Sunday, January 1, 2012

Year end momentos

Posted by makcik rehan KJB at 1:17 PM
Ceritera cuti kerismas di kampung baru-baruni.

Perjalanan balik kampung sangat mencabar
bertolak pukul 1 ptg, sampai kampung pukul 6.45 ptg
almost 6 jam hokay! Kalah Diva Sepang nak balik Kelantan kanns
Highway adalah sangat jem, semua terkemut-kemut... naik beskal lagi laju tau
lagi pulak aku terpaksa bawak selow sebab travel dengan kanak-kanak buas 2 org ni kan
ikat kat carseat dia melalak nak menempek kat kakak
time nak tido siap nak berpeluk, dah macam mak m**y*t dokom anak
sebelah kontrol stereng, sebelah peluk anak!

Wahai suami, silalah terkagum dengan bini awak
Hati kental sungguh travel Rawang-Parit Buntaq dengan 2 orang toddlers yang buas!

Masa nak balik Rawang, adik aku ikut balik sekali
dia la jadi mangsa mengawal selia kanak-kanak Manhattan berdua ni
itu pon tak byk sgt membantu, Asyraf bukan mau dengan sapa
nak kelepet dengan aku jugak, especially bila dah ngantuk
once depa dah dozed-off, dah ikat kat carseat... barulah aku buleh speed merempit kat highway
konon-konon cover balik masa yang terbazir masa bawak selow tadi! Wakakakaka...

Some random pics masa kat kampung :-)
Cherish our year end moments with families - priceless!

























Ikut maktok pi kenduri. Baju kurung dia aku tak teringat nak bawak balik.
Mula-mula ayah aku tak gamak nak bawak dia dengan pesen pakaian beragam laguni.
dengan hair band, hair clips, subang, cincin dan rantai manik,
and not forgetting bunga penanggah kat dada!
Macam anak nyonya nak pi konset tadika akhir tahun!
Adik-adik aku punya kerja la ni, bagi pakai aksesori tah hapa2 kat budakni.

Aku bagi pesanan kat dia : Kalau Orang tanya anak sapa? Dia jawab, anak Mama.
Kalau orang tanya Mama nama apa? Dia jawab, Makcik Rehan!
Bagus, orang kampung memang meratib baca blog mak ko pagi-petang!




Instantly clicked within seconds. With Kakak Asmaa' at Rozaimi Optometrist, Parit Buntaq.
Sampai takmau balik, siap lari nak masuk dalam keta Makcik Pija!
Hahaha... anak aku kalau jumpa kawan baik memang mudah kena sawan.
Sampai 2-3 hari dok sebut-sebut kakak kat kedai spek.
Asmaa' pulak memang pandai berkawan (read : melayan) anak aku yang poyo princess itu
Asyraf membuas macam biasa, aku takut dia ghengau bingkai spek atas meja display tu jaaa :))






























Balik dari Bgn Serai, aku mengagau nak makan char kuey tiaw.
Ayah ajak beli kat sini. Taktau dah kat mana lagi nak cari.
Hari pon dah nak Maghrib. Bantai beli sampai 4 bungkus. Ayah sorang je kuar pi tapau.
Aku tunggu dalam keta, tak sanggup bawak budak-budak masuk kedai.
Sekali bukan dia buat char kuey tiaw, kuey tiaw goreng biasa je (style mamak plak tu)
3 bungkus terbang masuk tong sampah.
Ayah kata - mana la aku tau hang nak ketiaw pesen apa.
Ayah kata kat dia, hang masak ketiaw sedap-sedap, anak aku balik dari Kolumpo nak makan ketiaw!
Ai lebyu very-very strong Ayah :))




























Emak yang camera shy. Dah siap-siap nak pi kenduri, snap secara spontan.
Tengok tibi kecik kat belakang Mak tu. Siap ada aerial yang macam radar kapal laut.
Tibi kecikni memang feveret depa kat kampung.
Tibi besaq sapa pon tak hingin nak bukak tengok :))
























Aku tatau masa bila depa snap pic ni.
Sementara budak ni tido (rambut dia baru shave - nanti aku cerita next entry),
aku pi mandi. Dia bukan buleh mak besar dia hilang dari pandangan.
Dia terjaga, muka blur-blur cari mak dia takdak. Tok Ayah dia kat sebelah menten lena.
Mula-mula OK lagi, tak nangis....



























Tak lama kendian dia pon pasang loud speaker.
Siap garuk-garuk kepala cari Mama.
Yang lawaknya, Tok Ayah kat sebelah menten stone hahaha...
Sikit pon tak terjejas dengar cucu kat sebelah melalak.
Ai lebyu very-very-very strong Ayah :))


Writing and reading this, suddenly make me kampung-sick! *lap ayaq mata*
Looking forward to meet my parents again in 3 weeks time, InsyaAllah :-)

Happy new year peeps,
semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa dirahmati Allah.






1 comments:

Me on January 3, 2012 at 8:30 AM said...

uwaaa... rindu n terkenang2 my parents... isk isk isk... al fatihah

ShareThis