh...

























Laki kiter gelak sampai bergegar sayap kapal terbang
bila nampak kiter bersusah payah tahan napas nak pasang cangkuk seat belt AA haritu

Tapi kiter berjaya pasang cangkuk dengan jayanya taww...
ngam-ngan jer kat perut kiter... kat takuk yang paling last! hehehehehe...
makna kata... kiter kena kekal dengan berat dan saiz sekarang sampai bulan Julai nanti...

Bulan Julai ada apa pulak?
Aderla... nanti-nantila kiter citer...

Kiter dalam mode happy skang ni taww...
anak-anak kiter sihat dan gembira, so kiter laki-bini pon gembire lerr....

Eh... awak nak montah ekk baca entry kiter yang berkiter-kiter harini?
Yer? Ker? Montah kerr?

Ader kiter kesahhhh...!!

 :-p

.


Sunday, February 20, 2011

KAPAS

Posted by makcik rehan KJB at 1:01 AM 1 comments
Macamni...

Mood nak hapdet cerita bergambar blom mari la wei
idom aku asek ketat jer tau... selsema tak surut-surut
silalah berpikir apa kaitan upload gambar dgn idom ketat! wakakakakaka...

Tu jerla nak habaq dulu...

Eh lagi satu,
kat Bandung haritu aku borong banyak kain kapas corak comei-comei untuk kekanak
macam biasa... sorok bawah katil! muahahahaha...

Aku tatau apa mohtep aku beli banyak-banyak
bila orang nak mintak beli aku kemut taik idom masin takmo juai!

Ingat nak pi buat tangkal itam la seurat untuk aku
biaq jadi rajin sikit nak menjarum...

Sekian, sila beli Bio Aura.
I lap u muah muah.


.




Wednesday, February 16, 2011

BANDOENG

Posted by makcik rehan KJB at 2:46 PM 9 comments
Percutian bajet ala Makcik Rehan - as requested by many of you :-)

Tiket flight AA beli masa promo : RM138 (pergi-balik via Jakarta, with extra 15kg luggage masa balik)
*aku pegi via Jakarta sbb masatu tiket Bandung mahai la pulok*
Accomodation : RM120 per nite (3 star hotel)
Transportation Jakarta - Bandung : RM50 (pergi-balik via bas ekspres)
Airport Tax ex-Jakarta : RM55

Tak payahlah aku nak tempek-tempek resit bagai kannn ;-)
benda morah-morah saja... korang google nama hotel nanti,
rate hotel, transpoort semua terpacul depan skrin

Nama hotel, kontek person, nama kedai bagai
nanti-nanti plak aku story the morning glory ekk
aku tulih yg ni jer dulu, sementara blom lupa
maklomla... akuni cepat 'hilang ingatan'
dah tua la katakannn... hihihihihi

Nak pi mana-mana naik angkutan kota saja.
Kosnya dalam 3K-5K (RM1-RM2) bergantung jarak.
Kalau dekat-dekat, kami bantai jalan kaki saja.
Punya nak save, sampai kejang betis aku bejalan kaki weii!

Most of the times, kami makan kat food court dalam mall.
Sedap jugaklah utk tekak aku yg tak cerewet nih.
Ada sekalitu makan kat Seafood Restoran.
Perghhhh.... mesti coba untuk sesiapa yang pergi Jakarta atau Bandung - De Cost Resto
Makan 5 bintang, bayar kaki 5!
Ambik order pakai PDA beb... canggih!

Aku bawak duit RM900 saja. Tak tipu.
Laki aku pon sama. Dia bawak RM1000 saja.
Adik aku bawak banyak sikit, sebab dia nak ambik barang untuk meniaga.
Dia bawak RM2000.

Dengan ongkos tahap pendatang haram tersebut,
ianya adalah memadai untuk bayar accomodation, transportation, food dan shopping kami laki-bini.
Shopping kami biasa-biasa saja, sebab aku sekarang dalam mode berjimat
sebab ghimau aku dah masuk 2 bulan tak mengaum!
gam*ang gila ba*i punya hangin aku weeiii!
[apsal macam baik pulak aku mencarut dalam bahasa bintam-bintam kan! hahaha]

With combination of RM2000 (lebih kurang),
kami laki-bini dapat apa yang kami nak. Sort of....

