Tuesday, August 24, 2010

ORANG GILA LAGI. KESIAN KAT AKU WEIIII....

Posted by makcik rehan KJB at 4:07 PM
Badan aku gigil-gigil lagi nih...

Tadi kol 2 ptg, makcik kunci jap PID dari dalam.
Nak rest kejap, regang-regangkan otot... sambil layan feminat

Tiba-tiba...
gedung-gedang pintu PID, orang ketuk dari luar
sikit punya kuat macam JAIS nak serbu org tgh berkhalwat
makcik pon bukak pintu dari dalam
terkejut aku, tengok sorang 'Pakcik'  badan besor tercongok depan pintu

Bukak ke tutup nih?
Asyik tutuuuup jer manjang!
[nada menengking]

Bukak Encik... saya rehat kejap tadi.

Aku ni nak belajo komputer, tapi aku ni hapah pon taktau!
aku langsung tak tau apa.. habih ko bagitau aku.. camana aku nak blajar!
[tengking lagi]

Menengking-nengking dia cakap weeiii...
siap tepuk-tepuk meja, angkat-angkat tangan macam nak bagi pelempang kat aku

Aku dah mula gigil ketakutan... huwaaaaa... benci taww
kenapa orang-orang macamni selalu hadir dalam kamus hidup aku hah??
Apsal ramai benor orang mental kat Rasa ni weeiii... benci!

Nasib baik pintu PID terbukak luas,
so kalau apa-apa jadi kat aku, Kak Ina Pos kat kaunter buleh dengar

Aku pon tunjuk jadual kelas kat dia... sambil explain pelan-pelan...
dalam nada suara yang paling lembut...

Encik pilih hari apa encik nak blajar... seminggu 2 kali... Isnin sampai Jumaat

Eh apa kau cakap ni hah?
ko cakap pelan-pelan tak buleh?!
Akuni orang tua kau tau tak... aku lambat paham
Apa ko cakap tadi.. ko tau tak... satu hapah pon aku tak paham!
[sambil menengking-nengking lagi!]

Aku dah makin mengigil.
Huwaaa... dia pandang aku macam nak telan aku yang besor nih!

Yer Encik.. saya cakap perlahan la ni... Encik nak hari apa?

Hari apa yang kau ada?
Tak kan aku nak kena blajar sehari terus!
[tengking lagi]

Huwaaaa... benci tau benciiii....
Golongan macamni kan, aku yang siuman ni pon buleh putus wayar dibuatnya!

Gedebuk-gedebak dia merepek cakap tah hapa-hapa
lagi komplen kenapa komputer sumer buruk.. sumer rosak
suruh aku buat surat, nanti dia nak pi jumpa menteri... jumpa YB
konon dia ada kuasa... nanti buleh dapat komputer baru
Huwaaaaa.... benciiii... aku terpaksa senyum dan angguk...
nak melawan aku tak berani weii... dah la besor orangnya

Pastu dia tambah lagi.... kau keja sorang ker?
Kau tinggal mana? Kenapa kau tak ambik pembantu??
Kau cakap sini.. kau nak orang yang macamana.. aku jumpa menteri nanti
secepat mungkin aku suruh menteri hantar orang!

Huwaaaa..... sakit hati... aku terpaksa angguk.. senyum....
dalam hatini, rasa macam nak simbah dengan minyak petrol
pastu nak cucuh dgn mancis!

Apekebenda tah lagi dia merepek
dia jaga mak sakitlah... kakak dia gila lah...

Aku nak datang bila-bila masa aku suka tak buleh ke?
Aku bukan ada kerja... kerja aku tak tentu masa...
Kesian aku ni ha.. jaga mak aku sakit... kakak aku kuar UITM ko tau...
pastu kakak aku gila... kesian tak aku?

Huwaaaa..... !!

Bagi sini nombor talipon kau!

Makcik pon bagi nombor talipon PID...
tetiba dia nak berang... dia tengking aku...

Apahal kau bagi nombor talipon rumah kau!
kalau talipon rumah aku pon ada...!

Bukan nombor talipon rumah saya Encik... ini nombor pejabat ni...

