Thursday, January 27, 2011

SPELL IT RIGHT BABEH!

Posted by makcik rehan KJB at 10:51 PM
Aisyah off to Umah Nenek with her babah.
Asyraf off to bed since 9 pm.

PS pi kelas dekat umah nenek, so Aisyah lepak dgn nenek sampai Babah abis kelas.
Why bother explain beria nih Rehan?
In case u olls curious apsal laki aku lari dari romah di malam Jemahattt
Bukan aku tatau pikiran memasing khennn... cepat jer kang tekan butang romen. Eh silap, butang komen.


Rumah bersepah-sepah macam Kumpulan Sepah (tadak kaitan, saja bagi rhymes)
Baju dalam washer setimbun belum sidai.
Ahhh... kejap-kejap lagilah aku bereskan....
Romah sepah-sepah dan kain berselayut adalah lambang isteri yang cool, kan?
Ha sapa nak jadi bini cool cepat pi sepahkan romah! wakakakaka...

Ni nak cerita,
Hari Rabu aritu aku tak pi keja...cuti tenyeh sendiri...
Eh kater boss kan? Apa barang sign-sign borang cuti...

Aku pi Tesco Selayang dating dengan kawan skulah dulu
Geng melantak nasik kawah makcik logam jugak ler..
dia datang bawak anak bujang hensem dia
aku?? bawak anak?? jangan harappp! ekekekekeke...

Sepanjang kami dok bersembang kencang kan,
anak bujang dia umo 6 tahun sangat behave tau
bukanla behave sampai duduk tersipu, sopan santun gituuu...
kiranya behave kategori anak bujangla.... cool la kiranya..
takdela peel huru-hara macam anak aku Mencah tu...
*Ija, aku bukan nak jek ko tau... ini yang benerr*

Pastukan, yang paling best kan,
kawan aku Si Ija ni banyak sangat mengeja sambil menyembang dengan aku
iyerrr... mengeja... spelling... <---- beria explain lagi! 

Dan aku rasa sangat cute tau bila tiap kali kawan aku tu mengeja
Sumpah tak tipu.... sangat-sangat cute!

Budakni dok gesel-gesel kat akuni ko tau pasai apa?
Dia nak pegi M.A.I.N kat situ tuuu....

Aku takmo lalu area sana, 
ada kedai M.A.I.N.A.N nanti dia nak suh aku B.E.L.I

Aku kena cover-cover sikit nih
nanti kang balik R.U.M.A.H dia R.E.P.O.R.T kat A.B.A.H dia

Abang Ilman, yang tu mama rasa tak elokla...
Abang ambik yangni... lagi hensem
Yangni M.U.R.A.H sikit weiii...

Kan kan kan, sangat cute bukan?
Comel tau aku tengok Ija dok terpatuk-patuk mengeja depan anak dia
sampai aku pon terlangut-langut nak menangkap buah butir pemende yang dia eja 
terus aku imejin, kat rumah dia dgn laki dia mesti lagi sakan mengeja depan anak-anak... hahaha...

Alangkan lepak dgn aku 3 jam pon dekat sebakul perkataan dia eja
inikan pulak bila hari-hari mengadap anak-anak
saling terpatuk-patuk la laki-bini mengeja gamaknya

Teringat zaman aku kecik-kecik dulu
mak ayah aku selalu gak mengeja lagutu,
tapi jangan harapla mengeja hurup rumi weiii...
mak pak aku ngaji skulah pondok jahhh... tak pegi skulah omputeh kan
so depa mengeja dalam jawi kooo...
mampuih la sampai darjah enam baru ko paham apa yang mak pak ko eja

Pastu bila aku dah besor-besor sikit,
mak pak aku upgrade lagi syllabus bahasa rahsia depa
maklumlah, time tu aku dah terer ngeja jawi hehehe...
depa ganti dengan perkataan Arab pulokkk...
lagila sepatah haram aku tak paham! muahahaha....

Korang lak, camana?
Apa kaedah komunikasi bahasa rahsia korang depan anak-anak?

Yang, cena patna bana gina tina dona anak
kina tana buna lehna dot dot dot!

Itu contohhhhh... kalau ada yang paham la pon kan ;-)


.








13 comments:

LiAnA on January 27, 2011 at 11:46 PM said...

ahahaha bahasa yg last sekali dulu masa sekolah selalu guna..
"cepat bagi tido anak kita buleh dot dot dot" wakakakaka

Zana S on January 28, 2011 at 12:01 AM said...

tak ingat lor... rasanya mengeja gak rasanya. tapi aku yang ngeja. laki aku dengar jek. cam takde perasaan. muahahaha!

makcikrehan KJB on January 28, 2011 at 7:58 AM said...

Liana, ko memanggggg....teghang hati. wakakakaaka

Zana, sama la tok laki aku pon. kdg siap tnya pemender ko eja hah? cissss

SYANI on January 28, 2011 at 8:08 AM said...

Benci la korang.... dating tak ajak!!!!

nifalnin... on January 28, 2011 at 8:53 AM said...

hahahahah... isteri cool eh klu umah sepah2... blh ar jo'en klu mcm nih...


para last paling x thn... hahahhahh...

Alida Ali on January 28, 2011 at 9:01 AM said...

Saya unik sikit..ini ikut belah huby..diorg adik beradik nak mgumpat mula la buat bahasa sendiri ejaan terbalik...kalau cantik jadi tikcan..mak jadi kam...skrg saya dh expert la juga ckp laju2 kekeke...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ on January 28, 2011 at 9:16 AM said...

hahaha saya ngan en abu pun selalu eja-mengeja ni depan maryam wakakaka sementara dia blum reti eja ni baiklah kite gunakan ...sok2 dah pandai..mak pak dia cari idea lain x mo dia tau satu2 benda tu..

makcikrehan KJB on January 28, 2011 at 10:18 AM said...

Syani, pertemuan yg tak dirancang. last minute..hehe. nnt kita gathering besar2an ehh...

Nifalnin, betul. rumah sepah barula nampak cool tau! hahaha

Alida, kalo aku kena ikut syllabus tu mesti aku yg selalu kena umpat. sebab aku lambat nak blajo mender2 gitu. :))

Sue, kang maryam dah pandai ngeja. ko tukarla ngeja dlm jawi pulak. hehe

paish on January 28, 2011 at 2:36 PM said...

kitorang ade sesi mengeja bila nk plan g G.I.A.N.T. atau J.U.S.C.O atau yg seumpama dgnnye je. kalo x nnt ade org tu asyik dok tanye bile nk g.. sampai la mate nk tutup mlm nnt (in case x jd pegi)

makcikrehan KJB on January 28, 2011 at 2:49 PM said...

Paish, hahaha. setuju dgn yang ini. kadang kesian plak kalo tak jadi pi kan.

mimie1678 on January 28, 2011 at 3:12 PM said...

hahaha... gelak besar aku baca entry nie wehhh... hahahaha.... aku pun mengeja... smpi YN umur 6 tahun dia dah pandai mengeja kitaorg dah susah... hahaha... udahnyer kitaorg msg2 jer... hahahaha...

sW33tdARLiNG on January 28, 2011 at 5:32 PM said...

weiihh aku pun mengeja laaa ngan rohmah kat rumah...!!

"rohmah, awak S.O.R.O.K sebelum diorang N.A.M.P.A.K"

makcikrehan KJB on January 28, 2011 at 9:04 PM said...

whoaa.. ni lagi cumel! rohmah pon terlibat sama dlm konspirasi.

Mimie,YN dah beso... sikit hari lagi dia buleh hack mesej mak pak dia pulok.kakakak

ShareThis