2 pasang telekung
3-2 pairs of clothes for kiddos
2 pasang kain cotton nak buat baju raya for me and aisyah
1 wallet for me (happy giler dpt wallet baru weiii)
1 pasang jeans, shirts and jacket for PS
Swimming suit (muslimah) and swimming trunk for my kiddos
2 pasang plus size blouse for me (susahnya nak cari saiz aku kat sana weiii)
10 pcs kain batik and 5 pcs kain pelikat
6 ketui kek Kartika Sari - sedap nak mampuih!
Kerepek pisang versi Indon - tah penama tah. PS korang dok gila sgt beli!
And some miscellaneous souvenirs items like key chains, songkok, bags etc.
[maybe ada brg yg aku lupa sebutkan, tapi roughly tu jerla yg kami beli]

Pasal harga kannn...
ada sesetengahnya memang murah dan payah nak dapat kat melesya
tapi kena 'kering hati' tawar menawar dengan seller... especially kat Pasar Baru tu
aku ni malas nak tawar-menawar beria sgt sebab bukan aku nak beli byk pon kan
tawar setakat yang dia bagi jerla... pastu malas aku nak menebeng kat kedai dia lama-lama
Pasar Baru tu orang punya ramai Ya Rabbi weii... serabut aku!

Harga baju-bajan kat FO pulak,
murah sikit jer dari kat melesya
sesetengah baju tu, kalo pandai cari bolehla jimat sikit
kalau tak pandai cari (read as malas cari) mcm aku ni...
sama jer rega dia macam kat FOS kat KL ni kekekeke

Tapi PS kata, jeans and jacket yang dia beli tu murah banyak compared to melesya
entahlah... aku tatau berapa harga Levis kat melesya...huhuhu
baju kekanak kat sana... kebanyakannya belambak org jual online kat melesya hihihihi
harga pon lebih kurang sama ajer...

Toys, baby gears yang branded tak banyak sgt aku jumpa
ada jumpa stroller Chicco dan Fisher Price - harganya aku tataula murah ke tak
sebab aku kurang maklom rega pasaran semasa mender-mender ni sumer
botol Avent ada gak jumpa, tapi semua stok lama
tak jumpa pulak stok yang kaler honey tu (BPA free)
harga pon mahal... aku beli online lagik murah rasanya

Baju perempuan pulak,
kalau korang adalah maknosia dengan berat 60kg ke bawah... korang sgt beruntung
sebab cewek-cewek di Bandung adalah genit-genit!
So, baju untuk pompuan kebanyakannya bersaiz genit..
tak banyak yang saiz godang... sian kat aku tau!
Harga, mcm aku cakap tadi... taklah jauh beza sgt dengan FOS kat mesia
kalau nasib baik, dapat beli yang dok dalam 'mark down corner'
dapatlah jimat banyak...

Bagi kebanyakan orang, Bandung maybe syorga belanja,
Tapi kami laki-bini dah set dalam pala otak awai-awai
vacation ni bukan nak shopping beria sangat
shopping tetap shopping la kannn... dah kalau tak shopping nak buat apa lagi kann hahahah
dan bukan jugak nak sightseeing... sebab sightseeing kena naik transport sewa (mahai!)
tempat yang 'indah' agak jauh dari kota bandung,
kalo tak sewa supir, mau pitam turun naik angkutan sampai 5-6 kali kan

So, basically me and PS quite happy dengan percutian backpackers kamini
at least we enjoy good and reasonably cheap food and accomodations,
we've met nice and beautiful peoples there (cewek bandung cun-cun siot!),
melihat banyak ragam dan cara hidup manusia yang serumpun dan seagama
bermesra dengan masyarakat setempat yang rata-ratanya sangat menghormati tetamu
kami belajar menghargai hidup dan bersyukur di atas nikmat kurniaan Allah
dan kami merasa menjadi foreigner atau pendatang di negeri orang!

