Thursday, June 7, 2012

Melaka yang jammed dan panas!

Posted by makcik rehan KJB at 9:14 AM
Assalamualaikum WBT



Semua gambar-gambar bangunan yang aku tempek ni kami jumpa 2-3 kali
pusing-pusing asek masuk jalan yang sama dan jumpak bangunan yang sama
Carik parking tak jumpa-jumpa, Abam Aril kau stress menggila!
Akak stress sikit-sikit saja, pegang kamera jadi mamarazzi dari dalam keta,
dan tala ekon direct kat lobang idung hehehe...

Pegi Melaka ni asalnya nak ziarah anak buah Nenek Onah (sepupu PS)
Bertolak dari PD pukul 10, pukul 1 baru sampai rumah sedara tu
konvoi kannns... biasala... kau tunggu aku, aku tunggu kau
kau berak, aku kencing, anak aku pulak kencing, anak kau pulak berak
salah simpang, salah lorong, salah kona, salah potong bla bla bla...

On the way balik dari rumah sedara tu yang kami plan nak jenjalan kat town melaka
konon nak bawak kanak-kanak tengok bandaraya bersejarah gittew...
haru dan bertobat!






























Anak akak mendiva dalam keta.
Asyik bertanya 88 kali - Mama, kita dah sampai ke?
Aku suruh dia tido, kang sampai mama kejut.

Tengah-tengah jem menggila, orang semua tengah mandom melayan jiwa,
tetiba dia berdiri dengan mata separa kuyu, dan berkata :
Macam manalah makcik tua ni nak tido....!
Sukahati dia memakciktuakan diri dia sendiri :))

Menggeleng kepala PS dengar anak dia berdrama
pastu mulalah nak nyalahkan aku... banyak sangat tengok drama katanya
Helloooo...siapa di sana... akak tak layan derama swasta hokay
akak layan Diva Universal sajer... choiii sangat drama-drama yusop selam ni tawww...


























Abang stress ke Bang?
Kita minum duluuuu!
Dush sedas! Sib baik aku ngelak, tak kena penumbuk hahaha.



























Ini main acara apa pulak entah.
Lantak kome lah. Janji kome bahagia :))



























3 kali aku jumpa bangunan ni!
Kali pertama aku snaplah gambo. Kali kedua rasa nak langgar je tau.
Ko tengok keta parking bersimpang siur gitu.
Celah-celah kedai pon boleh jem giler hazab
nak maki pon tatau nak maki kat sapa bak kata Timah Melben.
ini semua Zamila Tanjung Kling punya pasal! *tetiba hahaha*


























Yang ni lagi satu hazab.
Kebelakang, kedepan, ketengah, kehujung, ketepi...
kejap nak aku riba, kejap kang dah panjat stereng keta!


Sudahnya kami langsung tak turun dari keta
Aku main snap jer gambo dari dalam keta
belain sungguh kota A Famosa tu sekarang kan,
last aku bertenggek situ masa lawatan skolah masa form 5 kalo tak silap
dulu kawasan tu luas terbentang je aku rasa. La ni dah jadi sempit plak.

Maka menjakunlah kanak-kanak dari dalam keta
terjerit-jerit bila nampak kapal besor, Menara Taming Sari and so on :))































Si Memey yang tertido sambil makan ayam BBQ haritu, bersama adik dia Arissa
behave betoi anak-anak Endak aku ni
selamba pegi trip konvoi bawak anak kecik-kecik 6 orang
dahla ayah depa tak ikut pegi sebab last minute kena keja
kalau akuuuuu, kirim salam remlah ram la nak menggagah bawak anak tanpa laki...

Dengan ini, tambah lagi satu senarai tempat kena blacklist dgn PS
haritu Cameron kan, ha sekarang Melaka pon dah kena pangkah!
Lalu akak pon ambik kesempatan mencucuk jarum....
Next AA promo ai booking teket Bandung ye Bangggggg...











