Tuesday, August 17, 2010

KHABAR PUTERA MAHKOTA

Posted by makcik rehan KJB at 2:25 PM
Salam,

Firstly,
terima kasih banyak-banyak diatas doa dan nasehat kawan-kawan
Betul, semua yang berlaku ada hikmahnya. Alhamdulillah.

Asyraf is getting better.
Ubat dan nebulizer 4 jam sekali.
Melalak toksah kata... sampai selop  :-p

Pagi Isnin kami bawak dia pegi klinik panel perodua untuk dapatkan referral letter
suhu 100.5 [Fahrenheit agaknya],
Doc Parkash tanya, nak pegi sepital mana?
Kami laki-bini blur... mana penah anak masuk sepital

Mencah dulu jer masa dlm pantang masuk sepital parit buntaq 3 malam :))
dalam paler otak aku sepital sungai buloh jer... tak pon PMC

PS main redah jer amik KPJ Shah Alam [dulu SMC]
sebab dia kata anak kengkawan dia biasa admit situ, so dah tau procedure
kalau sepital lain, kang tak terima GL... habih luruh bulu nak mmbayo

Sampai SMC, terus pergi emergency
pastu terus refer ke specialist
lagi sekali kami laki-bini blur... nurse tanya nak doktor mana?
Aku mana kenai paed mana-mana...
aku kenai Dr Singh pakai turban beso kat Klinik Wong dan Singh saja!

PS lagi sekali memandai... Dr Ling!
Haaa.. Ling mana ni bang?
Ntah... kawan abang kata anak depa dgn Dr Ling

Ha Ling pon Ling lah!
masuk dalam sepital... mak aiiii..... ramainya umat!
aku bisik kat PS,
Bang, sepital mahai cenggini gaya... kalau spital sg buloh cemana hagaknya?

Lama gakla menunggu nombor
bila no dipanggil, Asyraf dah cranky sangat-sangat
dalam bilik doktor, bukan dia jer yang menangis tak selesa
aku pon dah tak senang duduk dengar dia menangis sambil batuk-batuk

Wad single penuh, dapat bilik double
tak kisahlah... janji buleh kasi budak ni rehat baring
depa bagi bilik berempat pon aku tak kisah
penat tau menunggu....

Lepas jer mkn ubat sessi pertama,
demam dia terus turun dari 39 ker 37
lepas-lepas tu terus normal 36 something, lega sgt aku... Alhamdulillah

Pagi tadi masa Dr Ling datang visit
dia kata paling cepat boleh kuar esok
tapi kalau tak pulih sepenuhnya,
he might be warded sampai Jumaat ni,
sebab nak continue nebulizer walaupon demam dah kebah
so far respond Asyraf on nebu sgt bagus
so, suction kahak dapat dielakkan
Lega lagi sekali... Alhamdulillah
kalau kena buat suction kahak tu, memang aku suh PS yang jaga
aku tak rela... huwaaa.... hancur luluh lagi hati aku nanti!

Mencah?
mesra perdana dgn semua orang kat Wad tingkat 3 tuh
dia dah balik rumah pon, memalam nurse tanya aku mana Aisyah?
habis semua bilik patient dia visit!



















Malam tadi... after nebu pukul 8 mlm























Malam tadi, after nebu dan ubat pukul 12 mlm
muntah belahak, terpaksa tukar baju























Musuh ketat dia kat sana....























Dozed off after medication...






















His smile early this morning, 4 am after nebu
main dengan belon kakak... nasib baik tak muntah dah....























Lepas mandi pagi jap tadi
setokin dia aku lupa bawak extra
PS datang tadi pon aku lupa nak pesan suh bawak


So, again...
kami sekeluarga sangat berbesar hati di atas keprihatinan kawan-kawan semua
terima kasih tak terhingga di atas doa kalian semua :)

Asyraf, cepat sembuh ya!


24 comments:

mama_iris on August 17, 2010 at 2:29 PM said...

ya betul...semua ada hikmah....nurul pon x sanggup tgk anak nangis sakit...hwwwwaaa....k..semoga cpt sembuh n mama dia leh aktif bergelak ketawa kembali....

ammi on August 17, 2010 at 2:31 PM said...

Syukur semuanya bertambah baik!Nak ku tengokkan Asrap ker masa kat sepital.kot lah kamu laki minik ada keje ker nak balik umah ker??
kesian mak ayahnya..dah la bulan posa..rumah pulak jauh!!kalau nak cakap je lah..I rela!!

adha on August 17, 2010 at 2:38 PM said...

semoga cpt sembuh.. sedih aku, kalau tgok ada budak2 masuk spital nih....

Adrina Adi on August 17, 2010 at 2:38 PM said...