Aku taip takatni dulu... gambo2 nanti2lah haku hapdet ekk
tak dan ni weii... kain-baju aku dok tunggu turn nak sidai, nak lipat tu
maklomla... romah kicik... tak cukup ampaian gitu...hehehe

Daaa!










BIZI (MALAS) LAGI... CAMANA HA?

Posted by makcikrehan KJB at 10:45 AM 8 comments
Sebagaimana yang tertera di status Fesbuk durjana aku kan...
aku bizi (malas) lagila harini weii... huwaaaaa....
romah aku bersepah tahap syaitonirrojim (pinjam istilah tokei emporium MAK cawangan Singapore)

Kain baju berselabut dari depan, sampai ke meja makan, sampai ke dalam bilik
yang belum lipat, belum sidai, belum basuh, belum segala belum!
naik dongga kepala lutut aku mikirin hal ehwal romahtangga ni weiii
ni yang aku malas bila pi vacation ke haper niii....
balik dari vacation, romah aku jadi macam tongkang pecah!

Aku jer kot yang bersikap sedemikian ropa,
orang lain tak kott...
orang lain depa punya time management baguih punya.... hehehehe

Ni petang kang aku nak balik Paghit Buntaq pulak weiii
satu hapah haku tak kemas beg lagi....
mujurla hanak-hanak bertuah aku dah pos pi romah Maklom
kang petang karang aku jemput PS kat opis,
hambik hanak-hanak kat BB pastu terus berdesup balik kampung

Sat tadi masa hantar laki aku pi opis, beliau itu dah pesan baekk punya :
Ko dok romah sehari suntuk, jangan dok hadap fesbuk jer MR oiii
ko jgn lupa pack baju aku nak bwk balik kampung
kang terpaksa aku pinjam baju kelawor ko kat kampung karang...

Lagi 15 minit nak pukul 11 pagi...
dan bontot aku masih melekat kat kosi ni sambil mengadap fesbuk durjana
nampak gaya, tak mostahil laki-bini kena pakai baju kelawor bak roti kirai kat kampung karanggg...


.



Monday, February 14, 2011

PARIS VAN JAVA

Posted by makcik rehan KJB at 9:36 PM 3 comments
Bandung ibarat Kota Paris di Jawa.

























Bukan aku kata.
Depa-depa yang kata.
Souvenir depa banyak yang tulis Paris Van Java.

Alah, perasan je lebih tau depani...
mana ada serupa Paris ponnn.... ekekekekeke <---- siaplah aku kena taji karang!

Nantilah aku citer apa-apa yang patut ekk
tu PS baru sampai ambik hanak-hanak kat romah Maklom
kangen banget aku sama kanak-kanak berdua itu

Anyway, i love Bandung weather the most!


.




PULANG KE PANGKAL JALAN

Posted by makcikrehan KJB at 8:23 AM 5 comments
Kami balik dari Jakarta harini
sarat tak sarat hasil belian entahlahhh....

Nanti balik Melesyalah haku buat karangan ekkk
masatu bulehla korang bentang tikar buluh meratib kat belog aku ni...

Cewahhh... poyo nak mengarang kununnn
apa ko ingat orang lain batak sangat nak pi Jakarta...ekekekeke

Orang lain sumer dah up holiday wishlist depa tawww
apa barang pegi Indon khennn...

Ha baeklah, baeklah.
Lepasni aku usha tiket pegi Melben pulak yer.
kepada pihak yang berkenaan,
Sila siap-sedia bekalan beras basmathi 8 kampit!

-scheduled post-


Friday, February 11, 2011

PAK YADHI

Posted by makcikrehan KJB at 12:16 PM 7 comments
-Entry draft-

Lama aku dok tenung skrin,
apa ceghita lagi aku nak temberang kat belog nih?
pendapatan pasif yang aku ternak sekian lama
masih belum cukup nak bayo hatta sebulan duit si kontot
so, aku perlu terus merapu sampai cukup duit nak bayo duit keta bulan depan hihihihi...

Sempena aku pi obersi ni kan
[pooodahcit ko Rehan! pegi Indon pon nak kecoh sedonia!]
OK, aku dah kutuk diri aku siap-siap... sila jangan kutuk dah

Sambung balik yer...