Ni kalau aku talipon, karang sapa pulak nak jawab?
Dah kau kata kau duduk Rawang?
[tengking lagi]

Saya la yang jawab Encik... saya ada kat pejabatni dari pagi sampai petang

Huwaaaa.... aku tau... dia nak nombor henfon aku sebenarnya
mati hidup balik aku takmau bagi nombor henfon weii....

Dia pon save nombor PID dalam henfon..
pastu tanya, Sapa nama kau?

Ha, aku tulis sini nama kau Raihan komputer!

Dia nak menulis nama aku kat henfon tu pon dekat 5 minit tau!
macam orang buta hurup pon iyer... tapi bila bercakap dok selang-seli speaking tau

Sebelum dia kuar, dia cakap...
kalau aku talipon nombor ni... kau tak angkat siap kau!
aku pecahkan pintu tu!
[tengking]


Ni yang buat aku malas nak sambung kontrak PID nih weiii....
kelas dia setiap Rabu dgn Jumaat tau!
Habihla aku weeiiii....

Tadi makcik kepohchi kat PM dgn Kak Ina pasal mamat ni
rupa-rupanya dia memang well-known dengan kemerengan dia
orang panggil dia Ben Nathan, dan dia memang ada sikit mereng kata PM

PM kata, awak iyerkan ajerlah...
kalau dia lebih-lebih, awak panggil saya
nanti masa kelas dia, awak biar pintu tu terbukak
ape-apehal kami dengar dari sini....

Cenggini gaya, bukankah sepatutnya aku dapat elaun tambahan?
kerana berhadapan dengan situasi yang merbahaya di tempat kerja!






23 comments:

Cloud E on August 24, 2010 at 4:13 PM said...

seriaunye org tu..ko baik2 eh makcik rehan..jgn la dok sorang2 dlm PID

Kak Mah on August 24, 2010 at 4:14 PM said...

Ben Nathan retis tue ker??? ehehe memang dia dah gila pun....adui han kalau aku tak mo ler aku amik dia jadik anak murid....takut wehhhh...kang aku yang mental...

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN on August 24, 2010 at 4:14 PM said...

mr kena amik insurans nyawa ! mtk pid bayorkan.. =)

MaMa QaiSaRa a.k.a nUnU on August 24, 2010 at 4:14 PM said...

mak aih!!!
nk kena panggil polis duk kt PID mcm tu..
kak rehan..
be careful..
dh baca citer org x berapa normal ni...
kuar paper Harian Metro

kang takut ubt dia abis...
payah nnti..
dh la duk sorang2 kt pid...

terigt nunu citer yg laki dia x mkn ubt sbb ada sakit mental.. yg dia tetak wife masa sahur...

az rina a.k.a jaijina on August 24, 2010 at 4:19 PM said...

hikhik, klaka ade, kesian pon ade kat makcik..adoyai, mmg mereng lah owang tue tu..eh, owang gile ade hempon yek, canggih..

Sitisifir10 on August 24, 2010 at 4:20 PM said...

yeyyy..lepas ni tiap rabu dgn jumaat mesti ada cerita best :P kahkahkah.... k.an hati2 di jalan raya yeppp

Me on August 24, 2010 at 4:22 PM said...

wow... bahaya tue MR siap ada unsur2 hasutan tueee.. yg ko pun redho je habaq ko dok rawang ekkk lain kali jgn habaq.... biar dia p jumpa menteri utk tau apa2 pasal ko hahaha

oli on August 24, 2010 at 4:27 PM said...

akkakakakakakak...
saya baca sampai mengalir air mata!!!
perut saya kejang akibat tahan ketawa!! kakakkakaka

makcikrehan on August 24, 2010 at 4:28 PM said...

