Thursday, December 22, 2011

Persekolahan

Posted by makcik rehan KJB at 11:42 AM
Dah nak hujung tahun, sikit hari lagi skolah dah bukak
tahun depan Mencah Manhattan dah umo 5 tahun
wajiblah beliau ke tadika (awas kau kalau tido lambat asek nengok tibi!)

Sejujurnya aku belom daftar dia masuk mana-mana kindy
sehari-dua ni aku dok bersok-sek dengan jenjiran... sebey-sebey kindy mana yang *murah*
kahkahkah... nak murah memanjang!

Kalau KEMAS, nun kat BCH... yuran morah ajer,
tapi tapi tapi.... sarat dengan kekanak Indomie la pulak
ini aku kurang berkenan... elok-elok anak aku becakap saya-awak
tak pepasal jadik lo-gue karang

Pastu jenjiran akuni rupanya ramai dok ngantor ke kindy Tunas Impian
multiracial katanya... tadika ala-ala stended dalam klasifikasi mampu milik gittew
registration fees cecah 4-5 ratus kata depa, monthly pulak RM100
macam okeh jugak monthly fees dia kanns

Pastu aku tanya pasal tadika Smart Soleh yang Aisyah dok attend KAFA sekarang ni (tadika mustaza)
Akak ni kata 2 tahun lepas yuran pendaftaran RM700 dan monthly RM150
Mahal banyak le dari tunas impian tu... tapi advantage sebab dekat sgt dgn rumah
lagi islamic medium... lebih sikitla penekanan bab agama tu kot kan
dan dia pon dah biasa dgn mustaza dan classmate KAFA dia

Malam tadi masa ngambik Aisyah balik ngaji,
aku jumpa la mustaza dia... nak ngambik borang smart soleh
so mustaza dia brief la aku sket...
nampak gayanya registration fees tahun ni lagi melambung ler... 2 tahun lepas pon dah 700 kanns
start tahun ni katanya baju skolah, buku, stationary and even bag sekolah semua kena beli dari kindy
motif keseragaman gamaknya... silap-silap buleh cecah 1000 hengget wei...

Balik romah, aku pon bentangla bajet kat Abam Aril ko...
terkesima la jugak beliau dibuatnyerrrr...ekekekeke...
tu belum aku suggest genius aulad ke, smart reader ke... buleh pitam dengo yuran :))

Tapi rasanya takde ke tempat lain dah kot... smart soleh tu le juger rasanya
tak pon bagi Mencah duduk dengan Nenek... masuk KEMAS Batu 16,
hari-hari Atuk takde keje lain, ngantor-ngambik cucu balik tadika
pastu hari-hari jugak Atuk kena pow singgah pasaraya MSM! Muahahahaha....





2 comments:

littlehumblelynn on December 22, 2011 at 12:09 PM said...

Rehan

mmg kalo pendaftaran kindy mmg ala2 cekik darah..tahap gaban!!


aku dulu pg mintak borang pendaftaran tadika perpaduan - mujur dpt..

alhamdulillah

selamat 7-800 duit aku

serious..area rumah aku yuran pendaftaran mencanak2 smp 1200 pun ada

x mampuler weiii!!

babyluv_ayang on December 29, 2011 at 11:58 AM said...

mmg pun...tapi dah gatal nak masukkan anak ke tadika mahal...mmg padan muka aku n laki aku lar, rehan...si kyra aritu time 4y masuk qdees almost rm1.7k...ni dah masuk 5y punyer...ada kurang lar sikit rm1.3k...monthly rm330 sama gak....

ShareThis