Tuesday, January 31, 2012

Macamana tulis nama saya Mama?

Posted by makcik rehan KJB at 4:34 PM
Assalamualaikum WBT

Sangat mensentuh jiwa bila dengar anak tanya soklan di atas tau.
(sila feeling keibuan bersamaku)

She managed to write A and I.
Then she asked, camana nak tulis huruf S. Mama tuliskan boleh?
Kalau saya tulis nanti jadi macam nombor 3 terbalik :))

























So, aku guide dia untuk tulis huruf S.
Lepas tu dia tanya camana nak tulis huruf O.
Aku kata, kenapa nak tulis huruf O, nama kamu mana ada huruf O?
Dia kata adalaa...
Aku tau kenapa... sebab huruf O adalah huruf feveret dia - senang nak tulis! :))
She wrote the rest of the letters and proudly showed this to her Abah.
That happened last night.




This noon, she took my book, an unread novel (tatau bila tahun baru aku sempat nak baca :p)
kat belakang buku tu ada space macam sesuai untuk tulis nama.
Dia kata, Mama bagi bukuni kat saya boleh?
Saya nak tulis nama kat sini.

Again, Mama have to spell the letters for her.
She did better this time.
And now this book belongs to her - AISYAH :-)




























Then she continue doing her homework.
Buruknya kau mengkaler wahai anak! Hahahaha...
Dah siap kaler, dia datang dekat aku with a piece of paper in her hand.


























Boleh saya tulis nama Mama pulak? She asked.

So, i spell it out for her again.
In the middle, Asyraf datang mengacau, trying to snatch the pen from her.
And she cried because huruf I dia dah terconteng haha...
Aku pujuk dia balik, saying semuanya okay ajer. Meh mama betulkan huruf I tu.
She smiled. And continue writing.



























That's my name, with pink heart at the bottom.
For the first time ever... wrote by my 5 years old sweetie pie.
How sweet kan?


OK, sudah habis feeling keibuan.
Mari tukar jadi rebel semula :))






3 comments:

Me on January 31, 2012 at 4:49 PM said...

cis... baru eden nak touching2 udah disuruhnya rebel kembali... muahahahhahaha

littlehumblelynn on January 31, 2012 at 5:48 PM said...

Rehan


bottom of ur heart
" hang tetap ibu mithali ok "

walau m/mana rebel pun ko
aku harap one day aku dpt sign off resignation letter & dok jadi ibu mithali jugak..

at least masa banyak dgn anak2!!

pls wipe ur tear drop now !!

aku suka baca ko merebel

makcik rehan KJB on January 31, 2012 at 6:44 PM said...

Lyn, kalau aku tak tulis dlm blog kan, aku takut aku tak sedar yg akuni ada anak2 yg kena di sayangi, kenangan manis utk di cherish, kenangan pahit utk diteladani dan lupa nak bersyukur atas segala yg berlaku dlm perjalanan hidup akuni. Sometimes aku tak tipu tau, terbit rasa sesal yg amat besar bila berenti kerja setelah bertahun blaja kat uni. bila aku tulis dan baca balik apa yg aku lalui bersama anak2 dan suami... *i'm blessed*

in your case, aku rasa ko buleh balance antara career dan family. so, aku rasa ko jgn sewenang2nya benti keja tau. jawatan dah tiggi, gaji dah mantap. carry on je. Aku tak boleh, lyn. aku memang rebel dan baran (x caya pi tanya laki aku) kalau aku bekerja, aku akan stress (tak keja pon selalu stress) memikirkan hal kerja dan hal ehwal rumahtangga esp kerja2 rumah.

so, setiap apa yg berlaku, aku rasa ada hikmahnya. Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk hambanya. Janji yg penting kita mohon petunjuk dariNya. InsyaAllah.. anak2 ko, anak2 aku dan anak2 kita smeua jadi anak soleh dan solehah. Aamiin.

Panjangnya weiiii.... wakakaka.

OK, sekarang baru betul... wipe our tears :))

ShareThis