Thursday, August 19, 2010

JANJI YANG BELUM AKU KOTAKAN

Posted by makcik rehan KJB at 10:34 PM
*sambil taip entry ni, makcik sambil Facebooking dengan habang makcik nih*

Last jumpa habang makcik yang hensemni masa bulan 6 baruni
yakni masa hadik fomfuan makcik bertunang
tulah, sapa suh ko dok jauh-jauh Belan oiii...
kalau ko dok dekat-dekat, kan senang aku nak tumpang melantak
nak-nak bulan poser nih.. ekekkekeke...






































Gambo disedut dari FB beliau.

Apa menda ko cakap tu Belan?
Mat Saleh tu paham ka hang cakap apa tuhhh.... kekekkeke...

Nilah satu-satunya habang yang haku ada
kalau hensem pon dia... kalau buruk pon dia
nak sayang pon kat dia... nak benci pon kat dia lah jugak
[time hang belanja aku makan best-best... aku sayang hang lebih Belan :))]

Habang makcik ni haritu request suh buatkan belog untuk dia
dia kata ada banyak benda dalam life dan career dia yang dia nak compile
habuan nak syok sendiri [macam aku] dan tatapan hanak-hanak bujang dia yang 2 worang tu
sampai la ni haku tak buatkan lagi belog hang Belan... sorry na... aku bizi... cewah....
akan aku usahakan secepat mungkin! hehehe....

Dari mudo sampai tuo [tak lah tua mana... tua setahun jer dari aku]
habang akuni dah lalui macam-macam dugaan hidup
dia ni pon kekadang rebel macam aku jugak ekekekeke
abihhh... dah namanya hadik-beradik kan,
lagi-lagi jarak umur kami rapat... dia lahir tahun 78, akulak tahun 79...

Habang akuni, satu insiden [bukan excident] yang paaaaaling aku tak leh lupa
adalah masa haku praktikal tahun 3 masa blajo dulu
haku akan ingat kisah tu sampai bila-bila  :)

Demi nak membolehkan aku tumpang duduk umah dia selama 2 bulan masa praktikal
sanggup dia halau housemate dia semua suh duk umah lain...
lagi sanggup bangun pagi-pagi buta hantar haku pegi opis kat PJ
padehal dia keja shift, balik lewat-lewat malam
dahlah masatu dia takde keta... maka merempitlah kami 2 beradik
bukan calang-calang punya merempit wooo... siap naik atas divider ko!
Hahahaha.. sib baiklah masatu aku 'kecit' sikit dari saiz sekarang hahahaha...

Ehhh.. aku dah terlajak... undur balik... kembali ke landasan asal hihihi
aku nk citer pasal insiden tak buleh lupa tu...

Gini, masa praktikal dulu tu... aku ada sorang kawan baik yang sama-sama praktikal
nama dia Khairunnisa... kecik molek orangnya... lawa... [habang aku pernah minat kat dia :))]
habang aku memang ada simpan nombor talipon si Nisa ni..
so, kalau ader pepehal... memang si Nisa nilah yang dia tuju dulu kalau tak dapat cari aku

Ada satu haritu, kebetulan bos release kami awal...
Si Nisa ni nak la pegi jalan-jalan dengan balaks dia...
dah dia nk ngedate dengan balaks kan,
tak kan aku nak hemoih-hemoih ikut dia jugak kan...
Dah time tu balaks aku tak available kannn [ceh, nak gak mengaku ada balaks tu..kakakakakka]
aku pon buat janji dengan member sorang lagi nama Ida
Ida ni budak fakulti aku jugak... satu kolej lagi masa 1st year dulu

Ida budak KL, so... aku cakap jerla nak pegi mana
sumer dia buleh bawakkan... yerla.. aku kan budak kampung... mana tau selok belok KL [kunun :-p]
bukan naik keta pon... naik Rapid KL la weiii...
zaman tu hazabedah... mana ada orang kaya nak kawan dengan aku
nak hangkut2 aku naik keter kann...
kengkawan aku sumer marhaen jer....

So, pendekkan citer... berjimba lah aku dengan si Ida ni ke Mid Valley
bukan beli apa pun... jalan-jalan hauskan tekak dan tumit kasut jer ponnn...
sampai petanglah jugak kami berjimba sampai tak sedor masa berlalu
dan tak sedor jugak bahawa seseorang sedang risaukan aku bagai nak gila... hahahaha

Lebih kurang pukul 6.30 petang baru haku sampai umah,
Bas Rapid KL yang haku naik tu, berenti betul-betul depan blok apartment sewaan habang haku
masa nak turun tangga bas, haku dah nampak habang aku dok menongkat dagu atas moto
tapi masani dia membelakangi haku... so dia tanampak haku
bila dah sampai dekat, haku pon tegurla...

Hang buat apa kat bawah ni weii?

Selamba jerlah aku tegur dia... sambil dok betul-betulkan pasola tudung aku yang herot petot

Tetiba habang aku gosok-gosok mata... sambil berkata...

An! Hang ka ni An!! Hang dah balik An...!!

Paseipa hang ni Belan? Aku lah ni... aku balik la... 
Kalau tak balik, aku nak pi mana lagi??

Rupa-rupanya kannn.... habang aku seharian risaukan aku...
sebab aku tak balik-balik.... biasanya aku balik cepat... kol 4-5 dah sampai umah
dia talipon Nisa, nisa bagitau harini bos release awal...
pastu habang aku bagai nak gila try talipon aku... tapi tak dapat
memanglah tak dapat weii... talipon aku habih bateri!

Habang aku dok ingat aku kena culik ka...
aku lari ikut boipren ka...
aku kena pukau ikut Mat Indon ka...