Dr Ling ni bagus. Ariq dari kecil sampai skrg mmg Dr Ling jer. Awat tak request Dr Zul yg gugu gaga Erra tu. hehehe.. tak kisah la memana doktor, janji Asyraf cepat sihat!!

az rina a.k.a jaijina on August 17, 2010 at 2:43 PM said...

kesianya aserap..hope cepat² baik ye dak aserap ni..kesian ngan mama papa die..

zealvia on August 17, 2010 at 2:49 PM said...

ensem dah smart manjan asraf hihihih...moganya asraf cepat sembuh ya.

oli on August 17, 2010 at 2:52 PM said...

asyraf cepat sembuh yaaa...

Iman's Umi on August 17, 2010 at 2:53 PM said...

Alhamdulillah, moga2 dptla Asyraf discharge esok ye..., klu x lamanya nk tggu Jumaat.

Me on August 17, 2010 at 2:55 PM said...

putera mahkota dah kurus :( nanti montelkan balik ye MR ... lega

Kak Mah on August 17, 2010 at 3:13 PM said...

hemsem dah asyraf nieh..... jejaka idaman malaya nanti..... ada anak perempuan kecik leh jadik calon menantu hahaha.... haish..merepettt..... moga adik cepat sembuh yer.... nebu tue memang musuh ketat kanak kanak..... sib baik dia tak kene drip yer....

Nurul Aznil on August 17, 2010 at 3:18 PM said...

Salam,

DOKEK jo ngan rumah den!
kalau badan tak penat, kami serang your bilik bleh ka?
jgn risau, kami bawalah pizza ke, kfc ke, sotong kangkung+tauhubakar+rojak buah ke ...SEDAP WA cakap lu rojak tu semua...

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN on August 17, 2010 at 4:02 PM said...

ALHAMDULILLAH..ASYRAF CEPAT2 SEMBUH BLK UMAH MAIN NGN KAK MENCAH =)

Sarid Derus on August 17, 2010 at 4:06 PM said...

Alhamdulillah..aku pun tompang risau..anak2 sakit ni..mak2 pun sakit sama...tak sanggup tengok wei..!!

Awat tak masuk gambo mencah sama..hihihi..mesra alam sunggoh.. :)

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:32 PM said...

Nurul, Dell, Azrina : TQVM for your concern. Lap u olls ... :)

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:35 PM said...

Sis Ed, Datuk Zul tu kat sana baru kami kenai. Hahaha. BTW, I met him dalam lift. He 'gurau-gurau' dgn mencah yg sgt playful masa tu. Dr Ling pon seems OK jugak kan. Very details and soft spoken.

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:36 PM said...

Zea, Oli, Iman's umi, Kerul : TQVM. Hope everything will be fine. i lap u oll also :)

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:37 PM said...

Kak Mah, nebu ni... masa 1st aku tengok misi kuarkan dari pelestik... lutut aku dah longlai. Hahaha... sian anak aku. yang ditakuti... kena jugak akhirnya.

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:40 PM said...

Aznie & Umi Salwa : Sangat2 terharu dgn semangat setiakawan u oll. Tima kasih banyak2. if we need help, we will call you. so far, sumer under control. me and PS akan alternate jaga Asyraf. As for today, i yg balik umah setelkan hal umah and PS lak tido kat spital. TQ again. kalau rasa nak sembang-sembang, feel fre to drop by kat wad 345. either me or PS will be there :)

makcikrehan on August 17, 2010 at 6:43 PM said...

Sarid & Wahidah, the kakak as usual jadik attention seeker kat sepital. punya sakan main sampai terbongkang tido ptg smalam. dh mcm dia pulak yang sakit. ni tengok dia main sorang2 kat umah kesian plak... semalam PS cakap dia mengadu : Saya amat rindukan baby....

huh, drama queen tak abis!

TQ for ur conv=cern anyway. lap u olls :)

aNa SuZaNa on August 18, 2010 at 12:37 AM said...

moga si bujang ni cpt sembuh.. kalo ana mesti menanges sama bila tgk anak kena nebu..

Anonymous said...

MR, ingat nak gi melawat kalau sempat. tp Pok Nik selalu balik lewat.

Datuk Dr. Zul paed Amna. Dia ni lagi ok. Wife dia paed kat situ jugak Dr. Yasmin.

TopsyTurvyMum on August 18, 2010 at 5:33 AM said...

Alhamdulillah..
sian kan kalau budak2 ni demam tak baik2..
Adnan dulu pun macam ni jugak....selalu demam tinggi..
last2 dpt tau kena neutropenia, sel darah putih kurang.
Selalu kena gi check up kat blood cancer department. Last2 buat bonemarrow test...Alhamdulillah, dia makin besar makin sihat.

makcikrehan on August 18, 2010 at 7:00 AM said...

TQ Ana. So far belum nanges lagi, sebab nampak progress dia yg bertambah baik kat sana. Alhamdulillah.

makcikrehan on August 18, 2010 at 7:08 AM said...

TTM, Neutropenia? huwaaa... mcm2 term aku blaja dah ni. Nani aku tanya further kat Paed, apa long term precautions kena buat utk asyraf. kena ambik pnemucocoal injection ke hapa. Thanks for sharing eh.

ShareThis