Sunday, June 26, 2011

Perincian Tentang 3DD

Posted by makcik rehan KJB at 1:41 PM
3DD = 3 Days Diet


Day 1






















Black Tea or Cofee tu maknanya teh atau kopi TANPA SUSU, CREAMER atau GULA langsung.
So, sapa yang tak buleh terima... bancuh kopi atau teh yang cair sudahlah.
Kalau tak mampu jugak, minum air kosong saja....

Grapefruit bukan anggur ya kawan-kawan (aku mula-mula dulu pon ingat anggur!)
Grapefruit tu dalam bahasa melayunya Limau Gedang (limau besar)
Kaler dia oren mcm limau sunkist tu, tapi kulit dia tak menggerutu
Sila cari di pasaraya terkemuka, banyak juai. Sebijik dalam RM2...
Rasa dia, selama aku makan grapefruit ni, tak pernah sekalipon aku dapat yang manis!
Masam melenit!!


Grapefruit, pic Googled.














Toast dan peanut butter tu maknanya roti bako tu kita sapu dengan sesudu peanut butter, ngap!
Jangan tak tau, aku dulu bingai... roti bako tu aku makan gitu ajer
Dan sesudu peanut butter tu aku jilat begitu saja
Sangat betul bendul! Hahahaha....

Plain tuna tu adalah Tuna in water
Aku selalu makan Ayam Brand. Satu tin tu bahagi 2.
Sapu atas roti bako, ngap!

Bila dia kata any form of meat, maknanya tibai jerlah daging apa pon
Ayam ka, daging ka... semua buleh. agak-agaklah 2 slice tu besor mana
Aku masak/ steam daging atau ayam tu dengan sayur-mayur yang tersebut di atas

OK, tentang size cup... pakai jer cawan yang kita minum teh tu
Atau, kalau nak taat setia sangat, sila beli set sukatan seperti berikut
Yang paling bawah (paling besor) tu adalah sukatan untuk satu cup

























Beets tu maknanya beetroot, sejenis ubi mcm sengkuang dan carrot tapi warna merah
buleh makan mentah atau nak masak bersama sayur-sayur lain
Beetroot, pic Googled.






















Day 2



















Banana tu tak kisahla pisang apa pon
Tapi kalau pisang berangan saiz besor tu kena makan separuh jer
Nak selamat, belila pisang emas yang comei-comei tu... bukeh ngap sebijik terus

Cottage cheese tu susah sikit nak cari
Rasannya adalah tidak sedap, tawaq hebiaq! (rupa dia macam muntak budak huwaaaa!)
Tapi aku makan jugak, kapit dengan biskut masin... ngap dengan muka kelat


Cottage Cheese, pic Googled.















Saltine crackers tu adalah spesis Ritz biscuit macamni

Salted Crackers (Ritz), pic Googled

Tak semestinya cap Ritz... Cap Munchys ada, Cap Danone pon ada
Yang jenis depa kapit dengan peanut butterlah, creamlah, chocolate tu lah...
Tapi janganlah ko jilat filling dia tu...hehehe.
Nak selamat, carilah yang plain takde filling tu :-)

Hotdog tu tak kisahla yang mana
Aku dulu selalu makan Smoked Chicken Frankfurther cap Farm's Best




Day 3




















Hari ke-3 ni aku cuma nak ulas tentang Cantaloupe tu ajer
Masa aku buat 3DD ni dolu-dolu takde pon cataloupe ni, yang ada cuma tembikai
Sebab yangni 3DD Plus, tetiba tembikai tu dia tuka dengan cantaloupe pulak
Bila aku Google translate, cantaloupe ni = tembikai
Aku speku cantaloupe ni adalah nama lain bagi honey dew
Sebab gambo dia macam tembikai susu jer aku rasa

Cantaloupe, pic Googled.




















Syarat-syarat lain :




























Dan dia lupa kot nak tulis dalam tu...
SILA MINUM AIR DENGAN BANYAK... itu syarat biasa la kannn...hehehe

Jom!!


1 comments:

Ayn Razak on December 8, 2012 at 2:19 PM said...

assalamualaikumm. akak nak tny. kalau teh tu . teh hijau bolehh? hihiii

ShareThis