12 comments:

NurulHudaResad on June 7, 2012 at 9:36 AM said...

mengada buat read more read more...

melin melinda on June 7, 2012 at 9:44 AM said...

Melaka mmg selalu jam...sebab orang johor & SG selalu turun...saya kalau balik melaka pun, mmg lepak umah mak je lah...tak sanggup nak ke bandar sebab tau sesak barat...yes...melaka memang sangat panas sebab lokasi sangat dekat dengan laut...panas tak hingat tu...

Alfi Kasran on June 7, 2012 at 9:45 AM said...

pergi banda hilir masa cuti memang satu kesilapan la..hehe,orang melaka semua duduk rumah je time cuti-cuti ni.

p/s:fuyoo,camera MR punya gambar setaraf kamera muncung panjang gitu :)

makcik rehan KJB on June 7, 2012 at 10:05 AM said...

Nurul, aku nyampah tengok entry pjg berjela. sokati aku larr.. blog aku. wahhh kerek tak? kerek tak?

Melin, kannn panas sgt kannn... kat rest house tu dlm bilik ada ekon tapi takde kipas. kalau sennsiang, walopun dok dlm ekon tetap panas. memang kena tala ekon betul2 kat lobang idung tau

Alfi, kamera gambar sejuk akak tu kalau outdoor leh tahan la jugak gambonyer. kalau kureng cahaya jer terus jadi gambo prasejarah. kelam. huhu

tunteja on June 7, 2012 at 10:13 AM said...

sy org melaka pon xkose nak keluar ari ujung minggu kak weh.. klu nak kemane2 elakkan lalu bandar.. susup la celah2 taman.. hihihi.. mmg hazab time ujung minggu lg klu cuti sekolah.. selamat dtg ke bdr melaka tp x jejak kaki.. kehkehkeh

makcik rehan KJB on June 7, 2012 at 10:21 AM said...

Teja, horror kann. semua berpusat kat situ. church, skolah, TNB segala bagai smeua tang situ. stress haha.

SYANI on June 7, 2012 at 10:24 AM said...

Aku sokong NurulHudaResad.. tak yah le letak read more tu, buat lenguh tangan aku nak tekan je..

adyputra on June 7, 2012 at 11:08 AM said...

kak ann.. melaka best sangat best.. walaupun dah tahap bandaraya masih lagi terasa kedesaannya.. sebulan paling tidak sekali memang saya akan bermalam di melaka.. kadang bila balik ke tampin memang dah jadi kemestian bawak mak shopping2 di melaka.. rasanya melaka ni best bila kita tau mana nak tuju.. kalau saje-saje nak jenjalan memang hazab.. owhhh i miss melaka.. kak ann.. buanglah read more-read more tu.. bila kena time proxy kat opis ni langsung x boleh bukak blog akak.. - pembaca tegar salina rabie

Dee on June 7, 2012 at 11:38 AM said...

mcm pjg sgt nak read more..mengada2lah tu..hahaha..

eh..jgn gi time cuti sekolah..gi time sabtu ahad biasa..baru lah tak teruk sgt jem nya..hehehe..

makcik rehan KJB on June 7, 2012 at 3:08 PM said...

ramainya anti read more! hahahaha. entry panjang kena taruk read more wei. feeling2 butipool nangnak!

Cendana Kasih on June 7, 2012 at 3:20 PM said...

salam...

MElaka mmg panas giler..lawannya kena belasan air kelapa pat lima bijik laaa... sbb tu sepanjang pantai di Melaka banyak orang jual coconut shake...promot laaa...

kat bandar hilir mmg susah dapat parking, kena rajin skodeng la mana yg kosong... kami orang melaka pun tak rajin nk jenjalan kat sana, sbb pek sangat tempat tu...

Elyn Sani on June 8, 2012 at 12:26 PM said...

aku suka gi melaka!! tapi kene cari time sesuwai baru sonok. gi cutik sekolah mmg mencari nahas la bak kata laki ku....

ShareThis