Inilah realiti sebenar kerja Pegawai Tadbir N41 yang ditugaskan di kawasan hulu banat. Dah la berhadapan dengan student pelbagai peringkat umo, pelbagai kaum, pelbagai ragam. Lagi haru, kerja sorang-sorang lak tu. Masukni dah 4-5 orang 'putus wayar' yang aku kena hadap tau. sorang pergi, mari pulak orang lain. Dulu takpa la aku ada assistant, apa2 hal kami boleh tulong-menolong. Sekarang, hazablah aku mengadap golongan mental ni sorang-sorang! Huwaaa... mari menangis secara berjemaah :((

Isra said...

aduii han... sori aku xleh nak tahan ketawa kejap.. walaupun keadaan ko amat kritikal, org yg tak berapa betul ni mmg kena layankan ajer elok2...ko wat la selak pintu extra atau lubang intai kat pintu tu

Kamalia on August 24, 2010 at 4:51 PM said...

sorila kak..sy bace sampai sakit2 perut..sy tau situasi tuh mmg menakutkan..xpe,akak kn tabah hokey..jgn tunjukkn ketakutan tu..kena tenang sntiasa..--->nasihat kaunselor xbrtauliah..

adha on August 24, 2010 at 4:52 PM said...

hahahahha.... ko yg beso tu gegel.. agak2 kalau aku da pengsan kot.. hahahah

skrg ni ramai org mereng la... gaji kecik... duit tak de.. brg mahal.... semua pakai duit.. lama2 semua sewel.. huhuhu


seksa jiwa raga ko la kalau dia dtg belajo.. huhuhuhu sabar eh... tu kira mcm da teraniaya tak??

fin on August 24, 2010 at 8:14 PM said...

takuttttnya mr, pegi report polis tk boleh ke?uuuuwaaaaaaaa

tHe sWeEtDaRLiNg on August 24, 2010 at 9:21 PM said...

ko kena mintak elaun tekanan perasaan... tapi ko jangan pakai elaun tu, ko kumpul satu tempat.. nanti bila ko kena admit kat mental spital, taklah beban sangat laki ko nak bayar bil... uwaaaaaaaaaa lariiiiiiiiiiiiiii

I want to lose weight on August 24, 2010 at 10:02 PM said...

:)) sini pun ada satu brader gile nama abg Nan..
Keje dia suh aku wat surat ntah hape-hape..
Kadang2 wat kolaj gambor artis..
Pastu suh pos kat Perdana Menteri..

Layankan jelah..

Patut panggil org2 BSM dtg melihat situasi ini..

Zana S on August 25, 2010 at 6:37 AM said...

ko tak cuba amik ngajar kat kelas komputer ke, pusat tuisyen ke?

tak pun k ocuba ngajar tuisyen kat rumah. mane tau rezeki ke.

duk ngadap org putus wayar nie bahaya lah!

tapi harap2 dia mulut je melengking. tgn tak berjalan. huhuhu..

gd luck!

tapi siyes laki ko susut lah. dah ghope abg ipor aku dah. :d

TopsyTurvyMum on August 25, 2010 at 7:46 AM said...

sungguh berisiko tinggi pekerjaan kamu tu yaa..

ingatkan rilek2 saja hehehe..
hati-hati ya kamuuu..:D

nifalnin... on August 25, 2010 at 8:29 AM said...

kesian makcik rehan.. nampak gayenye x pyh ler makcik susah hati nak kuruskan bdn tu... bior ler besor mcm tu, senang nak melawan en.ben nathan tu nanti... hikhikhik.. ape kata makcik register masuk kelas taekwondo... hehehehe... selamat berjaya makcik...

Tiara on August 25, 2010 at 8:47 AM said...

kalo tiara,..mampuih tiara tak bukak pintu tuh

makcikrehan on August 25, 2010 at 9:18 AM said...

Kelas Pakcik BEN tu pagi ni weii.. kol 11. mintak2 la dia tak bgn tido sampai petang! huwaaaa... berdebar aku ni weeiiii

Elyn on August 25, 2010 at 11:54 AM said...

gulp.... ko baca segala doa pehtu sembur ke dia biar die tak apa2 kan ko MR!!!

Iman's Umi on August 25, 2010 at 3:00 PM said...

Ngeri2...

Anonymous said...

eee... memang patut mintak elaun kritikal mcm ni... takpun mintak baju kalis senjata hahah...
kesian awak... takpa, nanti baca jer ayat Ya Latif banyak2... bagi lembut hati org tu eh...

ShareThis