Sempena aku pi obersi ni kan [gatai lagi ulang ayat yang sama, mohtep???]
Hahahaha.... memang soka cari pasal kan aku :-))

Kan aku habaq kat entry bawah nun,
aku pi Indon ni main jakun-jakun sendiri jahh...
pandai-pandai aku je book tiket untuk aku, laki aku dan adik aku
dah lepas aku book dan bayor baru aku bagitau depa suh bayo balik duhet aku :-))

So, oleh sebab aku yang memulakan angkara kan,
makanya aku jugaklah yang kena tanggung beban buat hotel reservation and so on
pada asalnya aku rilek jer tak ambik tau apa-apa
sebab aku heret sekali Tourist Guide dari melesya
aku biar dia jer yang handle semua...

Sekalinya.... passport beliau MIA pulakkk... makanya dia tak dapat ikut!
di saat-saat akhir pulak tu weiii...
gelabah babun la aku kena handle semua sendiri
dahla anak-anak aku tengah demam <---apa kena mengena? :-))

So, menggigil la aku kontek sana-sini
gagau sana-sini nak book hotel, nak book transport

Sini penuh, sana sendat...
Badan dah berpeluh, muka pulak ketat....
[yerr... saja-saja aku rhymes kan :-p]

Last-last minute,
Tourist Guide tak jadi aku tu berjaya bagi jalan
perkenalkan aku dengan Pak Yadhi pengendali Patradisa Hotel
lega sungguh-sungguhlah aku weiii....
Pak Yadhi kautimkan semua hal ehwal penginapan dan transportation

Gelabah unta tau aku tunggu Pak Yadhi reply message aku kat fesbuk
selagi dia tak reply, selagi tu aku tak pi makan [percaya dak? kah kah kah kah!]
lepas jer dia dah reply kata semua dah confirmed,
barula aku rasa lega... dan-dan tu la rasa lapaq! hahahahaha...

Tapikan,
Pak Yadhi ni sempat jugak buat lawak tak bersalah kat aku tau









Sudahlah IBU
MAKCIK lagi pulak!

Hantamlah labuuuu....


HARAP-HARAP KAPAL TERBANG TAK SENGET SEBELAH

Posted by makcikrehan KJB at 7:56 AM 6 comments
Merujuk kepada entry yang ini,
Tatkala ini, MR dan PS laki-bini
barangkali sedang 'terbang' atau barangkali sedang 'berjuang' di Rumah Mode :))

Cewahhhh... poyo kan?
OK la.. aku taula hangpa semua dah muak pi-balik Bandung/ Jakarta
aku laki-bini jah yang baru menjakun nak pi sana... hihihihi

Aku bunguk-bunguk jer ni pi Indon ni
pandai-pandai sendiri jah... sebab tourist guide aku hilang kelayakan di saat-saat akhir... muahahaha!

Korang tunggu jerlah nanti apa barang yang aku beli dalam sangap-sangap ni
tu pon kalau aku berselera nak reveal la kannn... hahahaha...
kalau setakat aku beli henbeg Gusi Gucci Gred A rega 25 henggettttt...
kowserlah haku nak reveal weii...
buat malu persatuan makcik-makcik cool jer kan...wakakakaka...

p/s :
Doakan kami selamat pergi dan pulang, dan aku tak pengsan di Tanah Abang!
Kalau aku pengsan masa tengah shopping, mampuih PS tinggal jer aku kat situ terkontang-kanting!
(rhymes lagi ayat aku... ekekekeke)




Thursday, February 10, 2011

KERANA DIA....

Posted by makcik rehan KJB at 8:30 PM 7 comments
Ha kalini aku taip live entryni
bukan lagi entry draft hehehe...
sebab kedai besi buruk aku tutup 4 hari sampai hari Isnin ni

So malamni aku tak overtime jaga kedai dah,
kang minggu depan pulak aku sambung overtime hehehe

Nampak tajuk kat atas tu,
silap-silap berpusu-pusu orang nak masuk baca
dok ingat ada cerita panas la ekk... ekekekeke
Jangan harap!