Habang aku kata, dalam beberapa minit tadi
kalau katakan aku tak sampai jugak... habang aku nak start moto dah...
nak pegi buat report kat Balai Polis Pandan Indah!
Hahahahahahahaha.... muka habang aku macam nak nangis tau!

Lepas kejadian tu jugak,
Habang aku bagi no talipon Maxis dia kat aku
sebab time tu, line Maxis ni kira habih canggihla... celah bedah pon ada line
kalau tak, aku pakai line 017.... masuk celah bangunan sikit terus tak dapat line
line Maxis yang dia bagi tu, harga kemain mahai
sebab dia beli masa mula-mula Maxis perkenalkan nombor prepaid
tak silap aku 250 hinggit rega dia...
dan nombor tu... haku pakai sampai sekarang tau
itulah satu-satunya nombor henpon yang aku ada... sampai dah beranak dua ni ha...

Banyak sangat memori dan jasa habang aku ni kat haku
sangat-sangat banyak sampai tak mampu aku balas
dari start dia habih SPM, sampailah ke saat aku nak menikah
tak habih-habih dia tulong aku macam-macam
dia punya roles tu macamlah dia ni tua sepuluh tahun dari aku
padehal, dia tua setahun jer dari aku tau...

Cehhh... tetiba jer aku rindu kat ko Belan!

Bulan-bulan posa ni... aku teringat kisah kecik-kecik dulu...
hang berebut nak laungkan Azan kat surau time Maghrib
tak habih-habih hang bergaduh dengan anak tok imam
sapa buleh lupa insiden hang gigit telinga Amit anak Tok Imam! muahahahahha....

Walaupon hang ni tersangat over protective kat hadik-hadik,
dan tersangat garang grrrr.... hahhahaha
haku tetap sayam sama ko Belan,
sebab aku tau.... apa yang hang buat adalah sebab ko sayam kat hadik-hadik ko...
ko takmo hadik-hadik ko susah mcm ko...

Dan sekarang ko sudah senang-lenang,
Belikan aku 5 pasang kain sutera kat Beijing buleh????

Muahahahahahaha....




19 comments:

LiAnA on August 20, 2010 at 1:13 AM said...

ni baru betul abg mithali..

mmg lawak ler insiden tu.. abg bagai nk rak risau.. adik balik muka selamba hahaha

Zana S on August 20, 2010 at 6:21 AM said...

very protective!

ok la tuh.. nama pun abang. lagi baik gitu dari ko ko aku aku. :)jauh dia ek?? leh la ko gi obersea... best tuh!

oli on August 20, 2010 at 7:24 AM said...

tergulung-gulung lidah i baca entry u tau...
last-last langsung tak faham...
u boleh ringkaskan dengan perkataan yang i boleh faham sebab i kepochi nak tau apa yang u tulis nih?
gelisah tau tak boleh nak mengikuti perkembangan awak....
hahahhahha

Kak Mah on August 20, 2010 at 9:02 AM said...

best ek ada abam....

makcikrehan on August 20, 2010 at 9:03 AM said...

Alah kak mah... ko lagik ramai abam dgn kakak kann...

makcikrehan on August 20, 2010 at 9:05 AM said...

Liana & Zana, sangat-sangat protective. semua dia nak ambik tahu. jauh? hhehe... takdela jauh mana... jauh dimata dekat di hati. cehhh... feeling2 lak haku di hari jemahat. kekekeke

makcikrehan on August 20, 2010 at 9:06 AM said...

Oli, u tak paham meh? tak apalah... ni entry syok sendiri saja lorrr... kkeke. nanti i free-free i translate untuk u tau.

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN on August 20, 2010 at 9:21 AM said...

bestnya ada abg mcm tu..untung la MR ni =)

nurulhudaresad on August 20, 2010 at 9:28 AM said...

walopon berpinar2 baca sbb jarang ayat akak panjang2....tapi so sweet la ini entry...
erkkk.....leh tak buat dlm bentuk point??
skolah dulu karangan saya selalu dpt B....muahahaha...

dot said...

sedihnya sob seb sob seb

Sarid Derus on August 20, 2010 at 10:11 AM said...

wahhh..bestnyer ade abang..terharunya aku...baiknye abg ko tuh..!!

Me on August 20, 2010 at 10:23 AM said...

wahhh jadi chef kat beijing.... bestnya boleh suh masak mcm2

nurazmiah said...

aku jugak yg takde adik-beradik....hanak tunggal...huhu...

az rina a.k.a jaijina on August 20, 2010 at 11:21 AM said...

syoknye ade abam..kite takde abam pong..

adha on August 20, 2010 at 1:20 PM said...

aku ada abam.. tp tak de la care cm tu.. hihihi

makcikrehan on August 20, 2010 at 5:20 PM said...

Hi Dot!

makcikrehan on August 20, 2010 at 5:21 PM said...

Nurul, kalau buat point2 tak feeling jadinya. Saja buat ayat meleret2... feeling2 nobelis ternama kejap. muahahahahah

makcikrehan on August 20, 2010 at 5:22 PM said...

Kerul, dia based kat Shang-ri La Sabah. Tapi selalu OS sana sini. Beijing tu, hujung bulanni dia nak pi. tu yg aku kemaruk nak pow kain sutera tu. kekekekkee

makcikrehan on August 20, 2010 at 5:24 PM said...

kawan-kawan yg ader abam, abam korang pon best jugak...dalam cara yg tersendiri. dan kawan-kawan yg takde abam tu... takper... kan dah ada laki... tu kira abam la tu! hahahahaha

ShareThis