Wednesday, August 18, 2010

TIPS AND SUGGESTIONS : TQ FRIENDS AND FAMILIES :)

Posted by makcik rehan KJB at 7:09 AM
Since Asyraf warded,
macam-macam tips and suggestions given by friends and relatives out there.
We shall take everything into consideration - ikhtiar selagi daya.
Benda ni macam ilmu gak kan, kalaupon tak berjaya untuk anak kita,
at least kita tahu dan boleh jugak kita sampaikan kat orang lain nanti.

For our self notes, everything will be listed here.
Please let me know if you have something to share - nanti makcik tambah kat list bawah ni.
Sharing is caring kannn :)

Bagi tips nak elak nebu ada tak?
nak kasi buang batuk berkahak tuh.



   Miah suggest bagi ubat cacing kat Asyraf. 
   I think should be okay sebab Asyraf dah nak masuk setahun  next month. 
   Hoping that, nanti badan Asyraf buleh naik macam tayar Michelin :))  

   Kak Ed kata try bagi madu asli tiap-tiap pagi -1 small spoon. 
   Nanti kita cari madu untuk Asyraf yer Pakcik.
   Ingatttt... untuk Asyraf... bukan untuk mama dia!
  
   Anonymous said, consult paed about primvera injection. 
   I biasa dengar pasal injection Pneumococcal jer. 
   Nanti kita tanya lanjut kat Dr Ling about this

   Bagi Scott's Emulsion tiap-tiap hari.

   Jumpa ustaz, mintak air penawar. Betul gakni.

   Dulu Makcik Pijah pernah suggest Homeopathy. Ubat dia takde dadah. 
   Dan sesuai untuk budak yang susah nak dibagi makan ubat - macam Mencah! hahaha... 

   Anak TTM demam suhu tinggi sebab darah putih kurang. Neutropenia. 
   Sila tanya lanjut kepada Paed anda, atau tanya kat Doktor TTM sendiri. Muahahaha...

   Ada lagi ker kawan-kawan?







3 comments:

Azrina Mat Talib on August 18, 2010 at 8:12 AM said...

Salam.

Pasal ubat cacing tu cuba cek balik dgn doktor sbb tak silap sy ubat cacing hanya boleh bg bila budak dh 2 thn. Maaf kalau tersalah tp lebih baik cek dgn doktor kalau berkaitan dgn ubat ni. takut tersalah bg.

Anonymous said...

salam..hai :)

ada sket pembetulan,after i checked my doter's med book, yes it is pneumococcal vaccine(prevenar jab NOT primvera<--wrong spelling) yg dia amik,soo sorrry..my paed's hwriting sgt burok! hehe..its a bit expensive, but then better safe than sorry kan? :)price dia dlm RM200++..kalo kita tgk kat bukuk injection anak2 kita mmg tkder, tp dia optional..my paed suggest us to take since our doter is exposed to public frequently, so does ur son, rite? n glad to hear that ashraf is getting better, n btw...mencah also still can take this jab, cos ur doter is same age with mine.. :) happy fasting!-un

ani on August 18, 2010 at 9:44 AM said...

Salam...

i pun agreed with anonymous..coz my son also ambik optional vaccine suggested by paed kt SMC juga (Datuk Dr. Zul)tp my son ambik pneumococcal & rotavirus vaccin (ada 3 kali injection)& Doctor pun ada bg supplement probiotic (ni bg kuatkan immune bdk yg selalu sakit)..maybe u also can ask Dr Ling abt the probiotic....get well soon Asyraf..

ShareThis