Ni aku nak cerita pasal pil Phytocleanse yang si Sha bagi haritu
dia bagi 4 bijik suruh aku try
so, malam tadi aku try makan 2 bijik
bangun pagi tadi terus cretttttt <--- imejinla kalau berani! hahaha...

Pastu pagi tadi kol 9.30 aku makan nasik lemak sebungkus kat romah maklom
perut aku yang sebelumni kemain susah nak dikenyangkan
tiba-tiba payah nak ngabihkan nasik lemak seciput itu
wah wah wah.... nampak gayanya kenalah aku suruh KJB sponsor aku pil tu lepas ni!

Sponsor pil NR tu pon jadila dulu...
kedai aku mana ada untung besar sampai boleh sponsor pegi slimming centre
lagi-lagi slimming centre kat Singapore khenn...

Bak kata kawan aku Si Wawa UK tu...
gerai KJB ko mana setanding dengan emporium dia...
Huwaaaaaa.... sentap aku tau Salwa!
Aku delete ko karang haaa.... opppsss! heheh...

Ada ka sesapa lagi yang ada memori indah dengan pil Phytocleanse nih?
sila habaq mai kat aku...
manatau aku buleh kurus sikit pasni... ekekekekek..

Ha gini ropa parasnya bagi yang tak tau macam akuni...
KERANA DIA lah harini perut aku meragam ekekekeke...






















 


SUDAH KENA!

Posted by makcik rehan KJB at 12:18 PM 5 comments
Mingguni semua entry draft jer wei.
Aku bizi sangat-sangat mingguni. Huhuhu...

Haritu dia berak dalam drawer baju hanak-hanak aku
PS menyampah tengok aku hentak-hentak kaki macam budak baru pandai berjalan
lalu beliau sudah tolong cucikan drawer itu... hahahahaha... menjadi taktik aku!
Anyway, tima kasih incikkk... hehehe

Pastu dia gerit roti Gardenia kat dapo!

Pastu dia buat bunyi sound effect tiap kali aku kat dapo!

Crettt! crettt! eiii... geli+geram aku tau!
Sampai Mencah pon fobia nak pi dapo memalam....

Dan akhirnya....
Sitikus Endang ni kecundang di tangan PS!


























Sekali pasang jerat gam terus kena!
Lega aku weiii... aku tak tahan betui bau tengit gam tu
buleh mingrain woo... kuat bau dia!





HARI INI DAN 20 TAHUN AKAN DATANG

Posted by makcik rehan KJB at 11:15 AM 10 comments

KARIPAP BULAT

Posted by makcik rehan KJB at 8:07 AM 7 comments
Lamaaaaa sangat dah tak buat kerja merepek-repek laguni
Jumaat lepas, hari asek hujan pagi-petang kan
perut pon aseklah lapo semedang kan
Makanya aku ponnnn.... uli karipap! kekekeke....

Konsepnya bulat,
tapi biasala... tangan tak bedung kan...
ada yang lonjong, ada yang terpesong! kakakakaka...

























Ada beberapa mohtep aku buat edisi bulatni...
Satu sebab, acuan pelestik separa bulat aku tah kemana hala budak-budakni buat main
satu sebab lagi sebab aku teruja tengok Kakak Dodok Jepon ni buat...heheheh
Infact, resepi doh ni aku ambik beliau punya... senang giler! I like!

Dah siap gentel... malangnya, rumah aku kehabisan stok minyak masak!
sedangkan anakku Si Mencah tak abih-abih mai ulang-alik dapo
Mamaaaa... karipap dah siap ke?

Aku bagitau kata minyak habih... tak leh goreng dulu
nanti Babah balik semayang jumaat kita suh babah beli minyak
tapi kesian pulak tengok muka dia frust...
so, aku korek gakla minyak belen-belan kat botol-botol lama
goreng dalam minyak cetek...kah kah kah kah!

























Tudiaaa... ternganga macam batu belah batu bertangkup... kah kah kah kah!
hitam melegam toksah katala... buruknya! :-))
Mencah punya happy taww.... 2 ketui dia makan tau!
Babah dia balik nampak dia dok hadap karipap
Babah dia menyakat kata karipap tu tak sedap
dan-dan dia backing aku tawww...
Sedaplah Babah!
Mama heart kamu very seterong la Aisyah! hehehe....

