Tuesday, June 18, 2013

Atiyap

Posted by makcik rehan KJB at 12:44 PM
Assalamualaikum WBT


Entry kalini nak archive pasal anak pulak. Atiyap yang hebat hehe. Sian dia, asek citer pasal dia melalak, muntah, merengek je kan :)) Tahun ni Atiyap nak masuk 4 tahun. 3 tahun kebelakang sangat mandom sampai mak dia asek meroyan. Tahun ni banyak sangat yang Atiyap capai dalam hidup dia. Better late than never... dia memang dilahirkan untuk jadi penduga iman Mama dengan Abah dia (ecehwah, dan-dan sakap macam ni... masa ko kena rasukan ablasa tak pikir pulak gini... Panggg!)









.
First thing first... Atiyap sudah 80% diaperless!

Tapi beyak masih geli-geli kat toilet, nak dalam diaper jugak. Malam pon akak pakaikan jugak diaper walaupon biasanya pepagi diaper dia tak basah pon. Eeeeiii... kuwaser aku nak ambik risiko banjir kilat memalam weiii... cukuplah dgn rutin muntah monggek dia 1-2 kali seminggu di tengah malam buta kannn!

Semalam bawak dia pi Mydin nak beli barang jahit sikit, gamble tak pakaikan dia diaper. Masuk je Mydin Akak pujuk dia pi toilet dulu. Akak sakap kat dia, tu nanti abam-abam tu (pointing tu Bangla pekerja Mydin) marah Atiyap kalau Atiyap kencing dalam suar. Abih basah lantai...

Elok je ikut masuk toilet, letak atas toilet bowl... terus kencim. Happy mother and son we are :)) So, balik tu akak kasi dia upah biskut Oyeo (Oreo) dengan air soda (soya). 

Semenjak dah perasan big boy ni, besakap makin banyak. Macam biasa, ikut acuan kakak dia la jugak. Bahasa katun alihbahasa. Main awak-awak dengan sapa pon. Kalau orang smart-smart sikit, dia panggil Incik. Semalam dia babai kat satu orang Pak Arab dalam Mydin sambil cakap "Babai Incik... Atiyap balik dulu heh!" Pak Arab tu pon lenggok-lenggok kepala macamkan paham apa budak kecit ni sakap :))






.


Atiyap suka main game lari-lari - Temple Run, Survivor Run, Subway Train, Agent Dash bla bla bla... Memula dulu dia asyik ngamuk sebab asek tersungkur. Lepas hari-hari hadap, sampai senget-senget badan nak kutip points... skang dah terer. Nothing to be proud of actually, tapi bagi kami laki-bini yang hari-hari mengadap budak kuat meragam ni, kepandaian main game lari-lari ni pon dah kira sesuatu yang membanggakan tau! Anak-anak uols kan semua cemerlang, 2 tawon dah pandai sakap, dah berak dalam jamban, dah pandai tulis kann... anak akak ni cengeng terlebih, nak masuk 4 tahun baru tetiba nampak dia punya rapid progress. Dulu sebelum pandai sakap, dia nampak sangat 'baby' berbanding budak seusia dia. Manja, kurus kering, kuat muntah, kuat nangis etc. Pendek kata, kalau bagi kat orang suruh bela, memang orang bagi balik ler... tak sanggup! hahaha....






.


Skang Atiyap asek mintak nak skolah cam kakak. Nak pegi skolah naik keta Muallimah cam kakak. Semua nak macam kakak. Kalau dia buat apa-apa, dia akan compare diri dia dgn kakak.

"Mama, Atiyap pandai kan?"
"Atiyap dah pandai kencim lam tandash cam kakak kan?" 
"Atiyap kuat kan? Atiyap pandai lukish cam kakak kan?"







.

Kalau Kakak dia citer apa-apa pasal skolah atau buat sesuatu, dia mesti tanak kalah... "OK, Atiyap pulak! Atiyap pulak!" (dia pulak nak buat or tell the same thing yang kakak just told/did). Kakak memang idola dia sepanjang masa :)

Kakak still maintain panggil adik dia ni baby or Adik. Kakak dia pon selalu teruja dengan adik dia yang sorang ni. Bila adik buat something extra-ordinary (sebenornya biasa-biasa je pon), dia yang akan kecoh dulu.

"Ma! Ma! Tengokni Ma... Baby dah pandai cakap mcm ni Ma..."
"Ma tadi Baby buat ni... Pandaikan Baby kita Ma!"

See... the whole family memang teruja dengan sebarang pencapaian kerdil budak Atiyap ni tau. Dan makin hari dia makin pandai buat lawak, especially dengan Kakak dia. Kakak dah mula kalah asek kena buli dengan adik. He's such a joker! Kadang tu nak marah pon tak jadi :))








.


Oh ada satu benda dia kutip dari tibi, tataula dari citer apa... Alkisahnya, kalau mood akak ada baik, memalam sebelum tido, akan ada bed-time story dgn depa. Cerita common akak biasala... Sang Kancil dgn Buaya, tak pon Sang Kancil dengan Monyet. Dan normally akak akan start dengan ayat lazim pembuka cerita dongeng Melayu hehehe... "Pada suatu masa dahulu... bla bla bla"

Tapi, bila kita suruh Atiyap cerita balik, cerita dia akan jadi macamni...

"Pade masye dahuluuuuu.... ade syekor kinjir!" (khinzir) 

Terkejut Abah dengan Atuk dia dengar! Hahahaha.... Tataulah mana dia kutip binatang tu tau. Tak pernah pulak cerita dongeng Melayu ada khinzir :p Mujurlah dia sebut khinzir, kalau di bantainya babi... lagi naya! :))







.

Tiba-tiba rasa nak menitis ayaq mata bila tulis entry macam ni (mak dia pon cengeng macam dia jugak! haha) Rasa macam Atiyap tiba-tiba dah jadi budak besar! Membesarlah Atiyap Mama... jadilah kamu anak yang hebat ya :)








5 comments:

Me on June 18, 2013 at 3:42 PM said...

berkat nak dapt adik tue... alhamdulillahhh

SueGinola on June 18, 2013 at 4:15 PM said...

Salam singgah...terharu jgk baca pasal anak makcik rehan ni...motip sangattt tetiba nak terharu jugak..huhuhhuhu

Nota Cikgu Anum on June 18, 2013 at 5:30 PM said...

Tgk pic atiyap tu rasa sian jer..polos je expression

littlehumblelynn on June 18, 2013 at 7:14 PM said...

Bravo!!

Takper lepas nih dia g sekolah lg pdi mcm2!!

ammi on June 19, 2013 at 10:21 AM said...

Kita kena bangga dgn anak2 kita walau tahapnya tak superb seperti anak orang lain..sebab itu anak orang bukan anak kita!Nampak muka Asrap la ni tetiba persis Hamzah pulak.

ShareThis