Thursday, August 19, 2010

BERBUKA 1ST DAY PUASA

Posted by makcik rehan KJB at 8:50 AM
Yer hanak-hanak... makcik korang baru 1st day puasa semalam
Demi meraikan 1st day puasa, makcik pon gigih memasak
walaupon laki makcik dah pesan, tak yah masak-masak
nanti beli jer lauk kat PARAM depan SMC tuh...

Tapi... demi menghargai pengorbanan Pakcik korang
yang willing to overnight lagi semalam dgn Asyraf [malam tadi] kat sepital
maka makcik pon gigihla defrost ayam kurus-kurus yang dibeli minggu lepas
jugak sutung belen minggu lepas, jugak kubis entah bila zaman punya hihihi....

Dan, dapatlah hasil tak semenggah berikut...
Jadilah kannn..... bak kata Pakcik, takat makan kita laki-bini buleh dah ni...






















Sutung guring kunyit. Takde hiasan cili hijau ker..daun bawang ke hapa... takde stok!
Aku ikut style Zalia, sutung tu guring asing dulu sampai empuk dan buang air dia...
kentang tu guring asing sampai empuk, lepastu baru tumis dgn bawang sama-sama
aku tak buh cili pon, saja takmau buat pedas-pedas,
dengan harapan Mencah mau makan.
Huh... haremmm.....
























Sayur lemak kubis + tauhu lembut + bawang besor + fish stick
Ini Pakcik korang tak suker, tapi bini dgn anak dara dia suker
tapi anak dara dia haremmm nak dimakannya....
membotol tak sudah-sudah! haihh...
























Mula-mula ingat nak goreng bodow gini jer ayam kurus-kurus tu
tapi kang Pakcik korang tak selera plak,
diani mesti nak bersambal... dan aku plak takde la mithali sangat macam zalia
gigih menumbuk cili bagai... oh sama sekali tidak! :))
makanya, makcik blend jer cili kering sama bawang
pastu tumis buat sambal simple2... tambah garam sama gula ajer

























Comot pon comotla... masa mula-mula masak kemain terliur aku tengok
padehal kalau tengah tak posa, mesti aku pandang sebelah mata jer lauk comot ni :-p



























Belen-belen fish stick [ker fishball? tapi tak bulat macam ball pon] digoreng bodow ajer
habuan Pakcik korang kunyah-kunyah sambil layan ESPN kat wad malam tadi...





Dah siap-siap masak, lebih kurang kol 4 ptg, makcik pon bertolak dari Rawang ke Shah Alam
dengan ditemani oleh anak dara tembam tersyayang...


























Elok jer masuk Guthrie,
terus dia belayar... mengantuk sangat seharian tak tido,
dah la bangun awal pagi tadi





Sampai jer SMC, ngam-ngam nurse datang bawak gas nebu
muahahahaha.... kedip-kedip mata jer Asyraf pandang nurse tu isi ubat dalam topeng




















Nahhhh.... ko tengok ni dikkk...
ko dah beso nanti ko tengok la balik gambo ko kena cekup dengan gas!




Lepas kena gas, terus bagi budak-budakni melepas rindu
Muahahahaha... rindulah sangatttt!




















Kakak kata adik pakai jam macam BEN 10!



























Kakak tu, mata kejap-kejap mendongak tengok tibi
adik dok sibuk nak tarik rambut serugum kakak!





Lepas depa dah puas main, mengukik gelak... upah susu sorang sebotol
sorang dok kat katil beso, sorang dok dalam baby cot....
maka emak bapak mereka dapat berbuka puasa dengan aman dan damai...




















2 lauk tambahan ditaja oleh pihak sepital... yakni kari ikan + sayur togeh
air mangga, air teh bunga, karipap sama popia... makcik beli kat PARAM depan SMC





Alhamdulillah.... syukur nikmat Allah...
segalanya berjalan lancar [walaupon makcik korang sesat nak pegi SMC semalam :))]
Ramadan 2010 benar-benar menguji kesabaran dan kasih sayang kami sekeluarga
kami mampu handle budak-budak dua orang ni hasil tolak ansur laki-bini
walaupon atuk nenek dan maklom ibu suruh hantar mencah kat depa
tak apa... anak bujang dengan bapak, dan anak dara dengan emak
buat peneman sunyi dan kawan bergaduh! Muahahahaha....










10 comments:

adha on August 19, 2010 at 9:00 AM said...

owh lom discaj ek... cpt2 sembuh yer

TopsyTurvyMum on August 19, 2010 at 9:21 AM said...

cepat baik ye asrap:)

dah gigil mak ko nak tayang juadah berbuka tu heehe..
sedap weii ayam tu pekena ngan sayur lemak...

e.l.i.s.s.m.i.e on August 19, 2010 at 9:40 AM said...

semoga cepat2 sihat yer asyraf.my nuha dulu kena amik neb jugak ms umur 1 thn, seriyes kesian tapi dia aktif semacam ajer.

ani on August 19, 2010 at 9:50 AM said...

bila Asyraf bole discharge? Sian dia... get well soon cute boy.

Me on August 19, 2010 at 9:57 AM said...

kudapan utk En PS melayan ESPN tue membuatkan eden terlioqq

aNa SuZaNa on August 19, 2010 at 10:12 AM said...

moga asyraf cpt sembuh..

eynda on August 19, 2010 at 10:26 AM said...

Owwhh..itu la ayam kurusnyer ye...sedap tau sambal tumis letak daun kari...selalu gak buat ;-)

eynda on August 19, 2010 at 10:30 AM said...

Moga asyraf cepat sembuh ye...kesian dia..

makcikrehan on August 19, 2010 at 10:40 AM said...

Asyraf katanya akan discharge harini. Ni tgh tunggu info dari PS. Once kompom, teruslah makcik desup pi Shah Alam ambik depa

Zana S on August 20, 2010 at 6:24 AM said...

la.. sian dia.. kalau ku tahu mau aku gi tgk tuh. smc tu mmg tempat paberet anak aku dulu tuh. kuikuikui.

paed apa?? kat situ ada doc yg anak cepat sembuh la, mcm2. aku dpt doc sikit ya lembut. nak balik cepat pun boley.. ngahahaha!

cecepat sihat ya asyraf!

ShareThis