Petangtu bila dah beli minyak masak, barula goreng belen lagi 5-6 ketui
adala ropa sikit.... cerah sikit dari tadi... kekekekeke...
tapi still takleh lawan kegebuan karipap Kak Hana buat...








Aku tengok PS korang macam sudi tak sudi nak jamah karipap bulat tu,
aku pon gorengla nugget ikan untuk dia... habih sepinggan dia hadap!
kecik hati aku bangggg!










Wednesday, February 9, 2011

LEARNED A LESSON

Posted by makcik rehan KJB at 6:56 PM
Aku dah taip entry panjang berjela tadi,
aku publish sesaat jer... pastu aku save draft balik...

Aku teringat ostat aku kata...
salah satu sifat org munafiq adalah...
Apabila ia bergaduh, ia berlebih-lebihan
kang nanti kisah fesbuk bersambung kat blog pulak
orang yang tak tau pon jadi tau... munafiq lah aku jadinya...

Dahlah syaiton tengah berdansa riang kerana putusnya silaturrahim dua maknosia
Bila ada yang jadi munafiq, makin menjadi-jadi pulak syaiton berdansa karang!

So, malaslah aku nak panjang-panjangkan.

Anyway, tak rugi kalau kita merendah diri dan memohon maaf
nak sms tapi aku dah lost no phone dalam talipon merah yang dah lingkup
nak send message kat fesbuk, aku dah kena removed dan blocked
nak shout kat blog, blog pon dah tutup...

So aku tulis kat sini jerlah
dengan harapan dia datang singgah baca
atau ada sapa-sapa buleh sampaikan kat dia

Saya tau awak kecik hati dengan saya kakak, saya mintak maaf.
Badan saya beser, mulut saya leber, dan kata-kata saya laser (sengaja di 'rhymes' kan)
Saya telah mempelajari sesuatu. Saya harap awak juga begitu.

Setakat ini dahulu.

Butang komen untuk entryni aku katup,
supaya tak ada nasik tambah extra.






MARI MENGIMBAU KISAH SILAM

Posted by makcikrehan KJB at 11:54 AM 4 comments
Toksah berani-berani pertikaikan lazat tak lazat makanan-makanan ni
semua dah dicernakan dengan jayanya... muahahaha...

























Mengimbau zaman asmara  asrama hehehe




























Mengimbau zaman baru-baru kawin. Baru blaja masak kununnya keh keh keh!



 





Mengimbau zaman berdating di kedai mamak! kah kah kah kah...




BERTEMU ORANG BAIK-BAIK (Edisi Tanjong Malim)

Posted by makcikrehan KJB at 8:39 AM 2 comments
Sila bertabah membaca entry Lawatan Sambil Belajar haku yer
banyak sangat edisinya kannn... kekekeke....

Bertarikh 31 Jan lepas,
berbondong-bondong maknosia dari Kola Lumpur datang ke Rawang dan Tanjong Malim

Dah depa-depani nak sangat singgah umah kontot aku
yang bersepah tahap Kumpulan Sepah (lagi sekali, tiada kaitan... saja nak bagi rhymes)
makanya aku pon bukakla sliding door seluas mungkin untuk mereka...

Sungguh hazabaijan, depa sampai depan pagar.. aku mandi pon belum noks!
Apa kes la ko Rehan... hanak-hanak dah dihangkut oleh PS ke rumah Maklom seawal 6.30 pagi
silalah buat spekulasi sendiri... apa agaknya aku buat lepas PS berangkat pi keja...wakakakaka!

Taman Bayuni persinggahan jer sebenaqnya,
sementara tunggu maknosia-maknosia lain sampai...
lepas setel proses penukaran voucher di Dominos
[Tengkiu Kak Mah Cari Gali <---Sha yang kata Cari Gali! wakakaka!]
maka berdoah-doahlah kami menuju ke Kalumpang
[sapa tatau Kalumpang kat mana, sila Google map yerr]

Sampai Kg Gumut dah sedang elok time lunch
terus pakat-pakat bersila hadap pizza...hehehehe...
baguihkan kami ni... paham akan situasi Orang Yg Pantang Tapi Tak Pantang
datang melawat baby siap bawak makanan siap-siap... muahahaha...

