Thursday, September 6, 2012

Makcik Rehan akhirnya sambung blaja...

Posted by makcik rehan KJB at 1:36 PM
Assalamualaikum WBT


Sambung blaja ke Kak?
Aah... sambung blaja. Buat Master.

Wahhh Master apa Kak?

Masterji!

Master tengkorak hang aihhh...
Sifir sembilan pon aku dah ingat-ingat lupa
Lagi ada hati sambung Master, PHD bagai? Puiiii....

Aku pi blajaq menjahit kat KEMAS haaa...
Daftar minggu lepas, harini baru start kelas.
Naik syeh la pulak wei... Cikgu aku sempoi baek punya

Ko sakap ko nak blajar jahit apa, aku ajor
Sini takde belajar ikut syllabus, buku, semester bagaiii 
Sempoiiii...!






Industrial machine berderet siott!
Gatal dah tapak kaki aku nak tekan pedal weii hehehe




Harini kita belajar lukis pola dulu. Entah apa motip konci keta kontot pon nak enterprem.
Aku request nak buat pola blouse/ kurung moden.
Aci pakai teset merah datang adjust baju.
Kakak tudom hitam pon blaja kurom moden.
Kakak tudom labuh blaja buat jubah.

 

Kiri, baju pink tu la cikgu aku. Liza nama dia. Lawa dia ni.
Dalam gambar je nampak cam ibuk-ibuk.

Kau penah tengok orang datang kelas menjahit bawak tool box Handy Manny?
Tu tengok tool box penutup biru kat atas tu. Aci Baju Merah punya tu.
Aku lupa bawak pensel drawing, dia bagi pinjam dia punya.

Masa dia bukak tool box dia nak cari pensel aku dah seram
Takut ada pahat, penukul, playar, gergaji bagai kan? Kang ditukulnya aku, naya!
Oh imaginasi aku saja rupanya. Muahahaha...
Baik Aci ni. Siap tolong sharpened pensel tu untuk aku.



Sempena masuk skolah, aku bikin Multipurpose Bag lagi sebijik.
Kalini lagi nice and neat (perasan).
Depa kelebek beg aku. Cikgu aku sakap cantik taww.
Yang tak menahan, dia kata "Amboi ko... siap ada label ha!"

Aci baju merah siap pegang-pegang beg aku,
Nampak gaya dia pon pesen tanak kalah macam aku jugekkk
Kata dia "Saya pon ada bikin beg ini machiam. Saya punya ada tapak bawah"
"Lagi saya ada bikin henbeg juga"

Kau ada label ke Aci?
Tadak kannnsss.... ha kalo camtu aku la menang. Pasai aku ada label!
Kahkahkahkah!




Aku sampai sana kol 10.30 pagi
Dalam kol 12 lebih camtu siap pola baju kurung moden aku.
Bila aku tenung-tenung balik pola tu.... apsal kembang macam baju mengandung wei!
Apekah??? Choiii la sangat :))


Can't wait for my next class!











7 comments:

ibh_sue on September 6, 2012 at 1:47 PM said...

Seronok weh..tpt aku tak da KEMAS..kalo dak..nak ja aku blajar jugak..HiiiiPasni blaja dgn Makcik Rehan la...:)

makcik rehan KJB on September 6, 2012 at 1:50 PM said...

kalau blajo dgn aku tak kemas la weii. nnt jadi serabut! wakakakak

GreenJade on September 6, 2012 at 2:00 PM said...

best nye..lg best dpt chekgu sempoi gitu..

sy dr sblom pegnen dok plan nk gi kelas masterji jahit2 ni smpai la ni tak pi2 lg sis..sok2 dh tubit si kecit mau mkn tahun nk amik masterji jahit2 ni..uhuhuhu

Eliss Mie on September 6, 2012 at 2:44 PM said...

aduhai teringinnya. hari tu mak saya nak buat pola baju kurung utk saya, tapi sibuk nak raya ,dia lupa plak :p hehehe

Me on September 6, 2012 at 2:59 PM said...

apsal ekau eja ponggong gitu kat pola tuh... kembung mulut eden nak sebut hahhahahaha (gigih baca belog ekau sampai setiap butir hurup kat pola pun eden scan muahahahhaha

~aYu~ on September 6, 2012 at 4:44 PM said...

wah.. belajar menjahit yer.. sy dah lama dah nak amik kursus ni. tp hampeh je..

zaity zaliza on September 7, 2012 at 2:14 PM said...

bestnya dapat blajar. saya kalau yg paling dekat kolej komuniti sbb kelas dia ujung minggu. tapi ujung minggu sebok plak melayan anak2. bila ler nak dapat blajo macam MR.

ShareThis