Monday, April 9, 2012

Pity my boy

Posted by makcikrehan KJB at 1:51 PM
Assalamualaikum WBT


Baru balik dari sekolah. Macam biasa jemput Asyraf.
Dah siap mandi, berbedak wangi. Hati pon sedikit lega.
(walaupon  jantungku bagai disiat-siat bila nampak bawah mata kiri-kanan merah dan bengkak)
Lama ke kamu menangis wahai anak? *emak tak guna!*

Mengintai dari celah pagar. Ada sikit rasa bangga (emak yang batak memang begini)
Sangat cute, pakai baju Angry Birds, sandang beg Barbier kaler merah (yang ini tak bleh blah haha)
terkedek-kedek menyelit dengan budak-budak lain, trying to find his shoes on the shoe rack.

When he turned around and saw me, he called out - Mammaaaaaa....
(sambil tersenyum hensem macam Mat Haron Mustapha menang kereta)

Aisyah ambik kesempatan tunjuk perangai mengada.
Nak balik dengan Mama... *merengek*
Mu'allimah Wanie datang pujuk, terus okay dan tak jadi ikut Mama balik
(kurang kaseh sayang anak kita Bang oii)

Dukung Asyraf, about ready to go off... when suddenly Teacher Min datang approach
17 Haribulan ni ada Nazir nak datang buat tinjauan,
kalau takde apa hal tak payah hantar lah yer... sehari tu ajer 
Bukan apa, dia ni kadang OK... kadang tak OK...
*sambil usap-usap belakang Asyraf*

Akak senyum dalam kelat. Hanya jawab sepatah : Okay....
Dalam hati macam kena sagat dengan kulit durian!

I feel offended. Sangatttt!
Sampai hati cakap macam tu dekat parent.
Bukan masalah parents bekerja atau tidak, masalah di sini adalah komitment.
Kena pulak parent yang berjiwa rebel macam akak ni kan,
As if mereka memberitahu - anak Puan bakal memberikan imej busuk kepada tadika/ nursery kami
sebab anak Puan suka menangis dan tak nak duduk dengan rakan sebaya,
sebaliknya nak ikut masuk kelas kakak dia.
(Hangpa tatau ka anak aku genius, nak kawan dengan budak skolah saja)
OK, ini bisikan dalam hati sebab geram :))

Kalau akak (KALAU sajala... buat masani akak takde napsu nak bukak nursery pun)
Kalau Nazir tanya kenapa budakni menangis, cakap saja budakni baru masuk sini 1 minggu.
Belum serasi lagi... kena pujuk sekejap, nanti dia akan okay. Biasalah budak baru...
masani bulehla impress kan pemeriksa tu,
tunjuk tahap kesabaran melayan budak cranky sampai ke awan nano ke apa

Cikgu ada 3 orang, babysitter ada 2 orang,
total budak tadika dari umur 3, 4, 5 dan 6 tahun tak sampai pon 20 orang
budak dan baby yang tak bertadika hanya ada 3 orang termasuk Asyraf
memikirkan fakta ini, akak sangat berasa mensentap tawww....

Kalaulah tengahari tadi adalah hari terakhir anak-anak akak bersekolah di situ,
mungkin jiran-jiran setaman terpaksa menenangkan akak sambil suruh akak mengucap
Cuba tanya kat Aisyah, macamana rupa mama bila mama naik angin? :))
























Sikit punya hensem macamni, berani cikgu tak bagi kamu pergi sekolah kan Adik!
(emak yang punya keyakinan tinggi memang begini)

Oli, mari tubuhkan fanpage kami benci dot dot dot!
:))





11 comments:

oli on April 9, 2012 at 2:02 PM said...

kita tubuh taska/tadika sendiri nak? pastu buat francais...hahahahahahahaha....(ok ok angan-agan sebab saya sangat mengantuk)

makcikrehan KJB on April 9, 2012 at 2:04 PM said...

Hahahaha... tadika i nak bukak dekat2 dgn tadika sekarang. cat cantik2... letak cikgu cantik2 dan lemah lembut, letak aircond, menu makanan sedap2... biar semua budak tadika itu lari dtg tadika i. janji i puas hati. boleh? kahkahkah

oli on April 9, 2012 at 2:13 PM said...

baju seragam yang cantik-cantik dan comei comei, pakai tudung saji (oppppsssss)...
tang jahit baju, hang dah boleh jahit, ambil tender jahit waktu malam, masak u pun boleh masak di awal pagi...
yang handle budak, biar cikgu lemah lembut yang pi buat...

Dee on April 9, 2012 at 2:27 PM said...

melampau2..kita bakar..kita bakar aje..

hahaha..aku dh start firestone..sabar jelah MR oii..nak buat camana kan..tp still tak patutlah cikgu2 tu kan..

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ on April 9, 2012 at 2:40 PM said...

eeee saya faham perasaan mak cik! kdg2 depa ni ckp ikut sedap mulut.. cam last week cik annur sampai bgoyang gigi bawah dia... ermm malas nk bgtau cikgu tadika, kang adala alasan mcm2.... ckp mcm x syg mulut...eeeeeeeeeeee

Me on April 9, 2012 at 3:26 PM said...

wahhhh.. boleh gitew katanya... kanak2 meragam menangis nie biasa la kan... baru masuk plaknya... kalau cikgu tu bijak patut dia jawab mcm yang ko ckp tue.. n kalau nazir tue bijaksana.. dia akan sangat memahami. biasa la dunia kanak2.. dan normalnya kanak2 mmg begitu.. ada ke kanak2 yg senyap jee??? itu robot namanya...

eh baru tersedar.. comment ai udah menjadi 1 n3 hahahhahaha... ko bg je surat tunjuk sebab kat cikgu tuh.. (tetibakan) hehehehhe

littlehumblelynn on April 9, 2012 at 3:50 PM said...

Amboikkkkhhhhhh!!!!!!!
Sopannya request,kena kat aku mmg mkn pasir cikgu tuh!
Siot jer,kena bhskan jgk.bkn kita htr free weiiihh

aku emo :-(

Alwanez on April 9, 2012 at 4:12 PM said...

Betulla kak..kalo saya pun sentap gak..apa kadang ok kadang tak ok, sedas skali baru tau.haha

nifalnin... on April 9, 2012 at 4:33 PM said...

kesian asyraf...

makcikrehan KJB on April 9, 2012 at 4:52 PM said...

Akak hurut dada jer tadi tawww.... mujurlah selamani (setakat yg akak tahu) depa jaga anak2 akak baik2 saja. mungkin ada pemarkahan dari segi tangisan kanak2 kot. lagi kuat sore budok menangis, lagi kurang markah. gamoknyerlahhh.... hehehehe

kakngah on April 10, 2012 at 6:38 AM said...

hg ckp la ngn cikgu..
kalo lagu tu... bulan ni yuran kira separuh la eh...

ShareThis