Saksikan gambar tulus ikhlas ketika di sana
gambaq dalam romah aku malas nak snap..
sebab malas nak kuarkan kamera... ini snap masa dah nak balik
takut nanti Orang Yg Pantang Tapi Tak Pantang tu perabih pizza... wakakakakaka!
























Aku memang sengaja nyuruk belakang Lela,
lagi aku crop gambor ni biar nampak separuh badan saja
saja bagi hangpa kerja lebih sikit.... sila tambah 25 kilo untuk mendapat gambaran sebenar saiz MR!





Tuesday, February 8, 2011

BUKAN SALAH AKU...

Posted by makcik rehan KJB at 12:42 PM 8 comments
Hehehehehe...
Bukan salah aku jadi gemok macam tong dram
Aku disayangi rakyat kiri-kanan.... hahahaha...
[menyampah la PS baca entry ni kekekeke]


Ada satu haritu PS balik romah emak beliau aka romah emak mertuaku aka romah Nenek Onah
lalu beliau membawa pulang ini...
Wahhhh... eskrem kah?


























Bukannnn...
Bukan, bukan bukannnnn....

























Dititipkan oleh ibuk mertuaku...
Ikan kerisi goreng berlada
Ayam goreng
Ayam masak lemak cili api (dalam pelestik)

Nahhhh.... tidak cukup lagikah bokti di sini?
.... hahahahahaha..... sengal cap bintang aku ini hari!





BERTEMU ORANG BAIK-BAIK (Edisi Keramat)

Posted by makcikrehan KJB at 8:23 AM 3 comments
-Entry draft lagi-

Dari Setapak, kami menggigih masuk DUKE balik
pastu pandai-pandai ikut arah ke Gombak, Hulu Kelang and so on
Jalam jem sikit dekat simpang UIA tu
rasanya tu semua nak balik kampung Pantai Timur kut
sebab lepas jer area tu jalan smooth as silk!

Mata melilau cari landmark,
tetiba nampak PERNEC,
terus gigil-gigil cari exit nak buat U-turn

Bila dah pass-by GSK building,
baru teringat... dah penah datang area sini tahun lepas
masatu kawan opis PS kawin... Keramat AU something...

Terus konsentret cari Jalan Enggang Utara
memusing-musing gakla...
sampaila nampak King Faisal terpacak depan pagar!

Dah beberapa kali jumpa Sha ni... warm and friendly sama macam dulu (and sweet also!)
First time jumpak King, pon sempoi gak...rabung gak sembang :-)
Airis so sweet, so girlie, so adorable!
soft spoken sama macam mak dia... jauh beza dengan MR dan anak dara dia
becakap macam mesin gerudi nak korek simen! muahahahahha....

Sha's parents in-law pon sporting habis...
tambah-tambah pak mentua dia... sembang slang Penang sempoiii...

Sha masak bihun Singapore,
aku yang memang tak pernah malu-malu ayam mahupun malu-malu kucing...
terus tibai 2 pinggan! wakakakakaka... bini sappalah ni!

Tak cukup dengan mak, anak aku pon sama naik...
dia tibai susu Airis sebotol!
hahahaha... moralnya Rehan, lenkali silala bawak bekal susu anak ko...
anak ko tu bukan macam anak orang lain,
tak dapat susu pon buleh mengamuk ngalahkan Revolusi Mesir! :))

Kalini takder gambo aku...hehehe
saksikan gambar kanak-kanak dan tuan rumah saja :-)

Anak aku tak geti bersila weii.... terkangkang ha!
Tengok Airis duduk sopan jer kan?



























Lagi sekali aku bawak Mencah jumpa Airis,
aku kena pastikan Mencah buleh cakap omputeh
kang tak pasal jadi ayam dengan itik...
Airis speaking Londong hokayyy...
sedangkan si Mencah cakap Melayu Minang + Banjar sepah-sepah!





ShareThis